Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Начало индикта – Црквена нова година

    Први Васељенски Сабор определио је да црквена година почиње 1/14. септембра.  Наша света Црква молитвено празнује почетак  Црквене нове године – Начало индикта.

    У 6. веку, за време владавине цара Јустинијана Првог (527-565), увeдено је рачунање времена по индиктима или индиктионима. Реч индикт потиче од латинске речи indictio, а овим појмом називан је посебан указ или одредба којом су у Римској Империји одређиване пореске обавезе становништва за петнаестогодишњи период. Почев од епохе владавине римског императора Адријана (117-138), сваке петнаесте године, након извршене процене имовине, посебним указом прописиване су пореске обавезе које је сваки становник имао према Римској држави.

    Прикупљена средства од пореза била су предвиђена за издржавање римских војника чија је служба трајала петнаест година. Појам индикт, с временом је почео да се употребљава и као јединица у мерењу и израчунавању времена различитих историјских догађаја или пак у датирању појединих докумената. Поврх свега, почев од 312. године, овим појмом се означава и почетак Нове године, који је од тада обележаван 23. септембра, тојест на дан јесење равнодневице, када је прослављан и дан рођења римског императора Октавијана Августа. Од 462. године, почетак Нове године обележаван је првог септембра, тако се да од тада почетак године подудара са почетком месеца.

    Као црквени празник, почетак индикта помиње се још у Василијевом минологију из 10. века, где је забележено да је Господ Исус Христос нама хришћанима даровао овај свети празник који, и ревносно прослављајући, Њему благодаримо. Наведено сведочанство указује на древност прослављања празника Начала индикта. Поједини литургичари претпостављају да је обичај прослављања поменутог празника установљен још у 4. или 5. веку. Ипак, најстарија релевантна сведочанства о богослужбеном прослављању Начала индикта срећу се тек у 8. веку, у списима светог Теодора Студита.

    Служба празника Начала индикта приближава нам суштински смисао и значај молитвеног празновања почетка Црквене нове године. У богослужбеним песмама овог празника узносе се усрдна мољења Богу да благослови венац новог лета благости Његове. Празнујући почетак Црквене нове године, на светим богослужењима молимо од Господа Који је створио дане и ноћи, време и године (кондак празника) да освети и благослови нови годишњи круг, да дарује плодност земље и благорастворење ваздуха, али и да благослови и сачува све нас. Служба овог празника прожета је и благодарењем Господу за сва добра која нам је пружио. У јеванђелском зачалу празника слушамо о Христовом одласку у назаретску синагогу, где је прочитао следеће речи из Књиге пророка Исаије: Дух Господњи је на Мени, зато Ме помаза да благовестим сиромасима; посла Ме да исцелим скрушене у срцу; да проповедам заробљенима да ће бити пуштени, и слепима да ће прогледати; да ослободим потлачене и да проповедам пријатну годину Господњу (Лк. 4, 18-19).

    Црквена нова година уједно означава и почетак годишњег богослужбеног круга, а њега чине празници које прослављамо у току године. Први у низу тих празника јесте Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина.

     

    https://svetigora.com/crkvena-nova-godina/

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Црквено рачунање времена

    Први Васељенски Сабор определио је да година црквена почиње првог септембра. Месец септембар је био код Јевреја почетак нове грађанске године (2 Мојс. 23,16), месец збирања плодова и приношења жртви благодарности Богу У време овога празновања Господ Исус је ушао у синагогу у Назарету, отворио књигу пророка Исаије и прочитао речи: „Дух је Господњи на мени; за то ме помаза да јавим еванђеље сиромасима; посла ме да исцелим скрушене срцем; да проповедам заробљенима отпуштење и слепима прозрење; да ошустим потлачене; да огласим годину милости Господње“ (Лк. 4, 18-19; Ис. 61, 1-2).

    Још је овај месец септембар знаменит у историји хришћанства што у њему цар Kонстантин Велики одржа победу над Максенцијем, непријатељем вере Христове, а тој победи следоваше слобода хришћанске вероисповести у целој римској царевини. Дуго времена је и грађанска година у хришћанском свету рачуната као и црквена од првог септембра; па се је она пренела на први јануар најпре у западној Европи, а потом и у Русији у време Петра Великог, и у остале православне земље.

    Визатијско или црквено време се рачуна “од постанка света” 1. септембра пре више од 7.514 година. Ипак, током историје хришћани нису били јединствености по питању од када треба рачунати почетак године. Најпре је то био март месец, потом Васкрс. Свети Амвросије Медиолански каже да годину треба почети септембра месеца у славу светога цара Kонстантина, који је издејствовао подебу над паганима и прогласио верску слободу на територији целог римског царства. У Византији је још дуго било двоумљења. Први и шести васељенски сабори сматрају да је добро да се почетак године стави у септембар, налазећи за то библијско оправдање. Наиме, уочи јеврејске Нове године, Исус Христос,  ушавши у синагогу, огласио је годину милости Господње. Месец септембар је код јевреја био почетак нове грађанске године, месец збирања плодова и приношења жртава благодарности Богу.

    До времена цара Душана, код нас је било докумената, у којима година почиње марта месеца. Руси су све до декрета Петра Великог из 1699, када су прешли на рачунање времена по хришћанској ери, поздрављали долазак новог лета Господњег – сваког 1. септембра. До данас православни верници у Русији, Србији, Грузији, Македонији, Црној Гори, Украјини, на Светој гори, као и они под јурисдикцијом Јерусалимске патријаршије, празнују “стару”, или “православну” Нову годину по јулијанском календару 14. јануара по државном, грегоријанском. У Србији, међутим, црквена Нова година слави се 14. септембра (односно 1. септембра). Истога дана, и руски верници обележавају старо “новолетије”. У већини других православних цркава почела је 1. септембра по новом, односно 19. августа по старом, јулијанском календару.
     Благослов за “венац године”

     Тогда дана се у храмовима моли Господу да благослови “венац године”, да сачува православље у миру, да ток године протекне добро, да градове Бог сачува неповређене, да христољубивог владара земље заштити и дарује му победу над противницима. Такође се моли за победу над кривоверством, за плодове земаљске, здрав ваздух, кишу са небеса, за избављење од свих невоља. Од данашњег дана у нашем народу почиње сетва, у неким крајевима се носи семе у цркву да се освети. Поједине породице славе крсну славу светог Симеона Столпника.

    14. септембра 1219 године проглашена је аутокефалност Српске православне цркве са седиштем у манастиру Жича, коју је код византијског цара Теодора И Ласкариса и васељенског патријарха Манојла И Харитопула издејствовао Свети Сава. Обред хиротоније обавио је у Никеји васелјенски патријарх Манојло И Сарантен (1216-1222). Тиме је у личности Светог Саве И Српског (1219-1233) наша Црква добила свог првог поглавара, а Срби једног од истинских очева нације.

    На овај дан 1829. године потписан је Једренски мировни уговор којим је окончан руско-турски рат. Србија је овим уговором 1830 године добила хатишериф о самоуправи, а Грчка независност.

    https://mediasfera.rs/2017/09/14/crkvena-nova-godina-blagoslov-za-plodove-zemlje/

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...