Jump to content
  • Дејан
    Дејан

    Ми се не молимо мртвима него живима, али то не значи да су они васкрсли

      Сви добро знамо да евхаристијски живот у Цркви подразумева стално општење јер је Црква сабор неба и земље и реалност тог сабора опитујемо у Литургији. Зато је важно да имамо непосредну заједницу са не само једни са другима овде у овом свету, већ још више светитељима, светим небеским силама и свима који су Богу угодили и који нису овде телом међу нама. Сви су они чланови Цркве, једно Тело Христово, коме и ми припадамо. Они нису мртви јер Господ каже у Лк 20.38 "А Бог није Бог мртвих него живих; јер су њему сви живи." Светитељи и праведници који су умрли телом, нису умрли као личности, већ живе и даље. Горе сам детаљно наводио Св. Максима који објашњава да је живот душе, живот целог човека, а не растеловљене личности, иако ће коначна реалност будућег века бити пројављена тек васкрсењем тела. Верујемо да су светитељи у духовној реалности небеског света и имају слободу да нам одатле молитвено помажу. Зато им се у богослужбеном животу Цркве и у личним молитвама стално обраћамо да се моле за нас Богу, посебно Пресветој Богоридици, јер на јектенијама у цркви увек завршавамо прозбе сећањем на њено молитвено заступништво.

    Такође се молимо Господу за покој душа наше браће и сестара нађу покој заједно са хоровима светих у рају. "У покојишту твом Господе где почивају сви твоји Светитељи, упокој и душе слугу твојих јер си ти једини Човекољубац" (Тропар из "Трисагиона" тј. Малог помена). Притом дубоко верујемо да молитве Цркве њима помажу и да они иако више не телом међу нама, активно учествују у заједници Тела Христовој, у евхаристији, што символично изображавамо честицама које вадимо не само за живе, већ и за покојне чланове Цркве. Пракса вађења честица је настала у каснијим вековима, али свест да и покојни учествују у литургијском сабору постоји у Цркви одувек. Ми не можемо знати стање у коме се њихове душе налазе, да ли блажено тихују у "Аваамовом наручју" односно рајским насељима или пролазе кошмар и таму ада. Бог је једини срцезналац и једини судија. Телесна смрт је само привремена промена начина живота човека, који наставља да постоји према настројењу своје воље и након раздвајања душе и тела.

    Христовим васкрсењем и победом над смрћу разорен је древни Ад (Шеол) у који су силазили сви, али не као место мучења, већ као место у коме су душе умрлих обитавеле као "сенке" (rephaim). Након Христовог Васкрсења душе људих који умиру телом нити нестају, нити одлазе у бесвесно стање или непостојање, њима је дарован живот који ће након Васкрсења из мртвих по Другом доласку Господњем бити пројављен у свој пуноћи новог неба и земље. Трагедија јесте у томе да дар живота и љубави Божије за оне који нису у стању да га прихвате, представља агонију и предукус вечног огња. Ово су све општепозната места из нашег литургијског живота и црквеног предања и не видим ништа проблематично.

    Дакле, светитељи нас чују зато што су живи у Христу и прослављени благодаћу Божијом, а не зато што су већ васкрсли и зато што нам се јављају у васкрслим телима. Колико ми је познато овога нема у предању Цркве и не знам ко је конкретно од отаца о томе говорио. Једино постоји предање да је Пресвета Богородица у телу узнета на небо. О томе конкретно говоре апокрифи, али Црква са благочешћем поштује ово предање и оно се често изображава и у нашим храмовима (нпр. Дечани). Слична предања постоје за Еноха, Илију који по древном предању нису прошли телесну смрт, али то не значи да су васкрсли. Зато и светитељи са анђелима на небу и душе праведника, заједно са нама на земљи чекају Васкрсење мртвих и живот будућег века. Очекују га, али са страхом и неизвесншћу и они који живе у адском мраку и одсуству заједнице са Богом. Чињеница да поштујемо мошти светитеља показује да поштујемо њихова тела кроз која се прославио Бог и која су извор благодати Божије. Говорити о већ васкрслим светитељима и истовремено поштовати њихове мошти изазива озбиљне контрадикције. Мошти светитеља су заиста она тела која ће по Васкрсењу свих бити сједињена са душама светитеља.

    Мислим да конфузија настаје у поистовећивању с једне стране НЕБА, као начина постојања у коме живе светитељи, праведници и небеске силе, које није просторна чињеница (али је део овог створеног света и века), и с друге стране - Новог неба и Нове земље у будућем веку (вечности), које ће бити преображене тварне природе и обиталиште народа Божијег након Васкрсења мртвих и коначног Суда. Исто тако, стање ада, је само предукус будућег вечног огња тј. огњеног језера. Царство Небеско, наравно, почиње још овде у заједници љубави Цркви и посебно се пројављује кроз евхаристијски живот. Овај живот у Христу се наставља након привременог раздвајања душе и тела, да би се након Парусије и Васкрсења свих Царство Божије пројавило у пуноћи и будућем веку као сједињење свих у Христу, у реалности Новог Јерусалима.

     

    Архимандрит Сава Јањић

    ИЗВОР




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Premda svegrešan usuđujem se reći - slažem se. Veliki Hristov Apostol je od Boga bio poučen o nečemu, u Duhu video čitav spektar Hristovih istina a onda reče da nije siguran da li je to sve bilo "u telu ili van tela". Kaže zbunjen (parafrazirano) "Ne znam da li u telu ili van tela". Drugim rečima, baš u kontekstu gore napisanog, i van tela, nezavisno od materijalnog sveta u Duhu Svetom ljudska duša ima egzistenciju za koju ni sam Apostol nije siguran da li je sve to doživeo kao celina ili bez tela. Upravo posredno dokazuje način egzistencije ljudskog duha u Duhu Svetom kao i potpunu ličnosnu nepromenljivost bez obzira na materijalnu komponentu.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...