Jump to content
  • Значајно
    Поуке.орг - инфо
    Поуке.орг - инфо

    Пред читалаштвом је нови број „Православног мисионараˮ посвећен теми: „Поштуј оца и матер својуˮ

    20190819_142333%2B%25281%2529.jpg
     
    Средином месеца августа из штампе је изашао нови јулско-августовски 368. број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема овог броја саображена је са петом заповешћу Господњом, а она гласи: „Поштуј оца и матер својуˮ. Поред тематских ауторских текстова и катихетског садржаја, овај број посебно употпуњују два разговора.
     
     
     
    На првим страницама налази се разговор са презвитером Станком Лакетићем, професором Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, који је насловљен:  „Васпитати некога за живот у Цркви, значи помоћи му да заволи Христа!“ У оквиру тематског дела у прилици сте да се надахнете и поучите изузетним разговором са дипломираним мастер теологом Миланом Ивковић, а овај разговор је насловљен: „Истинско поштовање подстиче на љубав и дивљење„.
     
    Нови јулско-августовски 368. број Православног мисионара, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве представљен је у црквеним медијима, и то: у програму радијаСветигоре (Митрополија црногорско-приморска), радија Беседе (Епархија бачка) и радијаИсточник (Епархија ваљевска). Представљајући садржај новог броја, чија је централна тема ПОШТУЈ ОЦА И МАТЕР СВОЈУ, катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора Православног мисионара задужен за односе са медијима, своје представљање новог броја утемељио је на петој заповести Божијој о поштовању родитеља. Представљање употпуњују и одабрани делови из ауторских текстова сталних аутора који су писали на тему броја и својим надахнутим текстовима приближили велику тајну, поуку и значај поштовања оца и матере. У погледу овог броја посебно истичемо разговор са презвитером Станком Лакетићем, професором Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, који је читаоцима упутио мноштво пастирских поука важних за хришћански живот. Представљајући нови 368. број, члан уређивачког одбора задужен за односе са медијима, исказао је велику радост јер је у тематском делу овог броја објављен разговор са дипломираним мастер теологом Миланом Ивковић, сарадницом Православног мисионара која је дуги низ година својим текстовима и искуством обогаћивала, како странице нашег званичног мисионарског часописа, тако и наше верно читалаштво. Нашим читаоцима и свим људима до којих дође овај број Православног мисионара, препуштамо читање и усвајање душекорисних поука, полажући наду на Господа да ће и овај јулско-августовски 368. број, бити од великог мисионарског значаја, поручио је катихета Бранислав Илић приликом представљања новог броја званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе.
     
    Звучни записи представљања новог броја у црквеним медијима
     
    tekst_88.jpg logo.jpg
     
    Представљање на таласима радија "Беседа":
     
    Представљање на таласима радија "Светигора":
     
     
     
    Реч уредника: ПОШТОВАЊЕ РОДИТЕЉÂ И ОДГОВОРНОСТ РОДИТЕЉСТВА
     
    20190822_115143.jpg
     
    Својевремено нам је један од сарадника Православног мисионара посведочио како му је сусрет са Старцем Тадејем Витовничким потпуно променио живот. Тих бурних деведесетих година прошлог века, када се много штошта ломило – како у друштву, тако и у људима – он је, притиснут великим животним проблемима, отишао пут манастира Витовнице. Однекуд је чуо за благодатног старца, игумана поменутог манастира, и решио је да га пронађе и да покуша да од њега потражи одговор за своју тешку ситуацију. Када је дошао у манастир, сусрео је о. Тадеја и почео да му прича о својим проблемима. У једном тренутку, блажени Старац је прекинуо његово излагање и рекао: Иди и помири се са својим оцем! Човек је остао затечен, с обзиром да о свом оцу (са којим у то време заиста није био у добрим односима) претходно Старцу ништа није говорио. Епилог приче: пошто се убрзо помирио са својим родитељем, неких месец дана касније проблеми у животу тог интелектуалца почели су се решавати готово сами од себе. Од тада је постао верно чадо Старца Тадеја, кога је као духовног оца убудуће поштовао ништа мање него оне који су га телесно родили. (извод из уредничког уводника) 
     
    САДРЖАЈ
     
    20190822_115231.jpg
     
    Реч уредника: Поштовање родитељâ и одговорност родитељства
     
    Реч пастира: Разговор са презвитером Станком Лакетићем, професором Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима „Васпитати некога за живот у Цркви, значи помоћи му да заволи Христа!“
     
    Реч пастира: Богословски преображај међуљудских односа
     
    Историја хришћанства: Победа хришћанства – Свети цар Константин Велики и Милански едикт
     
    Материк: Света мученица Параскева
     
    Сећања: Крвава бајка у Долима пивским
     
    У дијалогу са атеизмом: Хришћанска антропологија у дијалогу са неурофизиологијом (V)
     
     
    ТЕМА БРОЈА:
     
    Катихета Владимир Пекић: Од поштовања ка љубави
     
    Драган Поповић: Родитељи као слика Божија на земљи
     
    Небојша Ћосовић (превод са руског): О правилном односу према сродницима
     
    Катихета Бранислав Илић: Разговор са дипломираним теологом Миланом Ивковић „Истинско поштовање подстиче на љубав и дивљење
     
    Др Ђорђе Вуковић: Свети краљ Милутин о својим родитељима
     
    Кристина Давидовић: О породичним вредностима
     
    Вишедетне хришћанске породице: Николићи из Мељака
     
    Православни свет: Сабор православне омладине на Светој Гори Грабарки
     
    Из пера читалаца Православног мисионара: Необично познанство
     
    Земља живих: У потрази за Смислом уместо за узбуђењем
     
     
    Сведочанства: Благослов Старца Тадеја
     
     

    Измењено од Логос




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...