Jump to content
  • Поуке.орг - инфо
    Поуке.орг - инфо

    Добој и Српска шире руке патријарху Порфирију - мурал са ликом Патријарха српског

     

    AVvXsEjEi7Kt4T-a7H7qsoADWOW1PPVfVGBdz3TO

    Добој и Српска шире руке патријарху Порфирију - мурал са ликом Патријарха српског. Све је спремно за долазак поглавара Српске православне цркве патријарха Порфирија у Добој. 

     

     

    Данас су радови привођени крају, улице којима ће у четвртак поводом славе града Преображења Господњег проћи литија су дотјериване, а завршен је и мурал са патријарховим ликом.

    - Та сама траса, што се тиче зеленила, није претјерано захтјевна, углавном се ради о тротоару и асфалтом дијелу, али потрудили смо се да мало украсимо тај дио којим ће ићи литија, окачили смо заставе Српске православне цркве, као и заставе са грбом града Добој. Било је неких радова у Улици краља Александра, код малог парка, калдрма и све остало што је урађено ових дана, па смо и тај дио, што се тиче хоризонталне сигнализације, уредили и заиста мислим да су то финалне припреме што се тиче трасе - изјавио је данас Давор Савић, в.д. начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове у Градској управи Добој.

    Сва возила из улица којима ће се кретати литија биће уклоњена, а из Полицијске управе апелују на Добојлије да буду добри домаћини и што мање користе своја возила, као и да паркинг-мјеста, која се у сриједу од 15 часова и у четвртак неће наплаћивати, препусте гостима из других локалних заједница.

    Поред припадника свих организационих јединица ПУ Добој, на обезбјеђењу овог значајног догађаја биће ангажоване и њихове колеге из других полицијских управа.

    - Од момента ступања на територију Републике Српске, односно БиХ и Српске, све вријеме ће Његова светост имати обезбјеђење полицијских службеника током његовог боравка и кретања на подручју Српске. Поред Његове светости, на подручју града очекује се боравак већег броја штићених личности које ће присуствовати обиљежавању славе града, што додатно усложњава сву ситуацију, и број присутних вјерника оба дана говори о једној комплексности самог догађаја - рекао је Предраг Лазић, замјеник начелника ПУ Добој.

    Долазак патријарха је значајан догађај за све Добојлије, сматра Милка Ћосић, историчар и кустос у добојском музеју.

    - На ову тему су говорили позванији од мене, али као историчар знам да је то изузетан историјски догађај. О томе ће се судити тек кад дођу нека времена јер долазак духовног пастира Српске православне цркве у ову средину не само да има значај за српски православни народ, него за све грађане који живе у овом граду јер овакви доласци доносе благослов средини. И оно што је за Добој врло важно је да се страдалници из Првог свјетског рата уврсте у календар наше цркве као мученици. Долазак Нјегове светости свакако ће нам отворити неке видике и у будућности ја бих била пресрећна да добојски мученици добију мјесто у календару - навела је Ћосићева.

    На патријарховом Инстаграм профилу пише да ће послије више од осам деценија Добој угостити српског патријарха, који ће на дан Преображења Господњег служити свету архијерејску литургију, чиме ће овај дан ући у анале као један од најсвечанијих у историји града на три ријеке.

    - Долазак патријарха Порфирија прва је посета патријарха СПЦ након 83 године, када је на сличном, величанственом догађају, боравио патријарх Гаврило Пети (Дожић). Том приликом, 18. септембра 1938. године, патријарх је освештао новоизграђени Храм светих Петра и Павла, прву православну цркву у Добоју, јер је до тада богослужење обављано у адаптираној кући из 1884. године - пише у објави на патријарховом званичном профилу.

    Посјета патријарха Добоју је и први његов званични долазак у БиХ након избора на ту позицију, као и прва посјета Епархији Зворничко-тузланској.

    Патријарх долази сутра, а истог дана у 18.00 часова ће бити дочекан у Храму светих апостола Петра и Павла, у којем ће бити служена доксологија.

    Наредног јутра у девет часова Његова светост ће служити свету архијерејску литургију са више архијереја и свештеника, а потом ће литија проћи улицама, од храма до Градске управе, гдје ће бити обављено резање славског колача.

     

    - И биће културно-умјетнички програм, забавни програм, прикладан том догађају. Ангажовали смо нашу Етно-групу "Ива" и поред тога гост ће бити и Снежана Ђуришић. Мислим да ће то бити адекватан програм за грађане - рекао је недавно Борис Јеринић, градоначелник Добоја, и додао да је поносан што је прва патријархова званична посјета Српске и епархији управо долазак у Добој.

    Извор: РТРС




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Српски патријарх у Гаревцу са грађанима који су чекали његов пролазак према Добоју (ФОТО)

    Његова светост патријарх српски Порфирије на путу према Добоју зауставио се данас у насељу Гаревац и фотографисао са људима који су стајали поред коловоза.
     
    Патријарх са грађанима  (Фото:instagram) -
    Патријарх са грађанима (Фото:instagram)

    - Изашао сам из аута у мјесту Гаревац да се поздравим и фотографишем са драгим људима окупљеним дуж пута ка Добоју - написао је српски патријарх на свом Инстаграму.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Патријарх Порфирије у Добоју; Дочеку присуствовали Цвијановић и Додик (ФОТО/ВИДЕО)

    Након више од 80 година патријарх Српске православне цркве стигао је у Добој.
     
    Патријарх Порфирије у Добоју - Фото: РТРС
    Патријарх Порфирије у ДобојуФото: РТРС

    Долазак патријарха Порфирија уприличен је уочи Преображења Господњег, крсне славе града.

    Патријарх је дочекан испред Цркве Светих апостола Петра и Павла, у којој је служена доксологија.

    - Моје срце је уочи великог празника светог Преображења Господњег пуно радости из више разлога. Први је љубав божија која нас све окупља и благосиља. Радостан сам што сам дошао овдје у крајеве одакле потичу и моји коријени и када бих сабирао дане које сам провео у своме дјетињству на овим просторима, сигуран сам да је то најмање трећина моје младости - рекао је патријарх Порфирије.

    Истакао је да је овај крај "дио његовог бића".

    - И ово је крај којем ја у потпуности без остатка и тијелом и душом припадам, крај који добро познајем, али не само крајолик, него људи који овдје живе јесу у правом смислу дио мојих костију и ја сам дио тог тијела и тих костију. Могао бих данима да причам и описујем своја искуства која су уграђена у моје биће, али све би се то могло описати у једној јединој ријечи, а то је љубав коју осјећам према вама браћо и сестре и љубав коју од вас осјећам према мојој маленкости, не зато што сам ја важан, него зато што је то љубав ваша за Цркву Христову - додао је патријарх.

    Присутни су и предсједница Републике Српске Жељква Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик те представници политичких партија, као и представници Срба у заједничким институцијама.

     

    Епископ зворничко-тузлнаски Фотије стигао је заједно са патријархом.

    Патријарх српски Порфирије састаће се вечерас у Добоју са лидерима политичких странака из Републике Српске.

    Састанак ће бити одржан у Владичанском дому у добојском насељу Баре, са почетком у 19.30 часова.

    Долазак партијарха Српске православне цркве у град Добој од великог је значаја, а о томе говоре и процјене да ће том догађају присуствовати чак 10.000 грађана. Данима се Добој припремао за ово. По доласку партријарха служена је доксологија, литургија којом се исказује моћ и величина Божја.

    https://www.youtube.com/channel/UC3vOfPEJbQi2WaAZy-oRDqw

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Патријарх Порфирије: Наше име је хришћанин, а презиме православни

    19. Август 2021 - 16:44

    Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предводио је 19. августа 2021. године, после свете архијерејске Литургије, свечану литију поводом славе града Добоја.

    Пошто је освештао славске дарове испред зграде Градске управе, патријарх Порфирије је благословио окупљени верни народ и произнео беседу у којој је истакао: -Сви смо радосни што славимо Преображење Господње и нема већег повода да се окупимо, јер је само Преображење слава Божја, али и слава људског рода, слава сваког човека. У том празнику је много садржаја и смисла за наше постојање, али пре свега откривање воље Божје да свакога дана будемо бољи људи.

    http://www.spc.rs/files/u5/2009/1/4003.jpgПатријарх је истакао да је неизмерно радостан што је прву посету Републици Српској и Босни и Херцеговини учинио управо у поносном и часном граду Добоју: -Знамо да је наше име хришћанин, а презиме православни. Србин, православни хришћанин - то је наш пун идентитет. Вера је оно што нас чини да јесмо једно, вера је оно на чему градимо међусобно поверење, вера је оно што нас чини да знамо да нас Бог воли, што нас чини да знамо да Бог јесте, али управо зато што Бог јесте да јесмо и ми. Вера православна је обликовала од Светога Саве до данас наш народ и његов идентитет, идентитет који има Христов печат, идентитет који се пројављује кроз живот по Јеванђељу, и зато чињеница да јесмо православни хришћани јесте позив на велику одговорност. Дата нам је пуноћа истине и вере у Бога, али и позив да том истином живимо по свим правилима Јеванђеља.

    http://www.spc.rs/files/u5/2009/1/img_3699_0.jpg-Нека свако буде оно што јесте. Нека се свако моли Богу на свој начин, али свако да поштује онога другога. Ми имамо вековно искуство заједничког живота и  нису нама потребни издалека, најчешће самозвани, миротворци. Не кажем да их нема и искрених, али има их који не разумеју наш концепт живота, наше односе, наш идентитет, али има и оних који имају своје интересе са којима се наши интереси не поклапају. Интереси наши јесу да свако буде оно што јесте: ако је православни хришћанин Србин - да то буде и јесте, ако је Бошњак муслиман или Хрват католик - да то јесте и остане, али да ми имајући искуство заједничког живота, међусобног поштовања, искуство комшија, искуство родбинских преплитања, заједничке економије, културолошких међусобних утицаја, да предупредимо сваког да нам намеће своје концепте и начине живота и мирења. Да, можда понекад јесте потребан медијатор и посредник, али не и онај који је искључив и који нас смешта у своје контексте - семантичке логоре, измишљајући дефиниције за једне да би први били против других, а сутра ће дефиниције за друге да би ови били против првих, јер, наравно, да не будемо оно што јесмо и да се не слажемо једни са другима, истакао је патријарх Порфирије.

    http://www.spc.rs/files/u5/2009/1/img_3697.jpg-Ја ћу се молити за мир међу свим људима, а посебно на овим просторима и учинићу све што је до мене, заједно са својом браћом архијерејима, да ми будемо оно што јесмо, да своје презиме српско православни хришаћнин не само са поносом носимо као амблем већ да га сведочимо својим животом и врлинама. Апелујем на такозване елите, а најпре на колеге, на браћу верске лидере, на Реиса и Кардинала, да заједно све учинимо пре свега вером у Бога и молитвом, а онда и свим другим из перспективе вере и љубави, да нам у животу буде мир, мир у души, мир у породици, у граду овом, у Републици Српској и Босни и Херцеговни. И апелујем на силе овога света да знају да никоме сила није дата сама од себе него од Бога и да у најмању руку поштују правила која су сами поставили овде, јер тиме ће показати да су веродостојни и да желе да буду медијатори а не они који намећу те семанатичке логоре и калупе у које не само да нећемо, него и кад би хтели не можемо да се сместимо, поручио је патријарх Порфирије.

    - ВЕСТ У ИЗРАДИ -

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...