Jump to content
  • Поуке.орг инфо
    Поуке.орг инфо

    Саопштење Епархије: Градњом магистралног пута у зони манастира Високи Дечани влада Косова директно крши закон и директно угрожава један од најважнијих споменика УНЕСКО на Балкану

      Поводом почетка радова на магистралном путу Дечани Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, противно косовском закону и стандардима УНЕСКО, влада Косова на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих УНЕСКО споменика на Балкану. Тим поводом Епархија Рашко-призренска данас се огласила следећим саопштењем за јавност:

    САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

     
    Епископ Рашкопризренски Теодосије јуче је обавестио представнике Европске уније, ОЕБС-а и КФОР-а да је косовска влада започела незаконите радове на магистралном путу Дечани-Плав (Црна Гора) у заштићеној зони око манастира Високи Дечани. Изградња оваквих путева у заштићеним зонама најстроже је забрањена законом о Специјалним заштићеним зонама које је усвојила Скупштина Косова и кршење овога закона, поред упорног одбијања регистрације дечанске земље по одлуци Уставног суда Косова од пре две године, представља још један флагрантан пример институционалног безакоња који се спроводи од стране самих косовских институција. Заштићену зону данас су такође посетили и представници ОЕБС-овог мониторинг тима и евидентирали штету која се наноси радом багера и уништавањем природне средине простора који, поред тога што је заштићена зона припада и Националном парку Проклетије.
     
    О путу Дечани – Плав разговарано је више пута на седницама Комисије за заштићене зоне коју чине највиши представници ЕУ канцеларије на Косову, Мисије ОЕБС-а, косовски министри просторног планирања и културе, као и Епископ Рашко-призренски.
     
    Иницијатива за изградњу магистралног пута је благовремено заустављена 2014. године када је тадашњи премијер Косова Хашим Тачи отворио почетак радова на заобилазници која иде око заштићене зоне манастира. Епархија Рашко-призренска је редовно наглашавала да наша Црква није против градње путева али да изградња магистралног пута непосредно поред најзначајнијег УНЕСКО споменика светске културне баштине на овом простору представља не само кршење постојећег закона, већ анти-цивилизацијски чин који ће нанети велику штету манастиру Високи Дечани. Пут ће довести до повећања саобраћаја, проласка тешких возила, додатног загађења и буке који ће простору око манастира као једној од ретко сачуваних оаза мира и тишине нанети непоправљиву штету. Захваљујући чврстом међународном ставу и спремности тадашње косовске владе заобилазница је започета и свечано отворена уз присуство градоначелника Дечана и Плава. Али радови су убрзо заустављени и иницијативу за градњу пута поред манастира крајем прошле године обнавља садашњи косовски премијер Рамуш Харадинај. Очигледно институционалног континуитета на овом простору нема. Комисија за специјалне зоне је већ одржала два састанка на којима су презентоване правне анализе тимова ЕУ канцеларије и мисије ОЕБС-а које стоје, као уосталом и представници земаља Квинте у Приштини, на чврстом ставу да је градња овог магистралног пута противзаконита и да наноси штету Косову. Овај став је више пута поновљен косовском премијеру од највиших међународних представника на Косову и Метохији.
     
    Министарство инфраструктуре је чак првобитно прихватило идеју да се ради обилазница али је данас и ова одлука прекршена почетком интензивних радова на проширењу постојећег макадама и уништавањем вегетације. На само 400 метара од манастира постављена је табла са називом пројекта иза кога стоји Министарство инфраструктуре Косова. По путу се могу видети тешке машине и багери који убрзано усецају пут у брдо мењајући слику пејзажа који је вековима био сачуван.
     
    Треба поменути да Европска унија финансира нови магистрални пут између Пећи и Црне Горе у вишим деоницама Руговске клисуре (довољно удаљено од Пећке Патријаршије). Овај скупи пројекат је у склопу европског програма повезивања простора Западног Балкана па је несхватљиво зашто влада Косова инсистира на изградњи другог магистралног пута само 17 километара јужније и то непосредно поред манастира Високи Дечани у директној супротности са законом о специјалним заштићеним зонама око најзначајнијих културно-историјских споменика.
     
    Овај најновији потез косовских институција дубоко нарушава било какво институционално поверење и поштовање у примену постојећих закона као и одлука косовских судова, који очигледно не важе на просторима општине Дечани. Истовремено, овим се де факто блокира рад мешовите Комисије за заштићене зоне јер се радови одвијају противно закону по правном тумачењу канцеларије ЕУ и ОЕБС-а.
     
    put%202.jpg
     
    Манастир Високи Дечани је већ 20 година под војном заштитом због четири оружана напада након 1999 године и покушаја терористичког напада 2016 године од стране групе наоружаних косовских исламиста, које је косовска полиција пустила на слободу наредног дана са условном казном због незаконитог поседовања оружја. Лоша безбедносна ситуација, одсуство владавине права и закона, етничка дискриминација и непоштовање сопствених закона наносе штету не само грађанима општине Дечани, већ и свим грађанима на Косову и Метохији.
     
    Уколико се што пре не прекине градња ове спорне саобраћајнице и не поправи начињена штета начињена уништавањем вегетације и терена, Епархија Рашко-призренска ће морати да констатује да косовски закони који се тичу заштите културне баштине више не вреде јер их руши сама влада Косова која је изабрана да би их чувала и примењивала.  
     
    дато у канцеларији Епархије Рашко-призренске
    26. маја 2018. године
    Призрен-Грачаница
     
    Прилог:
    Косовски закон о специјалним заштићеним зонама http://www.gazetazyrtare.com/e-gov/index.php?option=com_content&task=view&id=146&Itemid=56&lang=bh
     
    Обратити пажњу на члан бр. 3 који се односи на циљеве закона о специјалним заштићеним зонама и
    Члан бр 5 у коме се међу забрањеним активностима у зонама наводи изградња транзитних путева. За разлику од ограничених активности које се могу договорити, забрањене активности су аутоматски противзаконите.
     
     

    Твит америчког амбасадора у Приштини Грега Делавија који је још пре неколико дана упозорио да је градња овог пута незаконита и да је питање затворено 2014. године. Амбасадор је упозорио да треба поштовати закон.

     

     
    Због четири оружана напада екстремиста након оружаног конфликта на КиМ од 1999 и покушаја терористичког напада 2016. године, али и због правног и институционалног безакоња које влада на овом простору Манастир Високи Дечани је уврштен у листу 54 најугроженија светска споменика културе УНЕСКО на свету https://whc.unesco.org/en/danger/
     
    dangerheritage.JPG
     
     



    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Знао сам да смо постали незаинтересовани за многе ствари, па и за питање Косова, ал` зар је дошло до тога да једна оваква тема има само 30ак прегледа за један дан?! Је л` могуће да нас не занима ни да је отворимо да видимо о чему се ради? Да макар мало не пробуди знатижељу у нама да видимо шта нам се дешава са Манастиром?! И то на православном форуму. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Добар текст Живојина Ракочевића, не само о путу http://www.politika.rs/articles/details/404515

    Из поткопаног брда штрчи корење кестења, јова, букава. Бистрички кањон засечен је с леве стране и то сиво прашњаво проширење наставља се према Високим Дечанима. Тешке машине радиле су без икакве дозволе у заштићеној манастирској зони. Одлучено је да се гради магистрални пут Плав–Дечани и он би, упркос свим законима и обилазници, требало да избије на главну капију најлепше балканске грађевине 14 века.

    Иза те капије стиже панични апел за заштиту који се не разликује много од претходних позива за помоћ што се, скоро двадесет година, чују с оне стране зидина ове светиње. Упркос њему у манастиру је све тихо и уређено, насмејани отац Петар дочекује госте с Тајланда.

    Али, у суштини, сваки позив одавде је драматичан, иако је закон на страни манастира, а поред фресака, испред камених рељефа и храма, живе толерантни, образовани, отворени и непосредни људи који никада нису одбили да помогну Албанцима.

    Никада нико из ове куће у подножју Проклетија није, у најгоре време рата, упутио ружну реч или одбио да смести избеглице – једнако и српске и албанске; одавде су тешко болесна албанска деца отишла на лечење, гладни и сироти помогнути; овде су, иза бодљикаве жице, калуђери читали молитве пред ћивотом Светог краља Дечанског многом сумасишавшем, нероткињи, оболелом...

    Зашто онда противно свакој логици, савршеним европским законима, Кфору, међународним гаранцијама, Унесковој листи светске баштине ваља нападати Високе Дечане? Има ли ико од људи којима је манастир помогао и ваљао да изађе, стане испред те машине и каже: „Зауставите и не рушите, не смете то да радите!” Такав се још није појавио, чак ни локални заштитник природе нема ништа против да се почупају питоми кестени и борови и да саобраћај упропасти једино место за шетњу до кањона реке Бистрице. Ућутали су се и странци. Само је, пре неколико дана, Грег Делави, амерички амбасадор, с Драгодана из Приштине твитнуо: „Питање дечанског пута завршено је 2014. и поново је потврђено пре две седмице. Косовски закон каже да је изградња пута поред Манастира Дечани нелегална. Поштујте закон!”

    Одбрана Дечана заснована је и на њему. Шта ће се догодити, ако једног дана не твитне? Можда је боље питање, шта се дешава с повратницима у Љевоши, Белом Пољу или гетоизираним сељацима Гораждевца? Они се под овај твит не могу заклонити, њима би дневно требало упутити по један, за покрадену стоку, за попаљену летину и штале, за претње и камење и, што је најгоре, за институције које их системски шиканирају и терају од својих кућа.

    Из овога се може закључити да су дечански калуђери нека заштићена врста коју спасава неки твит, али стварност је сасвим другачија, а страх и понижење станују у свакој њиховој келији без обзира на то што цеви тенкова и пушака гледају према потенцијалним непријатељима. Нема ниједног калуђера који није чуо звук моторне тестере и падање борова, кестена или храстова који расту с оне стране реке. Њихови претходници су их садили, а они ћуте у јези и ломљави грана оборених стабала. То је само део слике: ниједан проблем овде није решен, ни манастирска земља коју не желе да упишу катастар, ни исламисти коју су под оружјем ухапшени испред исте оне капије, па сутрадан пуштени из притвора, ни право на живот, ни стална кампања која се води против манастира...

    Последњи дечански проблем је само рефлекс и део колективног осећаја да Срби не могу имати ништа своје, а институционална пресија и потпуна немоћ српских представника у њима показује да не постоје никакви механизми заштите. Закон је ван институција. Готово да нема заштићене зоне, места од посебног значаја, специјалне зоне и амбијенталне целине која није нарушена или угрожена. У Великој Хочи изграђени су објекти и фарма коза код извора, на Газиместану велика хала испод комплекса, у Призрену се продаје и зида по вољи моћника, у Грачаници на тридесет метара од храма пролазе тешки камиони, у Архангелима не дозвољавају изградњу мале порушене цркве, монахиње у Девичу не смеју ни да привире на своје закоровљено имање...

    Заустављена је градња широког дечанског пута, стојимо у кањону у облаку прашине. Да су радови настављени пут би се наслонио на високи дечански зид. У доба Титове Југославије, док га је градио да би од стоке заштитио мало баште коју му комунисти нису одузели, игуман Макарије је говорио да зида зид братства и јединства, а његов наследник, садашњи владика Теодосије, настављајући његово дело, после 1999. године, говорио је да зида зид мира и толеранције. У тој иронији окренутој према племенским вредностима, стигао је и садашњи широки пут Рамуша Харадинаја који уништава живот. Сада се испред свих нас поставља питање: хоће ли се сачувати овај садашњи, мали и кривудави, који има душу и чува живот и Дечане?

    Апостолова и Делави: Придржавати се закона

    Приштина – Шефица канцеларије Европске уније у Приштини Наталија Апостолова и амбасадор САД на Косову Грег Делави поручили су јуче властима у Приштини да треба да се придржавају закона о Специјалној заштићеној зони манастира Високи Дечани. Делави је, како је пренео Танјуг, истакао да су САД у потпуности сагласне са ставом Оебса по овом питању.

    Мисија Оебса на Косову је у суботу саопштила да поздравља одлуку о прекиду радова. Оебс је потврдио да је тешка механизација повучена из те зоне и подсетио да било какве радове у тој зони мора да одобри Савет за имплементацију и посматрање.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...