Jump to content

Хипатија из Александрије

Препоручена порука

пре 17 минута, Ivan Marković рече

организовано лупетање...

Извињавам се за ово, али мораш да покажеш бар елементрано разумевање теме. Нарочито када изводиш денбрауновске закључке о заверама хришћана противу науке...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 157
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, Ivan Marković рече

Зар није латинска и означава "изједначивач"?

Не али потиче од речи "aequo" која значи изједначавати.

(у Птолемичком систему) замишљен круг уведен са циљем усклађивања планетарних покрета са хипотезом о јединственом кружном кретању.

:https://en.oxforddictionaries.com/definition/equant

Ја сам овако био рекао "еквант" је грчка реч за дословно, кретање по кругу у циклусу вечног кружења"  . Мислећи на вечан и непромењив, кружни смер кретања, небеских тела у кругу. Али ипак је бољи овај оксфордски речник :D.

пре 8 минута, Ivan Marković рече

Извињавам се за ово, али мораш да покажеш бар елементрано разумевање теме. Нарочито када изводиш денбрауновске закључке о заверама хришћана противу науке...

Опуштено, доћемо и до тога, тек сам почео коментар по коментар да читам и да ти одговарам:).

Ја не мислим да су то завере Хришћана, геоцентризам је уопштено заразна идеја. То што неки теолози верују "да се земља ипак не окреће" није предмет правилника вере и неке саборне одлуке, духовног живота хришћана. Већ нечије лично задовољавање са геоцентричном силом гравитације и углом посматрања небеса, који због тога имамо. Шта ће некоме хелиоцентрична сила гравитације:)).

Постојале су завере, многе су биле унутар саме Цркве у то доба, против тадашњих вероучитеља, епископа...  или теолошких питања о нпр. тријадологији. Где су неки сматрали да треба "радити тајно, да би се платило јавно" и да треба поделити људе физички на два дела, јер верују да је Исус Христос имао две природе...

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Mиљан Л. рече

И да је таква литература уништавана,

Није. Аристархово учење је пало у заборав много пре него су хришћани били умогућности да било шта забране/униште...при томе, готово сам сигуран (проверићу) да је Аристарха поменуо Цицерон у једном од својих дела које није дошло посредством Арапа...

заједно са античким књигама које су практично кришом доношене од арапа у европу.

Већ сам написао да је део античких књига опстао захваљујући преписивању од стране хришћанских монаха, набројао имена, ти ништа...

И нису кришом донесене него се нормално преводило и преписивало...

и неки хроничар ког сам цитирао раније и наведох да је био оптуживан. 

Филосторгије је био аријанац и п'ре и пошто је поменуо Хипатију...нису га оптужили за јерес због хваљења Хипатије већ због аријанства...

Могу чак и да кажем да сумљам да је Рим и због јевреја,

Ма каквих Јевреја човече?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Mиљан Л. рече

Не али потиче од речи "aequo" која значи изједначавати.

Да, али ти не знаш латински... from Latin aequant- ‘making equal

са цитираног линка...еквант није круг, него тачка у "птолемајичком"систему...

пре 4 минута, Mиљан Л. рече

Али ипак је бољи овај оксфордски речник :D.

Није, лупају. Еквант није круг него тачка...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Mиљан Л. рече

Шта ће некоме хелиоцентрична сила гравитације:)).

sila gravitacije nije heliocentrična, već jedna od četiri fundamentalne sile (u njutnovskom konceptualnom okviru sila, ajnštajnovskom zakrivljenje...):ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Mиљан Л. рече

То што неки теолози верују "да се земља ипак не окреће" није предмет правилника вере и неке саборне одлуке, духовног живота хришћана.

To si trebo odma da kažeš, mada te to svejedno ne opravdava za sve ovo ostalo pogrešno što si rekao , al  autoritativno "neoboriv zaključak" i slično...

Подели на овим сајтовима

про. Цариградске политике, хелиоцентристичке струје

Aman, zaman...:bu:

она је морала да побије свако тумачење планете земље као равног света.

Ona to nije morala jer je to već bilo pobijeno...

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Mиљан Л. рече

Они су непобитно имали геоцентризам као опште прихваћено учење о астрономији.

Oni nisu imali astronomiju...

пре 45 минута, Mиљан Л. рече

Птоломеј је веровао да су звезде жива бића.

Možeš da navedeš izvor? Mada mi ovo ne deluje neverovatno...ostalo ne bih komentarisao jer je uticaj Egipta na helensku astronomiju još uvek nedovoljno istraživana oblast...

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Mиљан Л. рече

Ја не мислим да су то завере Хришћана, геоцентризам је уопштено заразна идеја. То што неки теолози верују "да се земља ипак не окреће" није предмет правилника вере и неке саборне одлуке, духовног живота хришћана. Већ нечије лично задовољавање са геоцентричном силом гравитације и углом посматрања небеса, који због тога имамо. Шта ће некоме хелиоцентрична сила гравитације:)).

Da, prirodne nauke ne bi trebalo i ne ticu se predmeta pravila vere ( i obraz krotosti, ....kako se kaze u crkvenim pesmama za svetitelje  :945729: ). Mislim, da je to bila i misao otaca crkve.

пре 38 минута, Mиљан Л. рече

Постојале су завере, многе су биле унутар саме Цркве у то доба, против тадашњих вероучитеља, епископа...  или теолошких питања о нпр. тријадологији. Где су неки сматрали да треба "радити тајно, да би се платило јавно" и да треба поделити људе физички на два дела, јер верују да је Исус Христос имао две природе...

Mislim, da je mozda  bolje reci ( umesto , zavere ) da su bila razna sporenja u unutrasnjem zivotu same crkve.

Miljane, sto je vrlo zanimljo, ovo, ...da treba podeliti ljude fizicki na dva dela,...jeste,  borbeni poklic monaha Parabalana, ( kojim su monasi monofiziti pretili ortodoksnim hriscanima ), koji imaju udela i u ovoj prici oko Hipatije.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Mиљан Л. рече

геоцентризам је уопштено заразна идеја.

Zarazna ili ne, neki ga (u smislu kinematičke i dinamičke ekvivalencije sa heliocentrizmom) priznati naučnici itekako zastupaju. Već sam više puta kačio link, opet ću, samo da ga nađem...https://arxiv.org/abs/1301.6045

pri tome ga ne treba brkati sa ravnozemljaštvom, jer je geocentrizam sasvim precizan termin u istoriji nauke...

Подели на овим сајтовима

Специфична густина јесте однос густине мереног и густине референтног тела (флуида, средине). Иако се ова физичка величина може неким математичким трансформацијама повезати са гравитацијом, то сигурно није могла Хипатија као са динамичким појмом, јер је тек Њутн увео динамички појам гравитације. Претходно појам је био на неки начин, ај да кажем, статичан. Но све и да јесте, сила чије линије (у графичком приказу) крећу из центра Земље (и свих других тела) и даље не може да недвосмислено реши питање динамичком и геометријског центра универзума...

On 27.7.2018. at 13:54, Mиљан Л. рече

Може да се повеже са вагом, полугом... Не мора са гравитацијом. Свеједно опет долазимо до екванта који је тачка (исто као тачка ослонца на ваги или полуги)

Ја мсм. да је повезала са механичком справом за скретање силе. Притом је била свесна да то није механичка справа за скретање силе. Већ да мери специфичну густину течности, која има везе са гравитацијом (антика је познавала гравитацију, до душе, другачије од нас данас).

Како би одредио геоцентризам без динамичког појма гравитације, а да притом не можеш да одредиш хелиоцентризам?

Нетачно. Било који модел (а видели смо да их је у суштини само два) узима Земљу као центар целог универзума...не знам што овде упетљаваш Вавилонце и Египћане...

Добро, да ли је геоцентризам, ексцентризам... то сам ти већ одг. у ранијој поруци. Морао сам да уплетем остале народе, јер се наводи да је стандард геоцентризма постао "опште прихваћен" и код египћана, персијанаца...

А Вавилонци су имали теорију о геоцентризму, имамо дужу преписку а цитираш део реченице. Па се не могу сетит шта сам хтео рећи. Углавном мсм. да је то битно јер Вавилонци утичу културно на семите, што видимо код арапског учења о астрономији-астрологији...

пре 4 часа, Ivan Marković рече

Количина воде је маса, густина јесте маса кроз запремина, али стари (па ни Хипатија) нису имали једначине, заправо није постојала ни једна аналитичка, алгебарска метода којом би то могли да израчунају или чак постулирају на начин како ми то данас радимо...начин старих (па и Хипатије) за израчунавање свега и свачега јесте био геометријски...наравно, користили су се аритметиком, знали за једначине (Диофант) али комплетан скелет њихове математике је онемогућавао Хипатију да се и приближи ономе што ти инсинуираш...

Већина физичара-коментатора који су се бавили Хипатијом (иначе врло мало њих се детаљније бавило Хипатијом) се слаже са тобом из истог разлога што верују да свест људи није била на нивоу да могу да схвате хелиоцентризам или га докажу. Али ја мсм. да није требала математички модел, ван оног који је користила за израду астролаба. Мсм. да њен рад (кад је била јако млада), где асистира свом оцу на тему коментара о кружном кретању планета, геометрији... јесте довољан. Не везано што је Хеленска хелиоцентрична теорија старија од ње више од миленијума. Ја мсм. да сам успео да ти приближим зашто сматрам да је њој кроз радове, било опитно да се хелиоцентризам може видети на земљи.

За што би иначе људи веровали у физичку опитност хелиоцентризма на земљи, ако нису читали о приступу доказивања, Џејмса Бредлија. Хипатија и добри Џејмс, се подударају исто као Хипатија и Архимед.

Иначе ми смо током слања људи, паса, сателита... у свемир морали да направимо пробој у доказивању хелиоцентризма. Да би уопште отишли у свемир. Зато је свемирска трка, била "математичка" и финансијска трка. Није примера ради, била трка због технологије ракета, НАСА купује ракетне моторе од СССР-а:). А скелет ракетних мотора су и Руси и Американци унапредили са конфискованим, нацистичким В1 и В2 ракетама.

Подели на овим сајтовима

Може да се повеже са вагом, полугом... Не мора са гравитацијом. Свеједно опет долазимо до екванта који је тачка (исто као тачка ослонца на ваги или полуги)

Pa šta...

Свеједно опет долазимо до екванта који је тачка (исто као тачка ослонца на ваги или полуги) 

Ekvant nije isto što i tačka ravnoteže sistema...i da jeste, pa šta?

пре 3 минута, Mиљан Л. рече

Ја мсм. да је повезала са механичком справом за скретање силе. Притом је била свесна да то није механичка справа за скретање силе.

?

пре 4 минута, Mиљан Л. рече

Већ да мер

пре 5 минута, Mиљан Л. рече

Како би одредио геоцентризам без динамичког појма гравитације, а да притом не можеш да одредиш хелиоцентризам?

I geocentrizam i heliocentrizam su kinematički opisi..šta će mi tu dinamika?

пре 6 минута, Mиљан Л. рече

Добро, да ли је геоцентризам, ексцентризам...

Nije dobro...govoriš o geocentrizmu, a ne razlikuješ ga od ravnozemljaštva...

пре 7 минута, Mиљан Л. рече

јер се наводи да је стандард геоцентризма постао "опште прихваћен" и код египћана, персијанаца...

Moožda u vreme o kojem pišemo, ali ovde je reč o genezi grčke astronomije

пре 12 минута, Mиљан Л. рече

Ја мсм. да сам успео да ти приближим зашто сматрам да је њој кроз радове, било опитно да се хелиоцентризам може видети на земљи.

Nisi, ali nimalo...samo denbraunovsko nagađanje i ogrmno nepoznavanje istorije nauke, konkretno ove grčke...

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Mиљан Л. рече

што верују да свест људи није била на нивоу да могу да схвате хелиоцентризам

Нисам говорио о нивоу свести људи и њиховој могућности да схвате или не хелиоцентризам, већ о геометријском начину рачунања код Грка који би спречио Хипатију да повеже аналитичко-алгебарски постојеће односе величина са динамички схваћеном гравитацијом...Грци су свакако могли да схвате концепт хелиоцентризма и да га аргументују...

Подели на овим сајтовима

Ваљда Синезија из Кирене. Не би било можда лоше да убудуће, ако ти није тешко користиш српски уместо енглеског правописа...

Ок, јели Српски писати како се изговара? Синеријус му је било име, ал ја прихватам да се по Црквенословенском преводи на Српски као Синезије.

Није тачно. Услов да ми не приметимо кретање тела на коме (у коме) се налазимо јесте једино да се оно креће сасвим равномерно током читавог периода посматрања (без убрзања и/ли негативног убрзања-то јест успорења).

Не, Птоломеј је као доказ стациониране земље, навео да планета земља мора да се помери (да кружи као сунце). Да би ми видели да се распоред звезда на небу променио. Њега сам био цитирао, мсм. да је то навео у алмагесту.

Закључак ти је итекако побитан. И сумњам да би игде прошао икакво релевантно испитивање...

Који мој закључак?

Не следи...

Ниси ово добро цитирао:D. Само си ми на део текста рекао... да тај закључак не следи. Зашто мислиш да не следи?

Обзиром да можемо да кажемо да би Архимед знао шта Хипатија прича, тако и знамо да би Хипатија била свесна хелиоцентризма и елиптичног кретања наше планете (не кроз њене коментаре Аполонијуса из Пергама).

Овако ја рекох

Обзиром да можемо да кажемо да би Архимед знао шта Хипатија прича, тако и знамо да би Хипатија била свесна хелиоцентризма и елиптичног кретања наше планете (не кроз њене коментаре Аполонијуса из Пергама). Већ да јој Џејмс Бредли 1727 године, покаже да има сличан приступ доказивања хелиоцентризма као она са кориштењем хидроскопа. Када доказује овако хелиоцентризам:

Говорио сам о начину на који се примењује Хидроскоп. Техничка проблематика коју је морала да реши (да би се њен хидроскоп користио практично), подсећа на Џејмсов пример, са човека и кишобраном на киши.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Mиљан Л. рече

Синеријус му је било име, ал ја прихватам да се по Црквенословенском преводи на Српски као Синезије.

Не причај бесмислице. Име му је Συνέσιος, -Су(и)незиос, а српски је Синезије

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...