Jump to content

Искреност Ватикана по питању Косова и Метохије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављена слика

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

• Одговори 46
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

подсећа на неку нелегалну надградњу...

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

MATI MAKARIJA JE NAUČNIK:

Mati Makarija (svetovno Milica Obradović) ima 65 godina. Završila hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta, gde je i magistrirala, a doktorat hemijskih nauka stekla je na Univerzitetu u Ljubljani. U svetogorskom manastiru Simono-Petra na Halkidiku provela je osam godina, gde je izučavala i vizantijsku umetnost. U međuvremenu, mati je diplomirala i na Teološkom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu. Sa sobom ne vodi prevodioca jer govori savršeno engleski, francuski, grčki, a moguće je da govori i još neki jezik, mada ona nerado govori o tome.

Credo in unum Deum!

Подели на овим сајтовима

... али то не значи да опет манипулишете неким новим "Константиновим даровницама".

Ih bre, kakva manipulacija. Poklonio Car Konstantin. Ima crno na belo.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Sad kad znam moram da organizujem da skupimo neki dinar kod mene u crkvi pa da im pošaljemo, simbolično ali da znaju da imaju braću katolike i ovde, to je lep osećaj.

Ништа без брата Хрвата, а?  0102_laugh

ὥσπερ ἦν τοῦτο τὸ κλάσμα διεσκορπισμένον ἐπάνω τῶν ὀρέων καὶ συναχθὲν ἐγένετο ἕν, οὕτω συναχθήτω σου ἡ ἐκκλησία ἀπὸ τῶν περάτων τῆς γῆς εἰς τὴν σὴν βασιλείαν

Подели на овим сајтовима

Sad kad znam moram da organizujem da skupimo neki dinar kod mene u crkvi pa da im pošaljemo, simbolično ali da znaju da imaju braću katolike i ovde, to je lep osećaj.

Mogli bi da im date deo onoga sto vam je Car Konstantin darovao?

Подели на овим сајтовима

Kod nas nema to Hrvat, Srbin, Makedonac u crkvi smo jedno.

Ja baš nisam Hrvat ali kakve to veze ima?

Ne znam  zbog čega bi bila od Konstantina, to su Nemanjići ostavili dok su bili u jedinstvu sa rimskim papom.

Подели на овим сајтовима

Ne znam  zbog čega bi bila od Konstantina, to su Nemanjići ostavili dok su bili u jedinstvu sa rimskim papom.

ne_shvata 0409_feel

A sto su prekinuli jedinstvo?

Nema tu brate ni zrnce vere, već čisti politički pragmatizam. Pošto im se ukazala prilika da možda zavladaju Vizantijom, što se uz kratkotrajni uspeh i desilo, bilo im je potrebno da budu uz Istočnu varijantu hrišćanstva a ne uz zapadnu. Da su imali geo-politički interes na Zapadu, sad bi svi bili katolici - da se ne lažemo. Pri svemu tome, niko narod nije ništa pitao, kao što ga ni danas baš nešto ne pita.

Što se tiče iskrenosti, pa za to će trebati vremena da se uverite. Ono što stoji je da kosovo NEMA biskupiju, već stvarima rukovodi apostolski administrator, da su albanski biskupi već dobijali po ušima zbog njihovih anti-srpskih stavova, i da je papa i Vatikanska diplomatija nebrojeno puta do sada izjavljivala i toga se drže (zadnji put je to potvrdio i Nuncije iz Bepograda) da dok Srbija ne prizna Kosovo neće ni Vatikan, ali, kao što Srbija priznaje na neki način situaciju na Kosovu i htela-ne htela mora da sarađuje sa Umnikom pa i sa kosovskom nazovi vladom, tako i Vatikan radi u interesu katolika na Kosovu, kojih ipak ima. Zašto je to stav Vatikana? Pošto Vatikan nije osoba, već skup osoba koje su delegirane da nešto čine u ime KC, glupo je govoriti i o ljubavi i o licemerstvu jer kod nekih koji odlučuje, svakako ima ljubavi, kod nekih ljudi je sigurno prisutan interes. Rezultanta aktivnosti i jednih i drugih je stav da se Kosovo ne priznaje, što je - bez obzira na sve - čini mi se pozitivno za Srbiju, i pametnom čoveku bi to bilo dovoljno. Da se ne lažemo - ni svi Srbi koji "brane" kosovo to ne rade iz ljubavi več često iz interesa pa čak i počesto licemerno, pa kad Srbi to i tako rade, ko može da očekuje od nekog drugog nešto drugačije i bolje?

Što se katedrale u Prištini tiče - svako ko misli da je Vatikan finansirao tu izgradnju, pa čak i da je nešto i pitan za izgradnju Crkve samo pokazuje svoje enormno ne poznavanje strukture KC kao i načina i tema o kojima se odlučuje i gde u KC - dodatno pokazuje takođe ogromnu naivnost misleći da Vatikan išta finansira tog tipa. Ja bih prvi bio najsretniji da nas Vatikan izdržava i plaća, ali ništa od toga. Sa druge strane, pa šta i da je odlučivao? Ko hoće da gradi Crkvu, nek mu je blagoslovljeno! Bolje Crkvu nego kasarnu ili zatvor. Da me se ne shvati pogrešno, ali - bolje Crkvu nego džamiju, ako smo hrišćani.

Na kraju - za Zawisu - ne znam u čemu je problem sa mikrofonima. Crkve su oduvek građene tako da je mesto sa koga se propoveda akustički tako urađeno da pojačava glas onoga ko tu stoji. Da su pre dve hiljade godina znali za mikrofone, sigurno bi ih koristili. Pavle u Himni ljubavi pominje bakarne ploče koje su korišćene u amfiteatrima da pojačaju glas glumaca - tadašnje mikrofone - doduše u drugačijoj konotaciji od pojačavanja glasa, no to ovde nije tema. Vezano za ovo - možda pre drugog Vatikanskog i nije bilo potrebno da se uvode mikrofoni jer je sveštenik, uglavnom, molio tiho liturgiju, i to još na latinskom, pa nije baš bilo ni potrebe da se čuje - a kad je propovedao, penjao se na propovedaonicu koja je bila iznad naroda, pa se čulo sasvim dobro - danas je neophodno potrebno jer nisu sve Crkve akustične, a i da jesu, sad se trudimo da se sve razume, ne samo homilija.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

подсећа на неку нелегалну надградњу...

Silerova-Zemun  :cheesy:

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Ja im objašnjavam, prvo ne kaže se cigara nego cigareta, to sa mikrofonom su izmislili moji popovi, valjda da ih Bog bolje čuje, pa kad počne da ide iz ruke u ruku oko oltara, uvati te morska bolest ko na ringišpilu.

Zato u mojoj crkvi u Smederevu, sve varles i bubice.

Nego što ona nešto ne otpeva kad već ima mikrofon. E kažu ne stiže ne skrasuje se u svetinji, sedne u džip pa Grčka, Beograd, samo putuje.

Rekoh: ima se može se.

Igumanija manastira Sokolica je mati Makarija žena sa dva završena fakulteta i sa dva doktorata.

Ako putuje ne putuje na svoju ruku tako da nije stvar u tome da li je ili ne drži mesto.

Ne znam da li sada vozi dzip ali svi znaju za priču kada je sa jugićem zaustavila kolonu tenkova kfora.

U svakom slučaju ako si bio upozoren da ne pušiš u porti pa si se našao uvređen nije u redu da ovako posle govoriš

Pričaš bezveze, ja sam ubeđeni nepušač i smeta mi kad neko puši, drugo, neko može da ima i deset fakulteta al mu to ništa ne vredi ako je hladan čovek a sveštenik ili monah, uostalom nek ide u školu pa nek predaje hemiju, ja nikad nisam insistirao na obrazovanju, ali u radu sa hemičarima sam uvek tvrdio da nisu ni zašta osam za učionicu.

Ja prenosim ono što je narodu zasmetalo i što sam čuo , a to je proklinjanje usred svetinje, nikad joj to neće narod oprostiti. Može da se gordi u svojoj "funkciji" koliko hoće al jedan polupismeni pop, koji ima dušu i toplinu uvek će više vredeti nego nadobudni promašeni intelektualci.

Uostalom ja bar imam iskustva u tome.

Drugi slučaj su mi ispričali kad su bili u lovu pa svratili to je tek priča..

Подели на овим сајтовима

Napravili lošu procenu, uglavnom je to srpski problem.

Kako losu procenu? Srbija i danas nezavisna , jedna od temeljnih drzava Evrope, Srpska Crkva Bogu hvala sluzi sluzbu, deca se krstavaju, Sveti Sava evo svetac....Sta je tu pogresna procena?

0102_laugh

A kako idu stvari bice opet jedna Crkva.

Подели на овим сајтовима

A kako idu stvari bice opet jedna Crkva.

Naravno, papizam propada i to je prvi nagovestaj hristijanizacije Zapada. Samo ne znam da li ce se odrzati rimska katedra u ovom obliku. Naravno, da bi RKO uopste postali Crkva, moraju se odreci sveg jeretickog ucenja i inoslavne prakse. I kada to toga dodje, jer jedinstvo Crkve se mora ostvariti, pitam se da li ce biti moguce sacuvati rimsku katedru. Toliko je sa njom povezanog negativnog i inoslavnog da sa takvim teretom nece se moci uci u jedinstvo. Licno bih uvek bio da se pravoslavni rimski papa zadrzi kao jedan od patrijaraha (bez obzira da li ce Crkva biti petoglava kao u pocetku ili ce se drugacije organizovati), ali to je samo moje misljenje. Misljenje jednog coveka koji je iz tradicionalnih razloga veliki postovalac pravoslavnih rimskih episkopa, pogotovu u prvim vekovima hriscanstva.
Подели на овим сајтовима

Можда је била погрешна процена, али мошти не морамо да балзамујемо нити нам се богојављенска вода квари, а да не причамо о паљењу ватре у Јерусалиму на Васкрс...

Можда немамо црквену државу и, хвала Богу, патријарх нам може погрешити, али ово је за малена царство, а Небеско вазда и довека.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...