Jump to content

Епархија далматинска

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

• Гости
Guest Светлана

Епископ далматински Фотије

Сабор је глас цркве

Свети архијерејски сабор је руководно и саборно тело које увек доноси пресудне одлуке за живот наше Цркве. Одлуке Сабора зато нису значајне само за епископе него и за пуноћу наше светосавске Цркве. Наши верници, зато, очекују да чују њен глас који се у духовном смислу изражава преко Сабора.

Овако о очекивањима јерархије и верника од редовног пролећног заседања највишег тела СПЦ, које у београдском Патријаршијском двору од прошле недеље решава најкрупнија питања из црквеног живота, за “Новости”, оцењује епископ далматински Фотије.

* Владике су потврдиле своју ранију одлуку да патријарх Павле остане поглавар СПЦ.

- После дуге и веома опсежне расправе, у којој су се чула различита мишљења, Сабор је, уважавајући мишљења свих архијереја, донео одлуку да патријарх и даље остане на челу Цркве.

* Какав је духовни живот Срба у Далмацији и како тече процес повратка избеглица?

- Повратак прогнаних Срба са простора Далмације практично је заустављен. Нажалост, последњих година нема никаквог значајнијег повратка. То је велики проблем за Цркву и српску заједницу у Хрватској, али и за матицу Србију. Свако од нас требало би да допринесе да се овакво стање измени, најпре ради тих несрећних људи.

* Какав је духовни живот Срба у вашој епархији и има ли довољно свештеника?

- Настојимо да оживимо манастире који су духовни центри Епархије. Тренутно је у храмовима довољно свештенства за број људи који се вратио. Током године у њих долазе не само православни хришћани, већ и многи неправославци из ЕУ. Потребно је да и њима посведочимо истину православља.

*Да ли су обновљени храмови оштећени и порушени током ратних дејстава и какав је значај изградње цркве Светог Саве у Сплиту?

- Обновљени су манастири Крка, Крупа и Драговић, као и главне парохијске цркве у центрима Епархије. Могу да кажем да у свакој парохији нешто обнављамо и градимо, иако доста храмова чека обнову. Посебан благослов Божји видимо у томе што смо недавно добили дозволу да довршимо спомен-храм Светог Саве у Сплиту, чија је градња започета још 1939. године. Храм је у средишту старог града и зато су радови веома отежани. Помоћи за овај посао надамо се од свих - Републике Хрватске, Сабора и Синода СПЦ, као и Срба из дијаспоре.

* Како се одвија процес повратка црквене имовине?

- По питању повратка имовине, до сада није много учињено, иако закони Хрватске то јасно дефинишу. У односу на СПЦ они се, нажалост, у пракси не остварују. Према нашим проценама, враћено нам је свега 10 одсто имовине. То је недовољно, јер је Хрватска на прагу уласка у Европску унију, која чврсто штити право власништва.

* Шта очекујете од локалних избора у Хрватској?

- Свака власт је од народа изабрана да осигура мир, правду и слободу грађанима. Изабрана власт треба да, у границама прописа, пружи слободу и Цркви. Значајна је, зато, претпоставка да би у општинама са већинским становништвом, Срби могли да буду изабрани за начелнике општина.

* Какав је правни положај српске цркве у Хрватској?

- Статус СПЦ у Хрватској регулисан је Законом о верским заједницама и Уговором који је потписан са хрватском државом. Наша права се крећу у тим оквирима. Ми свакако нисмо задовољни, јер није враћена црквена имовина, и још важније, није се вратио наш народ на просторе Епархије далматинске.

17. 05. 2009.

Вечерње Новости

Београд

http://www.eparhija-dalmatinska.hr/Frames-c.htm

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Одговори 667
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Слава цркве Св. Петра и Павла у Тепљуху

13. јул 2009 - 13:01

Постављена слика

Дана 12.07.2009.г. на празник светог апостола Петра и Павла Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви св. Апостола Петра и Павла у Тепљуху. У својој бесједи Епископ Фотије је истакао значај празника светих апостола Петра и Павла и нагласио је  потребу повратка нашег избјеглог народа на своја вјековна огњишта.

Послије свете Литургије преломљен је колач, освећено кољиво и извршен је троктратни опход око храма.

Црквена општина Тепљух на челу са својим свештеником протојерејем-ставрофором Здравком Тепићем приредила је свечану трпезу љубави за све присутне.

Извор: Епархија далматинска

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Слава у манастиру Крка

13. јул 2009 - 12:57

Постављена слика

Уочи празника светих апостола Петра и Павла (11.07.2009.г.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије присуствовао је празничном вечерњу у капели св. Апостола Павла у манастиру Крки. Манастир Крка је настао на старохришћанским катакомбама у којима је по предању проповиједао свети апостол Павле. Капела св. Апостола Павла у манастиру Крки је настала по благослову Епископа Фотија, а у њој се врше богослужења у току зимског распуста у богословији и на празник светог апостола Павла. Ову капелу су осликали фрескописци из православне Украјине и у њој се налазе фреске светитеља из свих православних народа.

Након вечерњег богослужења Епископ Фотије је поучио присутну православну омладину и истакао значај светог апостола Павла за хришћане уопште, а нарочито за православне у Далмацији.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Наставак радова на цркви Светог Стефана у Голубићу

13. јул 2009 - 12:54

Постављена слика

Вољом Божијом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г.Г. Фотија, 1. јула 2009.године су настављени радови на обнови храма Св.Стефана у Голубићу.Тренутно се обављају радови на измјени лименог покрова и крста на звонику, а у наредних петнаест дана ће бити обијена комплетна вањска површина зидова, након чега ће се поново омалтерисати и урадити нова фасада.

Планирано је да се до храмовне славе, Преноса моштију Св.Стефана, 15.августа , поставе и нови прозори и врата на храму.

Извор: епархија далматинска

Подели на овим сајтовима

Обнова храмова у Обровцу

13. јул 2009 - 12:51

Постављена слика

По благослову Епископа далматинског Г.Г. Фотија почели су радови на храмовима Св. Тројице у Обровцу, Рођења Пресвете Богородице у Билишанима и Св.Георгија у Жегару. На храму Св. Тројице радови обухватају комплетно уређење звоника, бушење камена и јачање прохромским цијевима, жбукање и фарбање. На храму Мале Госпојине у Билишанима рађено је унутрашње уређење лађе цркве и то је прва фаза радова после комплетне замјене крова и столарије.

На храму Св. Георгија ради се спољашње уређење храма што обухвата обијање пређашње и стављање нове фасаде.

Захваљујемо свима који су придонијели да храмови поново заблистају и желимо им свако добро од Господа!

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Прослава Илиндана у Епархији далматинској

3. август 2009 - 11:38

Постављена слика

На празник светог пророка Илије, 2. августа 2009. године Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету Архијерејску Литургију у цркви Светог пророка Илије у Задру и пререзао славски колач. О значају овог великог празника говорио је игуман манастира Крупе Гаврило (Стевановић). Свети пророк Илија је један од најпоштованијих светитеља у далматинској Епархији јер су у славу Божију и у његов спомен подигнути многи храмови у Далмацији.

Поред храмовне славе у Задру, свети Илија је данас прослављан и у Церањама, Кашићу, Ђеврскама и Отон Бендеру, гдје се по традицији окупља велики број православних Срба, те су ове прославе пропраћене богатим културним програмима.

У манастиру Крки је уочи празника и на сам празник крштено деветоро дјеце чији су родитељи поријеклом из Далмације, али већина живи у иностранству. Љубав према завичају и према својим светињама их сабира нарочито у вријеме празника када многи долазе да обиђу своје цркве и домове.

Подели на овим сајтовима

Прослава у Марковцу

11. август 2009 - 13:39

Постављена слика

У недељу, дана 09. 08. 2009. год, Његово Преосвештенство Епископ далматински г.г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Илије у Марковцу. После резања славског колача Епископ Фотије доделио је епархијски орден др Никодим Милаш ипођакону Тоди Манојловићу. Ипођакон Тоде Манојловић је рођен у Риђанима на Далматинском Косову, а сада тренутно живи у Канади. Међутим, он није заборавио свој родни крај и пуно је помогао око обнове цркве Светог Илије у Марковцу и манастира Света Лазарица на Далматинском Косову.

Господин Тоде Манојловић је велики пријатељ и добротвор манастира Крке и посебно је ангажован око мисионарске делатности. Такође, епархијски часопис Крка се преко њега доставља многим православним Србима, који су пореклом из Далмације, а сада живе у дијаспори.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Обнова храмова Епархије далматинске

11. август 2009 - 13:35

Постављена слика

Дана 7. августа 2009. године Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије обишао је црквене објекте, који се тренутно обнављају у обровачкој парохији: цркву Рођења Пресвете Богородице у Билишанима, чији је кров потпуно обновљен и сада преостаје адаптација олтарског дела; и цркву Светог Георгија у Жегару на којој се тренутно одвијају завршни радови на фасади цркве.

Заједно са обровачким свештеником протонамесником Сашом Дрчом и игуманом манастира Крупе Гаврилом (Стевановићем), Епископ Фотије је обишао и капелу Ваведења Пресвете Богородице у манастиру Крупи, коју осликавају зографи из православне Русије.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г.Г. Фотија и ове године отворена је колонија „Умјетничког братства манастира Крке". Ова колонија је први пут одржана 1990. године у Kрки и радила је без прекида до данас осим у последњем трагичном рату.

На овогодишњој колонији учествује седам умјетника. По завршеном раду овогодишње колоније сви њихови радови ће бити изложени у манастирској галерији.

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

Уметничка колонија у манастиру Крка

16. август 2009 - 13:37

Постављена слика

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ГОЛУБИЋУ

На дан Преноса моштију Светог Првомученика и архиђакона Стефана, 15. Августа 2009. године, уз присуство великог броја вјерника свечано је прослављена слава храма Св.Првомученика и архиђакона Стефана у Голубићу.

Након Свете Литургије, коју је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Господина Фотија, служио секретар Епархијског управног одбора Епархије далматинске, парох шибенски протонамјесник Милорад Ђурђевић уз саслужење јереја Саве Мајсторовића пароха III книнског, обављено је резање славског колача и славска литија а затим освећење мозаика Св.Стефана испред храма као и освећење чесме у порти храма.

Ове године је било посебно свечано јер је уочи саме славе завршена још једна фаза обнове ове велике светиње.Као што је и планирано, санирана је комплетна кровна конструкција, постављен је бакарни покров на звоник и олтар и постављени нови крстови на звоник и кров лађе храма. Завршена је и већина радова на санацији фасаде храма, док ће се након славе наставити завршни радови на фасади и почети санација унутрашњости храма.

Постављена слика    Постављена слика    Постављена слика

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Преображење у Епархији даламтинској

20. август 2009 - 12:27

Постављена слика

Манастир Крка, из године у годину остаје главно мјесто окупљања и сабирања Срба у Републици Хрватској за празник Преображења Господњег. Непрегледне колоне вјерника које непрестано пристижу у древну задужбину Немањића, говоре да Српска православна Црква и Епархија далматинска остају уз свој народ и повратнике који се враћају на запуштена и запаљена огњишта. С благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г. Фотија празник Преображења постаје преображење вјерника православне Далмације. Тако и ове године, древну светињу манастир Крку, посјетило је између 10.000 -15.000 вјерника.

Манастирска црква и порта за кратко вријеме била је испуњена за празнично вечерње. Овако је било и у јутарњим часовима за вријеме јутрења и Свете Архијерејске Литургије. Преосвећени владика Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење игумана древних далматинских манастира: Крке, Крупе, Драговића и Лазарице и протојереја - ставрофора Здравка Тепића и гостујућих свештеника из Архиепископије београдско - карловачке и Епархије браничевске и ђакона Дајана Трифуновића.

Постављена слика

Сабрани у Тајну Крви и Тијела Господњег вјерници су се окупили око Преосвећеног Владике Фотија свог духовног оца и Архипастира и сјединили се са Господом у Светој Тајни Евхаристије. Послије заамвоне молитве обављен је чин благосиљања грожђа. Преосвећени Владика Фотије у својој бесједи говорио је присутном народу и високим гостима о значају празника Преображења. Окупљенису се разишли са жељом у Господу да их и догодине окупи у манастиру Крки у што већем броју, у здрављу , миру , љубави и слози.

Х.М. Вујичић

• Волим 1

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ ПОСЈЕТИО

ПРВУ ПАРОХИЈУ КНИНСКУ

Постављена слика

Дана 21.августа 2009. године , Његово Преосвештенство Епископ далматински Господин , Г.Фотије посјетио је парохију прву книнску.Повод посјете Његовог Преосвештенства су последњи радови који су извођени на храму Св.Архиђакона Стефана у Голубићу , као и планирање нових радова у оквиру ове парохије.Владика је обишао храм у Голубићу , затим и храмове Рођења Пресвете Богородице и Рођења Светог Јована Крститеља у Стрмици , као и храм Светог Архангела Михаила у Доњем Тишковцу.Владика је изразио задовољство досадашњим радовима на обнови и уређењу свих ових светиња и дао свој благослов за формирање црквеног воћњака у Стрмици , као и за припрему акције обнове храма Св.Архангела Михаила у Доњем Тишковцу , а у исто вријеме истакао да се нада како ће материјална обнова значити и духовну обнову , те враћање људи на своја огњишта.

Постављена слика

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

СЛАВА МАНАСТИРА КРУПЕ

На празник Успења Пресвете Богородице (28. 08. 2009. год.) Његово Преосвештенство Епископ далматински г.г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крупи.

У беседи поводом празника Епископ Фотије је између осталог рекао да је празник Успења Пресвете Богородице мали Васкрс, јер се на овај велики дан празнује успење Пресвете Богородице на небо.

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Слава Саборне цркве у Шибенику

1. септембар 2009 - 10:15

На празник Успења Пресвете Богородице, славу саборног храма у Шибенику, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г. Фотија, служена је Света Литургија. Због грађевинских радова који се изводе на саборном храму Света Литургија је служена у храму Светог Спаса.

Постављена слика

У току литургије причестио се велики број вјерника, а накрају је извршено резање славског колача и благослов кољива.

• Волим 1

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...