Jump to content

Debata: Katolička crkva je sila dobroga u svijetu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Земља је округла.

идеш на ломачу!

толико о инструментализованом систему "заштите", ајде молим вас такав  "суд" је служио да се "подаве и попале" сви који су другачије мислили или ћете ми рећи да су вјештице стварне!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Svaki sistem ima mehanizam da se štiti, inkvizicija je bila institualizovan oblik zaštite crkve.

nema sta mehanizam je  ekstra joooj

Naravno da su ti mehanizmi danas za nas nepojmivi, ali ja sam studirajući prava, imao predmet koji se zvao "istorija naroda i prava" i ništa nije čudno, za ondašnje vreme to je bilo tako.

Isto je bilo i u Srbiji, ništa se tu u suštini nije razlikovalo, moguće u obliku nekom, ali se onda vlast smatralo se dobijala lično od Boga i ta je vlast kažnjavala svakog ko ugrozi autoritet.

Pa zakon je u Kraljevini Srbiji imao odredbe koji su se decidno odnosili na vernike, doduše to je zakon koji su u Srbiji trapavo iskopirali iz Carske Rusije pa je pravio najviše haos.

Подели на овим сајтовима

Земља је округла.

идеш на ломачу!

толико о инструментализованом систему "заштите", ајде молим вас такав  "суд" је служио да се "подаве и попале" сви који су другачије мислили или ћете ми рећи да су вјештице стварне!

Malo je poznato da su praktično sva "čuda" industrijske revolucije nastala u okviru crkve, crkva je finansirala naučnike i većina njih su bili sveštenici.

Tu se pojavljuje problem, crkva smatra da ima monopol nad njihovim dostignućima i smatra da je ona ta koja je kompententna da odluči kad će ga dati narodu, odnosno kad će narod biti zreo da to primi.

Подели на овим сајтовима

``Budemo postupovat prema pravilu reciprociteta,

o visokom crkvenim dostojanstvenicima.

Ni o tim našim katoličkim,

ani o tim vašim pravoslavnim

prosto jednostavno nebudemo raspravljati,

eventualno ako: onda samo već HVALITI!``

ma kakve gluposti pravili....????

sramota je oko nekih stvari praviti se lud

Подели на овим сајтовима

Земља је округла.

идеш на ломачу!

Или нешто из новије историје римокатоликчких фрањеваца:

Шизматик?

идеш код Филиповића!

Влах?

идеш код Брекала!

Подели на овим сајтовима

Samo jedno malo podsecanje i informacija za one koji to ne znaju. Inkvizicija nije nikada ukinuta, postoji i danas samo je promenjeno ime. Cak sta vise sadasnji Papa je bio ono sto bi se nekada zvalo Veliki Inkvizitor.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Samo jedno malo podsecanje i informacija za one koji to ne znaju. Inkvizicija nije nikada ukinuta, postoji i danas samo je promenjeno ime. Cak sta vise sadasnji Papa je bio ono sto bi se nekada zvalo Veliki Inkvizitor.

Ne može tako da se priča, postoji disciplina crkve i svako narušavanje je objektivno opasno za crkvu.

Kongregacija za nauk vere mora da štiti učenje crkve, ali ne od laika ili naroda, već od učenih ljudi, kvalifikovanih, koji se suprostavljaju tom učenju.

Ako je crkva protiv abortusa, onda nije logično polemisati oko toga, ili protiv ređenja žena i da ne nabrajam brojne primere.

Možemo politički da se neslažemo, ideološki ili po bilo kojoj osnovi ali ne i po učenju crkve, onda nismo crkva i dolazi do sankcionisanja.

Подели на овим сајтовима

Vidi Zayrone,niko vam nije kriv što su vam hramovi ostali prazni.

Baj d vej car Dušan je jedini iz loze koji nije kanonizovan...

Kad bi recimo došao u jedan mali grad u Poljskoj, mali po merilima Poljske države, recimo on je veličine Niša, ja živim u takvom gradu i kad bi video da ljudi nedeljom ne mogu da svi stanu u crkvu za vreme mise a svaka "mesna zajednica" ima crkvu, mislim da bi se iznenadio.

Nedeljom se ne radi, nekad bukvalno ništa nije radilo od kad nisu došli ovi megamarketi dosta se promenilo, ali su i dan danas crkve pune naroda, običnim danima ljudi svraćaju u mnogo manjoj meri, ali nikad nisu prazne.

Подели на овим сајтовима

Možemo politički da se neslažemo, ideološki ili po bilo kojoj osnovi ali ne i po učenju crkve, onda nismo crkva i dolazi do sankcionisanja.

Pa jeste li sakupili suvarke -- u cilju "sankcionisanja" -- i za nas koji smo van te vase organizacije? Ili ce se metodi sankcionisanja poklapati sa onim sto je blazeni Stepinac preporucivao, a blagosloveni Pavelic ucinio?

Подели на овим сајтовима

Kad bi recimo došao u jedan mali grad u Poljskoj, mali po merilima Poljske države, recimo on je veličine Niša, ja živim u takvom gradu i kad bi video da ljudi nedeljom ne mogu da svi stanu u crkvu za vreme mise a svaka "mesna zajednica" ima crkvu, mislim da bi se iznenadio.

Nedeljom se ne radi, nekad bukvalno ništa nije radilo od kad nisu došli ovi megamarketi dosta se promenilo, ali su i dan danas crkve pune naroda, običnim danima ljudi svraćaju u mnogo manjoj meri, ali nikad nisu prazne.

Znam za Poljsku i Hrvatsku  ali znam i za Francusku,za austriju itd...
Подели на овим сајтовима

Stepinca je njegov narod kanonizovao smatrajući da je živeo u teškim vremenima vladavine ustaša a posle komunista.

On nije lično niti koga ubio, niti pokrstio, njemu se nikad nije za tako nešto ni sudilo, njemu se sudilo zbog nečinjenja.

Imam dosta izvornih dokumenata o Stepincu, pater Vlada koji je pisao pod pseudonimom , skupio je svaki dokument koji se odnosio na Stepinca, nešto od toga imam.

Ne može se pripisivati Stepincu nešto zašta nije odgovoran.

Lično mislim da je veliku grešku napravio parlament njegove zemlje usvajajući jednu političku odluku o njegovoj nevinosti. Trebalo je izvršiti reviziju procesa i utvrditi činjenice koje se odnose na njega lično.

Подели на овим сајтовима

Znam za Poljsku i Hrvatsku  ali znam i za Francusku,za austriju itd...

Francuska polako postaje sekularno-muslimanska država, u Austriji je donekle drugačije, zahvaljujući Poljacima koji pokazuju svoju neverovatnu vitalnost, to ljudi što su recimo nedeljom u Beču u crkvi su Poljaci. Ali kod njih u Austriji su prisutni u velikom broju jehovini svedoci i teško je suditi šta se tačno dešava.

U Hrvatskoj stvarno ne znam kako je.

Подели на овим сајтовима

...или ћете ми рећи да су вјештице стварне!

Мислиш да нису?

нећу рећи да не постоје бајања, кувања мишијих репова, фолови голови али да лете на метлама у то ме не може који увјерити... facenew22222222

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...