Jump to content

Епископ Лаврентије завештао органе!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављена слика

Episkop šabački prvi velikodostojnik SPC donator na VMA
Lavrentije zaveštao organe!!!
Subota - 22.01.2011
Vladika šabački Lavrentije otkriva za „Alo!“ da je odlučio da zavešta svoje organe! Lavrentije objašnjava da je „u hrišćanskoj etici dati život za bližnjeg veliki podvig, kao što je i pomoći da se spase drugi život“.

Lavrentije je prvi velikodostojnik Srpske pravoslavne crkve koji se odlučio da svojim primerom pomogne akciju donatorstva koju vodi Vojnomedicinska akademija.
- Već ovog vikenda, u Loznici spremamo skup na kojem će osim sveštenstva naše eparhije učestvovati i ljudi sa VMA. Tek posle toga moći ćemo nešto detaljnije da kažemo. Zasad možemo reći samo to da se doniranje organa, ukoliko je dobrovoljno i nije za novac, ne kosi s hrišćanskom etikom - kratko nam je rekao vladika Lavrentije. Osim vladike, donorsku karticu će na dobrovoljnoj bazi potpisati i više sveštenika i monaha ove eparhije.
Kako kaže načelnik klinike za nefrologiju VMA dr Zoran Kovačević, podrška SPC donaciji organa je izuzetno dragocena.
- Katolička crkva je još pre deceniju podržala i blagoslovila donaciju i to je lično papa uradio. VMA je od Sabora SPC dobila podršku i blagoslov za donaciju. Pre pet meseci je održan skup kojem su prisustvovali vladika Porfirije, rabin Isak Asiel i izaslanici beogradskog nadbiskupa i muftije beogradskog Jusufspahića. Oni su se složili da je zajednička dužnost svih vera da pomognu spasavanje ljudskih života, između ostalog i donacijom organa - kaže Kovačević za „Alo!“. Prema njegovim rečima, odluka vladike Lavrentija je korak dalje kojim se vernicima ličnim primerom daje simbolična poruka.
Episkop bački Irinej je još 2007. godine saopštio da je transplantacija ne samo dozvoljena, već da sa stanovišta hrišćanskog morala zaslužuje svaku pohvalu, ali samo ako se postupa slobodno i dobrovoljno, ako je davalac podstaknut isključivo ljubavlju prema bližnjem ili ako presađivanjem organa nije ugrožen život davaoca.

IZVOR
Подели на овим сајтовима

Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima  0110_hahaha

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima  0110_hahaha

Читаш ли ти  текст?

Prema njegovim rečima, odluka vladike Lavrentija je korak dalje kojim se vernicima ličnim primerom daje simbolična poruka

Подели на овим сајтовима

Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima  :cheesy:

klapklap

Pa morao je neko prvi da pokrene stvar s mrtve tacke  1000000001010

Ok, posto je vladika Lavrentije dao svoj licni primer, evo izvoli, budi medju prvima koja ce ga slediti. Ja vise volim da sledim mladje primere :cheesy: tj. hocu reci, da cu u tom slucaju ja slediti tebe  greengrin

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima  1000000001010

Читаш ли ти  текст?

Prema njegovim rečima, odluka vladike Lavrentija je korak dalje kojim se vernicima ličnim primerom daje simbolična poruka

Naravno, znam ga napamet, a njegov ishod unapred.

Подели на овим сајтовима

Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima  :)

Читаш ли ти  текст?

Онда сама себи упадаш у уста.

Судија је само један.

Подели на овим сајтовима

Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima  :(

joooj

Pa morao je neko prvi da pokrene stvar s mrtve tacke  :)

Ok, posto je vladika Lavrentije dao svoj licni primer, evo izvoli, budi medju prvima koja ce ga slediti. Ja vise volim da sledim mladje primere :) tj. hocu reci, da cu u tom slucaju ja slediti tebe  ;)

Uh,posto sam vec autoimuna 4chsmu1 Ne znam koliko bi moji organi nekome bili od koristi :) Ali,da,razmisljala sam o zavestanju organa.

ruo8hNT.jpgruo8p1.png

fHeACLZ.jpgfHeAp1.png

Подели на овим сајтовима

Evo ja imam donatorsku karticu vec 5 godina i redovan sam davalac krvi. Mogu vam reci da mi dosada nije ni jedna dlaka sa glave zafalila. :) 4chsmu1Ne razumem koji moze biti izgovor da mi kao pravoslavni hriscani to ne uradim.

Подели на овим сајтовима

Evo ja imam donatorsku karticu vec 5 godina i redovan sam davalac krvi. Mogu vam reci da mi dosada nije ni jedna dlaka sa glave zafalila. confused1 4chsmu1Ne razumem koji moze biti izgovor da mi kao pravoslavni hriscani to ne uradim.

Свака  ти  част  ВОВА,  ја  размишљам  о  томе, искрено  помало  се  и  плашим. facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima  smej.gif

Читаш ли ти  текст?

Онда сама себи упадаш у уста.

Судија је само један.

A da li si ti zavestala svoje organe? Ako jesi, skeniraj karticu da vidimo.

Подели на овим сајтовима

Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima  :cheesy2:

:cheesy2:

Pa morao je neko prvi da pokrene stvar s mrtve tacke  smej.gif

Ok, posto je vladika Lavrentije dao svoj licni primer, evo izvoli, budi medju prvima koja ce ga slediti. Ja vise volim da sledim mladje primere :) tj. hocu reci, da cu u tom slucaju ja slediti tebe  :cheesy2:

Uh,posto sam vec autoimuna prstgore Ne znam koliko bi moji organi nekome bili od koristi smej.gif Ali,da,razmisljala sam o zavestanju organa.

Ето, сада знамо зашто је Господ дозволио да постанеш аутоимуна...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...