Jump to content

Заповест ,,Не убиј" подразумева и животиње?

Оцени ову тему

Препоручена порука

а какве везе овај део Светог Писма има са мрсом?!  319.gif

твоја константа намера да поганиш нешто што је Бог благословио је потпуно бесмислена, а поганиш тиме што од мрса правиш шкодљивост или некорисност за човека. или поврх свега, гурањем у моралну, етичку или не знам ти ја какву категорију.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 465
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

а какве везе овај део Светог Писма има са мрсом?!  :cheesy:

твоја константа намера да поганиш нешто што је Бог благословио је потпуно бесмислена, а поганиш тиме што од мрса правиш шкодљивост или некорисност за човека. или поврх свега, гурањем у моралну, етичку или не знам ти ја какву категорију.

Ја не знам о чему ти причаш... smej.gif-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':229229229:' />

Одговори на питање ако умеш и немој да празнословиш около.

Подели на овим сајтовима

Verujem da ti jesi dobro primetio da je u početku bilo

tako kako je bilo i po pitanju hrane i po pitanju braka.

S obzirom da se Bog ne menja (a i zašto bi se menjao Neko Ko Jeste Ljubav!)

pitanje bi bilo - šta se to promenilo kod čoveka, kada mu Bog dopušta

te neke ...nove odnose?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Verujem da ti jesi dobro primetio da je u početku bilo

tako kako je bilo i po pitanju hrane i po pitanju braka.

S obzirom da se Bog ne menja (a i zašto bi se menjao Neko Ko Jeste Ljubav!)

pitanje bi bilo - šta se to promenilo kod čoveka, kada mu Bog dopušta

te neke ...nove odnose?

Управо тако и ја посматрам то. Бог нам је допустио да једемо животиње из истог разлога као и код брака: по тврђи нашега срца. А зло се толико намножило да је убијање несрећних животиња постало сасвим нормално и обично. Ја то схватам, али не могу да прихватим када неко каже да је свеједно да ли убијамо животиње или не ако Богу није било свеједно, а лепо си приметио да се Бог не мења, па ја зато не мислим ни да је сада свеједно.

Подели на овим сајтовима

Ja svoje predjašnje pitanje ("šta se to promenilo kod čoveka, kada mu Bog dopušta

te neke ...nove odnose?") mogu da raščlanim i ovako:

1. U šta se to čovek 'deformisao' i ... evo kakvi smo sada?

2. Kako u Hristu Isusu možemo da vidimo da Bog Otac želi

da čovek bude 'reformisan' (preobražen)?

Jer od Hrista Spasa, boljeg primera nemamo po svim

parametrima pa i po pitanju odnosa prema hrani.

Kako se On ophodio prema toj manje-više potrebi?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

У Постању јасно пише шта нам је Бог наменио да једемо, па ако је свеједно да ли једемо или не једемо животиње онда ми објасните зашто је Бог Адаму и Еви наменио искључиво биљке? Могло би се рећи да су били вегани.

aj da zakljucimo ovu smesnu raspravu(da ne kazem nesto drugo)

dok su Adam i Eva bili u rajskom vrtu bili su drugaciji uslovi i za taj period su vazili ti uslovi, kolko vidim vise nismo u Edenu tako da dosta vise bulaznjenja molim lepo

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

У Постању јасно пише шта нам је Бог наменио да једемо, па ако је свеједно да ли једемо или не једемо животиње онда ми објасните зашто је Бог Адаму и Еви наменио искључиво биљке? Могло би се рећи да су били вегани.

dok su Adam i Eva bili u rajskom vrtu bili su drugaciji uslovi i za taj period su vazili ti uslovi, kolko vidim vise nismo u Edenu tako da dosta vise bulaznjenja molim lepo

Не завршавај нешто што не можеш. Људима је тек после Потопа дозвољено да једу месо, дакле и по изласку из Едена нису јели месо што јасно у књизи Постања и стоји. И сада имаш услове да не једеш месо, само се треба мало потрудити и наћи воље за одрицање.

Подели на овим сајтовима

А има и овај мање познат пасус Постања:

1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; 2. И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.

2. И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.

3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.

4. Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.

5. Јер ћу и вашу крв, душе ваше, искати; од сваке ћу је звери искати; из руке самог човека, из руке сваког брата његовог искаћу душу човечију.

6. Ко пролије крв човечију, његову ће крв пролити човек; јер је Бог по свом обличју створио човека.

dozvoljeno je jesti meso, ali ne i krv, i onda se pricha o "prolivanju krvi"? da nije mozhda to dozvoljeno leshinarenje a ne i ubijanje zhivotinja za hranu?

a isto ima i brojevi, glava 11:

4. А светина што беше међу њима, беше врло лакома, те и синови Израиљеви стадоше плакати говорећи: Ко ће нас нахранити меса?

5. Опоменусмо се риба што јеђасмо у Мисиру забадава, и краставаца и диња и лука црног и белог.

6. А сада посахну душа наша, нема ништа осим мане пред очима нашим.

7. А мана беше као семе коријандрово, а боја му беше као боја у бдела.

...

31. Тада се подиже ветар од Господа, и потера од мора препелице, и разасу их по логору на дан хода одовуда и на дан хода одонуда око логора, на два лакта од земље.

32. И уставши народ цео онај дан и сву ноћ и цео други дан купљаше препелице: и ко накупи најмање накупи десет гомора; и повешаше их себи редом око логора.

33. Али месо још им беше у зубима, јоште га не поједоше, а Господ се разгневи на народ и удари Господ народ помором врло великим.

34. И прозва се оно место Киврот-Атава јер онде укопаше народ који се беше полакомио.

kliment aleksandrijski (knjiga Uchitelj, poglavlje- O jedenju) kazhe da, iako nije greh jesti mesto, ne treba ga jesti jer je to izraz lakomstva i stomakougadjanja. a u besedama i vasilije veliki i jovan zlatousti prichaju da hrishcjani ne treba da jedu meso iz podvizhnichkih razloga.

a jevsevije kesarijski pishe za jednu muchenicu ovako:

25. But the devil, thinking that he had already consumed Biblias, who was one of those who had denied Christ, desiring to increase her condemnation through the utterance of blasphemy, brought her again to the torture, to compel her, as already feeble and weak, to report impious things concerning us.

26. But she recovered herself under the suffering, and as if awaking from a deep sleep, and reminded by the present anguish of the eternal punishment in hell, she contradicted the blasphemers. 'How,' she said, 'could those eat children who do not think it lawful to taste the blood even of irrational animals?' And thenceforward she confessed herself a Christian, and was given a place in the order of the witnesses.

znachi ova ranohrishcjanska muchenica je potvrdila da je hrishcjanka tako shto je rekla shta? nisam razumeo, da misli da je loshe jesti zhivotinje, ili da misli da je loshe piti krv zhivotinja? poshto mi nije jasno ko bi je ikad terao da pije krv zhivotinja, i ko to uopshte radi sem nekih 'vampir' budala u 21om veku..

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Ja svoje predjašnje pitanje ("šta se to promenilo kod čoveka, kada mu Bog dopušta

Можемо ли се на Христоса угледати и по питању брака?

Ја ћу опет напоменути да су неке ствари постале много претежније од тога да ли ћемо убити неку животињу, али те претежније ствари треба чинити а ако је могуће и те неке добре које нам је Бог првобитно наменио не остављати.

Овде се ради о томе што неки људи кажу да је свеједно да ли се животиње убијају или не, али ја кажем да није, и тврдим да је боље не убијати их ако је могуће. Ја не разумем како можете рећи да је свеједно и небитно? Богу може бити само ,,мање битно" (ако овако смем да се изразим?), али никако и небитно или свеједно.

Подели на овим сајтовима

Не завршавај нешто што не можеш. Људима је тек после Потопа дозвољено да једу месо, дакле и по изласку из Едена нису јели месо што јасно у књизи Постања и стоји. И сада имаш услове да не једеш месо, само се треба мало потрудити и наћи воље за одрицање.

mogu da zavrsim itekako, sto cu sad i da uradim, na taj nacin sto vam trolovima ne dam vise hrane

over & out

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

mogu da zavrsim itekako, sto cu sad i da uradim, na taj nacin sto vam trolovima ne dam vise hrane

over & out

:bla:

Подели на овим сајтовима

Ја ћу опет напоменути да су неке ствари постале много претежније од тога да ли ћемо убити неку животињу, али те претежније ствари треба чинити а ако је могуће и те неке добре које нам је Бог првобитно наменио не остављати.

Овде се ради о томе што неки људи кажу да је свеједно да ли се животиње убијају или не, али ја кажем да није, и тврдим да је боље не убијати их ако је могуће. Ја не разумем како можете рећи да је свеједно и небитно? Богу може бити само ,,мање битно" (ако овако смем да се изразим?), али никако и небитно или свеједно.

брате, па људи имају благослов и за брак и за мрс, чему полемика на нивоу протестантског буквализма? исто тако имају благослов и за монаштво и за пост, па не видим како је то наспрамно, јер су то два плућна крила.

чек, а како ти знаш шта је Богу мање или више битно?  greengrin

Подели на овим сајтовима

роги, опет се мешаш у хришћанство а сам ниси хришћанин, па имаш и жељу да нам тумачиш Свето Писмо greengrin greengrin greengrin ekstra

Подели на овим сајтовима

брате, па људи имају благослов и за брак и за мрс, чему полемика на нивоу протестантског буквализма? исто тако имају благослов и за монаштво и за пост, па не видим како је то наспрамно, јер су то два плућна крила.

чек, а како ти знаш шта је Богу мање или више битно?  0706_read

Брате, нема потребе да ми тражиш појмовне грешке у писању. Фино сам ставио у заграду: ако овако смем да се изразим?

Ја сам све лепо објаснио, али ево опет ћу: у време до потопа под заповешћу ,,Не убиј" би се подразумевале животиње, али због тврђе нашег срца и силног зла које се намножило то није толики проблем више, што ја и признајем, али ипак остаје проблем ма колико био мали и није небитан. Ако није овако онда објасни зашто је Бог дао људима само да једу биљке?

Оно што је претежније се лако може увидети. Бог на првом месту, па ближњи, па све остало. И ово све јасно имаш у заповестима. Дакле ништа није небитно, и немој ово да злоупотребљаваш јер само покушавам простим речима да објасним неке ствари.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...