Милан Меденица :) Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Ne moramo,ali to je stvar tebe i tvog duhovnika i razloga zbog kojih ne želiš,ne možeš, nećeš da jedeš meso. Шта значи онда оно дужни смо бити послушни Цркви по питању мрса?мораш да прочиташ ЦЕО пасус, јер ако вивисекцираш контекст онда не разумеш:Црква је јасно прописала време мрса и пост од мрса онима који су узели одређене завете или по одобрењу/благослову духовника/исповедника се уздржавају из овог или оног разложног разлога од мрса. сви остали крштени су дужни бити послушни Цркви по питању мрса. време поста нисам помињао јер причамо о мрсу, иначе се подразумева само по себи као послушање верника Богу и Цркви. Морам да тражим благослов ако не желим да једем месо ван поста, ако сам добро разумео?одобрење или благослов не подразумевају ускраћивање слободе, или ''давање'' по разговору са свештеником. поента је да треба да ти буде на телесну, душевну, или обе користи а усамљеним умовањем око тога можеш да направиш себи погибао ... не неједући месо, већ уврнути себи нешто у главу око хране и храњења.а има и оног што је рекао ратко. slava3 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Ne moramo,ali to je stvar tebe i tvog duhovnika i razloga zbog kojih ne želiš,ne možeš, nećeš da jedeš meso.slava3 Шта значи онда оно дужни смо бити послушни Цркви по питању мрса? Не мораш јести месо када је мрс, али НЕ СМЕШ критиковати оне који га једу зато што га једу. Зашто не смем критиковати? Мада, ја и не критикујем у смислу да се ради нешто јако погрешно када се једе месо, већ само да би се учинило нешто боље и за нас лично као и за све око нас што постоји. кад је већ благословено јести СВЕ, како може бити лоше?а преједање није исто што и јести дакле, ниједно јело не може бити лоше јер је од Бога дато. а сав животињски, биљни и остали бесловесни свет је дат на јело, под условом да га спремиш да буде јестиво а не отровно за човека. сем тога што имаш претходно речено: Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. Римљанима посланица, глава 14, стих 3 сем тога што сам ти већ постављао тумачење тих (и многих других, али су изгубљени због хаковања) стихова одобреног од стране саборног мишљења Цркве, а не неко моје умовање. ако желиш, није проблем да их поново поставим рекох ти већ да дефорестација и глобална промена климе не зависе од меса или индустрије већ од пажљивости човека према себи, самим тим и према осталој креацији. ако се све ради чисто и како треба, свега негативног неће ни бити. иначе, 90% дефорестације се приписује криминалу, 90% негативних адитива храни се приписује криминалу, а све се то купује због корупције власти и зато што су људи сиромашни и немају пуно избора. још горе, нису ни образовани, па их и незнање приде убија. такви проблеми су проблеми социолошке, културолошке, научне, духовне и медицинске природе а не једења или неједења мрса. живот није црно-бео. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дете Апокалипсе Написано Фебруар 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Ne moramo,ali to je stvar tebe i tvog duhovnika i razloga zbog kojih ne želiš,ne možeš, nećeš da jedeš meso.0110_hahaha 0110_hahaha Шта значи онда оно дужни смо бити послушни Цркви по питању мрса?мораш да прочиташ ЦЕО пасус, јер ако вивисекцираш контекст онда не разумеш:Црква је јасно прописала време мрса и пост од мрса онима који су узели одређене завете или по одобрењу/благослову духовника/исповедника се уздржавају из овог или оног разложног разлога од мрса. сви остали крштени су дужни бити послушни Цркви по питању мрса. време поста нисам помињао јер причамо о мрсу, иначе се подразумева само по себи као послушање верника Богу и Цркви. Морам да тражим благослов ако не желим да једем месо ван поста, ако сам добро разумео?одобрење или благослов не подразумевају ускраћивање слободе, или ''давање'' по разговору са свештеником. поента је да треба да ти буде на телесну, душевну, или обе користи а усамљеним умовањем око тога можеш да направиш себи погибао ... не неједући месо, већ уврнути себи нешто у главу око хране и храњења.а има и оног што је рекао ратко. 0110_hahaha Ово што си навео може и са благословом. Разумем твоју бригу и хвала ти на томе, али не видим више поенту у сталном напомињању на прелест, јер то све исто важи и за вас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Ne moramo,ali to je stvar tebe i tvog duhovnika i razloga zbog kojih ne želiš,ne možeš, nećeš da jedeš meso.0110_hahaha prstgore Шта значи онда оно дужни смо бити послушни Цркви по питању мрса?мораш да прочиташ ЦЕО пасус, јер ако вивисекцираш контекст онда не разумеш:Црква је јасно прописала време мрса и пост од мрса онима који су узели одређене завете или по одобрењу/благослову духовника/исповедника се уздржавају из овог или оног разложног разлога од мрса. сви остали крштени су дужни бити послушни Цркви по питању мрса. време поста нисам помињао јер причамо о мрсу, иначе се подразумева само по себи као послушање верника Богу и Цркви. Морам да тражим благослов ако не желим да једем месо ван поста, ако сам добро разумео?одобрење или благослов не подразумевају ускраћивање слободе, или ''давање'' по разговору са свештеником. поента је да треба да ти буде на телесну, душевну, или обе користи а усамљеним умовањем око тога можеш да направиш себи погибао ... не неједући месо, већ уврнути себи нешто у главу око хране и храњења.а има и оног што је рекао ратко. algabacaju Ово што си навео може и са благословом. Разумем твоју бригу и хвала ти на томе, али не видим више поенту у сталном напомињању на прелест, јер то све исто важи и за вас.чекај, шта си сад написао? 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дете Апокалипсе Написано Фебруар 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Ne moramo,ali to je stvar tebe i tvog duhovnika i razloga zbog kojih ne želiš,ne možeš, nećeš da jedeš meso.0102_laugh 0102_laugh Шта значи онда оно дужни смо бити послушни Цркви по питању мрса? Не мораш јести месо када је мрс, али НЕ СМЕШ критиковати оне који га једу зато што га једу. Зашто не смем критиковати? Мада, ја и не критикујем у смислу да се ради нешто јако погрешно када се једе месо, већ само да би се учинило нешто боље и за нас лично као и за све око нас што постоји. кад је већ благословено јести СВЕ, како може бити лоше?а преједање није исто што и јести 0102_laugh дакле, ниједно јело не може бити лоше јер је од Бога дато. а сав животињски, биљни и остали бесловесни свет је дат на јело, под условом да га спремиш да буде јестиво а не отровно за човека. сем тога што имаш претходно речено: Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. Римљанима посланица, глава 14, стих 3 сем тога што сам ти већ постављао тумачење тих (и многих других, али су изгубљени због хаковања) стихова одобреног од стране саборног мишљења Цркве, а не неко моје умовање. ако желиш, није проблем да их поново поставим 4chsmu1 рекох ти већ да дефорестација и глобална промена климе не зависе од меса или индустрије већ од пажљивости човека према себи, самим тим и према осталој креацији. ако се све ради чисто и како треба, свега негативног неће ни бити. иначе, 90% дефорестације се приписује криминалу, 90% негативних адитива храни се приписује криминалу, а све се то купује због корупције власти и зато што су људи сиромашни и немају пуно избора. још горе, нису ни образовани, па их и незнање приде убија. такви проблеми су проблеми социолошке, културолошке, научне, духовне и медицинске природе а не једења или неједења мрса. живот није црно-бео. Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. Римљанима посланица, глава 14, стих 3 Ово има свој одређени контекст који сам ти ја исто објаснио, али је нестао због пада форума.Тај исти Апостол Павле каже да нам је све допуштено, али да нам није све на корист. Можете пушити и цигарете, али вам нису на корист. Можда то није грех, али има сличне последице као и грех: некорисно је и ствара више простора ка странпутици. Слично размишљам и у вези меса. Надовезаћу се на једну анегдоту за коју сам чуо да је рекао блаженопочивши патријарх Павле: Да је Бог наменио човеку да пуши цигаре, извесно би нам на глави уградио димњак. У Постању јасно пише шта нам је Бог наменио да једемо, па ако је свеједно да ли једемо или не једемо животиње онда ми објасните зашто је Бог Адаму и Еви наменио искључиво биљке? Могло би се рећи да су били вегани. Када би људи престали да ждеру све што им се сервира можда би се ствари и промениле. Ти криминалци, како их називаш, навикавају људе само на три ствари: слано, слатко и масно. Људи се и не буне јер им те ствари пријају, па радо и прихватају да буду робови томе. Неке научне студије су доказале да су неки људи и физички зависни од тога. Сваке секунде, кишна шума величине фудбалско терена се уништи да би се направило 257 хамбургера. Преко 90% амазонске шуме које је посечено од 1970 је искоришћено за пашњаке стоке. Ја се слажем са Медом да је ово криминално. 16 килограма жита је потребно да би се произвело 1 килограм говедине. Ниједна крава са производног имања не умре од глади, али сваке 2.3 секунде једно дете умре од глади. 1.2 милијарде људи пате од глади, али са друге стране имамо 1.2 милијарде гојазних. Сваке године са 760 милиона тона жита се нахрани стока, а толика количина жита може да реши глобалну несташицу хране за 14 пута. 1 хектар земље произведе парадајза за 22. људи; 1 хектар земље произведе пиринча за 19. људи. Са друге стране 1 хектар земље произведе јагњетине за два човека; 1 хектар земље произведе говедине за једног човека. 1.1 милијарда људи живи без безбедне и чисте воде, то је 1/6 од укупног становништва. 19.737 литара воде је потребно да би се произвео 1 килограм говедине, а то је довољно воде за свакодневно туширање од 7 минута током целе године. Само у САД, стока 86.000 килограма измета по секунди, а то је 130 пута више него цела људска популација. Како да се криминал заустави ако никог није брига ни за шта, већ само да себи угоди? Када би људи престали користити дрогу не би имао ко ни да је купи, па трговина истом не би ни постојала. Или да говоримо: криви су други, а ми ћемо да седимо и чекамо да то неко други уради за нас или ће се можда појавити нека неочекивана сила која ће изненада решити ствар. Само да тада не буде касно... Ја размишљам у смислу да ако је нешто до мене да се потрудим да то и учиним, а за све остало ће се Бог побринути. Боље је на једном хектару земље засадити пиринча за 19. људи, него тај хектар искористити да се удовољи један трбоња Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дете Апокалипсе Написано Фебруар 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Ne moramo,ali to je stvar tebe i tvog duhovnika i razloga zbog kojih ne želiš,ne možeš, nećeš da jedeš meso.0102_laugh 4chsmu1 Шта значи онда оно дужни смо бити послушни Цркви по питању мрса?мораш да прочиташ ЦЕО пасус, јер ако вивисекцираш контекст онда не разумеш:Црква је јасно прописала време мрса и пост од мрса онима који су узели одређене завете или по одобрењу/благослову духовника/исповедника се уздржавају из овог или оног разложног разлога од мрса. сви остали крштени су дужни бити послушни Цркви по питању мрса. време поста нисам помињао јер причамо о мрсу, иначе се подразумева само по себи као послушање верника Богу и Цркви. Морам да тражим благослов ако не желим да једем месо ван поста, ако сам добро разумео?одобрење или благослов не подразумевају ускраћивање слободе, или ''давање'' по разговору са свештеником. поента је да треба да ти буде на телесну, душевну, или обе користи а усамљеним умовањем око тога можеш да направиш себи погибао ... не неједући месо, већ уврнути себи нешто у главу око хране и храњења.а има и оног што је рекао ратко. 0102_laugh Ово што си навео може и са благословом. Разумем твоју бригу и хвала ти на томе, али не видим више поенту у сталном напомињању на прелест, јер то све исто важи и за вас.чекај, шта си сад написао? 4chsmu1 0102_laughРазумео сам да ми говориш како постоји опасност да одем у прелест ако будем много, како би ви то рекли филозофирао око хране. Опрости ако сам те погрешно разумео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Dete Apokalipse,da li ti razumeš,da se reči Apostola Pavla ne odnose na jedenje mesa,na jedenje,ne na prežderavanje?Zato što je Crkva blagoslovila jedenje mesa u mrsu.I odakle ti to da nam nije na korist,onda?Ni post nam sam po sebi nije na korist,ako ga ne koristimo da bi duhovno postili,to jest da bi se potrudili da se borimo sa sopstvenim pomislilma i pokušali da budemo bolji,nego što jesmo.Post nas tome opominje.Osim toga niko ovde ne ždere meso,već ga jede.Naždrati se možeš svačega i pretovariti sopstveno telo i slatkišima i testom i povrćem,ako si neumeren.Onaj drugi deo tvog posta,da planeta propada,jer ljudi konzumiraju meso neću da komentarišem jer je besmislen. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Дете Апокалипсе, сулудо је овако ширити причу. Што се тиче ове статистике, има она изрека "статистика наша дика, шта год хоћеш та наслика". Хектар земље за два јагњета или једну краву? Ко је у мојој Далмацији имао хектар? Гајили су стада оваца или коза на то мало пашњака што су имали. Нису имали супермаркете па да и зими и лети могу да купе парадајз. Шта су могли да спреме за зиму осим кромпира, киселог купуса и сувог меса. Веруј ми да многи и данас не могу боље и да им је пиринач мисаона именица. Хоћеш да поправиш свет? Мој ти је предлог да кренеш од малих ствари. Помози неком пензионеру из комшилука око послова које не може сам да обави. Распитај се да ли можеш да волонтираш у некој хуманитарној организацији. Овим мудровањем нећеш спречити да се секу шуме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 изједначио си једење меса са канибализмом. према томе' date=' месождери су канибали.[/quote']opet lazhesh. mogao bi malo da smanjish to laganje. nigde nisam izjednachio jedenje mesa sa kanibalizmom, vecj sam napisao da je jedno nemoralno a da je i drugo nemoralno i chak dodao da iako su oba nemoralna, nisu isto, vecj slichno (jer su oba nemoralna). морал је чиста будалаштина moral znachi ne chiniti ono shto je zlo i loshe, a chiniti ono shto je dobro. ako je za tebe moral budalashtina ti si onda poremecjen. нормално да су мрс, па сигурно не долазе млеко и јаја од биљака shto bi mene zanimalo shto su mrs, ja ne postim (za mene je 'post' to shto se ne prejedam i to traje stalno), jednostavno me zanima to da time shto ne kupujem meso, ne finansiram direktno ubijanje zhivotinja. argument stoji neoboren 1. loshe je biti surov prema zhivotinjama. 2. nepotrebno (npr. iz uzhivanja) povredjivati i ubijati zhivotinje je ochigledna surovost prema njima. 3. ubijanje zhivotinja za ishranu je nepotrebno, jer sasvim savrsheno mozhemo biti i zhivi i zdravi i jaki bez da jedemo ubijene zhivotinje (za shta su dokaz milijarde vegetarijanaca kroz istoriju i danas). 4. prvi zakljuchak- ubijanje zhivotinja za hranu je nepotrebno ubijanje, i to josh ubijanje iz uzhivanja. jer ubijene zhivotinje se ne jedu ni za prezhivljavanje, ni za zdravlje, ni za snagu, jer sva ta tri mozhemo lako da imamo i bez mesa ubijenih zhivotinja- tako da onda kao razlog jedino ostaje to shto je meso ukusno- tj. ubijanje zhivotinja zbog ishrane je ubijanje zbog zadovoljstva. 5. drugi zakljuchak- ubijanje zhivotinja za ishranu je surovo, i trecji i poslednji- ubijanje zhivotinja za ishranu je loshe (nemoralno/ etichki pogreshno). :cheesy: cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 морал је чиста будалаштинаmoral znachi ne chiniti ono shto je zlo i loshe, a chiniti ono shto je dobro. ako je za tebe moral budalashtina ti si onda poremecjen.па ово је трећи комплимент од тебе нормално да су мрс, па сигурно не долазе млеко и јаја од биљакаshto bi mene zanimalo shto su mrs, ja ne postim (za mene je 'post' to shto se ne prejedam i to traje stalno), jednostavno me zanima to da time shto ne kupujem meso, ne finansiram direktno ubijanje zhivotinja.мрс as in месо + јаја + млеко и млечни производи.ниси ти месождер, ти си вампир :cheesy: 4chsmu1 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дете Апокалипсе Написано Фебруар 21, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 У Постању јасно пише шта нам је Бог наменио да једемо, па ако је свеједно да ли једемо или не једемо животиње онда ми објасните зашто је Бог Адаму и Еви наменио искључиво биљке? Могло би се рећи да су били вегани. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 А има и овај мање познат пасус Постања: 1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; 2. И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дете Апокалипсе Написано Фебруар 21, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 А има и овај мање познат пасус Постања: 1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; 2. И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. То је касније, али у почетку није било тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 А има и овај мање познат пасус Постања: 1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; 2. И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. То је касније, али у почетку није било тако. мора да се не важи због тога 0212_rolleyes или треба селективно да слушамо? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дете Апокалипсе Написано Фебруар 21, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 А има и овај мање познат пасус Постања: 1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; 2. И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. То је касније, али у почетку није било тако. мора да се не важи због тога или треба селективно да слушамо? smej.gif Сасвим си промашио моју поенту. Ја сам лепо питао зашто је људима у почетку било дозвољено само биљке да једу? Ти кажеш да је свеједно, али Богу изгледа није било свеједно. Ево како Христос слично одговара фарисејима: 3. И приступише к њему фарисеји да га кушају, и рекоше му: може ли човјек пустити жену своју за сваку кривицу? 4. А он одговарајући рече им: нијесте ли читали да је онај који је у почетку створио човјека мужа и жену створио их? 1 Мој. 1:27, 1 Мој. 5:2, Мал. 2:15 5. И рече: зато оставиће човјек оца својега и матер, и прилијепиће се к жени својој, и биће двоје једно тијело. 1 Мој. 2:24, 1 Кор. 6:16, Ефес. 5:31 6. Тако нијесу више двоје, него једно тијело; а што је Бог саставио човјек да не раставља. 7. Рекоше му: зашто дакле Мојсије заповиједа да се да књига распусна, и да се пусти? 5 Мој. 24:1 8. Рече им: Мојсије је вама допустио по тврђи вашега срца пуштати своје жене; а из почетка није било тако. Матеј, глава 19 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука