Jump to content

Заповест ,,Не убиј" подразумева и животиње?

Оцени ову тему

Препоручена порука

znachi nije bitno ko je rekao neshto smisleno ili besmisleno, vecj shta je pristojno?

ako dodje kanibalistichki serijski ubica na forum i vrlo pristojno iznese svoje stavove kako on misli da je okej ubijati i jesti ljude, onda vrlo pristojno saslusha vashe stavove, i onda kazhe "pa super su vam ti vashi stavovi, ja imam svoje i necju da ih menjam, ali i vashi su super", bitno je da su svi vrlo pristujni, i nishta drugo nije bitno?

врло је битно јер је ово хипотетички криминална ситуација а исхрана месом је морална, благословена и законски регулисана као сасвим ок.
Подели на овим сајтовима

• Одговори 465
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ти ако верујеш да си животиња, разумна животиња, Роги, то је проблем, огроман проблем. Не могу да разумем да тако размишљаш.

ogroman problem su predrasude koje ti imash (kao i ostali ovde), shto prema odredjenim ideja, shto prema odredjenim terminima. potpuno je nebitno kako definishemo rech "zhivotinja", da li tu podpada chovek ili ne, ono shto je bitno da i mi i zhivotinje (ili "i mi i nerazumne zhivotinje") jesmo svesna bicja koja osecjaju bol i imaju volju za zhivotom i samim tim nas (sve nas) je moralno/ etichki loshe neopravdano povredjivati i ubijati.

Боголико биће - човека, у било каквом контексту називати животињом је незамисливо, и недопустиво. Разумем шта желиш да кажеш, све време разумем твоје настојање, али се не слажем са њим.

Свети Григорије Ниски каже да је човек животиња позвана на обожење.

кад би га тако као ти Црква схватила буквално, био би јеретик а не светитељ.  4chsmu1
Како сам ја (јеретик) то схватио, а како ти? Молим да ми објасниш.
брате, ниси ти јеретик, нити сам ти то ни инсинуирао.  dada

као што се ни Свето Писмо не схвата буквално, тако ни свети Григорије није човека некрштеног назвао животињом.

Пре свега сам одговорио на ово:

Боголико биће - човека, у било каквом контексту називати животињом је незамисливо, и недопустиво.

, а тебе сам замолио да објасниш шта је тиме хтео да каже, јер је и теби изгледа незамисливо да се човек стави у било какав контекст са животињом.
и даље стојим при истом  dada dada dada

управо зато што може неко ''згодно'' да извади из контекста и направи од тога неку глупост нисам да се човек ставља у такву понижавајућу позицију.

чак ни из уста свтитеља.

и шта сад, као опонирам светом Оцу?

пошто ниси успео један смислен аргумент да напишеш или поставиш сем оног патетично застрањеног да је месо криво за глобало загревање и приде, сад ћемо да се играмо тих игрица у којима сам два корака испред и видим шта си смислио?  :)

јака фора брате, ал тешко ћеш са мном на крај.  :bla: crvenilo

Овде ниси одговорио ништа, а кажеш да су моји аргументи бесмислени, а ја сам изнео гомилу чињеница, које ти, додуше, називаш патетичним, мада никаквим другим чињеницама их ниси оборио??

Ја сам само навео нешто из учења Светих Отаца и то искључиво као одговор Ратку, а сам лично не желим да изједначавам човека са животињом, те баш зато и све време и говорим о одговорности према њима као и према целом окружењу чији битан фактор је и човек, па то самим тим утиче и на њега.

Подели на овим сајтовима

Шалу на страну. Мислим да овде сви разумеју шта ти покушаваш да нам кажеш. Проблем је у томе што ти не разумеш са киме разговараш. Ово је православни форум. Разговараш са верницима. Ништа нам не значи морал, логика, филозофија, ако је у супротности са Светим писмом. Самоумствовање нам поготову ништа не значи дапаче, ми се трудимо да нас властите мисли не заведу и преваре. То су ствари које ти не разумеш то се види, али схвати да постоје. На све могуће начине да нам докажеш нећеш нас убедити. Господ је Абрахаму тражио да убије сина јединца и овај би то и учинио. Дакле све твоје позивање на морал не вреди јер ћемо јести месо док год Господ не каже да то више не чинимо.

Је ли у супротности са Светим писмом не убијати животиње? Да ли нам Свето писмо забрањује да се дрогирамо? Ако нам не забрањује, да ли онда треба да нас је брига за морал, здравље и све друго?
јесте у супротности са Светим Писмом не убијати животиње ради исхране, под условом да је неблагословено такво понашање.

Црква је јасно прописала време мрса и пост од мрса онима који су узели одређене завете или по одобрењу/благослову духовника/исповедника се уздржавају из овог или оног разложног разлога од мрса. сви остали крштени су дужни бити послушни Цркви по питању мрса.

зашто је у супротности?

јер је Црква заснована на Светом Писму, Предању, мученицима и приде.

Свето Писмо нам казује последицу, а забрана не постоји.

и не манипулиши Светим Писмом да би себе оправдао, јер су ти све тањи ''аргументи''.

а поготово је безвезе да притискаш дугмад ''морал'', ''здравље'' и ''све друго'' јер је морално и благословено сасвим јести месо, такође је и врло здраво, са све оправдањем ''и све друго'' - шта год то значило.

Нисам знао да вегетаријанац не може бити православан...  :)-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='crvenilo' />

Како ја то манипулишем Светим Писмом? Објасни, јер ја само питам просто питање које се може одговорити са да или не.

Уствари, ја мислим да ти манипулишеш Светим Писмом, јер вадиш неке делове који имају свој одређени контекст и предлажеш их као неко универзално правило којем смо дужни бити послушни.

Подели на овим сајтовима

Шалу на страну. Мислим да овде сви разумеју шта ти покушаваш да нам кажеш. Проблем је у томе што ти не разумеш са киме разговараш. Ово је православни форум. Разговараш са верницима. Ништа нам не значи морал, логика, филозофија, ако је у супротности са Светим писмом. Самоумствовање нам поготову ништа не значи дапаче, ми се трудимо да нас властите мисли не заведу и преваре. То су ствари које ти не разумеш то се види, али схвати да постоје. На све могуће начине да нам докажеш нећеш нас убедити. Господ је Абрахаму тражио да убије сина јединца и овај би то и учинио. Дакле све твоје позивање на морал не вреди јер ћемо јести месо док год Господ не каже да то више не чинимо.

Је ли у супротности са Светим писмом не убијати животиње? Да ли нам Свето писмо забрањује да се дрогирамо? Ако нам не забрањује, да ли онда треба да нас је брига за морал, здравље и све друго?
јесте у супротности са Светим Писмом не убијати животиње ради исхране, под условом да је неблагословено такво понашање.

Црква је јасно прописала време мрса и пост од мрса онима који су узели одређене завете или по одобрењу/благослову духовника/исповедника се уздржавају из овог или оног разложног разлога од мрса. сви остали крштени су дужни бити послушни Цркви по питању мрса.

зашто је у супротности?

и не манипулиши Светим Писмом да би себе оправдао, јер су ти све тањи ''аргументи''.

а поготово је безвезе да притискаш дугмад ''морал'', ''здравље'' и ''све друго'' јер је морално и благословено сасвим јести месо, такође је и врло здраво, са све оправдањем ''и све друго'' - шта год то значило.

Нисам знао да вегетаријанац не може бити православан...  greengrin-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='greengrin' />

Како ја то манипулишем Светим Писмом? Објасни, јер ја само питам просто питање које се може одговорити са да или не.

Уствари, ја мислим да ти манипулишеш Светим Писмом, јер вадиш неке делове који имају свој одређени контекст и предлажеш их као неко универзално правило којем смо дужни бити послушни.

ај сад лепо поново прочитај оно што сам написао, јер си потпуно погрешне закључке извукао  crutches

зашто је у супротности?

Подели на овим сајтовима

Ne moramo,ali to je stvar tebe i tvog duhovnika i razloga zbog kojih ne želiš,ne možeš, nećeš da jedeš meso.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ne moramo,ali to je stvar tebe i tvog duhovnika i razloga zbog kojih ne želiš,ne možeš, nećeš da jedeš meso.

:bla: :drugarstvo:
Шта значи онда оно дужни смо бити послушни Цркви по питању мрса?
Подели на овим сајтовима

:bla: :drugarstvo:
мораш да прочиташ ЦЕО пасус, јер ако вивисекцираш контекст онда не разумеш:

време поста нисам помињао јер причамо о мрсу, иначе се подразумева само по себи као послушање верника Богу и Цркви.

Подели на овим сајтовима

amin-nas slava3
мораш да прочиташ ЦЕО пасус, јер ако вивисекцираш контекст онда не разумеш:

време поста нисам помињао јер причамо о мрсу, иначе се подразумева само по себи као послушање верника Богу и Цркви.

Морам да тражим благослов ако не желим да једем месо ван поста, ако сам добро разумео?
Подели на овим сајтовима

amin-nas slava3

Не мораш јести месо када је мрс, али НЕ СМЕШ критиковати оне који га једу зато што га једу.

Подели на овим сајтовима

amin-nas slava3

Не мораш јести месо када је мрс, али НЕ СМЕШ критиковати оне који га једу зато што га једу.

Зашто не смем критиковати? Мада, ја и не критикујем у смислу да се ради нешто јако погрешно када се једе месо, већ само да би се учинило нешто боље и за нас лично као и за све око нас што постоји.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...