RYLAH Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Да би променио систем државне администрације, мораш одједном, не мош парцијално, јер морају бити умрежени. А за набавку и промену те величине каква је ова, потребна ти је уредба. То би се свуда одрадило уредбом, јер мора да буде синхронизовано пребацивање. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Pametan je Putin, Linux je odlican i besplatan. A za administraciju ima sve sto treba. Ostajace Rusima lova za nesto korisnije od placanja jahte za Bilija.... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Колико ја знам, Немци одавно имају софтвер из слободних извора за званичан у администрацији, ни они не користе микрософт. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Оно што је права предност јесте то што не би требало да буде опасности од шпијунирања, јер је код отворен и свако може да га провери, док је виндоуз поптуно затворен, само мајкрософт зна шта се догађа испод хаубе. Наравно, код је огроман и комплексан, и његово проверавање, уз тако честе update-е, би био сизифов посао, али зато свако на свету може да види код и свака неправилност би била пре или касније уочена и објављена од стране оних који раде са тим. Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Znaci neverovatno! Da taj covek izadje negde na ulice Moskve i kaze "Ocu ovo dete i ovu zenu za svoje robove" ja sam ubedjen da bi mu ih Moskovljani dali sa osmehom na licu. Ovo je jedan od razloga zasto sam ja tehnokrata po ubedjenju. Da nemogu profesionalni spijuni da budu kompetentni za donosenje ovakvih odluka i teraju cirkus i komediju sa celim drustvom. Веома силно грешиш, и то не говори о теби, већ је само још један доказ (за оне који познају ситуацију) да медијска пропаганда ћини ћуда, чак и кад су у питању тврдокорни илуминати као што си ти "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 @ Protagoras Пошто нисам никад ни видео рачунар са линуксом, како би изгледале моје припреме за школу у Ворду са одређеним фонтом, да ли би тај програм био адекватно виђен са друге стране пошто све шаљемо мејлом? У ком програму бих радио? Open-source Word? "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 @ Protagoras Пошто нисам никад ни видео рачунар са линуксом, како би изгледале моје припреме за школу у Ворду са одређеним фонтом, да ли би тај програм био адекватно виђен са друге стране пошто све шаљемо мејлом? У ком програму бих радио? Open-source Word? http://www.openoffice.org/ "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Ја свакодневно радим у Мајкрософтовом Ворду и одговорно тврдим да је Опен Офис Ворд једно тешко *пииип* "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Ево, рецимо, најдебилнији недостатак Опен Офиса са којим сам се ја сусрео, и који ми је толико сметао да сам га, једноставно, деинсталирао: Ctrl+S снима документ. Међутим, док та функција у Мајкрософт Ворду не зависи од тренутног избора језика и писма, у Опен Офису зависи, па ако је језик српски са писмом ћирилица, онда је функција брзог снимања измена у документу помоћу тастатуре недоступна. И? "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Ма какви Word и Openoffice, LaTeX рулз! gringrin Office није пробелм. Огромна већина људи не користи ни 20% могућности Word-a, те је Openoffice сасвим довољан. Microsoft Office има неке функције које су важне за специфичне групе корисника (углавном бизнис), али то је инфитиезимално мала група. За све остале који тврде да не могу без Word-а, баш бих волео да видим какву то науку изводу у текст процесору. Највећи проблем линукса је заправо недостатак професионалног комерцијалног софтвера (Adobe алати, разни програми за музику итд.) и драјвера за бројне уређаје. Сјајне алтернативе постоје. Gimp је озбиљна алтернатива фотошопу, а DigiKam Lightroom-u. Међутим, ови програми немају неке кључне ствари за професионалце. И наравно линукс има проблем са игрицама, али мене лично то не занима. За све остало, ако имате само мало жеље да научите нешто ново, линукс је сјајан и отвара бројне могућности. Али ја нисам фанатични навијач платформе. Сматрам да сваки оперативни систем има предности и мана и свако треба да одлучи у складу са својим тренутним потребама и могућностима и да не буде заслепљен идеологијом. Ако неко већ има инсталиран Windows који је добио уз рачунар, користи рачунар само за интернет, текст и сличне основне ствари, нема разлога да инсталира линукс, осим ако заиста не зна зашто то жели да уради или је једноставно радознао. Линукс таквима веће донети никакве предности. Све то исто може на линуску, само је питање зашто, ако се већ све има на легалном виндовсу. Сви значајнији опенсорс програми су портовани на Windows и могу да се инсталирају и користе. Такође, одлична алтернатива је OS X, aли он је званично доступан дамо за Apple хардвер, а за инсталирање на другим машинама неопходно је одабрати компоненте и малкице ”хаковати”. OS X нуди Unix (он у ствари јесте Unix) али и доступност комерцијалног софтвера. Неко би рекао најбоље из два света, неко би рекао нешто сасвим супротно. Много зависи и од укуса. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Линукс ће по свему судећи остати на нивоу изузетне техничке ствари, технологије, која налази добру примену: телефони и таблети (андроид), сервери (веб, апликациони, рендер фарме, суперкомпјутери и сл.), државна администрација (сигурност), планетарни ровери (прилагодљивост и поузданост), али неће сићи на десктопе широких народних маса, већ у облику оперативног система за телефоне и таблете. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Ево, рецимо, најдебилнији недостатак Опен Офиса са којим сам се ја сусрео, и који ми је толико сметао да сам га, једноставно, деинсталирао: Ctrl+S снима документ. Међутим, док та функција у Мајкрософт Ворду не зависи од тренутног избора језика и писма, у Опен Офису зависи, па ако је језик српски са писмом ћирилица, онда је функција брзог снимања измена у документу помоћу тастатуре недоступна. И? Јеси пробао да радиш са сликама? Благи ужас... Бар је џабе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Ево, рецимо, најдебилнији недостатак Опен Офиса са којим сам се ја сусрео, и који ми је толико сметао да сам га, једноставно, деинсталирао: Ctrl+S снима документ. Међутим, док та функција у Мајкрософт Ворду не зависи од тренутног избора језика и писма, у Опен Офису зависи, па ако је језик српски са писмом ћирилица, онда је функција брзог снимања измена у документу помоћу тастатуре недоступна. И? Ја сад пробах да сачувам документ са Ctrl+S са ћириличном тастатуром и све ради. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Јеси пробао да радиш са сликама? Благи ужас... Бар је џабе Није да сад имам разлог да браним опенофис, али једна ствар упада у очи. Теби, брате, све смета. Такав си тип. На меку ти оштра ивица, овај мени овакав, објектни Ц онакав... На једној теми си рекао како ти Моцарт баш не лежи. И то је све ОК. Могао би се дефинисати као изузетно захтеван корисник и захтевна личност, са крајње високим критеријумима. Али нису сви људи такви. Ја сам користио активно сва три оперативна система (линукс у доста варијаната) и иако примећујем финесе, најмање су ми битне. Изузетно ми је лако да прихватим компромисе у детаљима, ако ми целина завршава посао. Даље, по мени и Word са сликама ради очајно. И за то постоји добар разлог. Текст процесори као што је Word или Writer нису дизјанирани за неки тешки рад, за то су више InDesign и сличан софтвер или LaTeX за гикове. Офис је, како му име каже, канцеларијски софтвер и као такав је више него добар, а Опенофис је једна сасвим пристојна алтернатива. Професионалци имају специфичне захтеве, али и специфичан софтвер за те захтеве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Онда је то проблем са Линуксом, не сећам се баш тачно... "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука