Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Линукс ће по свему судећи остати на нивоу изузетне техничке ствари, технологије, која налази добру примену: телефони и таблети (андроид), сервери (веб, апликациони, рендер фарме, суперкомпјутери и сл.), државна администрација (сигурност), планетарни ровери (прилагодљивост и поузданост), али неће сићи на десктопе широких народних маса, већ у облику оперативног система за телефоне и таблете. Не мора да значи. Једини проблем за широке народне масе је што често постоје проблеми са хардвером, чак и оним основнијим (што није кривица линукса, већ произвођача који неће да издају код драјвера или пак сами напишу драјвер, јер немају економску рачуницу). Али када би то било решено, стварно не видим зашто је рецимо Ubuntu, компликованији и мање продуктиван за било ког припадника широке народне масе од Windows-a. Ако људи купују сакате андроид таблете, зашто би било другачије са неким ултрабуком на убунту-у? Изузетно лака инсталација (које не би ни морало бити кад би се комп испоручивао са ОС-ом), а програми се инсталирају са једним кликом. чак и лакше него на Win-u. Обичан корисник не би никада морао да оде у терминал, баш као што не мора на OS X-у. Интернет је ту, музика је ту, филмови су ту, програм за рад са текстом је ту, програми за фотографије су ту и ништа од тога није компликованије него на виндоузу, а неке ствари су исте или чак лакше. Шта ће обичном кориснику било шта више? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Онда је то проблем са Линуксом, не сећам се баш тачно... Можда, ја сам на OS X-u. Мислим да сам имао исти проблем у Aperture-u, Apple-овом програму за обраду фотографија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 А кад сте већ ту, имам питање једно: Неки сам Линукс скинуо са сајта, онај Убунту што га је Прота препоручио, и инсталирао све регуларно, али је скроз нестабилан. Драјвере неће да препознаје или да скине, додатке, које би аутоматски требало да скине, не скида (закуца се). Има ли каквог решења за то или да пуцам у главу да се не мучи? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zucker Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Vecina drajvera do lazi sa kernelom. Da bi ti skinuo dodatke, otvori terminal i kucaj sudo apt-get update sudo apt-get upgrade Ako si uzeo stari Lucid, a nov ti je hardver, onda uzmi Kubuntu Oneiric. Ubuntu Oneiric ima lose graficko okruzenje, pa zato treba uzeti Xubuntu ili Kubuntu. Definitivno Lubuntu ili Linux Mint! A od stabilnih distribucija sa LTS definitivno distribucija CERNa i FermiLaba Scientific Linux, koji nasuprot svom nazivu nema unapred instaliran na sebi nikakav naučni softver, i zapravo je sređena varijanta Red Hata... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Хвала, људи, видећу да пробам то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zucker Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Хвала, људи, видећу да пробам то.Pored Linux Minta i Scientific Linuxa, valjaju i sledeće distribucije: Fuduntu, Pardus. Valjaju i mnoge druge distribucije. Međutim velika je verovatnoća da vam se u početku većina njih ne svidi, ako ne i sve iz raznoraznih razloga, mada uglavnom frustracije iz neznanja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Pored Linux Minta i Scientific Linuxa, valjaju i sledeće distribucije: Fuduntu, Pardus. Valjaju i mnoge druge distribucije. Međutim velika je verovatnoća da vam se u početku većina njih ne svidi, ako ne i sve iz raznoraznih razloga, mada uglavnom frustracije iz neznanja... Мене интересује стабилност. Не играм игрице, а ослободио бих се Мајкрософта. А снаћи ћу се ваљда, па први оперативни систем ми је био ДОС, за толико могу да научим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zucker Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Мене интересује стабилност. Не играм игрице, а ослободио бих се Мајкрософта. А снаћи ћу се ваљда, па први оперативни систем ми је био ДОС, за толико могу да научим. Najstabilniji od ovih što sam ja naveo je Scientific. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Najstabilniji od ovih što sam ja naveo je Scientific. Хвала! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zucker Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Хвала!Nema na čemu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Није да сад имам разлог да браним опенофис, али једна ствар упада у очи. Теби, брате, све смета. Такав си тип. На меку ти оштра ивица, овај мени овакав, објектни Ц онакав... На једној теми си рекао како ти Моцарт баш не лежи. И то је све ОК. Могао би се дефинисати као изузетно захтеван корисник и захтевна личност, са крајње високим критеријумима. Али нису сви људи такви. ... Добро, ’ајде, кад сам ти онда дао личну оцену (да ти је мозак као мерцедес, али да га турираш превише), заслужио сам реванш. Није лепо давати личне оцене и анализирати. Вратио си ми, и то је то. Мир, мир, мир, нико није крив, ава, ава ,ава, Ив.. овај судија је крава ... Професионалци имају специфичне захтеве, али и специфичан софтвер за те захтеве. Хвала на комплименту :P ----------------- Иначе, obj C, xcode, мек имају своје предности и мане, као и свака друга платформа, имају најбољи SDK који сам до сада видео, xcode је изузетно добро замишљен (само још увек веома баговит и с никаквим дебагером), мек је изузетно поуздан и квалитетан (али и има своје моменте када ти дође да га бациш у прву канту). Најгора ствар код њих је пријава на appstore да би могао да продајеш апликације (погледај по нету процедуру за људе из Србије) и неке силне дозволе од Епла да би своју апликацију уопште могао да покренеш на свом ајфону или ајпеду. Гугл је овде много бољи: скинеш еклипс, скинеш андроид сдк и то је то - али андроид сдк је много ружнији од епловог и емулатор је ужасно спор (за разлику од епловог симулатора који ради као муња). И ето, све има своје, нема савршене технологије - што не платиш на мосту, платиш на ћуприји. пс: Оба дипломска сам куцао у openoffice-у Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Evo mog novog screenshota Kubuntu Oneiric amd64 Једно питањце. Како да активирам кјуб на Unity-ју? Када покушам да укључим, тражи да искључим неке ствари које су неопходне за Unity након чега (а шта би друго и могло да се деси) Unity пуца. Ок, знам да могу да пређем на друге дистрибуције које не користе Unity, али ово је више радозналости ради. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Zato sam i prešao na Kubuntu. Unity je vrlo loše urađen, ne radi mu emerald (segfault) i kocka. Ja sam ranije nešto eksperimentisao tako što sam na Lucid instalirao 3.0 kernel, ali sad bih mogao da probam da uzmem ubuntu server i da na njega instaliram čist gnome. Какав је GNOME 3? http://www.gnome.org/gnome-3/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Koliko ja znam, GNOME 3 i jeste Unity i to bi trebalo da je uzrok problema sa kockom i emeraldom, ali video sam da su neki uspeli to da rese. Нису баш исто. "GNOME 3 is a lot more than just the shell, whereas Unity is a shell for GNOME," Spencer told LinuxInsider. So using Unity is not the same as not using GNOME 3.For example, the GNOME shell uses the Mutter window manager, whereas Unity uses Compiz as the window manager. The Launcher and the Dash use their own GUI (Graphical User Interface) toolkit for doing 3D rendering. Unity has a Qt version that supports machines that lack hardware video acceleration, he explained. Тако да поменути проблеми могу лако да буду баш до Unity-ја, с обзиром да користи Compiz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
alps Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Какав је GNOME 3? http://www.gnome.org/gnome-3/ Можете узети GNOME3, само што не ваљају ни Unity, ни дифолт Gnome 3 Shell, а једина шкољка која ваља јесте Cinnamon. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука