Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Naučeni od istog duha :D

To je kao što u svetootačkoj literaturi imaš aspolutno ista mišljenja ljudi koji su živeli u različitim vekovima,mestima i nisu imali kontakta sa spisima ovog drugog :)

Да, отац Слободан.

Иначе, човек са два факултета, али маргинализован.

Био је и симпосијум у Жичи о женском монаштву,да ли је могуће да нико није поставио и то питање??

Од изузетне користи би било женама.

Мене то не чуди.

У Цркви (а посебно међу пастирима и теолозима, уз изузетке) све је битније од самог живота и његових проблема.

Ја бих питао да сам био тамо, и чудно би ме сви гледали.

Чак сам и сада сигуран да неки интернет жбирови гледају ову тему, виде моје име и једва чекају да оду Икони и да му кажу: владико, овај твој пропагира причешћивање и менструацију :)

Подели на овим сајтовима

ne samo to,Medo... postoji nešto što se zove -mozak u teglici PO POTREBI-

ne tvrdim da pomenuti duhovnici to rade jer NEMEM POJMA o tome kako i šta savetuju duhovnoj deci ali je činjenica da mnogi u monaštvu ostaju slepi za probleme ljudi U SVETU ili ih rešavaju tako što vernike premodeluju na monaške šablone-ko nekad lagere za reno 4 što su uzimali od mašine za pranje veša...

šta je od ova 2 gore... zaista ne znam

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325534660' post='552752]

што би рекло, ти неуки духовници су одједном већи ауторитети од светог Григорија Великог или да сумњамо да је текст лажан и злонамеран, мада имамо потврду са две различите стране да је истинит?

очигледно је само да каскају вековима за смислом а да никад нису разлучивали по том питању него су ишли неиспитивим аутоматизмом.

Опрости брате,али оца Емилијана никад не бих ставила у кош неуких,као ни мати Макарију...ако сам добро разумела твоје писање?

Ствар је у томе што је ово озбиљна тема а и дилема и било би веома корисно разговарати о овоме са великим ауторитетима.

За текст не мислим да је лажан нити злонамеран,напротив.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Lazare, smejem se naglas .... 2 puta sam naglas čitao tvoj post odozgore - o žbirovima i Ikoni LOL

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Да, отац Слободан.

Иначе, човек са два факултета, али маргинализован.

Мене то не чуди.

У Цркви (а посебно међу пастирима и теолозима, уз изузетке) све је битније од самог живота и његових проблема.

Ја бих питао да сам био тамо, и чудно би ме сви гледали.

Чак сам и сада сигуран да неки интернет жбирови гледају ову тему, виде моје име и једва чекају да оду Икони и да му кажу: владико, овај твој пропагира причешћивање и менструацију :)

Ја бих исто то питала да сам била...

Такоже бих питала и Митрополита Николаја о његовом ставу као доктору и научнику када је вантелесна оплодња у питању,пошто видим на Светигори,Бугарска Црква се оградила од овога и не да свој благослов.

Подели на овим сајтовима

umesto da slavimo Boga sad ćemo dalje da raspravljamo na datu temu jer NAŠI DUHOVNI AUTORITETI nisu apdejtovali BIOS verzijom svetog Grigorija...

čovek je rekao sve Što se ima reći na datu temu...

ajd zdravo,odoh da čitam detetu neku priču

p.s. možda ispričam onu o Bugarskoj crkvi i kako tamo PRESKAČU jevandjelje na liturgiji

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325535123' post='552766]

немају многе жене благослов, а ни многи свештеници ни знања ... о томе и јесте реч.

Pa dobro...sta je toliki problem jednu nedelju preskociti ako se bas zalomi. Kaze pop krv i pricest ne mogu zajedno, nije do zene same, vec do krvi, ako on ne sluzi ako se posece, onda nema veze, bice jos pricesca.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325535123' post='552766]

немају многе жене благослов, а ни многи свештеници ни знања ... о томе и јесте реч.

Истина.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro...sta je toliki problem jednu nedelju preskociti ako se bas zalomi. Kaze pop krv i pricest ne mogu zajedno, nije do zene same, vec do krvi, ako on ne sluzi ako se posece, onda nema veze, bice jos pricesca.

ti si prototip idealnog vernika... popovi plaču za takvima lol

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Опрости брате,али оца Емилијана никад не бих ставила у кош неуких,као ни мати Макарију...ако сам добро разумела твоје писање?

Ствар је у томе што је ово озбиљна тема а и дилема и било би веома корисно разговарати о овоме са великим ауторитетима.

За текст не мислим да је лажан нити злонамеран,напротив.

очигледно неуких око конкретног питања, још сам био фин и пристојан јер не падам у несвест од ничијег ауторитета ако слабо употребљава богомдани ум.

како би ти окарактерисала неупућеност и недостатак основног разлучивања о телу жене и који процеси чему служе?

мислим да би био подједнако фасцинантан текст о јутарњој ерекцији мушкарца пред свето причешће, од истог светитеља, јер је везан за јединствену полност мушкарца :)

још једна особеност тела и разлика између полова коју женско "нема шансе да разуме" ... да парафразирам.

Подели на овим сајтовима

umesto da slavimo Boga sad ćemo dalje da raspravljamo na datu temu jer NAŠI DUHOVNI AUTORITETI nisu apdejtovali BIOS verzijom svetog Grigorija...

čovek je rekao sve Što se ima reći na datu temu...

ajd zdravo,odoh da čitam detetu neku priču

p.s. možda ispričam onu o Bugarskoj crkvi i kako tamo PRESKAČU jevandjelje na liturgiji

Ајде,немој да се љутиш :) твој труд и љубав да поставиш ову тему,сигурно није био узалудан и сам видиш колико људи је прочитало и читају.

:)

Подели на овим сајтовима

па проблем је јер не схваташ шта то значи ... томе првом треба свештеник да те научи - приласку причешћу, а не да одлазиш или не развијаш жељу за приласком.

узми прескочи један дан да једеш и пијеш телом, а онда истом аналогијом размишљај о непричешћивању као о својеврсном изгладњивању душе за Богом.

душа ти је већ постила четврт века, сад још треба и квази-моралу достојности да се учиш, без икакве потребе за тиме.

да смо канибали или старозаветни Јевреји који кољу животињску жртву - крв би имала везе, а пошто нисмо него се причешћујемо Божанским ЕНЕРГИЈАМА у хлебу, води и вину, који су освештени благодаћу Духа Светог онда нема додира једно с другим.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325535529' post='552775]

очигледно неуких око конкретног питања, још сам био фин и пристојан јер не падам у несвест од ничијег ауторитета ако слабо употребљава богомдани ум.

како би ти окарактерисала неупућеност и недостатак основног разлучивања о телу жене и који процеси чему служе?

мислим да би био подједнако фасцинантан текст о јутарњој ерекцији мушкарца пред свето причешће, од истог светитеља, јер је везан за јединствену полност мушкарца :)

још једна особеност тела и разлика између полова коју женско "нема шансе да разуме" ... да парафразирам.

Ја сам сигурна у то да старац Емилијан има свој став по питању овога,не знам какав,али да нигде не напишемо ни један редак о томе или посветимо томе бар један број верског часописа,а велики број наших монахиња иде у Ормилије...стварно смо лењи..

Да,био си фин и пристојан,анти-бруталан

:)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...