Zayron Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 To nije problem RKC niti papin problem, ocigledno Srbi imaju problem. Srbi nista nisu ucinili da se zlocini ne ponove, ovog puta su oni preduhitrili hrvatsku stranu, a znas kako je, svako zali svoje. E sad ovo mozda neces ti shvatiti.Ako kazes da su srpski monasi poklali hrvatsku decu u proslom ratu, to je pitanje tvoje savesti. Kao sto je i pitanje papine, tj. rimokatolicke savesti sto su na oltaru fra Satane sluzio misu. To ne mozes da shvatis zato sto prema zlocinu imas jedan poseban odnos. Odnosno, ti si covek koji nije gadljiv prema odredjenim stvarima koja se meni gade. Ali, razliciti smo ljudi, kao sto smo i razlicite veroispovesti. Neko bi rek'o> prema svecu i tropar ili kakva Crkva takva i misa. Doduse, priznajem da papa jos nije posvetio fra Filipovica. Prvo Stepinac. Ali, ja se tome ne radujem. Naprotiv. I to zato sto volim rimokatolike. Ja ne razumijem kakve to sve veze ima sa hrišćanstvom, to sve o čemu pišeš su ratni zločini i masakri nad civilnim stanovništvom koje de facto nisu počinili stvarni hrišćani jer kad bi takvi pravim hrišćanima bili ne bi takve zločine počiniti ni smjeli ni mogli. I to su zločini koje imamo osuđivati, straniti ih se i gnušati bez obzira na to ko ih je počinio. Biti kršten nije isto što i biti hrišćan, kršćan, krštenje je samo ulaznicom koju možemo izgubiti svaki put kad griješimo. Dakle smrtnim grijehom se milost posvetna, posvećujuća ili blagodat gubi a u zavisnosti od težine počinjenih zločina ju je vrlo komplikovano i teško povratiti natrag i steći ponovo unutrašnji duševni mir i ravnotežu. Kod tih najtežih zločina smatram da samo Bog zna je li to uopće moguće i na koji način. A zbog nikakvih takvih zločina ni zločinaca na bilo čijoj strani, katoličkoj, protestantskoj ili pravoslavnoj mi nikada nije padalo na pamet poistovjećivati ih sa bilo kojom od navedenih Crkvi, ni s katoličkom ni s pravoslavnom ni s protestantskom. Ovako je to samo takva besmislana priča koja aplikacijom, primjenom kolektvne krivice dovodi k tomu da zaključimo da ako su ovaj ili onaj počinili to i to, pa recimo imali tamo još te takve i onakve popove i fratre koji su ih podržavali i blagosiljali im noževe i oružje, ili čak sami takve te zločine činili, vjerovatno se onda nećemo zaustaviti ni pred episkopima i biskupima a na kraju će ispasti da su tim takvim zločincima bili sami Papa, katolički i protestantski biskupi i svi ti pravoslavni episkopi, arhiepiskopi i patrijarsi što ih tamo u pravoslavlju imate. Takva ta priča vodi samo takvim zaključcima, k ničem drugom to ne vodi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Kao sto se da videti, ja osudih zlocin al ti ga syd pokaza kao nesto sto se desilo samo Srbima. Na zalost desio se ponovo zlocin i on ima tezinu. Broj od 500 nisam ja izmislio niti sam ja brojao zrtve, on jednostavno moze da se nadje u raznim izvorima koje daju Hrvati. Syd, zamolio bih te da se ne koristis sofizmima i na taj nacin relevatizujes moje pisanje. Nisam niti sugerisao niti napisao da su srpski monasi klali, kako ti projektujes. Tvrdim da nisu ni franjevacki monasi klali osim zupnika fra satane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Kao sto se da videti, ja osudih zlocin al ti ga syd pokaza kao nesto sto se desilo samo Srbima. Na zalost desio se ponovo zlocin i on ima tezinu. Broj od 500 nisam ja izmislio niti sam ja brojao zrtve, on jednostavno moze da se nadje u raznim izvorima koje daju Hrvati. ако је у БЛ убијено 500 Хрвата онда српски извори кажу да је у Јасеновцу убијено преко 3 милиона Срба !!!животом тврдим да у Бања Луци није убијено 500 Хрвата, у фамилији имам Хрвата, комшија такође, сви су отишли 91, било је слилеџија и злочинаца који су тим старим Бањалучанима пријетили и звали ноћу па тако да можемо рећи да је било протјеривање )неорганизовано). у БЛ је 93 убијен војинк БРС јер је пуцао на стару католичу Цркву у БЛ убила га војна полиција која је исту чувала! убијено није толико главу своју дајем! у мјесту гдје сада живим римокатоличку Цркву су дигли у ваздух протуве, пијанци и ратни дерезтери који су једино ратовали са газдом кафане, мене је срамота због таквих људи Tvrdim da nisu ni franjevacki monasi klali osim zupnika fra satane. Фра сотона није био марсовац већ УСТАША РИМОКАТОЛИК, члан клира РКЦ! у БЛ током другог рата руке нису окрвили једнино Траписти, усташама јесу уступали објекте и томе слично али нити су блаогсиљали нити клали, (сила Бога не моли) то им Бања Лука није заборавила и хвала им на томе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 To nije problem RKC niti papin problem, ocigledno Srbi imaju problem. Папа у Ватикану са младим усташама 6. фебруара 1942. године, дан уочи покоља Срба у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама Је ли ово папин и проблем РКц!? Ма да Срби су криви и кад их кољу... Хришћански нема шта. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Postoji li ikakva mogućnost da se Stepinac pokajao?Како да се покаје неко ко је рекао да му је савест чиста???Како да се покаје неко ко је смишљено убијао на стотине хиљада Срба.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Postoji li ikakva mogućnost da se Stepinac pokajao?O tome se nista ne zna. Zna se medjutim da se molio za Pavelica, branio ustase pred papom i da je blagoslovio zadusnice za Juru Francetica u zagrebackoj katedrali. Izmedju ostalog. E onda se sigurno pokajao. A ako nije pokajace se Papa ali za 300-400 god kao recimo sto se pre neku godinu kajao sbog vestica.. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Među trapistima gotovo da i nije bilo Hrvata. Uglavnom su bili Nemci i Francuzi, prema tome nisu ni mogli biti ustaše. Uostalom trapisti su imali najveću imovinu u predratnoj Banjaluci, recimo i da je pivara bila njihova. To sve potvrđuje moju tezu da je ustaški zločin plod mržnje dela Hrvata prema Srbima koji je i danas prisutan iako u Hrvatskoj gotovo da i nema Srba. Ja sve to mogu da projektujem na zverstva koja su Nemci i Rusi uradili tokom II svetskog rata nad Poljacima, ali ne mogu da stavljam u kontekst crkve ili nečijih verskih ubeđenja. Ustaše su ubijale Srbe samo zato što su Srbi. Ni masovni prelazi i nasilna pokrštavanja nisu spasli Srbe od njihove kame. Činjenica je i da su mnogi RK sveštenici na drugi način ne direktnim klanjem kao sotona, već dojavama i sugestijom mnoge oterali u logore i smrt. Ali to je nešto što ne može da se projektuje na celu RK Crkvu. Ne znam broj ubijenih u Banjaluci, sreo sam puno studenata u Rimu koji su izbegli iz Banjaluke, verovatno kao i uvek ima naduvanje tih brojki a svaka strana pokušava da pokaže sebe kao žrtvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 ... iako u Hrvatskoj gotovo da i nema Srba.Како бре нема, брате blessyou ? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Među trapistima gotovo da i nije bilo Hrvata. Uglavnom su bili Nemci i Francuzi, prema tome nisu ni mogli biti ustaše. Uostalom trapisti su imali najveću imovinu u predratnoj Banjaluci, recimo i da je pivara bila njihova. To sve potvrđuje moju tezu da je ustaški zločin plod mržnje dela Hrvata prema Srbima koji je i danas prisutan iako u Hrvatskoj gotovo da i nema Srba. Ja sve to mogu da projektujem na zverstva koja su Nemci i Rusi uradili tokom II svetskog rata nad Poljacima, ali ne mogu da stavljam u kontekst crkve ili nečijih verskih ubeđenja. Ustaše su ubijale Srbe samo zato što su Srbi. Ni masovni prelazi i nasilna pokrštavanja nisu spasli Srbe od njihove kame. Činjenica je i da su mnogi RK sveštenici na drugi način ne direktnim klanjem kao sotona, već dojavama i sugestijom mnoge oterali u logore i smrt. Ali to je nešto što ne može da se projektuje na celu RK Crkvu. Ne znam broj ubijenih u Banjaluci, sreo sam puno studenata u Rimu koji su izbegli iz Banjaluke, verovatno kao i uvek ima naduvanje tih brojki a svaka strana pokušava da pokaže sebe kao žrtvu. Pa to je problem nas Srba sada u dilalogu sa rimokatolickom crkvom. Postoji taj problem sa nasom i hrcatskom prosloscu zbog koje mi stavljamo u isti kos sve rimokatolike sto je pogresno. A sa druge strane RK Papa proglasava stepinca za svetca a deklarativno su za dijalog sa pravoslavnima? E sada sta tu ne stima i sta se moze ili treba uciniti? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Postoji li ikakva mogućnost da se Stepinac pokajao?Како да се покаје неко ко је рекао да му је савест чиста???Како да се покаје неко ко је смишљено убијао на стотине хиљада Срба.. Hoćeš da kažeš da ne može da se pokaje? Da ne postoji neka maaaaaaaaaaaaaaaala mogućnost da se pred smrt pokajao, a da mi to ne znamo, jer eto, ispovesti se ne iznose javno, ili ono, Bog zna da se pokajao, a nije nam javio? Otkud nam pravo da sudimo o tuđem pokajanju na osnovu bilo čega? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Hoćeš da kažeš da ne može da se pokaje? Da ne postoji neka maaaaaaaaaaaaaaaala mogućnost da se pred smrt pokajao, a da mi to ne znamo, jer eto, ispovesti se ne iznose javno, ili ono, Bog zna da se pokajao, a nije nam javio? Otkud nam pravo da sudimo o tuđem pokajanju na osnovu bilo čega? Moguce je da se pokajao i verovatno jeste jer verujem da nema coveka , vernika ili ne, kloji se ne pokaje zbog loseg sto je ucinio. Ali problem je drugi. Rimokatolicka Crkva i Papa ga proglassaavaju za svetca sto znaci da se oni ne kaju zbog njegovih postupaka. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Hoćeš da kažeš da ne može da se pokaje? Da ne postoji neka maaaaaaaaaaaaaaaala mogućnost da se pred smrt pokajao, a da mi to ne znamo, jer eto, ispovesti se ne iznose javno, ili ono, Bog zna da se pokajao, a nije nam javio? Otkud nam pravo da sudimo o tuđem pokajanju na osnovu bilo čega? Moguce je da se pokajao i verovatno jeste jer verujem da nema coveka , vernika ili ne, kloji se ne pokaje zbog loseg sto je ucinio. Ali problem je drugi. Rimokatolicka Crkva i Papa ga proglassaavaju za svetca sto znaci da se oni ne kaju zbog njegovih postupaka. Pa dobro, tu imamo više problema - između ostalog i taj što oni kažu da on nije radio to što je radio. No, meni lično je mnogo veći problem to što oni i ne mogu da se kaju zbog onog što je on činio. Valjda mi pravoslavni učimo da svako može da se kaje samo za sebe? Da smo svi ličnosti za sebe? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Pa dobro, tu imamo više problema - između ostalog i taj što oni kažu da on nije radio to što je radio. No, meni lično je mnogo veći problem to što oni i ne mogu da se kaju zbog onog što je on činio. Valjda mi pravoslavni učimo da svako može da se kaje samo za sebe? Da smo svi ličnosti za sebe? Tacno, svako se kaje za sebe. Ali zasto onda ne bi Judu prograsili za svetca? I on se verovatno pokajao? I bio Apostol? Ali jeli i on >Svetac? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Не улазим уопште у то зашто и како се неко проглашава за свеца, говорим о том општеприсутном пресуђивању о томе да ли се неко може покајати или не може и слично... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2010 Ustaše su ubijale Srbe samo zato što su Srbi. To je tačno, taj hrvatsko-srpski spor je uglavnom i prvenstveno nacionalni iako se nekome na prvi pogled može činiti kao vjerski. Za to ima bezbroj dokaza. Ja koliko znam lično od jednog Rusa iz Banjaluke koji je za vrijeme 2ww bio dijete, njihov jedan valjda susjed Hrvat koji je u međuvremenu postao ustaški oficir ih je upravo posjetio ovako isto u Božićno doba oko katoličkog Božića da im čestita Božić. Njegova tada još živa baka ta mu je onda dosta smetena tom takvom posjetom rekla ipak da oni Rusi Božić slave 07.01. dakle 25.12. po julijanskom kalendaru i bojala se dosta šta će biti kad mu je to već tako rekla da su pravoslavni znajući kako je to bilo sa Srbima po Banjaluci. On im na to odgovorio nešto u tom smislu, sve je OK, mi Ruse i Rusku Pravoslavnu Crkvu priznajemo, doći ću opet 07.01. da vam čestitam i tako je to zaista bilo. A to što imamo protiv Srba i SPC s Rusima nema nikakve veze. Mi priznajemo pravoslavlje i pravoslavce ali ne priznajemo samo Srbe i SPC. Inače to što se samo nameće u svemu tome je ta podudarnost pojmova Hrvati = katolici, Srbi = pravoslavni. naravno da se to onda može shvatiti i reflektira kao vjerski spor, nekako se to samo po sebi nameće i nudi. Ali ja ipak mislim da je tome svemu primarna ta nacionalna pripadnost i da je taj spor ustvari nacionalni a samo "zakamufliran" vjerskim simbolima i sadržajem. Čak se može govoriti i o zloupotrebi vjere, Crkve i vjerskih simbola a to je to što ja zamjeram Alojziju Stepincu jer njegov glavni zadatak je bio očuvati i braniti katoličku vjeru i zapadno kršćanstvo od zloupotrebe primjereno jakim sredstvima. A u slučaju da su ti pritisci (u NDH od strane ustaškog režima na katoličku Crkvu) bili extremno veliki, a grješnost i nemoralnost ustaškog sistema/režima krajnje nepodnošljiva također je i on bio ovlašćen upotrebiti izvanredne i extremno silne dakle krajnje pastirske mjere uključujući recimo interdikt i azil u slučaju da to drugačije nije moglo. Sad se možemo raspravljati o tom da li su te mjere koje je on poduzeo bile dovoljne i da li je uopće iko a ne samo on bio sasvim svjestan situacije u kojoj se nalazio, on, Crkva, svi ostali. Što bi rekli poslije bitke svako general. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука