коЖељ њацИ Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Грчка је под ”окупацијом” иностраних кредитора након што се предала због ”лажног богатства” и лаке зараде – јавно је речено од стране Цркве Грчке на служби прошлог петка. Утицајна Православна црква такође критикује грчке политичаре јер не предузимају ништа што би спречило продубљивање кризе због које би земља банкротирала прошле године да није било позамашног зајма од Европске Уније и Међународног Монетарног Фонда. ”Изгледа да наша земља више није слободна већ њоме очигледно управљају њени кредитори” – речено је у проповеди коју је Синод грчке цркве проследио свештенству за службу у недељу. ”Смело тврдимо да смо постали окупирана земља која испуњава наређења својих господара.” ”Питање које се намеће јесте: да ли се њихови захтеви и потражња односе само на питања финансија и социјалног осигурања, или се они протежу и на духовни и културни профил наше земље?” – додаје се у тексту од четири стране. Као чувар грчког културног и духовног наслеђа од пада Византијског царства 1453. године, кроз четворовековно турско ропство, Православна Црква је део државе и има активну улогу у њеним пословима. У земљи, у којој је око 90% популације православно, она значајно утиче на стварање политичког мишљења – попут коришћења своје моћи у прошлости када је зауставила напоре државе да повећа порезе на њено (црквено, пр. пр.) значајно богатство. ”Економска криза која је погодила нашу земљу је само врх леденог брега, она је последица духовне кризе ” – наводи се у проповеди. ”Као људи смо се држали неодговорно, предали смо се изобиљу, комотном животу, лакој заради и обманама.” ”Изабрали смо лажно богатство и због тога изгубили личну слободу, слободу своје земље” – каже се у проповеди, која поручује и да је ”противотров потрошачком начину живота… аскетизам.” http://www.vidovdan.org/2010-05-15-13-25-59/5566-2010-12-21-15-24-53 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Ma ne znaju Grci kako treba, cek' da mi udjemo u EU, pokazacemo svima sta treba raditi i kako ..... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Досад је свим нашим еу фантазерима оправдање било "видите како су Грци", а изгледа да ни Грчка Православна Црква по њима нема појма каква су то благостања бити дио чопора у којем си најмањи. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Ne kaže se kod nas džabe puko ko Grčka. Od 1831, čini mi se, to jest od nezavistnosti do danas Grčka je bila u bankrotu tačno polovinu vremena. Ni Grk Zorba (Kazancakis) ne veruje svojoj vladi, kamoli današnji Grci. Šta ćeš... EU će im doći glave. 0304_smile4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 ”Као људи смо се држали неодговорно, предали смо се изобиљу, комотном животу, лакој заради и обманама.” ”Изабрали смо лажно богатство и због тога изгубили личну слободу, слободу своје земље” – каже се у проповеди, која поручује и да је ”противотров потрошачком начину живота… аскетизам.” Ово је суштински. Дакле није им крива сама ЕУ, колико њихово неодговорно располагање са финансијама. Ко је још имао термин 14-та плата осим Грка? глупо је оптужити ЕУ да је Грчка упала у дужничко ропоство, нису и морали узети кредит, треба ли су да уложе Грки понос у државу па да подигну привреду... 0304_smile4 А и у Грчкој изгледа као свугде у православном свету, Црква се о значајним питањима огласи тек када се деси нека катастрофа, а до тад ко је Грке опомињао? И онда на крају све што има да каже као практичну примену, то је да треба аскетизам...Мислим да овде не треба аскетизам, јер аскетизам је својствен монасима, а не световним људима. Грци су слични Србима, поједе их таштина, самодоказивање и уживање у животу на све четири, неодговрност, леност и бахатост...нема дисциплине, реда, одговорности, и жеље да се својим радом и трудом допринесе напретку друштва. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Nego, da li neko zna kako se odvija proces protiv sm Vatopeda zbog navodne manipulacije sa gradjevinskim zemljistem? Obicno googlovanje mi nije nista reklo sto vec i sam ne znam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Nego, da li neko zna kako se odvija proces protiv sm Vatopeda zbog navodne manipulacije sa gradjevinskim zemljistem? Obicno googlovanje mi nije nista reklo sto vec i sam ne znam. Mislim da je danas bilo opet neka parnica, ali kraju krajeva i ova kleveta na Vatoped će brzo pasti. Čak 5 neovisnih komisija do sada je potvrdilo pravo Vatopeda, to jest da nije bilo nikakve manipulacije nisačim sa njihove strane!!! 0212_rolleyes Reponja će morati da savije rep. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Досад је свим нашим еу фантазерима оправдање било "видите како су Грци", а изгледа да ни Грчка Православна Црква по њима нема појма каква су то благостања бити дио чопора у којем си најмањи. I sta nam ti savetujes? Da pratimo Severnu Koreju? Da su grci manje lenji ( kao i srbi uostalom) ziveli bi lepo. Ali najlakse ziveti od kredita. To je funkcionisalo dok je Grcka bila najsiromasnija zemlja EU pa svi ulagali u nju, a sada kada pare deli sa Rumunijom, Bugarskom, Madjarskom, Poljskom, Slovackom kuku majci mora nesto i da se radi. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука