Natasa. Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 On 19. 9. 2016. at 22:24, Arsenija рече Postoje brojni problemi ... No covek ipak treba u startu da rascisti ... Kome sluzi i za sta zivi ... Ali da ne odemo predaleko . Kasno je . Laku noc ... P.s. Expand Laku noć, Arso Love you, A ! http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Broken, vrlo nezavidna situacije koja opterecuje. Posto nisu u pitanju bas deca, ja bih to njima rekla bas ovako kako si ti nama. Podelila bih sa njima svoja osecanja, svoje misli i pitala sta oni misle o tome, kako se oni osecaju i sta predlazu da li moze nesto da se uradi, da li oni negde vide resenje i sve kako ide.. Ili bih to postavila kao apstraktnu situaciju, tipa znate deco jedan moj prijatelj ima takvu i takvu situaciju, jel mozete da mi pomognete i date predloge sta on moze da uradi, kako da se ponasa, sta oni misle... Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 On 19. 9. 2016. at 19:41, Broken рече Хајде да поделим са вама једну своју ситуацију која још увек траје. Шта се дешава ? Имам једну групу матураната у локалној гимназији са којима већ другу годину не успевам да успоставим контакт. То ми се никад није десило за 14 година колико предајем веронауку. Већ на првом часу у првом разреду се "нађемо" ученици и ја...и то тако онда фино функционише до краја школовања, а овде никако не успевам. Као зид неки да је између нас. Одбијају све покушаје да се оствари контакт. На најкреативније часове које сам правио остајали су неми...скоро без икакве реакције. Не могу осмех да им видим...ништа. Страшан ми је то осећај. Мртвило невиђено. Е, сад, има једна ствар о којој сам почео да размишљам у вези са том групом. Кад сам дошао као вероучитељ у ту школу, на веронауку је из тог одељења ишло само петоро ученика и били су супер. У трећем разреду код нас прелази још 13 и то на наговор одељенског старешине и тад почиње проблем. И сад, у четвртом, прелазе сви...читаво одељење...и проблем траје. Јел'могуће да је разлог то што они усмерени на веронауку за коју баш нису заинтересовани и да ту лежи проблем ? Ништа ми друго не пада на памет. Expand Kod nas u RS/Bosni je vjeronauka kao izborni, ali se ocjenjuje. Medjutim, to je onaj predmet koji sluzi za popravljanje prosjeka. Ako sam dobro shvatila situaciju, a kod vas se jos i ne ocjenjuje taj predmet, a djeca su prisiljena da sa gradjanskog predju na vjeronauku, ja ti predlazem sljedece, posto su to intelektualno vec razvijeni i maltene odrasli ljudi, a bar vi koji ste teologiju ucili na PBF imate siroko obrazovanje: Porazgovaraj s njima otvoreno, kao, cini mi se da ste presli sa gradjanskog ovde, kako i zasto ste presli? Oni ce ti reci otvoreno. Ti reci, dobro, da vidimo sta mozemo da izvucemo iz ove situacije. Ja mogu da vam ponudim sadrzaje koji spadaju u domen filosofije, sociologije, istorije, psihologije, pa hajde da razgovaramo o fenomenu religije iz aspekta tih nauka. (Ti se eventualno pripremi dodatno, citaj, prosiri, produbi znanja, ako mozes da se dogradis u smjeru sadrzaja programa gradjanskog, jos bolje). Vidjeces da ce ih to zainteresovati, to su pametna djeca, ali recimo nemaju vjerska uvjerenja. Pa sa politicke strane, uloga crkve kao drustvene organizacije u drustvu. Pa koju sve oblast zivota nisu ili Gospod ili apostol dodirnuli u NZ, ali sto vise sekularnim i naucnim rjecnikom, a ne da im se namecu ta uvjerenja kao istinita, dakle neki citat da bude premisa za filosofsku, eticku ili slicnu diskusiju. A materijala ima. tu je susta etika, a dalje, milosrdje i ljubav koje gospod propovijeda itekako su prisutni u drustvenoj praksi kroz npr. soc. zastitu, razne humanitarne aktivnosti na koje oni nisu imuni. Nek casovi budu posveceni i tome zasto ih ne zanima vjeronauka, i sta zamjeraju crkvi i religiji, to sve mozes interaktivnim metodama i sokratovskim dijalogom, i kroz radionice, da izneses da djeci bude zanimljivo, da to vise ne dozivljavaju kao nametanje, nego kad dozive intelektualnu stimulaciju, da se cak i zainteresuju za vjeru i vjeronauku. Imas brate izazov, da budes apostol neznaboscima, pa ga ponesi hrabro. Prilagodi se i govori jezikom koji oni razumiju i zele da razumiju. To su pametna djeca koja se spremaju za faks. Nista nametanje vjerskih uvjerenja, to vise ne pali ni u uyrastu kod uciteljice. Da ti vidis pitanja mog pametnog djaka (10 godina, meni kao uciteljici) koja je postavio on meni a mozda nije htio ni smio popu, koji je stari pop, jer vjeronauka sluzi da se izrecituje nesto i dobije 5. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 On 20. 9. 2016. at 7:24, Јелена011 рече Podelila bih sa njima svoja osecanja, svoje misli i pitala sta oni misle o tome, kako se oni osecaju Expand Throw him to the lions http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 On 20. 9. 2016. at 9:21, Natasa. рече Throw him to the lions Expand Hehe radila sam preko deceniju sa decom svih uzrasta, i uvek me zacude, al na iskrenost uvek reaguju ok, ne patetiku, ne usiljenost, ne prebacivanje, nego bas na otvorenost. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 On 20. 9. 2016. at 10:25, Јелена011 рече Hehe radila sam preko deceniju sa decom svih uzrasta, i uvek me zacude, al na iskrenost uvek reaguju ok, ne patetiku, ne usiljenost, ne prebacivanje, nego bas na otvorenost. Expand To da http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 On 20. 9. 2016. at 9:04, Дијана. рече ... pa hajde da razgovaramo o fenomenu religije iz aspekta tih nauka. Expand Dobar profesor je uvek dobar profesor , a los profesor ni kad se stimulise povisicom nece biti dobar , zato njega treba kazniti smanjenjem plate ... Pa ne znam ... Ne uce se u skoli samo neki pojmovi , vec se mladi ljudi formiraju kao licnosti ... Treba malo da se oslobode , a ne da zive u konstantnom strahu ... potpuno nepotrebno ... Jednom sam naisla na grupu djaka iz neke bogoslovske skole , valjda ... Toliko su mi bili smesni u tim malim odelima i kostimcicima ... da sam se tri dana smejala . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Ne daj Bože da se zaradi u ovoj zemlji, to je velika sramota, s**** se u mentalitet proleterijata. Što štrajkuju, zato što im je lepo? Juanito је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Dobar profesor je onaj koji vam uči dete svom predmetu, profesionalan i stimulativan. Roditeljska ljubav i osnove kućnog vaspitanja su vaša stvar . Granice moraju postojati, računi se moraju platiti, odrastite već jednom! Јелена011, "Tamo daleko" and Juanito је реаговао/ла на ово 3 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Prosle godine sam pocela da radim u skoli engleskog za malu decu (od 3 do 7 godina). Pre toga nikad nisam deci predavala, pa sam isla na casove gazdarice skole da gledam kako ona predaje. Ja ne znam da li je to prirodni talenat ili godine iskustva, ali kako ona njih ume da smandrlja da joj budu mirni kao bubice, da niko ne pravi cirkus i da svi sa odusevljenjem prate cas sve vreme, meni je ono neverovatno. A zahteva od njih bas puno. Ta deca sa 6-7 godina znaju tecno da citaju i odlicno da pisu na engleskom! Sa 8 vec drze gramatiku u malom prstu. Meni to uopste ne polazi za rukom...mada kaze i ona da tesko nalazi nastavnike koji joj odgovaraju...ona zna sa decom, ali ne zna da objasni drugima kako da budu kao ona. Natasa. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 On 20. 9. 2016. at 12:23, Dijasporka рече Prosle godine sam pocela da radim u skoli engleskog za malu decu (od 3 do 7 godina). Pre toga nikad nisam deci predavala, pa sam isla na casove gazdarice skole da gledam kako ona predaje. Ja ne znam da li je to prirodni talenat ili godine iskustva, ali kako ona njih ume da smandrlja da joj budu mirni kao bubice, da niko ne pravi cirkus i da svi sa odusevljenjem prate cas sve vreme, meni je ono neverovatno. A zahteva od njih bas puno. Ta deca sa 6-7 godina znaju tecno da citaju i odlicno da pisu na engleskom! Sa 8 vec drze gramatiku u malom prstu. Meni to uopste ne polazi za rukom...mada kaze i ona da tesko nalazi nastavnike koji joj odgovaraju...ona zna sa decom, ali ne zna da objasni drugima kako da budu kao ona. Expand Super, natural. Moja prva generacija je osvojila gradsko takmičenje, osvojila sam najviše nagrada u školi. Pohvalim se jednoj razrednoj da su njena deca osvojila takmičenje,promrlja sebi u bradu-boli me dupe. Vrlo stimulativno, oličenje prosvete u Srbiji. Ja je ne krivim, zapravo je sad i razumem. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 U "moje vreme" (jaoj al sam matora) profesori su dobijali 20% vecu platu pola godine posle osvojenog nekog mesta na rep takmicenju. Znam da je moja profanka tada bila odusevljena Драшко је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 On 20. 9. 2016. at 9:04, Дијана. рече Ako sam dobro shvatila situaciju, a kod vas se jos i ne ocjenjuje taj predmet, a djeca su prisiljena da sa gradjanskog predju na vjeronauku Expand Prvo si dobro shvatila, ocenjuje se samo opisnim ocenama. Ovo drugo nisi dobro shvatila. Nisu prisiljeni, Bože sačuvaj Pa ja nikad ne bih na tako nešto pristao. Samo im je odeljenski starešina savetovao da bi bilo dobro da malo slušaju i versku nastavu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Shvatila sam samo da su morali radi toga sto nema ko da predaje ili sta vec, tj. da su ipak morali. Kako god, djeca su nezainteresovana i nemotivisana, treba da ih zainteresujes i motivises. Kroz razgovor mozes doci do toga o cemu zele da razgovaraju, slobodno i otvoreno, nek filozofiraju malo. djeca to vole, narocito gimnazijalci. Kad ih kroz to upoznas, mozes da im organizujes debatu, tipa da li Bog postoji, podijelis u tri grupe, 1. vjernici, tj.zastupaju tezu da, 2.ateisti, tj.zastupaju tezu ne, 3.analiticari ove dvije grupe. I slicno. Broken, Драшко and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Iskustva su mnoga i zabavna i manje zabavna Opsti zakljucak, za mene licno, je da...ovaj posao trazi mnogo strpljenja i jos bitnije : suocava te sa samim sobom To be contunued.... "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука