Jump to content

Како то: Један Бог а Света Тројица?

Guest - . . .-

Препоручена порука

Naprotiv,nije nikakvo skretanje sa teme.Upravo je Evharistija najuzviseniji vid bogopoznanja.Dogmati nisu nikakve definicije koje imaju za cilj da nam daju odredjeno znanje o Bogu,vec su oni sam nacin postojanja Crkve kao Tela Hristovog.Dogmatske istine vere imaju pre svega empirijski,dozivljajni karakter,a da bismo ih na pravi nacin doziveli,da bi oni postali temelj naseg postojanja,potrebna je Evharistija.O tome nam svedoci celokupno crkveno predanje,a izmedju ostalog i sveti Irinej koji kaze da "vera potvrdjuje Evharistiju i Evharistija potvrdjuje nasu veru".U skladu sa time,ucenje o Svetoj Trojici kao i svaka druga dogmatska istina,neodvojiva je od naseg zivota.Cilj naseg zivota nije da dostignemo moralno savrsenstvo,vec da svoje postojanje,umesto da temeljimo na bioloskim osnovama,temeljimo na zajednici sa Bogom.Na taj nacin ucestvujemo u Bozijoj Ipostasi,tj.postojimo na nacin na koji postoji Bog.U toj zajednici slobode i ljubavi,Bog nas poznaje kao svoje rodjene,kao svoju decu,da bismo ga mi poznali kao svoga Oca.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 111
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Како то два ока,а један вид?

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Šta je to evharistija? ;)

Евхаристија – (грч. εὐχαριστία „благодарење, захвалност“).

Литургија (грч. λειτουργια, лат. ministerium, officium — служба, служење или јавно дело, свештеничка служба у храму).

Препоручујем филм у режији манастира Студенице, ЗАЈЕДНИЧКО ДЕЛО - доживљај и тумачење свете Литургије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Šta je to evharistija? 0110_hahaha

Литургија (грч. λειτουργια, лат. ministerium, officium — служба, служење или јавно дело, свештеничка служба у храму).

Препоручујем филм у режији манастира Студенице, ЗАЈЕДНИЧКО ДЕЛО - доживљај и тумачење свете Литургије.

Hvala. ;)

Подели на овим сајтовима

Задовољство је и моје. 0205_whistling

офтопик:

Иначе чуо сам да постоји јеврејска реч која означава слично овом горе, ,,задовољство је и моје''. Нисам запамтио како се изговара, али то ми је објаснила једна Јеврејска госпођа из Србије, због тога што није пристојно да се на захвалност одговори, ,,нема на чему''. Јер, како нема на чему? Неко се захвалио ни на чему? У праву је жена.

.mislise.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Задовољство је и моје. 0102_laugh

офтопик:

Иначе чуо сам да постоји јеврејска реч која означава слично овом горе, ,,задовољство је и моје''. Нисам запамтио како се изговара, али то ми је објаснила једна Јеврејска госпођа из Србије, због тога што није пристојно да се на захвалност одговори, ,,нема на чему''. Јер, како нема на чему? Неко се захвалио ни на чему? У праву је жена.

dada

Pa stvarno zvuči bez veze. Nisam razmišljala o tome "nema na čemu," ali stvarno zvuči besmisleno.  dada

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...