Гости Guest - . . .- Написано Децембар 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Ево још једног питања:Ми хришћани исповедамо једног Бога (и само је један Бог) али који је Света Тројица- Бог Отац, Бог Син и Бог Свети Дух.Како то може и зар ту има логике: Како може Три Личности да буду један Бог? Зар Три Личности нису и три Бога и самим тим да је хришћанство многобоштво? Шта или Ко чини да је Бог један а Свете Тројица?Волео бих да дискутанти на овој теми буду што конкретнији и што једноставнији да би и почетници у Православљу могли разумети. Такође, сваки непознат израза, који се користи у богословском речнику да се појасни.Извол'те 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Мислим да је Свети Василије рекао да је Бог - Света Тројица заједница трију личности Отац, Син и Свети Дух нераскидиво повезаних, односно једна Божанска природа која је троипостасна...Отац је Узрок Сину, из Оца Исходи Дух, Отац је подигао из мртвих Сина Духом....или Отац делује преко Сина Духом Светим.... Ја се извињавам ако сам нешто погрешно рекао и ако сам неког додатно збунио....вредело је покушати! 0110_hahaha http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Кључ је у ,,нераздељивости''. Ова нераздељивост може се осликати на два начина, први је у виду личносног заједништва, а други је сажет у апофатичко својство природе Божије. Апофатизам означава нешто што не можемо појмити разумом, - нешто што означава непричасност. Једном речју, суштину Божију не можемо познати. Док са друге стране постоје Три Личности које морамо да познамо уколико желимо живети вечно. Свака од ових Личности поседује ону једну и јединствену природу коју не можемо познати умом. Веома је тешко схватити (на исправан начин) тајну Свете Тројице. ,,Личност'' поседује у себи природу, и та природа не би се разликовала од личности, уколико не би друге личности поседовале исту ту природу. Тако је природа оно што сачињава личност у међусобном прожимању са другим личностима. Имајмо на уму да говоримо о природи Божијој. Понављам да није лако разумети тајну природе Божије. Неко би помислио да Бог има природу као нешто изван Свог бића (а биће је једнако личност). Међутим, свака Личност Свете Тројице поседује природу у Себи (у Личности) као и сопствено и заједничко средиште личности свакога од Тројице. Неке занимљиве примедбе можете погледати на овој теми: Ако постоје три Бића, како то да не постоје три бога? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 што једноставнији Наша најближа ЗВЕЗДА-СУНЦЕ, даје нам СВЕТЛОСТ и ТОПЛОТУ. А ипак је Сунце ЈЕДНО!Не постоје ТРИ Сунца. Може 'вако? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Mislim da tada dolazimo do shvatanja da su Sin i Duh Sveti energije,a ne Bića. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чоколада Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Cak i za pocetnike u Pravoslavlju ovo pitanje bi trebalo da je jasno...... To bi trebalo da bude manje vise, pitanje opste kulture. No, Otac, Sin i Sveti Duh....Trojedini i nerazdjeljivi BOG!! Nikakvo mnogobostvo, nikakve tri razlicite energije...Jedan Bog, ali tri dimenzije! Naime, nije tesko shvatiti takvu prirodu Boga, jer radi se o Bogu a ne o covjeku!!! Otac- kao Univerzum, kao Svevisnji Bog nas, Tvorac i Svedrzitelj! Sin- kao otjelovljenje Oca, kao covjek i Bog u jednom....kao Spasitelj nas! Dokaz postojanja Boga Oca. Duh Sveti- kao sve i svja, u svakom trenutku! Kao obozenje svih nas , koji slavimo i velicamo Boga!!Dokaz postovanja i priznavanja Boga Oca i Sina! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Cak i za pocetnike u Pravoslavlju ovo pitanje bi trebalo da je jasno...... To bi trebalo da bude manje vise, pitanje opste kulture. No, Otac, Sin i Sveti Duh....Trojedini i nerazdjeljivi BOG!! Nikakvo mnogobostvo, nikakve tri razlicite energije...Jedan Bog, ali tri dimenzije! Naime, nije tesko shvatiti takvu prirodu Boga, jer radi se o Bogu a ne o covjeku!!! Otac- kao Univerzum, kao Svevisnji Bog nas, Tvorac i Svedrzitelj! Sin- kao otjelovljenje Oca, kao covjek i Bog u jednom....kao Spasitelj nas! Dokaz postojanja Boga Oca. Duh Sveti- kao sve i svja, u svakom trenutku! Kao obozenje svih nas , koji slavimo i velicamo Boga!!Dokaz postovanja i priznavanja Boga Oca i Sina! Ovo ima veze sa svim osim sa pravoslavljem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Апофатизам означава нешто што не можемо појмити разумом, - нешто што означава непричасност. Једном речју, суштину Божију не можемо познати. Pa ne bas, to bi bilo "nepojmljivo", "neshvatljivo", "nerazlucno". Apofaticko bogoslovlje je ono koje opisuje ono sto bog nije, a ne ono sto jeste (katafaticko). Np: apofaticki bismo rekli "Bog nije stvoren", "Bog nije konacan", "u bogu nema nuzde", itd. Reci "bog nije razumljiv" je samo jedna od mnogih mogucih apofatickih konstrukcija. Ili sam promasio? 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чоколада Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Cak i za pocetnike u Pravoslavlju ovo pitanje bi trebalo da je jasno...... To bi trebalo da bude manje vise, pitanje opste kulture. No, Otac, Sin i Sveti Duh....Trojedini i nerazdjeljivi BOG!! Nikakvo mnogobostvo, nikakve tri razlicite energije...Jedan Bog, ali tri dimenzije! Naime, nije tesko shvatiti takvu prirodu Boga, jer radi se o Bogu a ne o covjeku!!! Otac- kao Univerzum, kao Svevisnji Bog nas, Tvorac i Svedrzitelj! Sin- kao otjelovljenje Oca, kao covjek i Bog u jednom....kao Spasitelj nas! Dokaz postojanja Boga Oca. Duh Sveti- kao sve i svja, u svakom trenutku! Kao obozenje svih nas , koji slavimo i velicamo Boga!!Dokaz postovanja i priznavanja Boga Oca i Sina! Ovo ima veze sa svim osim sa pravoslavljem. A jel??? Zasto?? Ja sam svoje misljenje iznijela u skladu sa pitanjem, kao obican mirjanin a ne kao teolog...i izrazila se jezikom svetovne osobe. Tako da ne vidim sta tu nema veze sa cime, objasni mi, molim te! Tako sam ja shvatila pitanje....valjda se trazio najkraci i najsazetiji odgovor, tj. nase misljenje. Molim te, obrazlozi svoj komentar..a i moj! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 A jel??? Zasto?? Ja sam svoje misljenje iznijela u skladu sa pitanjem, kao obican mirjanin a ne kao teolog...i izrazila se jezikom svetovne osobe. Tako da ne vidim sta tu nema veze sa cime, objasni mi, molim te! Tako sam ja shvatila pitanje....valjda se trazio najkraci i najsazetiji odgovor, tj. nase misljenje. Molim te, obrazlozi svoj komentar..a i moj! Ма, Урош се само шалио... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Cak i za pocetnike u Pravoslavlju ovo pitanje bi trebalo da je jasno...... To bi trebalo da bude manje vise, pitanje opste kulture. No, Otac, Sin i Sveti Duh....Trojedini i nerazdjeljivi BOG!! Nikakvo mnogobostvo, nikakve tri razlicite energije...Jedan Bog, ali tri dimenzije! Naime, nije tesko shvatiti takvu prirodu Boga, jer radi se o Bogu a ne o covjeku!!! Otac- kao Univerzum, kao Svevisnji Bog nas, Tvorac i Svedrzitelj! Sin- kao otjelovljenje Oca, kao covjek i Bog u jednom....kao Spasitelj nas! Dokaz postojanja Boga Oca. Duh Sveti- kao sve i svja, u svakom trenutku! Kao obozenje svih nas , koji slavimo i velicamo Boga!!Dokaz postovanja i priznavanja Boga Oca i Sina! O kakvim dimenzijama tačno govoriš?Takodje,kako je Hristos otelovljenje Oca? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чоколада Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Cak i za pocetnike u Pravoslavlju ovo pitanje bi trebalo da je jasno...... To bi trebalo da bude manje vise, pitanje opste kulture. No, Otac, Sin i Sveti Duh....Trojedini i nerazdjeljivi BOG!! Nikakvo mnogobostvo, nikakve tri razlicite energije...Jedan Bog, ali tri dimenzije! Naime, nije tesko shvatiti takvu prirodu Boga, jer radi se o Bogu a ne o covjeku!!! Otac- kao Univerzum, kao Svevisnji Bog nas, Tvorac i Svedrzitelj! Sin- kao otjelovljenje Oca, kao covjek i Bog u jednom....kao Spasitelj nas! Dokaz postojanja Boga Oca. Duh Sveti- kao sve i svja, u svakom trenutku! Kao obozenje svih nas , koji slavimo i velicamo Boga!!Dokaz postovanja i priznavanja Boga Oca i Sina! O kakvim dimenzijama tačno govoriš?Takodje,kako je Hristos otelovljenje Oca? Dimenzije...radi lakseg shvatanja "pocetnika"...kao jedan Bog ali tri "oblika"....ne znam koje rijeci da koristim ( nisam teolog). Ja vidim kao kardinalnu gresku ovaj izraz "univerzum"..jer nije u skladu sa pitanjem, ostalo ne znam ..... Znaci, jedna sustina, jedno postojanje ali tri eto ja kazem , dimenzije! Kao sto (ne zamjerite, moram)...kocka ima sirinu, duzinu i visinu! Sve je kocke, ali su tri dimenzije jedne stvari! Neka mi Gospod oprosti na poredjenju, neprimjereno je, ali... Otjelovljenje Oca: pa, nije li Gospod Isus Hristos, Bog u tijelu covjeka! Bogoliko, ljudsko tijelo....I covjek i Bog, ujedno!?? I niej li Sveti Duh u svima nama koji vjerujemo...koji primamo Boga ?? Zar sam ja tako daleko od istine , draga braco..pa, bas niko ne razumije moje shvatanje?? Jos jednom napominjem, ja nisam teolog..................I neka me konacno, neko ubijedi u moje greske, ne zelim da lupam gluposti!! beggingpleasesmiley-1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Гледајте филмове Дејвида Линча да би вам био јасан одговор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Cak i za pocetnike u Pravoslavlju ovo pitanje bi trebalo da je jasno...... To bi trebalo da bude manje vise, pitanje opste kulture. No, Otac, Sin i Sveti Duh....Trojedini i nerazdjeljivi BOG!! Nikakvo mnogobostvo, nikakve tri razlicite energije...Jedan Bog, ali tri dimenzije! Naime, nije tesko shvatiti takvu prirodu Boga, jer radi se o Bogu a ne o covjeku!!! Otac- kao Univerzum, kao Svevisnji Bog nas, Tvorac i Svedrzitelj! Sin- kao otjelovljenje Oca, kao covjek i Bog u jednom....kao Spasitelj nas! Dokaz postojanja Boga Oca. Duh Sveti- kao sve i svja, u svakom trenutku! Kao obozenje svih nas , koji slavimo i velicamo Boga!!Dokaz postovanja i priznavanja Boga Oca i Sina! O kakvim dimenzijama tačno govoriš?Takodje,kako je Hristos otelovljenje Oca? Dimenzije...radi lakseg shvatanja "pocetnika"...kao jedan Bog ali tri "oblika"....ne znam koje rijeci da koristim ( nisam teolog). Ja vidim kao kardinalnu gresku ovaj izraz "univerzum"..jer nije u skladu sa pitanjem, ostalo ne znam ..... Znaci, jedna sustina, jedno postojanje ali tri eto ja kazem , dimenzije! Kao sto (ne zamjerite, moram)...kocka ima sirinu, duzinu i visinu! Sve je kocke, ali su tri dimenzije jedne stvari! Neka mi Gospod oprosti na poredjenju, neprimjereno je, ali... Otjelovljenje Oca: pa, nije li Gospod Isus Hristos, Bog u tijelu covjeka! Bogoliko, ljudsko tijelo....I covjek i Bog, ujedno!?? I niej li Sveti Duh u svima nama koji vjerujemo...koji primamo Boga ?? Zar sam ja tako daleko od istine , draga braco..pa, bas niko ne razumije moje shvatanje?? Jos jednom napominjem, ja nisam teolog..................I neka me konacno, neko ubijedi u moje greske, ne zelim da lupam gluposti!! beggingpleasesmiley-1 Otac,Sin i Sveti Duh su tri potpune Ličnosti(Bića),kao što smo ti i ja potpuna bića.Hristos nije ovaploćenje(otelovljenje) Oca,jer se samo jedna Ličnost ovaplotila-Sin. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Гледајте филмове Дејвида Линча да би вам био јасан одговор. Na sta? Na prvobitno pitanje iz teme ili? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука