Andronik Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 А да ли је Исус стварно то говорио?Одакле Вам докази да је Нови завет истинит и да га неко није преправљао?Да ли су католици писали и мењали Нови завет вековима,па су га преко Грчких попова пренели код нас?Мене као православца занима,одакле Ви сви знате да и Библија и Куран нису мењани,и да Богу нису битне ситнице?Зашто је Ватикан лагао и признао да нема доказе о првој Библији?Кад већ скрећете са теме и помињете цитате! Novi Zavet (pa i Kuran) je kritički i tekstualno-lingvistički jako dobro proučen u skladu sa naučnim metodama, tako da možeš naći recimo knjigu koja se bavi sa tom problematikom, tj. sa upoređivanjem raznih kodeksa ili očuvanih nam prepisa NZ knjiga, pošto "original" više ne postoji, jer se nije očuvao. Na kratko: čak ni onim najvećim ateistima pa ni goniteljima hrišćana ako mogu tako da kažem nije pošlo za rukom da dokažu suprotno, to je da su NZ knjige menjane ili "fabrikovane"... Samo ako pročitaš NZ, postaće ti to odmah jasno. Pokušaj! Takve (lažne) knjige su naravno postojale, kao što postoje prave i falsifikovane novčanice, ali su ih hrišćani već davno sami odbacili kao neautentične ili apokrifne. klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Interesuje me da li je Jahwe iz starog zavjeta Bog iz novog zavjeta tj. da li je to isti Bog? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Interesuje me da li je Jahwe iz starog zavjeta Bog iz novog zavjeta tj. da li je to isti Bog? JHWH tetragram koji su Jevreji čitali Adonaj, koji su preveli njihovi rabini sa grčkom rečju Kirios (Κύριος) oko 150 godina pre Hrista (Septuaginta, LXX), prevođena od 3. do 2. veka BC, značilo je u doslovnom Ja sam koji jesam ili na grčkom Ο Ων (ho On), to je bivajući ili sušti ili sadašnje vreme glagola biti, što u suštini označava večnost (kao atribut koji pripada jedino Božanstvu) i koristi se uporedno sa drugim nazivima za Boga u Starom zavetu (Savaot, Adonaj itd.). Zanimljivo je da je Hristos odgovarajući na pitanje judejaca da li je Mesija (Jn 4,25-6), upotrebio baš taj tetragram, rekavši: JA SAM (JH(WH)).... koji govori sa tobom! Naravno, to je judejcima bila velika sablazan, da neko za sebe tvrdi da je Bog! A to je i suština hrišćanstva... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Interesuje me da li je Jahwe iz starog zavjeta Bog iz novog zavjeta tj. da li je to isti Bog? JHWH tetragram koji su Jevreji čitali Adonaj, koji su preveli njihovi rabini sa grčkom rečju Kirios (Κύριος) oko 150 godina pre Hrista (Septuaginta, LXX), prevođena od 3. do 2. veka BC, značilo je u doslovnom Ja sam koji jesam ili na grčkom Ο Ων (ho On), to je bivajući ili sušti ili sadašnje vreme glagola biti, što u suštini označava večnost (kao atribut koji pripada jedino Božanstvu) i koristi se uporedno sa drugim nazivima za Boga u Starom zavetu (Savaot, Adonaj itd.). Zanimljivo je da je Hristos odgovarajući na pitanje judejaca da li je Mesija (Jn 4,25-6), upotrebio baš taj tetragram, rekavši: JA SAM (JH(WH)).... koji govori sa tobom! Naravno, to je judejcima bila velika sablazan, da neko za sebe tvrdi da je Bog! A to je i suština hrišćanstva... Znaci da je to isti Bog u Starom i Novom Zavjetu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Znaci da je to isti Bog u Starom i Novom Zavjetu? Bog kao Bog je uvek isti, kontaš? Na vjeki vjekov... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Znaci da je to isti Bog u Starom i Novom Zavjetu? Bog kao Bog je uvek isti, kontaš? Na vjeki vjekov... Mislim u smislu da stihovi iz starog zavjeta Izlazak 3 14 A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste. I reče: Tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: Koji jeste, On me posla k vama. su prihvatljivi kao istiniti o Bogu? da ih vi koristite kao ISTINU? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Izlazak 15 Tada zapeva Mojsije i sinovi Izrailjevi ovu pesmu Gospodu, i rekoše ovako: Pevaću Gospodu, jer se slavno proslavi; konja i konjika vrže u more. 2 Moj. 18:10, Sud. 5:1, 2 Sam. 22:1, Nem. 9:11, Ps. 76:6 2 Sila je moja i pesma moja Gospod, koji me izbavi; On je Bog moj, i slaviću Ga; Boga oca mog, i uzvišavaću Ga. 2 Sam. 22:47, Ps. 99:5, Isa. 12:2 3 Gospod je velik ratnik; ime mu je Gospod. Ovi stihovi ukazuju na Boga i tako su prihvaceni? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 E, sada kako su prihvaćeni (stihovi Starog Zaveta), to je druga priča, jer sam Novi Zavet je maltene "revolucija" u smislu otkrivenja tog istog Boga ljudima... Jer sada u NZ sam Bog, Mesija (Hristos, ovaploćeni Logos) govori ljudima kao Čovek (o Sebi)... (Zato je on Bogočovek, Theanthropos) Pročitaj događaj na gori Tavor (Preobraženje): Kada su apostoli popadali od straha, videći kakva je to (netvarna) Svetlost probila ispod Hristovog tela (Ja Sam Koji Jesam, a ne tamo neki rabin) i kada se čuo glas: Ovo je Sin Moj ljubljeni, Njega (a ne više Mojsija) slušajte (jer će vam On dati nove zapovesti)... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 E, sada kako su prihvaćeni (stihovi Starog Zaveta), to je druga priča, jer sam Novi Zavet je maltene "revolucija" u smislu otkrivenja tog istog Boga ljudima... Jer sada u NZ sam Bog, Mesija (Hristos, ovaploćeni Logos) govori ljudima kao Čovek (o Sebi)... (Zato je on Bogočovek, Theanthropos) Pročitaj događaj na gori Tavor (Preobraženje): Kada su apostoli popadali od straha, videći kakva je to (netvarna) Svetlost probila ispod Hristovog tela (Ja Sam Koji Jesam, a ne tamo neki rabin) i kada se čuo glas: Ovo je Sin Moj ljubljeni, Njega (a ne više Mojsija) slušajte (jer će vam On dati nove zapovesti)... 0110_hahaha Bog se otkrio ljudima u Starom Zavjetu jel tako? Mislim Stari Zavjet daje ljudima Boziju poruku? To je isti Bog koji je dao poruku ljudima kroz Novi Zavjet? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Bog se otkrio ljudima u Starom Zavjetu jel tako? Mislim Stari Zavjet daje ljudima Boziju poruku? To je isti Bog koji je dao poruku ljudima kroz Novi Zavjet? Stari Zavet je "pedagog" za Hrista, priprema za Novi Zavet. Jer i sam Hristos kaže, nisam došao da ukinem Zavet, već da ga ispunim (πληρώνω), upotpunim, usavršim. Nego, sada da ja tebe pitam. Šta ti misliš, je li to isti Bog ili nije, i šta ako nije, i šta ako jeste? I kako je moguće, da jeste, ako nije? Ili ako nije, a trebalo je da jeste.... I šta sad? 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Bog se otkrio ljudima u Starom Zavjetu jel tako? Mislim Stari Zavjet daje ljudima Boziju poruku? To je isti Bog koji je dao poruku ljudima kroz Novi Zavjet? Stari Zavet je "pedagog" za Hrista, priprema za Novi Zavet. Jer i sam Hristos kaže, nisam došao da ukinem Zavet, već da ga ispunim (πληρώνω), upotpunim, usavršim. Nego, sada da ja tebe pitam. Šta ti misliš, je li to isti Bog ili nije, i šta ako nije, i šta ako jeste? I kako je moguće, da jeste, ako nije? Ili ako nije, a trebalo je da jeste.... I šta sad? :229229229: Znaci Stari Zavjet je Bozija Rijec. Znaci Istina I Isus je sam rekao da je dosao da ispuni Zakon a ne da usavrsi Matej 5 17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Dan. 9:24, Rim. 10:4, Gal. 3:24 18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši. Znaci Boziji Zakoni su vjecni.Isus je dosao da ih isuni a ne da pokvari ili dokine ili usavrsi U tome se slazemo jeli tako? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Vidi, zato sam i dodao reč u izvorniku, (pleroonoo). Koja znači baš ispunim... napunim, dopunim i izvršim... a kada se to i desilo, izvršilo? Pa na Krstu, na Golgoti! Kada se je simbolički i pocepala hramovna zavesa označavajući kraj Starog i početak NZ, koji svoj atest dobija sa Hristovim vaskrsenjem! Pravila koja su bila "priprema" u SZ da se taj kosmički događaj desi, koja su bila pedagog, su samim tim događajem dobila drugačiji (puniji) smisao. Jer ne zaboravi da je prvi Hristos taj koji tumači Zapovesti (koje je On sam dao Mojsiju na Sinaju, u jednim drugačijim društvenim uslovima života), da ih je On sam sve ispunio, i oduhovio, produhovio, uprostio, usavršio... Sve jedna jota (najmanje slovo alefbeta) je ispoštovana od samog Gospoda... a onda su se apostoli setili i Njegovih reči: Ova je krv MOJA NOVOGA ZAVETA, KOJA SE ZA VAS PROLIVA NA OTPUŠTENJA GREHOVA itd... :229229229: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Bog se otkrio ljudima u Starom Zavjetu jel tako? Mislim Stari Zavjet daje ljudima Boziju poruku? To je isti Bog koji je dao poruku ljudima kroz Novi Zavjet? Stari Zavet je "pedagog" za Hrista, priprema za Novi Zavet. Jer i sam Hristos kaže, nisam došao da ukinem Zavet, već da ga ispunim (πληρώνω), upotpunim, usavršim. Nego, sada da ja tebe pitam. Šta ti misliš, je li to isti Bog ili nije, i šta ako nije, i šta ako jeste? I kako je moguće, da jeste, ako nije? Ili ako nije, a trebalo je da jeste.... I šta sad? :229229229: Znaci Stari Zavjet je Bozija Rijec. Znaci Istina I Isus je sam rekao da je dosao da ispuni Zakon a ne da usavrsi Matej 5 17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Dan. 9:24, Rim. 10:4, Gal. 3:24 18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši. Znaci Boziji Zakoni su vjecni.Isus je dosao da ih isuni a ne da pokvari ili dokine ili usavrsi U tome se slazemo jeli tako? Селкоба, логика ти закачиње, тандрче, шкрипи. Бог је увек исти, али садржај његове поруке садржи јачину сразмерно духовној зрелости и снази људи који га слушају. Стари Завет је испунио своју мисију тиме што је био васпитач до Христа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Vidi, zato sam i dodao reč u izvorniku, (pleroonoo). Koja znači baš ispunim... napunim, dopunim i izvršim... a kada se to i desilo, izvršilo? Pa na Krstu, na Golgoti! Kada se je simbolički i pocepala hramovna zavesa označavajući kraj Starog i početak NZ, koji svoj atest dobija sa Hristovim vaskrsenjem! Pravila koja su bila "priprema" u SZ da se taj kosmički događaj desi, koja su bila pedagog, su samim tim događajem dobila drugačiji (puniji) smisao. Jer ne zaboravi da je prvi Hristos taj koji tumači Zapovesti (koje je On sam dao Mojsiju na Sinaju, u jednim drugačijim društevnim uslovima života), da ih je On sam sve ispunio, i oduhovio, produhovio, uprostio, usavršio... Sve jedna jota (najmanje slovo alefbeta) je ispoštovana od samog Gospoda... a onda su se apostoli setili i Njegovih reči: Ova je krv MOJA NOVOGA ZAVETA, KOJA SE ZA VAS PROLIVA NA OTPUŠTENJA GREHOVA itd... :229229229: Ok znaci da budem jasan: Poruke ljudima iz Starog i NOvog Zavjeta su Bozije? To je jedan isti Bog koji je dao ljudima Zakone koji "dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši."Zakoni koje treba postovati jer su Boziji.Da li je to tako? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Vidi, zato sam i dodao reč u izvorniku, (pleroonoo). Koja znači baš ispunim... napunim, dopunim i izvršim... a kada se to i desilo, izvršilo? Pa na Krstu, na Golgoti! Kada se je simbolički i pocepala hramovna zavesa označavajući kraj Starog i početak NZ, koji svoj atest dobija sa Hristovim vaskrsenjem! Pravila koja su bila "priprema" u SZ da se taj kosmički događaj desi, koja su bila pedagog, su samim tim događajem dobila drugačiji (puniji) smisao. Jer ne zaboravi da je prvi Hristos taj koji tumači Zapovesti (koje je On sam dao Mojsiju na Sinaju, u jednim drugačijim društevnim uslovima života), da ih je On sam sve ispunio, i oduhovio, produhovio, uprostio, usavršio... Sve jedna jota (najmanje slovo alefbeta) je ispoštovana od samog Gospoda... a onda su se apostoli setili i Njegovih reči: Ova je krv MOJA NOVOGA ZAVETA, KOJA SE ZA VAS PROLIVA NA OTPUŠTENJA GREHOVA itd... :229229229: Ok znaci da budem jasan: Poruke ljudima iz Starog i NOvog Zavjeta su Bozije? To je jedan isti Bog koji je dao ljudima Zakone koji "dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši."Zakoni koje treba postovati jer su Boziji.Da li je to tako? Није тако. Погрешно тумачиш. Закон није нестао - Закон је испуњен у Христу. Од Христа људи се више не спасавају делима закона већ љубављу у заједници са Христом, у Цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука