Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 25, 2010 Nesvakidašnja kompozicija na zidu hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Lozovik. Ovakvu fresku još nismo videli.Koja je vizija savremenog živopisca? Šta je želeo da nam poruči? Sa jedne strane je đavo, a sa druge Isus Hrist.Sa jedne urban scenario sa "Empajer stejt" neboderom koji je simbolom Njujorka. Kazino simbol poroka. Kola policije i vatrogasaca simbolišu opšti haos i nered. Na nebu su dva aviona za koje se predpostavlja da su pripadnici NATO alijanse. Ispod njih atomska centrala pored koje se nalazi banka za koju možemo samo da predpostavimo da je Svetska, pošto je u našem narodu najomrženija, zbog nepopularnih uslovljavanja pri davanju kredita državi.Sa druge strane pašnjak na proplanku sa drvetom. Lik Isusa pomirljivim pokretom pokazuje netaknutu prirodu rajskog vrta. Kako vi doživljavate ovaj prizor?Тројка.рс Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vlatka Написано Новембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2010 Gospode zaštiti nas od zala i zamki ovoga svijeta i pomozi nam da ostanemo u stadu koje pase na Tvojim pašnjacima. "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vlatka Написано Новембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2010 Odlično! Vrlo jasna simbolika. Lično meni, Vizantiske ikone su najdraže i bude u meni molitveno raspoloženje više nego ostale. Ova ikona je zaista prvi prizor sadašnjice mada mi je malo neobično što se nalazi u Crkvi ali to je stvar navike. Baš je dobro da se podsjetimo da je Gospod bezvremen i da je sa nama i u ovo moderno doba,podsjeća nas i opominje čega se trebamo čuvati. Zastrašujuće djeluju svi ovi simboli savremenog društva ali istovremeno uliva nam radost, povjerenje i utjehu znajući da je Gospod pored nas, On nas poziva da mu se priklonimo . Uz Gospoda lakše podnosimo sve nedaće i iskušenja savremenog života. Odlično urađeno. Možda bi trebalo više ovakvih ikona da nas podsjećaju da postoje dvije strane, da su obe tu i da su prisutne i da je na nama odabir. Neka Gospod ukrijepi sve nas i da nam mudrosti i snage da uvijek izaberemo stranu na kojoj je Hristos i na kojoj je zeleni pašnjak ma koliko da su velika i primamljinva iskušenja. Hvala oče Ivane, odbrali ste dobru temu. "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Новембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2010 Nesvakidašnja kompozicija na zidu hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Lozovik. Ovakvu fresku još nismo videli. Koja je vizija savremenog živopisca? Šta je želeo da nam poruči? Sa jedne strane je đavo, a sa druge Isus Hrist. Sa jedne urban scenario sa "Empajer stejt" neboderom koji je simbolom Njujorka. Kazino simbol poroka. Kola policije i vatrogasaca simbolišu opšti haos i nered. Na nebu su dva aviona za koje se predpostavlja da su pripadnici NATO alijanse. Ispod njih atomska centrala pored koje se nalazi banka za koju možemo samo da predpostavimo da je Svetska, pošto je u našem narodu najomrženija, zbog nepopularnih uslovljavanja pri davanju kredita državi. Sa druge strane pašnjak na proplanku sa drvetom. Lik Isusa pomirljivim pokretom pokazuje netaknutu prirodu rajskog vrta. Kako vi doživljavate ovaj prizor? Тројка.рс Po meni ovo je bezveze... Freska izrazava drugu, a ne trenutnu realnost. Pa sta mislite da su Sv. Marija Egipcanka ili Sv. Petka imale monaske odore kao na freskama ili da je Sv. Dimitrije stvarno ubijao ljude jasuci konje, a Sv. Georgije azdaje? 4chsmu1 Iako su freske ''knjige za nepismene'' mislim da je ovo preterivanje. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2010 Po meni ovo je bezveze... Freska izrazava drugu, a ne trenutnu realnost. Pa sta mislite da su Sv. Marija Egipcanka ili Sv. Petka imale monaske odore kao na freskama ili da je Sv. Dimitrije stvarno ubijao ljude jasuci konje, a Sv. Georgije azdaje? 4chsmu1 Iako su freske ''knjige za nepismene'' mislim da je ovo preterivanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Новембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2010 Ne možemo zaustaviti vreme. Meni je ovo neproduhovljeno i jako prosto. Bog je prisutan i u "atomskom" dobu kao i na zelenim pašnjacima a od naše slobode zavisi kako će mo sve to koristiti. Ja da sam slikao ne bih slikao satanu, jer ovo nije strašni sud niti pakao gde živimo, ali bih naslikao prosečnog čoveka kome je Isus došao u posetu. Posle bih Isusa odveo u nehumane fabrike, pokazao bih mu i kafane za nesretnike, počastio bih ga hlebom što ga peku moji vernici Albanci, dao bih mu novine da pročita... Isuse blagi, u doba kasnih sati, Kad još bdiju siromasi tvoji, Skromnom krojaču odvest ću te da ti Jedno obično odijelo skroji. I obućaru malom, koji svu noć kuje Oštre čavle u teški potplat. Dok tvornice cipela žučno bruje, Milijun pari skuju za jedan sat. Zatim čovjeku, koji šešire pravi Sa spuštenim obodom da skriju bol. Jedan će da se nakrivi i na tvojoj glavi Prostran da u se primi i tvoj aureol. Onda ćemo poći u krčmu kraj grada Koja liči na stari, nasukani brod. Gdje braća za stolom od silnog jada Bacaju čaše i šešire na pod. Prvi krik pijetla bit će britka strijela Od koje će ti srce da krvari. Drugi krik pijetla bit će mrak u dnu čela. Prepoznat nećeš ni ljude ni stvari. A trećim krikom kad se pijetli jave, O Isuse, zateturat ćeš od bola. Tvoj šešir će pasti s glave. Šešir i aureola. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vlatka Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Šta ima da bude produhovljeno kada padaju nato bombe i kada ljudi odlaze u kasina itd... to su bolesti današnjice koje nas napadaju i Gospod nam pomaži i u takvom zlu i to je jasno predstavljeno. zaista je tačno da je freska neobična ali nije za odbaciti. Ovo je jasan prikaz svijeta u kojem živimo. Ikonopisci iz ranijih perioda su slikali bolesnike koje Isus liječi nisu mogli da slikaju fabrike, kasina i avione kada nisu ni postojali. Mi danas imamo druga iskušenja i druge bolesti nego što su imali naši preci. Ne možemo zatvarati oči pred stvarošću. Ovo je po meni veoma realan prizor današnjice ali Gospod je sa nama i danas u ovakvoj stvarnosti kakva jeste i to je bitno. Slikar ili ikonopisac je izabrao ovu temu, moga je da slika i pekara pored kojeg stoji Gospod jer je on uvijek i svuda. Samo je stvar u tome šta je htio autor da kaže svojim dijelom. Imamo Ikone apstola Petra u verigama koga tješi Anđeo i to je realnost. Danas imamo čovjeka koji je realno zarobljen u sve ove lance današnjice, Banke, Nato, Kasina itd. U ranijim vijekovima mladi nisu stradali radi korištenja droga ali danas stradaju i to je slika današnjice, ali Gospod pomaže i takvima. Neka mi Gospod oprosti ako griješim a i vi braćo (pod pojmom braćo podrazumjevam i žene i muškarce). 1000000001010 "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Po meni ovo je bezveze... Freska izrazava drugu, a ne trenutnu realnost. Pa sta mislite da su Sv. Marija Egipcanka ili Sv. Petka imale monaske odore kao na freskama ili da je Sv. Dimitrije stvarno ubijao ljude jasuci konje, a Sv. Georgije azdaje? 0304_smile4 Iako su freske ''knjige za nepismene'' mislim da je ovo preterivanje. 1000000001010 Да није фреска у питању, било би у реду! Можда ова фреска изображава почетак Армагедона! 0304_smile4 http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Šta ima da bude produhovljeno kada padaju nato bombe i kada ljudi odlaze u kasina itd... to su bolesti današnjice koje nas napadaju i Gospod nam pomaži i u takvom zlu i to je jasno predstavljeno. zaista je tačno da je freska neobična ali nije za odbaciti. Ovo je jasan prikaz svijeta u kojem živimo. Ikonopisci iz ranijih perioda su slikali bolesnike koje Isus liječi nisu mogli da slikaju fabrike, kasina i avione kada nisu ni postojali. Mi danas imamo druga iskušenja i druge bolesti nego što su imali naši preci. Ne možemo zatvarati oči pred stvarošću. Ovo je po meni veoma realan prizor današnjice ali Gospod je sa nama i danas u ovakvoj stvarnosti kakva jeste i to je bitno. Slikar ili ikonopisac je izabrao ovu temu, moga je da slika i pekara pored kojeg stoji Gospod jer je on uvijek i svuda. Samo je stvar u tome šta je htio autor da kaže svojim dijelom. Imamo Ikone apstola Petra u verigama koga tješi Anđeo i to je realnost. Danas imamo čovjeka koji je realno zarobljen u sve ove lance današnjice, Banke, Nato, Kasina itd. U ranijim vijekovima mladi nisu stradali radi korištenja droga ali danas stradaju i to je slika današnjice, ali Gospod pomaže i takvima. Neka mi Gospod oprosti ako griješim a i vi braćo (pod pojmom braćo podrazumjevam i žene i muškarce). :group111: Свети Јован Златоусти у својим Господњим беседама почиње речима да је мало људи тог дана у храму, јер се одржавају коњске трке! Или како страшно опомиње Свети Василије Велики коцкаре и пијанице. Погрешно је мислити да је наше време неко грозно и да се нама дешава оно што никоме није. Како су страшни и сурови били ратови у прошлости, како су разни облици блуда царевали, тако да се мењају само облици, али суштина је иста. Могуће је да је данас, услед доступности, све то добили јачи интензитет, али немамо из светоотачког времена сатану који показује у правцу коњских трка или Константинопоља, а са друге стране Господа који показује зеленило Анадолије... Напротив... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Свети Јован Златоусти у својим Господњим беседама почиње речима да је мало људи тог дана у храму, јер се одржавају коњске трке! Или како страшно опомиње Свети Василије Велики коцкаре и пијанице. Погрешно је мислити да је наше време неко грозно и да се нама дешава оно што никоме није. Како су страшни и сурови били ратови у прошлости, како су разни облици блуда царевали, тако да се мењају само облици, али суштина је иста. Могуће је да је данас, услед доступности, све то добили јачи интензитет, али немамо из светоотачког времена сатану који показује у правцу коњских трка или Константинопоља, а са друге стране Господа који показује зеленило Анадолије... Напротив... x10. Нажалост, ми често себи волимо да придамо мало већи значај него што га заиста имамо, па нам онда наравно и наше време изгледа као "најтеже" итд. Објективне чињенице то оповргавају. Другим речима фали нам трезвеност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Свети Јован Златоусти у својим Господњим беседама почиње речима да је мало људи тог дана у храму, јер се одржавају коњске трке! Или како страшно опомиње Свети Василије Велики коцкаре и пијанице. Погрешно је мислити да је наше време неко грозно и да се нама дешава оно што никоме није. Како су страшни и сурови били ратови у прошлости, како су разни облици блуда царевали, тако да се мењају само облици, али суштина је иста. Могуће је да је данас, услед доступности, све то добили јачи интензитет, али немамо из светоотачког времена сатану који показује у правцу коњских трка или Константинопоља, а са друге стране Господа који показује зеленило Анадолије... Напротив... x10. Нажалост, ми често себи волимо да придамо мало већи значај него што га заиста имамо, па нам онда наравно и наше време изгледа као "најтеже" итд. Објективне чињенице то оповргавају. Другим речима фали нам трезвеност. Тачно! :group111: Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Koja tragedija majko Sveta 1414_feel 0110_hahaha 0110_hahaha Koji vladika je odborio ovo ümetnicko delo"? Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zvrljo87 Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Надам се да уметник не чита форум.. 4chsmu1 Мислим да не би био грех прекречити ово (па нешто пристојније насликати) Испаде још да су полицајци нека ђаволска снага, стоје некако уз овог рогоњу, а нема јасније представе шта ће ту. Морам и да признам, иконописац је храбар Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 I vatrogasci su na strani djavola 0409_feel I naravno mrska nam latinica. 4chsmu1 Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 У овој фресци је углавном све промашено. Иако се аутор трудио да фреска буде оличена у византијском колору, и чак се држао и правила о обрнутој перспективи, ипак ова фреска је тотално антиправославна и за некога би могла бити и штетна. Ова фреска пре свега садржи у себи обрисе манихејства, јер приказује ђавола на страни урбане цивилизације, а Христа на страни зелених пашњака. Ово наводи на помисао да су ствари које су приказане лоше и да иза њих стоји сатана. Дакле авиони, нуклеарне електране, полицијска кола, ватрогасци, зграде. Напротив ни авиони, ни нуклеарке, ни полицијска кола, ни ватрогасци ни зграде нису нешто иза чега стоји сатана, и то су објекти који се могу искористити на добро или лоше. Ова фреска такођер осликава зилотско настројење, јако популарно код многих "ревнитељствујућих", а то је да ако останеш у граду наћи ћеш ђавола, ако побегнеш негде у шимицу, или на ливаду, ту ћеш наћи Христа. Напротив, па свети Оци пустињаци су имали отворене физичке окршаје са демонима у својој броби против духова поднебесја, које су побеђивали. Тако свакога једнако ђаволско искушење може искушати и у граду и у природи. Дистинкција свакако постоји, и квалитет живота у природи надмашује квалитет живота у граду, али то је највише до индивидуе. Св.Филарет Новоисповедник је живио и упокојио се усред овакве стране која је осликана на ђавољој страни. Чини ми се да је ово село у Браничевској Епархији, и заиста је чудно да то в.Игнатије дозвољава, нарочито када је он одличан познавал иконописа и теологије иконе. Но можда он и нема појма да је то осликано, него је урађено са благослов проте који је старешина храма. Но и није за чудити, и у другим епархијама штрче масонска ока још из аустроугарског доба које нико нема намеру да уклони. Слажем се да би ову фреску требало прекречити, ако ништа друго, не обраћати пажњу, тако ће бити као и да је нема. Нису ништа боље ни барокне иконе и фреске по београдским храмовима, које тотално одузимају есхатолошку димензију икони, па су тако само слике које више побуде неки осећај за прошлим временом, уместо на будућност Царства Божијег. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука