Jump to content

Словенац са четворо деце добро живи од једног евра дневно

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 50
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

То се зове економичност  :cheesy:

Мислим да би му и Мирољуб завидео или бар украо неку фору!  :cheesy2:

Miroljub to odavno propagira i mislim da zna mnogo vise fora od njega  :cheesy: Neznam zasto ga pominjes u losem kontekstu ?
Подели на овим сајтовима

Ниси пратио пажљиво - не само то него Борис "Робин-Худ" Тадић намерава да тако "отвори нова радна места".

Ups, my mistake!  :cheesy:

Не дај Боже да је Тадић прочитао ову вест, издаће саопштење како нас баца на овај тзв.европски пост!  :cheesy2:

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Мислим да би му и Мирољуб завидео или бар украо неку фору!  :cheesy2:

Miroljub to odavno propagira i mislim da zna mnogo vise fora od njega  :cheesy: Neznam zasto ga pominjes u losem kontekstu ?

Где видиш брате негативни контекст?  algabacaju

Подели на овим сајтовима

Мислим да би му и Мирољуб завидео или бар украо неку фору!  :huh:

Где видиш брате негативни контекст?  4chsmu1

U jednom od narednih postova govoris da je triper pa me interesuje zasto takav stav - konkretno i ako bi moglo obrazlozenje malo neko, interesuje me ?  :cheesy:
Подели на овим сајтовима

Мислим да би му и Мирољуб завидео или бар украо неку фору!  :huh:

U jednom od narednih postova govoris da je triper pa me interesuje zasto takav stav - konkretno i ako bi moglo obrazlozenje malo neko, interesuje me ?  :cheesy:

Ево брате, протрчи мало кроз ове две теме па ми ти сам реци:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8985.msg299051.html#msg299051

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2734.msg131200.html#msg131200

Подели на овим сајтовима

Звонко, ти си у праву да би приступ овог Словенца зауставио напредак цивилизације, али што се тиче саме потрошње на западу, потрошачко друштво ЈЕСТЕ једно велико зло. Не знам да ли би макар благи отклон од потрошачког менталитета помогао гладнима у Африци, али знам сигурно да би помогао пре свега Америци и Американцима, а онда и остатку света у коме се тај вирус незадрживо шири. Ти све сводиш на питање ”ко ће мени да забрани да трошим”. Али овде се не ради о томе. Проблем је што је у потрошачком друштву све постало роба. Узми на пример знање. Немам ништа против да неко своје знање уновчи. Али ипак, знање мора да остане знање. Не сме потрошачко друштво за пар деценија да убије оно што је миленијумима стварно, још од антике, да је знање вредност само по себи. Читаво човечанство због тога може да страда, баш као што би страдалао да смо сви овакве аскете као Словенац. Мора нека равнотежа да постоји.

Подели на овим сајтовима

Ивице фора је у томе што чим људи престану да троше односно смање потрошњу то се одмах огледа на целокупно тржиште односно економију целе земље/света тако што се свеукупно богатство смањује, а не повећава, и то експоненционално. Тако да прича о томе да би у Африци људи имали више да једу ако би Амери трошили мање пара је не само нетачна него и супротна од онога што би се заиста десило - Африканци би тада имали мање да једу. Или грешим?

Подели на овим сајтовима

Ивице фора је у томе што чим људи престану да троше односно смање потрошњу то се одмах огледа на целокупно тржиште односно економију целе земље/света. Тако да прича о томе да би у Африци људи имали више да једу ако би Амери трошили мање пара је не само нетачна него и супротна од онога што би се заиста десило - Африканци би тада имали мање да једу. Или грешим?

ОК, рекох, не знам о економији и прихватам да сте у праву. Моја теза није да је потрошачко друштво штетно за Африку (то је овај Словенац рекао), него за саме потрошаче. Оно једе само себе. Сасвим је могуће да такав систем са таквим стањем свести људи који га чине нема бољу алтернативу у смислу зараде, у смислу јачања свеукупне економије, па можда и у смислу богатства самг појединца. Али у смислу неких других нематеријалних људских вредности, тај систем је катастрофа. Ај нек ме неко демантује ако може, бићу најсрећнији човек на свету. algabacaju

Подели на овим сајтовима

Ивице, слажем се са тобом! Али као економиста (најгоре занимање на свету) гледам другачије на овај проблем тј. делимично се слажем са Звонком (веровали или не algabacaju).

Значи правимо паралелу:

- што се тиче економске науке, уколико би се сви понашали као Змаго то би се лоше одразило на привредни живот - то је сад велика дискусија боље да не ширимо овде, ако затреба отворићемо нову тему.

- што се тиче људског понашања у таквој ситуацији, мислим да би утицало донекле позитивно. Ако свако одвоји од својих уста вишак а притом да тиме не угрожавамо егзистенцију своје породице, решили би проблем глади тј. помогли би браћу своју у невољи што и јесте Јеванђељска врлина.

Е сад, пошто рај на земљи и Рај на небу ретко када могу да иду ''под руку'', остаје нам да сами поразмислимо шта је боље. Ја мислим да требамо занемарити и Кејнза и Милтона и остале а узети у обзир Христа!

Подели на овим сајтовима

То се зове економичност  :cmizdrenje:

Мислим да би му и Мирољуб завидео или бар украо неку фору!  sHa_sarcasticlol

Miroljub to odavno propagira i mislim da zna mnogo vise fora od njega  :cmizdrenje: Neznam zasto ga pominjes u losem kontekstu ?

U jednom od narednih postova govoris da je triper pa me interesuje zasto takav stav - konkretno i ako bi moglo obrazlozenje malo neko, interesuje me ?  mazenje

Ево брате, протрчи мало кроз ове две теме па ми ти сам реци:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8985.msg299051.html#msg299051

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2734.msg131200.html#msg131200

Hvala na temama, proso sam na brzinu, nisam procitao sve ali dovoljno da shvatim sustinu.. :cheesy:

Ovako.. Shvatam da je sva ova hula na g.Miroljuba zbog drugacijeg tumacenja nekih stvari iz Biblije u odnosu ljude koji su pravoslavni.. Sto se tice tih njegovih drugacijih tumacenja - nisam dovoljno upoznat s teologijom (moje uclanjenje ovde je da naucim nesto vise) da bih mogo da detaljnije komentarisem o tome, ali pak neke stvari znam a to je, npr. zasto je rekao da je klanjanje ikonama lose - jer je Bog rekao - da se ne prave kipovi niti slike i da im se ne klanja i sluzi..otprilike ono sto staje na stranu njegovog argumenta.

Njega poznajem preko njegovog foruma, i mogu da kazem da je covek visokog morala. On je medju prvima osudio odrzavanje gej parade, propagira zdrav nacin zivota, tera ljude da se bore za svoje porodice u cilju ocuvanja reda koji nam je Bog nalozio, predavanja mu se zasnivaju na tome da ljudi budu verujuci i da zive moralno-ne govori da moraju u crkvi da se mole koliko ja znam, ali preporucuje SPC, itd...Sva ta borba sigurno nije fol, ona mora da ima svoj neki motiv skriven u njemu samom. To je taj moral. Sta god ljudi govorili mislim da ce im Bog uzeti u obzir samo moral..

U sustini mislim da je dobar covek sta god govorili o njemu ipak o njemu govore njegova dela. :cheesy:

Zanima me i tvoj stav (kao i drugih forumasa) da bih uvideo mozda neke stvari za koje neznam u cilju boljeg sagledavanja istine.

Hvala

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...