Пантелејмон Нови Написано Новембар 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 25, 2010 Hvala na temama, proso sam na brzinu, nisam procitao sve ali dovoljno da shvatim sustinu.. Ovako.. Shvatam da je sva ova hula na g.Miroljuba zbog drugacijeg tumacenja nekih stvari iz Biblije u odnosu ljude koji su pravoslavni.. Sto se tice tih njegovih drugacijih tumacenja - nisam dovoljno upoznat s teologijom (moje uclanjenje ovde je da naucim nesto vise) da bih mogo da detaljnije komentarisem o tome, ali pak neke stvari znam a to je, npr. zasto je rekao da je klanjanje ikonama lose - jer je Bog rekao - da se ne prave kipovi niti slike i da im se ne klanja i sluzi..otprilike ono sto staje na stranu njegovog argumenta. Njega poznajem preko njegovog foruma, i mogu da kazem da je covek visokog morala. On je medju prvima osudio odrzavanje gej parade, propagira zdrav nacin zivota, tera ljude da se bore za svoje porodice u cilju ocuvanja reda koji nam je Bog nalozio, predavanja mu se zasnivaju na tome da ljudi budu verujuci i da zive moralno-ne govori da moraju u crkvi da se mole koliko ja znam, ali preporucuje SPC, itd...Sva ta borba sigurno nije fol, ona mora da ima svoj neki motiv skriven u njemu samom. To je taj moral. Sta god ljudi govorili mislim da ce im Bog uzeti u obzir samo moral.. U sustini mislim da je dobar covek sta god govorili o njemu ipak o njemu govore njegova dela. Zanima me i tvoj stav (kao i drugih forumasa) da bih uvideo mozda neke stvari za koje neznam u cilju boljeg sagledavanja istine. Hvala Брате мој драги из Ниша! Хвала Богу па си дошао на овај форум жељан да научиш о својој Православној вери! Веруј ми, ево нудим ти помоћ око проналажења тема, да ћеш за месец дана схватити све Мирољубове заблуде и остала питања: да ли је поштовање икона идолопоклонство и призивање демона, да ли је Литургија икона будућег Царства или неки пагански ритуал, да ли је душа смртна, ..... Мирољуб је ''изучио'' теологију по америчким протестантима и јеврејским ортодоксим сектама а то ћеш сам да схватиш! Крећемо од сутра! :cheesy: mazenje sHa_sarcasticlol пс. наравно да нећу ја да те учим, овде на форуму имамо изузетне свештенике и теологе, шта ти није јасно најбоље њих питај! ппс. да не спамујемо ову тему више! :cheesy: http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sapientia Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Hvala na temama, proso sam na brzinu, nisam procitao sve ali dovoljno da shvatim sustinu.. 0304_smile4 Ovako.. Shvatam da je sva ova hula na g.Miroljuba zbog drugacijeg tumacenja nekih stvari iz Biblije u odnosu ljude koji su pravoslavni.. Sto se tice tih njegovih drugacijih tumacenja - nisam dovoljno upoznat s teologijom (moje uclanjenje ovde je da naucim nesto vise) da bih mogo da detaljnije komentarisem o tome, ali pak neke stvari znam a to je, npr. zasto je rekao da je klanjanje ikonama lose - jer je Bog rekao - da se ne prave kipovi niti slike i da im se ne klanja i sluzi..otprilike ono sto staje na stranu njegovog argumenta. Njega poznajem preko njegovog foruma, i mogu da kazem da je covek visokog morala. On je medju prvima osudio odrzavanje gej parade, propagira zdrav nacin zivota, tera ljude da se bore za svoje porodice u cilju ocuvanja reda koji nam je Bog nalozio, predavanja mu se zasnivaju na tome da ljudi budu verujuci i da zive moralno-ne govori da moraju u crkvi da se mole koliko ja znam, ali preporucuje SPC, itd...Sva ta borba sigurno nije fol, ona mora da ima svoj neki motiv skriven u njemu samom. To je taj moral. Sta god ljudi govorili mislim da ce im Bog uzeti u obzir samo moral.. U sustini mislim da je dobar covek sta god govorili o njemu ipak o njemu govore njegova dela. 0304_smile4 Zanima me i tvoj stav (kao i drugih forumasa) da bih uvideo mozda neke stvari za koje neznam u cilju boljeg sagledavanja istine. Hvala Брате мој драги из Ниша! Хвала Богу па си дошао на овај форум жељан да научиш о својој Православној вери! Веруј ми, ево нудим ти помоћ око проналажења тема, да ћеш за месец дана схватити све Мирољубове заблуде и остала питања: да ли је поштовање икона идолопоклонство и призивање демона, да ли је Литургија икона будућег Царства или неки пагански ритуал, да ли је душа смртна, ..... Мирољуб је ''изучио'' теологију по америчким протестантима и јеврејским ортодоксим сектама а то ћеш сам да схватиш! Крећемо од сутра! prstgore :group111: пс. наравно да нећу ја да те учим, овде на форуму имамо изузетне свештенике и теологе, шта ти није јасно најбоље њих питај! ппс. да не спамујемо ову тему више! dada hahaha..pa hvala ti na ponudi i evo radujem se tome ! 0304_smile4 moj cilj i jeste detaljnije upoznavanje pravoslavlja. Zato sam se i zainteresovao za ovaj sajt. Ali moram da ti kazem da sta god da g.Miroljub propagira - ja i dalje postujem njegov karakter i moral tako da u temi o njemu voleo bih da slusam iskljucivo o tome sta je ispravno a sta ne od, po vama, "njegove" teologije..Aktiviracu se vise na ovom forumu pa cemo nadam se lepo da se druzimo (i ucimo) :group111: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Zanimljivo koliko negativnih komentara, a prakticno ni jedan pozitivan... Не видим ништа позитивно у његовој поруци... Напротив. Флореннтина, Нико никоме не брани да живи како жели. Међутим, да људи немају тај порив за стварањем и напредком ми данас не би имали струју, текућу воду, пеницилин, вакцине, а о компјутерима, аутомобилима и авионима да не причамо. Дакле, тај људски дух који ствара је омогућио и овом пајацу да проповеда свој крипто-комунизам. Јер и Творац је човеку дао врт "да га ради и чува", дао му је да буде "господар света" да би тај свет својим умом и радом уобличио, да би био учесник Стварања, а не да буде пасиван и безвољан. Slazem se potpuno, ali ja ovaj koncept nikako ne razumem kao odricanja od stvaranja, naprotiv. Smatram samo da je savremeni covek sebi na ledja "natovario" mnogo umnozenih suvisnih potreba koje rastu geometrijskom progresijom, a mogucnosti za povecanje zarada aritmetickom. U toj trci, desava se neretko da ostane stesnjen izmedju mogucnosti i zelja toliko nesrazmerno da postaje zatocenik slobode koju mu novac pruza. Posto dalje verujem da je covek ne samo i ne pre svega materijalno vec i duhovno bice, u ovako besomucnoj trci za novcem pospesenoj stalnim rastom potreba, vidim promasenu i nekako tuznu egzistenciju. Toga se uvek podsetim kad vidim koliko su ljudi okamenjeni strahom od gubitka posla, da ne pominjemo primere samoubistava i samopovredjivanja. Ne znam, meni se nekako cini da smo stvoreni za vise ciljeve i da je zivot vise od puke trke za hlebom... Naravno, ovaj komentar, kao i prethodni vise odnosi na sveukupnost coveka i njegov zivot, ne samo na njegov ekonomski aspekt... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Проблем је што је у потрошачком друштву све постало роба. Узми на пример знање. Немам ништа против да неко своје знање уновчи. Али ипак, знање мора да остане знање. Не сме потрошачко друштво за пар деценија да убије оно што је миленијумима стварно, још од антике, да је знање вредност само по себи. Читаво човечанство због тога може да страда, баш као што би страдалао да смо сви овакве аскете као Словенац. Мора нека равнотежа да постоји. Разумем шта хоћеш да кажеш - када би се научно истраживање ограничило само на оно што је у непосредној служби људских потреба постали би бесловесна бића, не пуно боља од кишне глисте. Јасно је да Максвел није могао да претпостави да ће истраживање магнетизма једног дана изродити магнетну резонанцу, али је био сасвим сигуран да ће изродити нешто важно. Дакле, не би се баш могло рећи да је "знање вредност само по себи" само зато што тренутно не видимо - и можда за живота нећемо видети - његову практичну вредност. Ипак, на крају, вредност знања јесте у томе колико практично служи човеку. То што не видимо иза хоризонта не сме да нас збуни па да помислимо да је сврха путовања бесциљно лутање. Са друге стране, кажеш "немам ништа против да неко своје знање уновчи", као да је профит достојан презира, у најмању руку "нужно зло". Као да је врлина у томе да се научник жртвује на олтар "знања самог по себи" и при том презире било какву личну корист од вредности коју је пружио другима. Е, а ја кажем да то није врлина, него је грех и зло! Јер када се онај који ствара вредност одриче профита, он тиме не чини племенито дело него омогућава другима који нису заслужили да га се дограбе. Ту изврнуту логику проповедају управо они који су неспособни у покушају да способне задрже на свом нивоу, јер онда могу да живе на њихов рачун. У њиховим књигама нећеш прочитати да је Исак Њутн био веома активан инвеститор на тржишту акција, да су највећа дела Ј.С. Баха написана по наруџби или да је Моцарт тражио велике суме за своје наступе. И свако кога преваре да се "одрекне света/профита" их директно финансира да уништавају то што највише воли. Ено погледај универзитете у Србији. Већина је потпуно одвојена од било какве реалне примене и привреде, па шта имамо? Потпуно неспособне празнослове који живе на туђ рачун и којима је "знање вредност само по себи", јер они никаквог знања и немају, нити виде у себи било какву вредност. Они који заиста знају и вреде приморани су да напусте такво окружење јер их оно не трпи. То су у ствари лопуже и хохштаплери који уништавају свет, а не "потрошачко друштво" - које је у ствари "произвођачко друштво". Људи су увек имали потребе, али тек данас можемо да произведемо довољно да се те потребе виде у потрошњи. Боље да станем овде... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 "На храну сам у последња два месеца дневно трошио око 1,1 евра. Једем јабуке, празилук, паприку, пасуљ и остало воће и поврће које узгајам у својој башти", рекао је 48-огодишњи Церин у интервјуу за Ројтерс.Он се није "ископчао" из цивилизације, само се ограничио на трошкове исхране. Његов живот, његов избор - то је универзални идеал (када се тиме нико не угрожава), осим ако би се питали тоталитарни системи.Сањин Фрлан је у књизи "Финанцијски препород" добро описао да начин на који се троши може бити важнији од зараде. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука