Гости Guest Izida Написано Јул 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2009 Medo,skinula sam jos neki dan preko 60-tak fontova,ali ne umem da ih instaliram.Kod mene nesto nije kako valja,a sta ne znam. Da,smem,cak to i nekim ljudima u lice kazem da su licemerni,tj,nasretala sam ih se u mestu gde studirah kao kusih pasa.Cak sam i nekim studentima medicine i pojedinim lekarima tamo rekla kako su dokaz da i hipokriti ponekad polazu Hipokratovu zakletvu. Nikada,ali nikada ne upirem prstom u drustvu.Sve sto imam nekom da kazem,kazem mu nasamo ili mu napisem privatno pismo.Zato sto ne zelim nikog da ponizim ili dovodim u nezgodnu situaciju pred drugima.Meni licno je odvratno kad to drugi rade. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Izida рече: Medo,skinula sam jos neki dan preko 60-tak fontova,ali ne umem da ih instaliram.Kod mene nesto nije kako valja,a sta ne znam. Da,smem,cak to i nekim ljudima u lice kazem da su licemerni,tj,nasretala sam ih se u mestu gde studirah kao kusih pasa.Cak sam i nekim studentima medicine i pojedinim lekarima tamo rekla kako su dokaz da i hipokriti ponekad polazu Hipokratovu zakletvu. Nikada,ali nikada ne upirem prstom u drustvu.Sve sto imam nekom da kazem,kazem mu nasamo ili mu napisem privatno pismo.Zato sto ne zelim nikog da ponizim ili dovodim u nezgodnu situaciju pred drugima.Meni licno je odvratno kad to drugi rade. ???? ?? ????? ?? ???? ?????? ?????? ? ?? ????????? ??????? ?? ?? ??????? ... ???? ???? ??? ???? ????? ??????? ??????, ????? ?????? ??????? ?? ?? ??????, ??????? ???? ?????? ? ????, ?? ??? ???? ??????? ?? ?????? ... ???? ?? ??? ?? ??? ???? ???? ?? ??????? ???? Windows ????, ???? Office ????? ? ?????? ???? ?? ???????, ????? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 E,kad bih ja znala,koji Windows imam,bilo bi sjajno.Imam neku divdzu XP,ako ti to nesto znaci.I Word 2003. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Izida рече: E,kad bih ja znala,koji Windows imam,bilo bi sjajno.Imam neku divdzu XP,ako ti to nesto znaci.I Word 2003. Ako koristiš lap-top najverovatnije imaš XP2 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 lepi ćirilični fontovi, Gajevica lepi cirilicni fontovi celava Gajevica лепи ЋИРИЛИЧНИ фонтови Вуковица, ....................па шта Вам је најлепше? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 31, 2009 Пријави Подели Написано Јул 31, 2009 ахахахахахах Gajevica !!! мислим није ми најлепша, него откад нисам чуо/видео тај назив ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 31, 2009 Пријави Подели Написано Јул 31, 2009 Izida рече: E,kad bih ja znala,koji Windows imam,bilo bi sjajno.Imam neku divdzu XP,ako ti to nesto znaci.I Word 2003. ???????! ?? ?? ???????? ????????? 1319_womens клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 31, 2009 Jedva se sinoc setih da je XP.Stao mi mozak.Htela sam da ti napisem ona verzija pre Viste. 1319_womens Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Август 8, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 8, 2009 http://www.cirilica.com/ Свашта има на овом сајту, погледајте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Настасија Написано Август 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 9, 2009 REKONSTRUKCIJA PISMA ZNAČAJNIH SPOMENIKA SRPSKE PISMENOSTI PRIREĐENIH ZA UPOTREBU U RAČUNARU autor: Stjepan Fileki http://www.tipometar.org/katalog/Rekonstrukcije/IndexLat.html Tipografsko pismo „Miroslavljevo jevanđelje”, autor prof. Stjepan Fileki Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Настасија Написано Август 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 9, 2009 Zaharije Orfelin, „Propisi”, Sremski Karlovci, 1776. godina MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE U TIPOGRAFIJI Zbog reformi ruskog pisma, danas nailazimo na određene probleme prilikom korišćenja naše ćirilice, ali bi se ti problemi mogli izbeći — kad bi ih dizajneri i korisnici fontova bili svesni, ili kad ih ne bi ignorisali. Naša kosa slova т, г, п, д se drastično razlikuju od ruskih varijanti. Rusi su prilikom reforme pisma preuzeli čiste latinične forme, te se kod njih ta slova pišu kao т, г, п, д . Kod njih su ovi oblici standardni, ali kod nas nisu prihvatljivi, jer mi koristimo ravnopravno i latinicu i ćirilicu, te smo skloni da ta slova čitamo kao latinična. Nažalost, ti ruski oblici se kod nas previše koriste, iz više razloga: mnogi ljudi su ravnodušni prema izgledu pisma koje koriste i nisu upoznati sa razlikom izmedu naših i ruskih oblika. Zatim, mnogi ćirilični fontovi koji se kod nas koriste su ruski, tj. samo sa ruskom varijantom slova, i onaj ko ih koristi ili ne može ili neće da pređe na drugi font. Postoje i profesionalni open type pro fontovi, bazirani na unicode standardu, koje prave ozbiljni pojedinci i kompanije, i koji u sebi sadrže obe varijante - i našu i rusku, ali ruski oblici se nalaze na standardnim pozicijama za ćirilična slova u unicode tabeli. Samim tim našim slovima su dodeljene „alternativne” vrednosti, te onaj ko koristi te fontove mora da zna kako da dođe do naših slova, što često nije slučaj. Treba pomenuti i da mnogi programi jednostavno ne podržavaju unicode standard, kao ni open type fontove, ali dizajner fontova može da prepravi font i zameni mesta znacima, ukoliko mu je dozvoljeno da to uradi. Što se tiče kreiranja i korišćenja naših starih kaligrafskih pisama, poput onih iz rukopisa Miroslavljevog jevanđelja, oni su oslobođeni ovih problema jer nemaju mala slova, odnosno kurzivni oblik. Ustav je pismo koje sadrži samo velika slova, ali to ga čini nepogodnim za slaganje dugih, knjižnih tekstova, kao nekad. Dakle, iako može biti veoma lepo, ustavno pismo nema mala slova (minuskulu) kao npr. knjižna latinica, pa se može koristiti samo kao naslovno pismo, ili za kraće tekstove, jer ga zbog velikih slova nije lako čitati u dužim tekstovima, a nije ni ekonomično, zbog veće potrošnje papira u štampi. Nažalost, pravih interpretacija starih ćirilskih pisama je veoma malo. Ovde ne mislim samo na slovne oblike - da li su verno preneseni u digitalni oblik, nego i na interpunkcijske i sve druge znake koje stilski prate jedan ozbiljan font, a mnogi dizajneri nisu u stanju, ili nemaju volje da ih dobro i skladno naprave, pa samim tim font ne može da kandiduje za neku ozbiljniju upotrebu. Te dodatne znake, brojeve, Vukova slova, itd., originalno pismo ne sadrži, pošto tada ti znakovi nisu ni postojali, te ih nije lako napraviti. A oni takođe moraju biti u skladu sa ostalim znacima u fontu. Retko se nailazi na takav font, jer ili naziv ne odgovara originalnom pismu, što znači da dizajer nije uspeo da prenese i verno predstavi izvorne oblike, ili je to jedino što je uradio, odnosno nedostaju ili su loše urađeni ostali znaci neophodni da bi se font uspešno koristio. Dakle, i pored današnje tehnologije, mi smo u situaciji da danas na raspolaganju imamo veoma mali broj tradicionalnih srpskih ćirilica pretvorenih u kvalitetne i upotrebljive kompjuterske fontove. http://www.tipometar.org/kolumne/Miroslav/iFramesLat/Text.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Цитат http://www.cirilica.com/ Свашта има на овом сајту, погледајте. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/osmeh.gif Ово је сјајно! напокон сам успела да инсталирам цирилицу! 0202_238 winter ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Chevalier Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Може ли ми неко рећи где могу да нађем фонт којим је написано ''Живе речи утехе'', на логоу форума, горе лево? Хвала! ...сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Цитат Може ли ми неко рећи где могу да нађем фонт којим је написано ''Живе речи утехе'', на логоу форума, горе лево? Хвала! Мислим да је то фонт ФРЕСКЕ. Ја сам га скинула одавде http://www.cirilica.org/pisma.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Децембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2010 Веома је битно да пишемо ћирилицом.Може да нам не одговара морамо да пишемо 90% њом.Јер не смемо да изгубимо ћирилицу-србицу и не смемо језик да изгубимо.Гасимо се људи! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука