Jump to content

Drskost sveštenika ili ne idu babe i žabe zajedno (Farma)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Prenosim sa http://www.farma-srbija.com/Vesti/Slavili-slavu-bez-svestenika.html

Постављена слика

Sveti Aranđel, slava rijalitija „Farma“, u nedelju je proslavljena bez prisustva sveštenika, a razlog je kako „Alo!“ saznaje zahtev paroha u Lisoviću, koji je tražio 1.000.000 dinara da bi obavio obred.

- Organizatori rijaliti programa „Farma“ su dva dana pre velikog praznika i slave pozvali parohiju u Barajevu i zamolili tamošnjeg sveštenika da poseti imanje u Lisoviću i osvešta vodicu, kao i glavnu kuću na farmi. Paroh iz Barajeva zahtevao je vrtoglavu sumu od 1.000.000 dinara da bi obavio obred i produkcija rijaliti programa, revoltirana ovim zahtevom koji se graničio s ucenom, bila je prinuđena da proslavu slave organizuje bez prisustva sveštenog lica - rekao je izvor blizak produkciji rijaliti programa „Farma“ za „Alo!“.

Pošto je dužnost sveštenika da sveti vodicu i osveštava kuću svakom pravoslavcu koji slavi slavu, te da za taj obred uzme dobrovoljni prilog koji domaćin sam odredi i može da izdvoji, kontaktirali smo s parohom u Barajevu da bismo dobili objašnjenje kako je došlo do ovakve situacije.

- Produkcija „Farme“ je pozvala moje nadređene u subotu i zahtevali su da osveštam kuću u tom rijaliti programu na Svetog Aranđela. Problem je nastao kada je moj namesnik zatražio da sveštenika ovog puta ne snimaju kamere, a kao garanciju zahtevao da se potpiše ugovor, što organizatori ovog šoua nisu želeli da ispoštuju. Mi smo prošle godine na isti dan svetili vodicu na tom imanju i imali smo isti zahtev, da nas ne snimaju, međutim, produkcija to nije ispoštovala i kamere su nas snimile. Ove godine želeli smo da se osiguramo i zahtevali smo taj ugovor, a odšteta koju smo tražili ukoliko ugovor bude prekršen bila je vrlo visoka. Dakle, nije bilo reči o novcu za sam obred - izjavio je otac Jovica, paroh u Lisoviću.

------------------------------

Ja se pitam zašto sveštenici nisu pristali da se snimaju? Pa uglavnom se slične stvari snimaju (krštenje, slave, svadbe...)

Najviše me zbunjuje što ova emisija ima svoju slavu!!!

Ne znam da li bi trebalo da kažem da je to za pohvalu, jer po meni nije. Prosto ne idu žabe i babe zajedno. Slava je nešto što je vezano za porodicu, nešto što se prenosi godinama, a Farma kao TV program svakako da nije niti porodica (pogotovo što je to kvazi porodica puna najnižih strasti) niti je to neki TV format koji će se održati ne znam koliko. Možda par godina dok ne izmisle nešto drugo. Znači vezivanje Slave za ovu emisiju nikako ne mogu da razumem.

U redu je naravno da farmeri (učesnici TV programa) slave svoju slavu, ali i to mi izgleda opet malo pod nuždu pošto nisu u svojim kućama.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Al' ste neobavešteni...  1405_love

Prvo, izađite malo van svog mesta i običaja vašeg mesta. U selima odakle su moji sveštenici decenijama ne idu za slavu ljudima - em što je bio komunizam pa nisu smeli ni da slave javno, em su crkve bile daleko, jer je jedna parohija obuhvatala i po nekoliko vrlo razuđenih i međusobno udaljenih sela (jer je sve na planini). Tako da i danas dan slave uglavnom bez sveštenika - odnese se samo žito u hram da se osvešta, i često je slučaj da se samo ostavi u crkvi, da sveštenik kaže "dođite za pola sata" i da to bude gotovo onako "čoporativno"... (zvorničko-tuzlanska). To se održalo i u današnjim uslovima tako, i nisam video da je iko rekao da to nije prava slava.

Drugo - ako grad, firme, udruženja, itd. mogu da imaju svoju slavu - zašto ne bi mogla i Farma?

Treće - Farma i nema svoju slavu, nego je slavu slavilo nekoliko "ukućana".

Četvrto - ni ja ne razumem što sveštenici ne žele da se snimaju.

Подели на овим сајтовима

Па свештеник се шалио наравно. Ако неко пита па како то, па лепо и ови са фарме мора да су се шалили када су дошли да траже да им се освештава штала, пардон фарма.

Слава подразумева поштовање светитеља коме се молимо за заступништво пред Богом. Ови су намерили да своје оргијање и вампирисање допуне кроз обред српске славе. Изговор је да свештеник треба домаћину да освешта када овај тражи...Али он треба домаћину, ови на слави нису домаћини, него авантурсти који нису у ничијем дому него импровизованом студију у коме се глупирају, баљезгаре и оргијају. Таквима, где на видном месту и на лепе очи свих чине гнусобу, не може се применити обред славе, као што не може да се освештава усмрђена вода. Освештава се само чиста.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ja sam bio prisiljen da ih gledam prethodno veče, jer su moji svi redom dole u Bosni gledali Farmu... i onda dele one štapiće, i kao niko neće da da ovom Marijanu, jer eto, njemu je slava, te zaslužuje da bude tu na Farmi da proslavi...  crvenilo-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='1405_love' /> crvenilo-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' /> crvenilo-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

Подели на овим сајтовима

Ово није дрскост свештеника него тежак безобразлук па дали ви знате шта су то 1 000 000 динара па да су бар још пет , шест нула додато па да и схватим некако али овако  1405_love то је срамотно ниска цена за тако тежак задатак па ту и нема спаса ту влада онај клеветник,развратник,блудник...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...