Jump to content

kanonizacija i dekanonizacija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja sam brate prosle godine bio u Lelicu i imao tu blagodat da se ispovedim pored otvorenog kivota.Meni telo nije delovalo raspadnuto,ni manje ni vise nego telo Kneza Lazara ,Svetog Vasilija,Svetog Petra cetinjskog niti drugih mostiju sa kojima sam se susreo.Mozda gresim,ali ne treba se verovati bas svemu sto se procita,odi pa vidi.

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

• Одговори 62
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Тамо пише да је епископ Дионисије дозволио насиље над телом светог владике,па је балзамован.За разлику од Дучића владикино тело се распало што су многи тумачили као чудо.Једино му је остала брада и ципеле нераспаднуте што је опет протумачено да ципеле симболишу владикину жељу да се врати у домовину.

Подели на овим сајтовима

Mislim da odlazimo od teme,moje pitanje je da li je neki od nasih srpskih svetitelja kanonizovan,pa nekon nekog vrenena dekanonizovan.Pitanje je mozda laicko ,ali stvarno nisam upoznat dovoljno sa ovom tematikom

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

Mislim da odlazimo od teme,moje pitanje je da li je neki od nasih srpskih svetitelja kanonizovan,pa nekon nekog vrenena dekanonizovan.Pitanje je mozda laicko ,ali stvarno nisam upoznat dovoljno sa ovom tematikom

samo delimicno despot stefan visoki

i stefan stiljanovic jer mi i nismo imali kanonizaciju kao zvanicni cin

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

hocete reci da ja nesto izmisljam ili dodajem na kraju pogledajte golubinskog i videcete da uopste nije jedini niti izolovan slucaj

?? ?? ??????? ?? ?. ?. ????????????

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

hocete reci da ja nesto izmisljam ili dodajem na kraju pogledajte golubinskog i videcete da uopste nije jedini niti izolovan slucaj

?? ?? ??????? ?? ?. ?. ????????????

da istorija kanonizacije svetih u RPC, Moskva, 1903

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

? ?? ?????? ???? ???? ?????????? ??? ???????????? ?? ?? ????? ???????? ...

?? ?? ????? ?? ???????????? ????? ?? ??????? ???? ? ?????? ?? ?? ???? ????????. ???????? ?? ????????? ? ??????, ? ????? ????????? ????? ?????? ???? ?? ???????? ?? ?? ?? ?????? ? ??? ?? ?????. ???? ???? ? ?? ?? ???? ?????, ? ???? ?? ???????? ?? ??????? ????. 

Подели на овим сајтовима

УКРАТКО О КАНОНИЗАЦИЈИ

Много тога што је у вези са канонизацијом у Цркви представља, као што смо то могли да приметимо на форуму ,,Видовдана”, велику непознаницу и овом приликом покушаћу да са своје стране укажем на неке најосновније детаље везане са овим питањем.

Пре свега, сама реч ,,канонизација”, потиче од грчког глагола kanonίzw који се код нас Срба најчешће преводи са озаконити, мада је, по мом скромном мишљењу, можда боље употребљавати израз узаконити.

Латински еквивалент за наведени грчки термин је canonisatio.

http://www.vidovdan.org/arhiva/article2101.html

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Ово је добра тема.

Ми имамо многе Свештеномученике, па и мученике попут Вукашина клепачког који су нестали у Јасеновцу и којекуда и немамо њихове мошти за проверу.

С друге стране имамо недавно пронађене кости тројице монаха из негде 18. века (посекли их Турци у Босни) о којима се јако мало зна, али ово на слици су мошти ван сваке сумње. Мислим да су канонизовани.

Постављена слика

Како се ово објашњава?

Мислио сам да су правила иста за све.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...