Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

Предање, јел истина да се ти слажеш око овога???? А јооој. Па ја сам сад много срећан. Па, Предање, онда ми мислимо исто.  А?      0110_hahaha

dada 8084.gif 8086.gif klapklap klapklap klapklap :cmizdrenje: 319.gif 319.gif

п.с.  сад сам млого срећан...мислим да ћу вечерас залити у то име....

Подели на овим сајтовима

??, ???????, ???? ?? ??????? ????.  ??      0110_hahaha

8084.gif  dada

?.?.  ??? ??? ????? ??????...?????? ?? ?? ??????? ?????? ? ?? ???....

???? ????? ???? (????) ?? ???? ?????.  0104_cheesy

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

Људи, само да знате..ја сам сад мало затечен. Предање, кога сам сматрао да ово мишљење никако не дели са нама, заправо сво време је делио ово мишљење само се можда нисмо разумели. Ех, недостатак личног сусрета.

Па, Предање, онда лако могу да ти изнесем моје виђење литургијске обнове. Зашто је потребна. Ништа не ваља на силу. Никако! Литургијска обнова за циљ има да људе приведе Цркви баш на онај начин. Дакле, преко катихезације, да људима објасни и појасни шта је то Црква, Литургија, Причешће, пост, исповест, црквени живот. Причешћивати се на Литургији, постити све постове које је прописала наша Црква и исповедати се онда када за тим осећамо потребу. И наравно, ово све не свхатати про форме него као саставни део живота. ЛИтургија се не завршава у недељу након отпуста, него траје. Живот је Литургија. Литургија је живот.

И не можемо неком ово објаснити преко ноћи и рећи му, лепо ти узми пости све ове постове што имаш у црквеном календару, дођи да се причестиш недељом и празником а исповеди се кад желиш. Ово звучи грубо. Треба људима ово објаснити тако да они схвате да им ово буде насушна потреба. А то никако не може преко ноћи. И то је суштина литургијске обнове, ставити Литургију у центар и причешће јер нам је то лек бесмртности, по речима св. Игњатија.

Подели на овим сајтовима

??, ???????, ???? ???? ???? ?? ?? ??????? ???? ?????? ??????????? ??????. ????? ?? ????????. ????? ?? ???? ?? ????. ??????! ??????????? ?????? ?? ??? ??? ?? ???? ??????? ????? ??? ?? ???? ?????. ?????, ????? ????????????, ?? ?????? ??????? ? ??????? ??? ?? ?? ?????, ?????????, ????????, ????, ????????, ??????? ?????. ???????????? ?? ?? ?????????, ??????? ??? ??????? ???? ?? ????????? ???? ????? ? ?????????? ?? ???? ???? ?? ??? ??????? ???????. ? ???????, ??? ??? ?? ???????? ??? ????? ???? ??? ???????? ??? ??????. ????????? ?? ?? ???????? ? ?????? ????? ???????, ???? ?????. ????? ?? ?????????. ????????? ?? ?????.

? ?? ?????? ????? ??? ????????? ????? ???? ? ???? ??, ???? ?? ???? ????? ??? ??? ??????? ??? ???? ? ???????? ?????????, ???? ?? ?? ????????? ??????? ? ????????? ? ???????? ?? ??? ?????. ??? ????? ?????. ????? ?????? ??? ????????? ???? ?? ??? ?????? ?? ?? ??? ???? ??????? ???????. ? ?? ?????? ?? ???? ????? ????. ? ?? ?? ??????? ??????????? ??????, ??????? ????????? ? ?????? ? ???????? ??? ??? ?? ?? ??? ???????????, ?? ?????? ??. ????????.

???? ???????? ????? ????. ??? ?? ?? ???????????? ??????? ???????? ??? ?????? ???? ?? ??????? ??????? ?? ?? ?? ????? ????? ?????? ?? - ???? ???????. ? ????? ?? ?????? ???????? ?? ?? ??? ??? ???? ??????????. ??? ????????? ???????? ???????????? ?????? ?? ?? ?? ????? ?????????. ? ??? ????? ?? ???? ???????, ????? ???????, ??????? ?? ?? ?????? ?????????, ?????????? ???? (?? ??????? ??????). ????? ??? ??? ????? ??? ?? ?? ?????, ?????????, ????????, ????, ????????, ??????? ?????. ???? ???? ????????? ?? ?? ??????????? ????? ??????? ? ????? ?? ???????. ?????? ?? ?? ???? ??? ????. ???? ?? ??? ?? ????? ?????? -  ???? ???? ???? ??? ?????? ????????.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог браћо и сестре у Христу!

Дивно је читати овако смирене дискусије међу нама.Неколико тема се поменуло под овом темом, али свеједно, најважније је да разговарамо са Христом у срцу.

Исповед, по мом мишљењу, јесте искрен разговор са својим парохијским свештеником, и као такав не везује се за суботу, четвртак, било који дан а посебно не за Недељу-Васкрсење Христово. Значи када год имамо "проблем" треба се посаветовати са својим парохијским свештеником,јер Он је наш Духовни Отац! Он ће нам рећи како да пребродимо оно што смо већ "забрљали", а много је важније да се што чешће посаветујемо пре него што "забрљамо".У Недељу, дану Васкрсења, можемо се исповедити, баш када нам се десило нешто што не рекосмо свом парохијском свештенику до саме Недеље, а то је сложићете се са мном врло ретко.Недеља је дан који се не описује предвиђањима, па чак се и не препричава, већ се живи, акумулира се у себе огромна Снага, Смирење и Љубав Христова, што све заједно чине неописиву Радост, и током следеће седмице се из Тога живи, Радост се дели и очекује следеће Литургија и Причешће и тако све до краја, односно Почетка Живота.

Понављам парохијски свештеник, као покварена плоча, зато што нема Литургије без народа, а Циљ  је Христос дао, да ширимо Његову вест!!!Не да се сакупљамо тамо или вамо, код овог или оног духовника, већ да ширимо Вест, Сазнање,за почетак у својој парохији, са својим парохијским свештеником..Ту се заједно учимо, коригујемо и брусимо, како би што боље Бога у себи препознали и најзад послушали, на Његову Радост а наше смирење и Спасење.

Литургијска обнова подразумева приближавање Литургије народу, без кога цркве нема. Бог Хоће своју децу да Има уз себе заувек. Деца хоће код свога Створитеља, али не знају како....Дођу на Литургију, али се стиде, плаше, слушају нешто што не разумеју,и онда им Литургија постаје ритуал.

Катехизис.....теологија....мудровање и надмудривање.....овим данима онај доказани предавач/теолог, а оним данима онај доказани предавач/теолог....за то време, пријатељи, рођаци, породице, даве се у проблемима овог живота, немају, разбољевају се, умиру.....ми не стижемо да им пренесемо Радосну Вест, да се не плаше ових брига, болести ни смрти, јер ТО ЈЕ РАДОСНА ВЕСТ!!!!Не стижемо, јер се убисмо од катехизиса, теологија, мудровања и надмудривања.Да ли смо одлучили да неписмен не заслужује да чује Радосну Вест? Како да је чује и разуме, ако није на језику који разуме, а не уме да чита! Да ли смо одлучили да они који нису мудри не заслужују да чују Радосну Вест? Како да је разуме кад није мудар,па не препознаје философске анализе, лична тумачења или не може да одлучи чијим закључцима да се поведе!Да ли смо одлучили да они који не говоре грчки, латински, старословенски, а од скора све чешће и енглески језик, не заслужују да чују Радосну Вест и утврде Бога у Себи и себе на Путу ка Богу?

По мени обнова Литургије јесте нешто што сам Христос тражи од нас свих.....народ жељан Радосне Вести захтева то од својих парохијских свештеника,

тиме што не долази на Литургије,

тиме што кад дође нема појма о чему се ради,

тиме што му више значи ваља се - не ваља се, јер то разуме, причала му баба, него што му значи Радосна Вест, Вечни Живот са Богом Самим и свим својима које је овде лечио, сахранио и оплакао.....

Да, треба Литургијска обнова,али осим ње, односно истом снагом ако не и јаче и раније, треба и промена схватања и чињења, свих нас, а посебно Свештенства, са крајњим циљем да Недељом и Празником улице буду пусте, а Цркве крцате, свеколиким народом, а не изабраним!!!!

Праштајте, браћо и сестре,

и да нам по Својој Милости  Бог Помогне..... 

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

?? ???? ?????? ????????? ????? ????? ??? ??? ??????? ????? ?? ??? ????.....????? ????? ??????? ????? ??????? ?? ?? ?????? ??????????? ??????????,

???? ??? ?? ?????? ?? ?????????,

???? ??? ??? ???? ???? ????? ? ???? ?? ????,

???? ??? ?? ???? ????? ???? ?? - ?? ???? ??, ??? ?? ??????, ??????? ?? ????, ???? ??? ?? ????? ??????? ????, ????? ????? ?? ????? ????? ? ???? ??????? ???? ?? ???? ?????, ???????? ? ???????.....

??? ??????????? ???? ?????. ??? ??? ??? ??? ???? ????? ?? ?????????, ????? ????? ? "???? ?? ????", ?? ???? ??-?? ???? ?? ???? ??????? ???? ?????? ??????????? ????? (?? ????? ? ???????), ? ? ???? ? ???? ??? ????? ??????? ??????? ???? (??? ???? ?? ?? ?????? ?????? - ???????? ?????? ??????? ??????). ??????? ??????????? ?????? ???? ???? ???? ???????? ???? ?????. ?????????? ?? ????? ???? ???? ?????, ???? ?????????, ????????? ? ?????????????? ????????, ?????? ?????? ??????? ???? ?????? ??????? ????? ???? ????? ? ?????? ?????? (? ??? ??????? ? ???? ??????). ?? ????? ?????? ?? ???? ????? ??????? ????? ? ??????? ????? ????????? ???? ?????? ???? ??????? ?? ???? ? ?????????? ????? ??? ???? ???? ??? ?? ????? ??????? (? ???????) ????? ???????. ???? ?? ?????? ?????? ?? ?? ??????? ?????? ???? ??? ???? ??? ??????? ?????????? - ??? ????????? ???? ??????? ?? ?????? ? ???????. ? ? ???????? ?????? ??????? ???? ????? ???????? ?? ??????? ?? ?? ?? ???? ??? ??????? ??????.

Подели на овим сајтовима

благо теби, ја нисам имао никог да ми пренесе, ја морам да створим православну атмосферу после три генерације  crvenilo

морам да будем Растко својој породици, не надам се да чу да постанем свети Сава  stadaradim

Подели на овим сајтовима

????? ????, ?? ????? ???? ????? ?? ?? ???????, ?? ????? ?? ??????? ??????????? ????????? ????? ??? ??????????  crvenilo

????? ?? ????? ?????? ?????? ????????, ?? ????? ?? ?? ?? ?? ???????? ????? ????  stadaradim

???? ????? ?? ???.

? ??? ?? ???? ????, ???? ????? ???? ??? ????? ????, ???? ????? ??????? ???? ?? ????? (???? ????? ?? ????? ??? ???? ???? ?????). ???? ?????? ?? ?????? ???? ???? ???????? ?? ?????? ???????? ??????? ????, ??? ? ?????? ????? ?????? ??? ???? ?? ?????? ??????. ???? ?? ?????? ????????? ???? ?? ???? ? ?????? ????????.

Подели на овим сајтовима

?? ???? ?????? ????????? ????? ????? ??? ??? ??????? ????? ?? ??? ????.....????? ????? ??????? ????? ??????? ?? ?? ?????? ??????????? ??????????,

???? ??? ?? ???? ????? ???? ?? - ?? ???? ??, ??? ?? ??????, ??????? ?? ????, ???? ??? ?? ????? ??????? ????, ????? ????? ?? ????? ????? ? ???? ??????? ???? ?? ???? ?????, ???????? ? ???????.....

??? ??????????? ???? ?????. ??? ??? ??? ??? ???? ????? ?? ?????????, ????? ????? ? "???? ?? ????", ?? ???? ??-?? ???? ?? ???? ??????? ???? ?????? ??????????? ????? (?? ????? ? ???????), ? ? ???? ? ???? ??? ????? ??????? ??????? ???? (??? ???? ?? ?? ?????? ?????? - ???????? ?????? ??????? ??????). ??????? ??????????? ?????? ???? ???? ???? ???????? ???? ?????. ?????????? ?? ????? ???? ???? ?????, ???? ?????????, ????????? ? ?????????????? ????????, ?????? ?????? ??????? ???? ?????? ??????? ????? ???? ????? ? ?????? ?????? (? ??? ??????? ? ???? ??????). ?? ????? ?????? ?? ???? ????? ??????? ????? ? ??????? ????? ????????? ???? ?????? ???? ??????? ?? ???? ? ?????????? ????? ??? ???? ???? ??? ?? ????? ??????? (? ???????) ????? ???????. ???? ?? ?????? ?????? ?? ?? ??????? ?????? ???? ??? ???? ??? ??????? ?????????? - ??? ????????? ???? ??????? ?? ?????? ? ???????. ? ? ???????? ?????? ??????? ???? ????? ???????? ?? ??????? ?? ?? ?? ???? ??? ??????? ??????.

?? ??? ????? ?? ????? ???? ?????? ?? ?????????.??????? ???? ???? ?? ????? ?????????,??? ? ??? ???? ?? ????.????????? ?? ?? ???? ?? ?? ???????? ????????? ???? ????.

Подели на овим сајтовима

?????? ??? ?? ???????? ??????????? ?????? ?? ?????????? ??????? ?????????, ??? ?? ??????? ???????????? ???????????? ?????? ?????? ? ??????... ???? ???? ???? ????????? ?? ????? ? ????? ?? ?????????, ? ???? ????? ?? ????.... ???? ?? ?? ?????? ?? ?????? ?.???????????. ???? ? ?? ???? ?????????, ????? ??????? ??? ??????? ?? ????????/????????? ????? ?? ?? ?? ????? ???????, ??????? ????? ?? ????????? ??????? ????? ???? ???????? ??? ???? ???? ?????????.... ??? ?????????? ????????, ??? ??? ??????? ? ???? ????????? ? ?????????, ???? ??? ??????? ???????.... ???? ? ???? ????? ?? ?? ?? ??? ????? ?? ?????? ?? ????? ???????? ????? ???? ??? ???? ???? ????? ?? ????????? ???????, ? ????? ??????? ???? ????????? ?? ??????????? ????????? ????? ?? ????????? ??????? ?????? ? "?????????" ?? ? ??????? ????... ? ??? ??????? ?? ? ?????? ???????, ?? ? ?? ?? ?????? ??? ?? ? ????? ????????? ????? ?????????? ?? ?????? ????????? .... ? ?? ????? ???? ?????? ?? ????? ?? ?????? ??????????? ?????? ??? ????? ??????? ???????? ??? ??? ??? ?????? ??? ?????????? ??? ?? ?????????, ????????? ??????? ? ??????? ? ????????.... ?????? ?? ? ????? ?? ??????????? ?????? ?? ?? ??????? ????????? ??? ????? ????????? ??????? ? ?????????, ???? ? ?????? ???????, ??????? ?? ??? ????? ?? ???? ????? ??????? ? ?????????, ?? ? ??? ????? ?????, ?? ?? ?????? ?? ???? ?????? ??????? ?? ????? ?? ???? ????????.... ?? ???? ?????.... ??? ???? ?????????? ??????????? ?????? ??????? ????? ? ???????? ????????? ??????, ?????? ???, ??? ?? ???????.... ?????? ?? ?? ?? ???? ?.????????? ???? ?? ????....

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

????? ????, ?? ????? ???? ????? ?? ?? ???????, ?? ????? ?? ??????? ??????????? ????????? ????? ??? ??????????  joooj

????? ?? ????? ?????? ?????? ????????, ?? ????? ?? ?? ?? ?? ???????? ????? ????  0102_laugh

???? ????? ?? ???.

? ??? ?? ???? ????, ???? ????? ???? ??? ????? ????, ???? ????? ??????? ???? ?? ????? (???? ????? ?? ????? ??? ???? ???? ?????). ???? ?????? ?? ?????? ???? ???? ???????? ?? ?????? ???????? ??????? ????, ??? ? ?????? ????? ?????? ??? ???? ?? ?????? ??????. ???? ?? ?????? ????????? ???? ?? ???? ? ?????? ????????.

? ?? ?? ?? ???? ??? ? ????? ? ?? ?? ??? ???????, ???? ???? ??? ??????  :drugarstvo: 0102_laugh

??? ??? ??? ?? ?? ?? ????? ?????, ? ? ????, ?? ?????? ????? ? ??????? ? ??????????? ??????? ??????? ????? ????.

????? ?? ?? ??????? ?? ?????? ???? ? ????????? ?????? ?????????? ?????? ????????????, ? ???? ? ???????? ?? ??????? ? ?????????, ? ????? ????? ??????? ? ??? (??????? ?????) ?? ?????? ?????????????? ????????????, ??? ???? ???? ???????? ?? ?? ??????? ???????, ? ???????? ????????? ??? ?? ????? ????? ? ????????? ?????? ????. ? ??? ???????? ?????????? ????????? ??? ????????? ...

?? ???? ???? ????? ???? ?? ??? ??????? ???, ? ?? ?? ???? ???? ?? ???? ????. 8084.gif

?? ??? ??? ?????? ???? ????. ???? ??? ??? ??? ?? ???? ? ?? ????  navijanje :cheesy2: 0442_feel

Подели на овим сајтовима

"Предање", Брате мој у Христу,

Претпостављам да ниси баш пажљиво прочитао шта сам написао, а такође претпостављам да ниси разумео шта ја подразумевам под Литургијском обновом.

Ево мало података, у Београду има око 2.000.000 становника, а има укупно око 270 свештеника, где се узимају у обзир и монаси и монахиње из неколико манастира. На територији моје парохије живи око 15.ооо људи,а у Цркви је било највише присутно на Видовдан, око 600 људи.

У Ариљу има око 18.000 становника, са истим резултатима посете, као и у Лазарици на Звездари. И као круна, обе наведене цркве се третирају као доста добро посећене...???

Ако Ти кажем да већина људи зна да мора да пости у петак пред празник, да је врло забринута да ли су двери отворене а не, шта је хтео да каже Ориген али није знао да се изрази, да на гробље мора да изађе после дванаест, а да крштење мора бити пре дванаест, и још много тога, а да при томе Литургију гледа као позоришну представу на неразумљивом језику, Ти би могао рећи да у Твом окружењу тога нема. Али ја те позивам да мисионариш међу онима који нису Твоје окружење, како би свуда цркве биле крцате и како би и остали били Радосни, као браћа и сестре из Твог окружења.

Баке и деке нам преносе Љубав своју, која је сигурно настала од Љубави Његове, и која је искуством живота наших бака и дека избрушена до најлепшег кристала. Али и даље незадрживо плачу и питају се шта су Богу згрешили, када сахрањују свог вољеног, и даље са сумњом говоре о Царству Небеском и Вечном Животу....Само ово је довољно да ми покаже да верују да Бог постоји, а не померају се ка томе, да ЗНАЈУ да Бог постоји....

Циљ нам је свима,да што више људи препознају Бога у себи, а то неће моћи ако не долазе на Литургије, и ако између Литургије не живе Царство Небеско које живеше током Литургије. Пази кад се нико од 10-ак хиљада људи није смутио, чак није ни приметио да нема Двери на прослави манастира Крушедол, као што их нема ни на једној Литургији посвећеној освећењу темеља нове цркве или манастира...ми им пунимо главе тиме, уместо да мисионаримо својом Радошћу, а не "мудрошћу".

Тако брате немој да се љутиш на мене, јер ја се не љутим на Тебе иако ме у првој реченици огромном сопственом сигурношћу "протресе"

Ако опет пажљиво прочиташ шта сам написао, али од почетка, сигуран сам да ћеш пронаћи своје реченице које си написао касније у одговору...

Праштај брате мој...

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...