Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

• Гости

Detaljnije sam stavove opisala u drugoj temi.

http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,1017.0.html

Sto se mene tice za sve u zivotu treba pitati strucnjaka.Svaki svestenik,cak i onaj,koji je padao na popravni u bogosloviji,ili studirao teologiju petnaest godina sa prosekom 6,00 zna vise i bolje od mene.Jer je nesto naucio slusajuci druge na casu. 1335_womens

Sve sto blagoslovi episkop,ja prihvatam.Gospod je imao svoje razloge zasto je nekog udostojio episkopskog cina,a nekog drugog ne.

To sto idem na Liturgiju u Staru crkvu u svom mestu,iako mi je pola sata udaljena,i prolazim pored Sabornog hrama,koji mi je na deset minuta,ne znaci da cu ikada,ali ikada poljubiti ruku papi!A s katolicima mogu da se druzim.Cak i poznajem neke izuzetne ljude medju njima,koji su mi dolazili u kucu,i ja kod njih.

Ja ne bih bila Izida,kad o svemu ne bih napravila anegdotu.Jedan mlad hodza je citao moj blog i neka moja ortodoxna pisanija i tvrdi da su moji stavovi talibanski.Jesu li pitam vas,koji ih ovde citate?

Подели на овим сајтовима

pricescivanje van postova uz posove kako je crkva blagoslovila je toliko podrazumevajuca stvar, drugo zar svestenici moraju licno da poznaju sve one koje priceste

ne mislim da treba da nas sve svestenici poznaju...a da li je ispravno da se pricestimo svake nedelje ili sluzbe ako ne postimo...savetujte molim vas...svestenik kaze; koji su se postom i molitvom spremali za sveto pricesce neka pridju blize i ponavljaju...jel i ovo pogresno... 1335_womens

slusajte postove je crkva propisala i treba postiti kada je propisano, ali i treba se pricescivati kada je potrrebno a to je na svetoj liturgiji. Dakle svako ko nije pod zabranom a ucestvuje u sabranju vernih trebalo bi da pristupa svetom pricescu. priprema za primanje svetih tajni su upravo liturgijske molitve koje divno o tome govore, svaka licna molitvena priprema naravno da je korisna

?????? ??, ??? ???? ?? ????? ?? ? ?? ????? ???? ???? ???????? ??? ''???????''. ?????, ?? ?????? ????? ?????? ???????? ??????? ????????, ??? ?? ??????? ??????? ??????? ???????????, ?? ?? ?????? ?????? ?? ?????? ?????, ???????? ??, ?? ??? ???? ?????????? ?????.

???, ???????, ??? ????? ? ?? ??? ????? ??????? ?? ?? ????? ???????????? ?? ?????? ?????????, ? ????? ????? ?? ??????? ??????? ??????????????, ?????????? ? ???????? - ??????? ???? ???? ???? ?? ????? ?? ?????? ? ??????????? ?? ??????? ? ?????? ???????? ?? ?? ????????. ? ?? ?? ????? ??????!

savest je ipak osobena karakteristika svakog pojedinca, dakle po savesti

?????? ????!

?????, ???? ??????, ???????????? ? ?????????? ???????, ?? ?? ???????? ? ????????: ''?? ??????? ?????? ???? ?????''?

??, ?? ???????????? ? ??????? ???????????? ?????? ???? ???????.

???? ?? ???? ??????? ???? ? ?????, ? ?? ???: ??????, ?? ???? ?????...

Подели на овим сајтовима

pricescivanje van postova uz posove kako je crkva blagoslovila je toliko podrazumevajuca stvar, drugo zar svestenici moraju licno da poznaju sve one koje priceste

??, ??? ?? ?? ????? ?? ????? ??? ???? ? ???? ??????? ?????? (????? ????? ?????????????. ''????? ?? ?? ?????????? ?? ????? ????????''?) ???? ''???????'' ?????? ???????? ? ????, ??? ?? ???? ?????? ?? ?? ???????? ??? ? ?????????...

???? ? ???????? ???? ????? ????????, ??? ???????? ?? ???????? ???? ???? ????, ??? ? ????????, ?????????, ?????????? ??? ?? ???? ????? ????????? ???? ?????????? ? ???? - ?? ??? ???? ?? ?? ????????, ?? ?????: ''??????? ???????''.

??? ???? ?? ????? ???. ????? ???? ?? ???????, ?? ?? ??????? ???????????? ? ??? ???????? ???????????? ????  ?? ????????? ??????????? ? ???????????. ?? ?????????? ?????? ??????? ???????? ? ?????? ??? ??????? ?????.

????????????? ???? ??????? ????????, ??? ?????? ?? ??? ?? ????? ???????:

"????????? ????????? ????????? ? ????? ????????, ?????????????? ?????? ?? ??????? ????????  ?? ?? ???? ????????? ?????? ? ????? ?????."

???????? ???, ????????? ?? ????????? ?? ?? ?? ?????? ??????, ? ????? ??? ????????????, ????? ??????? ? ?????? ???????? ?? ''?????????? ? ????? ????????, ?????????????? ??????''.

???? ??? ???? ?? ??, ????? ?????? ???????? (? ??????? ???????????), ????? ??????? ??????????? ?? ???? ? ??????? ????????????, ??? ? ? ???????????? ???????? ?? ????? ????? ??????? ???????? ? ?? ???? ??????? ?? ?? ?? ????? ???? ?? ?? ?????? ? ????? ????? ?? ??????? ? ?? ?? ????? ???????? ?? ???? ?? ??????? ? ??????? ? ?? ????? ???????.

????? ?? ??????? ?? ???????? ?????? ?????? ???? ?????? ??? ?? ????? ??????? ???? ???? ? ''? ?????'', ?? ???? ?? ????? ??? ????????? ????????? ???????.

???? ????, ?????? ??? ????????? ????? ??? ????? ???????, ?????? ???????? ?? ??? ???? ?????, ? ????? ?? ???????? ????????, ???? ?? ?? ?????? ???? ??????? ? ????? ?????? ?? ?? ??? ??????? ?? ????????? ????????????? ???????.

???????? ?????? ?? ??????????? ? ?? ?????????? ?????????? (? ?? ?? ??? ???, ? ?? ?? ??????? ??? ???????!) ? ?? ??? ??? ??????.

?????????? ? ?????????? ????????? ????????? ?????? ???? ? ???????? ? ???? ??????? ????????????? ? ????????, ??? ????? ????????? ?????.

?????? ''???????????????'' ??????? (??? ???? ???? ???? ???? ''??????'') ???????? ?? ???? ? ???? ?????, ??? ??? ???? ????: ''???????????? ? ?? ???????'', ?? ???? ??????? ???????? ?????.

Подели на овим сајтовима

Е сада, ја мислим да је због катихетског и мисионарског деловања боље са отвореним дверима служити и читати молитве наглас (почев од молитве верних. а за мене обавезно сам Канон Евхаристије) да људи знју зашто одговарају са АМИН нисам усамљен у своме размишљању.

Како каже наш Патријарх: "Ако пастирски разлози укажу да верне треба упознати са садржином молитве коју свештеник чита тајно, сматрам да је боље да се они са њом упознају изван Литургије"

Друго, како је то могуће да највећи Архијереји наше Цркве, баш ученици светог авве Јустина, говоре о неопходности литургијске обнове и највише се за њу залажу?

Стално ми се чини да се заборавља да владика Артемије није ништа мање ученик св. Јустина.
Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

? ????, ?? ?????? ?? ?? ???? ??????????? ? ???????????? ???????? ???? ?? ????????? ??????? ??????? ? ?????? ??????? ?????? (????? ?? ??????? ??????. ? ?? ???? ???????? ??? ????? ???????????) ?? ???? ???? ????? ?????????? ?? ???? ????? ??????? ? ????? ??????????.

???? ???? ??? ?????????: "??? ????????? ??????? ????? ?? ????? ????? ???????? ?? ????????? ??????? ???? ????????? ???? ?????, ??????? ?? ?? ???? ?? ?? ??? ?? ??? ???????? ????? ?????????"

?????, ???? ?? ?? ?????? ?? ??????? ?????????? ???? ?????, ??? ??????? ?????? ???? ???????, ?????? ? ???????????? ??????????? ?????? ? ??????? ?? ?? ?? ???????

?????? ?? ?? ???? ?? ?? ????????? ?? ??????? ???????? ???? ????? ???? ?????? ??. ???????.

ne zaboravlja se, sto ne znaci da mu to daje bilo kakav imunitet i ne mora da znaci da je garancija valjanosti

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

ne zaboravlja se, sto ne znaci da mu to daje bilo kakav imunitet i ne mora da znaci da je garancija valjanosti

Као ни осталој тројици! А за њих се то управо смислу имунитета и гаранције ваљаности употребљава. А заборављамо да то што су они Јустинови ученици не говори о томе да ли они преносе његово учење. И Стаљин је био ученик честитих богослова, а Јуда Искариотски је био ученик самог Господа Христа.

Наравно, не пада ми на памет да говорим против владика (Атанасија, Иринеја, Амфилохија) и да их поредим са Јудом и Стаљином, али просто хоћу да кажем да то, што су они Јустинови ученици нема никакве везе, а стално се потенцира.

Подели на овим сајтовима

????? ?? ? ???? ?? ? ????? ????????????, ???? ?? ????? ????? ???????????? ????? (? ????? ?? ?????? ? ??????? ''????????? ? ??????? ''??????????''), ???? ????????? ????? ?????? ? ???? ???? ??????? ????????? ???? ?? ????, ? ???? ????. ???? ?? ?? ????? ???????? ? ?? ????? ??????? ????????? ?? ?? ?????????? ? ?? ? ?? ?????????? ????????? ?? ????????? ????????? ? ?? ??? ???? ????? ?????? ??????, ???? ??, ??????????, ????? ?? ?? ????? ??????.

????? ???, ??? ?? ?????? ???????????? ?????????? (???? ?? ??? ????? ?? ?????????? ? ?????) ?????? ?? ????? ??? ???? ???? ????? ? ???? ?? ????? ????????? ?????? ?????, ????? ?? ?? ???? ????????? ????? ??????. ????? ?????? ???? ?? ???? ?????: ?? ?? ?????? ??????? ???? ????? ?????? ?? ????? ?????? ??? ? ????. ? ?????? ?????????? ? ????? ??? ?? ???? ????? ? ????? ??????? ??????, ??? ?? ???? ?? ?? ????? ???? ??? ??????. ??? ?????? ????. ???? ?? ????????, ??? ??????????? ?? ????????? ??????? ??? ?????? ??????, ??? ????, ?? ???? ???????? ?????? ?????.

???, ??? ?? ????? ?? ??????? ???? ?????, ??? ???????? ?? ?? ????? ????????? ??? ?? ???? ???? (?? ? ????), ? ??? ??????.

??, ??????? ? ????? - ????????? ??????????, ???? ?? ????? ?? ????, ?????, ???? ?????? ?? ?????? ???? ??????? ?????.

??????, ???, ???? ???? ?? ?? ???? ?????? ???????? ????, ? ??????? ?? ???? ???? ??????? ?? ?? ????????? ????? ?? ??????? ?????? ??????? ?? ???? ????? ???? ?? ?? ???? ????!?!

??????, ?? ?? ????? ???????????? ? ???????? - ???????? ? ????????? ?????? ? ?????? ??????, ???? ?? ??????????? ???????? ???? ? ??????? ??????????.

????? ???????????? ????????? ???????? ?? ???????????? ???????????.

?? ?? ????????, ?? ??? ?????????? ? ''?? ?????'' ? ''?? ??????'' ? ?????????? ? ????? ???????? ??? ??? ? ?? ?????? ?? ?? ?? ?????????? ???????? ??????, ??? ??? ??????? ????? ? ?????? ??????.

?? ?? ????????!

????? ?? ??????? ?? ??????? ?????? ????? ?? ?? ???? ????????? ?? ???????????? ??????? ????? ???????

??????????? ?? ???????-?????????? ???? ?????? ???? ????? ?????? (???? ??????? ?????? ? ??????, ???? ?? ??? ?????? ???? ????, ? ?????? ????) ? ??????? ???. ''?????????'' ? ????

?????, ?????, ?? ?? ???? ''????? ??? ????? ? ????????? ??? ????????'' ? ????????? ?????? ??????? ??????? ?????? ??? ?? ???? ?????? ?? ???? ???????? ??????? ? ??????????? ???????

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Evo vec neko vrijeme pokusavam da pratim ovu temu i sve sto imam da kazem je to da ce u ovoj reformi najvise stradat iskren vjernik, svestenik, monah(ko god je iskren u ISUSU HRISTU). Ovo je kao djavolje sjeme koje je baceno bas u ove dane u nas narod. Ko baca to sjeme?! Koliko vidim kukolj podriva temelje same crkve.

Jadno je i nesretno sto se crkva djeli jer sve sto se djeli propada. Podjele donose ljudi! Ko su ti ljudi? Ocigledno Visoki crkveni odstojnici. "Gospoda","Prepodobni" i slicno koji za zivota prikupise sebi titule. Kako govore prosti starci: Od visokoumnih doce propast. A tesko onim episkopima koji narod naopako vode, a ocigledno vode. A ispravna strana uvjek je postojala i postojace.

Ne znam da li se nekoa zapitao ali sve vise licimo na nesretne protestante, eto i na Svetoj Gori podjele na jedne, druge, trece..... Ponovo kao starci govore cinimi se da ce mo veoma brzo, oni koji zele da se spasavaju, bjezati na tajna mjesta u sume i pustare.

Koliko vidim ova grupacija sto je za promjenu izbacuje dosta toga iz same liturgije, kao da hoce i sebi i vjernicima nesto da "olaksaju". A ponovo ne vidim u toj reformi neku spektakularnu promjenu koja bi u zivot vjernika unjela nesto novo i duhovno znacajno. Cak mislim da je ova reforma test reforma pred drugu mnogo veci i znacajniju.

Ovom narodu je potrebna ziva rijec istine i duhovni primjeri, djela! U zadnjih 10 godina toliki je priliv neukog naroda u crkve, duhovno neukoga, moralno unistenog. Tako bi piatnje "Gospode" trabalo da bude kako narod da priblize Bogu, a ne Boga narodu jer Bog je u nasim svetima i dan danas.

Moje je misljenje kao neukog po ovom pitanju je da reforma na ovaj nacin i u ovom trenutku nije potrebna, nego je potrebno da svako reformise sebe u Isusu Hristu i Svetima. Reforme nece biti (na globalnom nivou) dok se ne ukloni onaj koji smeta a poslje ......

Svako dobro i milost Bozija na sve nas!

Да Ти право кажем Петре, овде си се поставио као неки који зна све одговоре света, ишчитао све књиге које говоре о развоју богослужења, који читаву теологију држи у "малом дрст а не као неук. На жалост, то је и највећи проблем, да људи који уопште нису упућени у ствари причају на сва уста. Ја баш мислим да онај ко је искрен Епископ, свештеник и верник неће страдати, напротив! И нико не реформише Свету Литургију и то је потпуна измишљотина која се непрестано пласира, а слаби и неутврђени у вери одмах је повежу са папама, Јасеновцем, заверама, отпадништвом. Како видим, многима и одговара овако. Београд има проценат људи који долази у Цркву мење од 0,001 посто а можда и мање, а и остали не одмичу много. Не слажем се да се Бог се не спушта на Земљу, напротив! Он се не само спустио на Земљу, него и узео тело човека, био као ми, лио је знј и крв због нас, страдао на Крсту. Еманулил! Бог је с нама! Али све је то учинио да би ми постали Божији синови и кћери не по суштини већ по благодати, усиновљењу. Права Црква се не дели, деле се они који су себе, своје навике (кажу тако смо навкли да се служи) одредили за мерило у Цркви. Дакле литургијска обнова није реформа (у протестнском смислу речи) и изопачење (не дао Бог) Литургије, него враћање правом светоотачком, предањском начину служења. То је коначно, и ако Бог да, после вековног западног духовног ропства, враћање изворном светоотачком и предањском животу Цркве.

Опет вам шаљем текст из Жичког благовесника који је на мене оставио врло јак утисак:

"Обрадовала нас је вест са пролећног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ (овај часопис је изашао јуна 2007) на коме се, између осталих значајних питања, расправљало и о Литургијском Поретку наше Цркве, а нарочито закључак да се Богослужбени поредак уподоби вековној пракси. Ово значи само једно, ДА СЕ ЦЕО ПОРЕДАК БОГОСЛУЖЕЊА УПОДОБИ СВЕТООТАЧКОМ ОБРАСЦУ, И ДА СЕ НАСЛАГЕ КЛАСИЦИСТИЧКОГ, ТЕРЕЗИЈАНСКОГ И ТРИДЕНТСКОГ УТИЦАЈА- КОЈЕ НОСЕ ДУХ АНТИПРАВОСЛАВНИ ИСЧИСТЕ И КАО НЕПРАВОСЛАВНЕ ОДБАЦЕ!"

Живи били, Бог вас чувао.

Подели на овим сајтовима

Био сам једном у Манастиру Св Луке, са другарицом из Русије. По завршетку литургије, народ је изашао у манастирску порту. Како је ко одлазио из Манастира тако се братски/сестрински изљубио са Игуманом. Рускиња је призор посматрала згранута. Рекла је да се тако нешто у РПЦ не сме радити. Е сад да питам све ревнитеље, да ли је Игуман Манастира мање православан од монаха из РПЦ, зато што се љуби у образ са народом и што му је близак?

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

Оче Иване, како помирити ваше раније изјаве са тиме да служење "по старом" носи "ДУХ АНТИПРАВОСЛАВНИ" и да треба да се "КАО НЕПРАВОСЛАВНЕ ОДБАЦЕ" елементи исте.

Ово објашњење ми, да опростите, звучи као тешка подвала дотичног "благовесника".

Или мислите да Дух Свети и дух антиправославни могу истовремено да обитавају на Литургији?

Подели на овим сајтовима

??? ??? ?????? ? ????????? ?? ????, ?? ?????????? ?? ??????. ?? ????????? ?????????, ????? ?? ?????? ? ??????????? ?????. ???? ?? ?? ??????? ?? ????????? ???? ?? ???????/?????????? ????? ?? ????????. ??????? ?? ?????? ?????????? ????????. ????? ?? ?? ?? ???? ????? ? ??? ?? ??? ??????. ? ??? ?? ????? ??? ?????????, ?? ?? ?? ?????? ????????? ???? ??????????? ?? ?????? ?? ???, ???? ??? ?? ???? ? ????? ?? ??????? ? ??? ?? ?? ???????

????? ?? ?? ??, ????? ?????, ? ???? ????? ??????.

???, ??? ?? ???? ???? ?????? ? ??????, ?? ?? ?? ??? ???? ???? ?????? ? ??????? ? ????????? ????? ?????.

?? ???? ?? ?? ????...

Подели на овим сајтовима

??? ??? ?????? ? ????????? ?? ????, ?? ?????????? ?? ??????. ?? ????????? ?????????, ????? ?? ?????? ? ??????????? ?????. ???? ?? ?? ??????? ?? ????????? ???? ?? ???????/?????????? ????? ?? ????????. ??????? ?? ?????? ?????????? ????????. ????? ?? ?? ?? ???? ????? ? ??? ?? ??? ??????. ? ??? ?? ????? ??? ?????????, ?? ?? ?? ?????? ????????? ???? ??????????? ?? ?????? ?? ???, ???? ??? ?? ???? ? ????? ?? ??????? ? ??? ?? ?? ???????

???, ??? ?? ???? ???? ?????? ? ??????, ?? ?? ?? ??? ???? ???? ?????? ? ??????? ? ????????? ????? ?????.

?? ???? ?? ?? ????...

????? ?? ????? ???????, ?????? ? ??????

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

Да Ти право кажем Петре, овде си се поставио као неки који зна све одговоре света, ишћитао све књиге које говоре о развоју богослужења, који читаву теологију држи у "малом дрст а не као неук.

To su vise oce moja osjecanja, sta mogu takav sam....

Svako dobro od Gospoda!

Подели на овим сајтовима

?? ???? ?? ?? ????...

?? ??? ????? ???? ??????? ? ????? ?? ?? ?????? ???? ?? ??????? ? ????? ? ?? ?? ?? ??????, ??? ?? ?? ????????? ?? ??????? ???? ???? ???? ????????

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

А ја помислио да се игуман тукао братски, па још и сестрински...

Бошко, не би било лоше да појасните ко су ти ревнитељи којима постављате такво питање које везе са темом нема. Зар нисмо сви ревнитељи?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...