Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

pricescivanje van postova uz posove kako je crkva blagoslovila je toliko podrazumevajuca stvar, drugo zar svestenici moraju licno da poznaju sve one koje priceste

??, ??? ?? ?? ????? ?? ????? ??? ???? ? ???? ??????? ?????? (????? ????? ?????????????. ''????? ?? ?? ?????????? ?? ????? ????????''?) ???? ''???????'' ?????? ???????? ? ????, ??? ?? ???? ?????? ?? ?? ???????? ??? ? ?????????...

???? ? ???????? ???? ????? ????????, ??? ???????? ?? ???????? ???? ???? ????, ??? ? ????????, ?????????, ?????????? ??? ?? ???? ????? ????????? ???? ?????????? ? ???? - ?? ??? ???? ?? ?? ????????, ?? ?????: ''??????? ???????''.

zar je to sto pisete Oce neko osporio to se podrazumeva

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Искрено Оче ђаконе и мене збуњује дух мртвила и учмалости који је многе у Цркви захватио, тако да немају уши да чују и очи да види. Сами знате колики је проценат верника који иду у Цркву. Узмимо конкретно Београд. Ја сам навео једно тумачење одлуке САС које је на мене оставило позитиван утисак. Друго, како је то могуће да највећи Архијереји наше Цркве, баш ученици светог авве Јустина, говоре о неопходности литургијске обнове и највише се за њу залажу? И опет постављам питање: да ли је могуће да отворене двери ускраћују присуство Духа Светога? Оче ћаконе, Ти добро знаш да су двери на Архијерејској Литургији отворене увек (јерејска проистиче из архијерејске), а поред тога у дане Светле Седмице двери су непрестано отворене, преко целе недеље и на сваком богослужењу. Зар свака Литургија није пројава Царства Небеског и пројава Христовог Васкрсења, зар се сваке недеље не слави Васкрс?

Ја не могу да прихватим да се у Цркви све постави под чап да све све унифицира, јер то дефинитивно никад у Цркви није било нити ће бити.  

Наравно, потпуно се слажем са Тобом да ништа не може да бива на силу, јер то није својствено Цркви Божијој, па било ко да је намеће. Ја у Цркви нисам на силу нити ћу икад да будем, ја сам све ово прихватио слободно и желим да моју слободу остварим у Цркви кроз одговорност према њој. Нашој Светој Цркви такође није својствен никакав зилотизам а са друге стране никакав либерализам. Једно нас води у партијаштво а друго у протестантизам.

Подели на овим сајтовима

Upravo zbog trazenja odgovora na ovo pitanje sam i dosla na ovaj forum. Ova tema, zaista kako rece @Tanja je ovo nasusna tema.Meni licno je jako bitno da me razjasne ove stvari jer, na zalost, u svojoj parohiji nisam uspela da dobijem odgovor, jer zaista, ovo je nesto o cemu se ne prica toliko javno, vec samo u smislu osudjivanja, ali zato se javno osudjuje bez valjanih argumenata.

Na zalost, zivim u parohiji, u gradu gde je ova podela vise nego ocigledna, postaje opasna. I sami svestenici su duboko podeljeni i moram da kazem da ponasanje mnogih od njih ne sluzi na cast... Stvar sujete, gordosti... ne znam i nije moje da sudim. Tacno se zna ko ide u koju Crkvu i po tome se odredjuje njegova pripadnost. Moram biti iskrena, da je mene sve ovo toliko pogodilo, rastuzilo i zbunilo da jedno vreme nisam odlazila na Liturgije, jer nisam znala kome pripadam i ko misli kao ja i u koju crkvu treba da idem, potpuni zbun. Nisam teolog, i neuka sam po tom pitanju, ali mislim da umem da razumem ako mi se lepo objasni. Smatram, kao i svi vi verovatno, da je sadrzina bitnija od forme i to mi cini kao jedino ispravno razmisljanje. Jasno mi je da je pricest krajnji cilj Liturgije i razumem da treba ziveti liturgijski i znam da je to jako, jako tesko, jer smo svi skloni padu. Naucena sam da pored casnog, hriscanskog zivota pricest mogu primiti samo posle sedmodnevnog posta na vodi. Nije mi problem da promenim misljenje i zapocnem pricest svake nedelje, ispunjavajuci sve ono sto treba da predhodi, uostalom kako mi je plasticno objasnio moj svestenik: "Sta se ti brines, Vladika je dao blagoslov..." 

Vidite, ja vas citam redovno od prvih dana foruma i pronalazim odgovore i tek cu ih pronalaziti zahvaljujuci svima vama, divnim ljudima, ali, da li ste svesni koliko nas zaista zeli da shvati bit potrebnih promena i ispravnosti istih, utemeljenih u silnim onim spisima Sv. Otaca? Mnogi ce prihvatiti samo konacni sud i opredeliti se, jer u sustini nas narod je tradicionalno veran, utemeljen na formi a ne sadrzajno veran... Ne zelim da generalizujem, ali svi ste svesni dubine vere koja pociva na  "valja se..." .

Moj prota, doktor teoloskih i istorijskih nauka mi je pricao o tome da su se nekada svi koji su bili na Liturgiji, i pricescivali, ali i da se mnogo vise postilo, da je to prosto bilo najnormalnija stvar, a da se cestitost i hriscanski nacin zivota podrazumevao. Ako je tako, onda svakonedeljna pricest ne bi bila novotarija vec starotarija:)

Sto se tice ostalih promena, otvorenih dveri i citanje nekih molitvi na glas a ne u sebi, meni to nista ne smeta, cak mi odgovara da bolje cujem i razumem molitvu, jer samo tako mogu ucestvovati u njoj. Uostalom, budimo iskreni, ko je mogao od obicnih mirjana da razume molitve na crkvenoslovenskom, mumlanje u oltaru, oprostite na izrazu ali tako je, i onda se svi mi nesto ponasamo molitveno i skrhano a nista ne kapiramo o cemu se tamo prica. Ja sam jedna od retkih koja je na takve Liturgije nosila molitvenik, jer sam samo tako kapirala o cemu svestenik prica.

Pogresno je sto se ove promene poistovecuju sa rimokatolizmom, jer protivnici znaju gde treba da "pogode" narod, koji je duboko neprosvecen i prepun predrasuda. A priznacemo svi, Crkva bez naroda i zajednice i nije Crkva....

Mislim da je ovo veliko iskusenje za Srpski narod i da ce trebati mnogo snage da se ovo prevazidje...

Gospodo svestenici, teolozi i bogoslovi...vi ste nam jedini izlaz, vi i vasa rec razuma.....

????? ?? ? ???? ?? ? ????? ????????????, ???? ?? ????? ????? ???????????? ????? (? ????? ?? ?????? ? ??????? ''????????? ? ??????? ''??????????''), ???? ????????? ????? ?????? ? ???? ???? ??????? ????????? ???? ?? ????, ? ???? ????. ???? ?? ?? ????? ???????? ? ?? ????? ??????? ????????? ?? ?? ?????????? ? ?? ? ?? ?????????? ????????? ?? ????????? ????????? ? ?? ??? ???? ????? ?????? ??????, ???? ??, ??????????, ????? ?? ?? ????? ??????.

????? ???????? ???? ??????????? ?????? ? ????? ? ??????? ??????.

?? ????? ???? ??? ??????????????, ??? ???? ?? ?????? ?????? ?? ???????? ????? ? ?????? ???????? (?? ???? ? ?????????? ????????????? ????? ?? ?? ?????? ''????'') ?????? ???? ?? ?? ???? ?? ?????? ????? ???? ?? ????????? ??????. ? ?? ?? ???????! ???, ???? ???? ?????? ?????????? ?????????, ??? ? ?? ???? ?????? ? ???????

??? ? ?? ????? ?? ????? ?????? ? ???????? ?????? ??? ?? ??????????? ???????? ? ???? ?? ??????????, ??? ?????????? ????? ? ???????????? ?????, ? ?????????? ? ????????? ?????????! ?? ?????????? ?? ???????! ???????? ?? ? ??????!

??, ?????, ???? ??????? ????? ??: ??????!

? ?? ???? ?????? ?? ??? ?? ??? ??????? ?? ?? ?????? ?????, ? ?? ????????? ????????? ??????...

?? ?? ??????? ????????? ???? ?? ??? ??????????????, ??????????? ? ??????????? ?????? ???????

Подели на овим сајтовима

• Гости

pricescivanje van postova uz posove kako je crkva blagoslovila je toliko podrazumevajuca stvar, drugo zar svestenici moraju licno da poznaju sve one koje priceste

??, ??? ?? ?? ????? ?? ????? ??? ???? ? ???? ??????? ?????? (????? ????? ?????????????. ''????? ?? ?? ?????????? ?? ????? ????????''?) ???? ''???????'' ?????? ???????? ? ????, ??? ?? ???? ?????? ?? ?? ???????? ??? ? ?????????...

???? ? ???????? ???? ????? ????????, ??? ???????? ?? ???????? ???? ???? ????, ??? ? ????????, ?????????, ?????????? ??? ?? ???? ????? ????????? ???? ?????????? ? ???? - ?? ??? ???? ?? ?? ????????, ?? ?????: ''??????? ???????''.

??? ???? ?? ????? ???. ????? ???? ?? ???????, ?? ?? ??????? ???????????? ? ??? ???????? ???????????? ????  ?? ????????? ??????????? ? ???????????. ?? ?????????? ?????? ??????? ???????? ? ?????? ??? ??????? ?????.

????????????? ???? ??????? ????????, ??? ?????? ?? ??? ?? ????? ???????:

"????????? ????????? ????????? ? ????? ????????, ?????????????? ?????? ?? ??????? ????????  ?? ?? ???? ????????? ?????? ? ????? ?????."

Подели на овим сајтовима

ne mislim da treba da nas sve svestenici poznaju...a da li je ispravno da se pricestimo svake nedelje ili sluzbe ako ne postimo...savetujte molim vas...svestenik kaze; koji su se postom i molitvom spremali za sveto pricesce neka pridju blize i ponavljaju...jel i ovo pogresno... 1335_womens

slusajte postove je crkva propisala i treba postiti kada je propisano, ali i treba se pricescivati kada je potrrebno a to je na svetoj liturgiji. Dakle svako ko nije pod zabranom a ucestvuje u sabranju vernih trebalo bi da pristupa svetom pricescu. priprema za primanje svetih tajni su upravo liturgijske molitve koje divno o tome govore, svaka licna molitvena priprema naravno da je korisna

?????? ??, ??? ???? ?? ????? ?? ? ?? ????? ???? ???? ???????? ??? ''???????''. ?????, ?? ?????? ????? ?????? ???????? ??????? ????????, ??? ?? ??????? ??????? ??????? ???????????, ?? ?? ?????? ?????? ?? ?????? ?????, ???????? ??, ?? ??? ???? ?????????? ?????.

???, ???????, ??? ????? ? ?? ??? ????? ??????? ?? ?? ????? ???????????? ?? ?????? ?????????, ? ????? ????? ?? ??????? ??????? ??????????????, ?????????? ? ???????? - ??????? ???? ???? ???? ?? ????? ?? ?????? ? ??????????? ?? ??????? ? ?????? ???????? ?? ?? ????????. ? ?? ?? ????? ??????!

Подели на овим сајтовима

ne mislim da treba da nas sve svestenici poznaju...a da li je ispravno da se pricestimo svake nedelje ili sluzbe ako ne postimo...savetujte molim vas...svestenik kaze; koji su se postom i molitvom spremali za sveto pricesce neka pridju blize i ponavljaju...jel i ovo pogresno... 1335_womens

slusajte postove je crkva propisala i treba postiti kada je propisano, ali i treba se pricescivati kada je potrrebno a to je na svetoj liturgiji. Dakle svako ko nije pod zabranom a ucestvuje u sabranju vernih trebalo bi da pristupa svetom pricescu. priprema za primanje svetih tajni su upravo liturgijske molitve koje divno o tome govore, svaka licna molitvena priprema naravno da je korisna

?????? ??, ??? ???? ?? ????? ?? ? ?? ????? ???? ???? ???????? ??? ''???????''. ?????, ?? ?????? ????? ?????? ???????? ??????? ????????, ??? ?? ??????? ??????? ??????? ???????????, ?? ?? ?????? ?????? ?? ?????? ?????, ???????? ??, ?? ??? ???? ?????????? ?????.

???, ???????, ??? ????? ? ?? ??? ????? ??????? ?? ?? ????? ???????????? ?? ?????? ?????????, ? ????? ????? ?? ??????? ??????? ??????????????, ?????????? ? ???????? - ??????? ???? ???? ???? ?? ????? ?? ?????? ? ??????????? ?? ??????? ? ?????? ???????? ?? ?? ????????. ? ?? ?? ????? ??????!

savest je ipak osobena karakteristika svakog pojedinca, dakle po savesti

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Izgleda da mi bar nesto postaje jasno....ako zivimo liturgijski...ako postimo propisane postove, Sredu i Petak...onda se mozemo pricescivati na svakoj liturgiji....pojasnite jel sam opet u zabludi...

??????? ??? ? ?????!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ствар је у томе да у нашим Служебницима, које је издао Свети Архијерејски Синод (у којем су седеле и Владике ''новотарци и Владике ''старотарци''), није остављено место дилеми о томе које молитве Свештеник чита на глас, а које тихо. Тамо је то јасно означено и не видим никакво оправдање да се оглушујемо о то и да изналазимо оправдања за другачије поступање и то пре било какве одлуке Сабора, која би, евентуално, могла да ту нешто измени.

Добро Оче, ако се држимо стопроцентно Служебника (овде би већ морао да прецизираш и којег) покажи ми место где пише када треба а када не треба затварати двери? Дакле, видиш да је ипак остављено место дилеми. Друга дилема коју ја имам јесте: Да ли читати молитву тихо значи читати је тишим гласом или у себи. У задњем Служебнику у идању САС не пише ништа о првој молитви верних, чак не пише да ли треба тихо или гласно. Има толико тога. Није да мудрујем, али дефинитивно је остављена слобода око многих ствари, што опет, по мени показује ширину Цркве.

Подели на овим сајтовима

?????????? ???? - ?????? ??? ???? ?? ???????????? (????, ?? ????? ?? ??? ???????? ??, ????? ??, ???????? ??? ?????, ????? ??... ????? ????? ?????????? ?????? ?? ?????. ??? ??? ??? ???? ?? ?? ???????????, ??? ?? ?? ??? ?????, ??? ???????? ????? ?????? ???????????.)

`???? ? ?????? ??? ???????? ?????? ?????????? (?? ?? ? ????? ????? ?????? ????? ? ???? ??????????), ??? ??? ?? ??????? ?? ????? ??????!?!?!? ?? ?????? ??? ????? ?????? ??? ??????? ? ?????? ?? ?????? ???? ?????? ?? ?????? ????? ?? ???? ?????????. ????????? ????? ?? ????????! ????? ?? ???????? ????? ???????, ? ???? ?????? ???? ?????. ?????? ????? ?????????? ???????????.

? ??????, ???? ?? ????? ???? ?? ??????? ????? ???????? ? ??????? ? ?????? ?? ?????????? ?????? ??? ??????? ??? ????...

???????, ?? ?? ? ??????, ? ????? ??????? ?????? ? ??????? 1905. ??? ???? ??????????, ??????? ??.

????? ???... ????, ?????????? ?? ?????? ?????????? ? ???????? ?????????? ? ??? ???? ?? ?? ???????? ???????? ????? ??????? ?????? ?? ???????? ????????. ?????, ??? ?? ????? ?? ??? ????????, ???? ?? ??? ????????, ?? ?? ????? ??????? ? ????????? ???????? ? ?? ????? ???????. ??? ?? ?? ???? ????????? ?? ??? ?? ???? ??. ????? ????????? ??????????

???? ??? ????? ??????? ? ????????? ? ?? ?????? ?????????????. ??????? ?? ????? ????? ?????.

??? ?????? ??? ?????? ?????? ??? ????, ??????? ????? ???????... ????? ????????? ??????????, ??? ?????? ?? ???? ?? ?? ?????? ? ?? ?? ????? ???????.

??? ?????, ?? ??????? ? ???????? ?????????? ???? ?? ?? ????? ???? ??? ?? ?? ????? ?????????? ?????? ?????? ???? ??? ?????????. ? ???? ?? ???? ?????? ???????.

? ???? ???? ??? ???? ??????: ??? ?? ?? ?????? ? ??? ??? ??? ????? ?? ??? ???? ?????? ?? ?????? ?????? ???? ?????, ???????? ?? ?????? ?? ?? ?? ????? ??? ???? ???????????? (???. 9;42)

? ???? ?? ?? ???? ?? ???????? ??? ??? ?????? ???? "???????? ? ???????? ????" ? ???? ?????? ??? ?? ???????? ? ???????? - ???? ?? ????, ?? ?? ?? ??? ???????? ??? ????????? ???? ????? ??????? ?????? ???????? ???? ??? ???????? "???????????? ???????..."??? ? ??? ?? ?? ?????????

pa naravno da se jedino obnovom moze povratiti iskonski znacaj liturgije nedeljive od ucesca u evharistiji, jer kroz vekove je doslo do plasticenja liturgijske svesti, gde su se hriscani od zivih zajednicara pretvorili u pasivne posmatrace, stoga obnova jedino moze povratiti iskonski znacaj

??? ?? ??????? ?? ????. ?? ?????? ?? ?????????? ?? ?? ???? ????? ????????? ?? ??????????? "?? ?????" ??? ?? ?? ?? ????????? ? ?? ???????? ??????? ?????????.

? ???? ?????: ????? ?????? ??????? ?????? ?????? ????????? ?? ??????? ??????????? ????????????? ?? ???? ???? ????? ? ??????. ???, ??? ??? ??? ???? ??? ??? ? ???????? ??? - ???? ?? ??????? "?? ??????", ??? ?? ?????????????????, ? ?????????? ?? ????? ???? ?????. ??? ?????!

sveti Ignjatije Brjancaninov je bio veliki podviznik i trudbenik na njivi Gospodnjoj ali sa izvesnim problematicnim stavovima' date=' dakle iako je sveti ugodnik nije apsolutno nepogresiv u svojim stavovima[/quote']

??????? ?? ?? ?? ???? ??? ??????????, ??? ??? ????? ?? ?? ????? ??? ?? ?? ?????????????...

?????, ????? ????? ? ?????? ????????!

Подели на овим сајтовима

problematicni su mu poneki stavovi da ne nabrajam

a obnova liturgije je upravo neraskidivo vezana sa primanjem svetog pricesca, inace licno ne smatram da je sluzenje po nekom ustaljenom poretku zadnja dva veka lose, pohvalno je svako shvatanje vezano za redovno pricescivanje, mada misljenja sam da liturgija mora da se priblizi i otvori narodu, zivim, svedocenjem, reciju, propovedju, tu svestenstvo mora da se aktivira, naravno da samo sluzenje ne moze edukovati narod

?????, ?????? ??, ????, ?? ??? ??????????

???? ?? ??? ???? ?? ?????...

Подели на овим сајтовима

???????? ?? ??? ? ???? ?????, ????, ?? ? ????. ?????? ?? ?? ??????, ?????? ?? ???????.

????? ?? ?????????? ??? ??????, ?? ?????,??? ???? ????, ?? ?? ?? ?? ???????.

??? ??? ???? ?? ?? ??. ??????? ??????? ???????? ????????? ?? ?? ?????? ??????? ?????? ?? ?????????, ? ??? ????? ?? ?? ?????? ??? ?????? ?????? ??????????. ??, ?? ?????? ?? ??? ??? ?? ????? ????? ??. ???? (? ?? ???)? ???, ?? ?? "??????" ??????, ?? ???? ???? ?? ??????? ????? ???? ???????????.

??? ????? ????? ?? ????, ???????? ????????? ?????...

????? ???? ?? ??????

? ????? ??. ??????? ???? ?? ??????

????? ?? ? ???? ???? ????...

?????? ?? ???? ????? ?? ?????? ?? ?? ?????????...

??, ???? ?? ????? ?? ?????? ????? ???????, ??? ???? ?????????? ?? ?? ?? ????? ?????? ?????? ?????????.

Подели на овим сајтовима

после свега овог речено ја сам гласао као "опасно", за сад док се не промени служење Саборском одлуком, један одлутали или саблажњен је већ неко због којег мора Христос да остави осталих 99 оваца и крене пут ње да је привлачи назад.

колико видим ове обнове нису пресудне нити суштинска промена, тако да ми не смета и даље да походим цркву или манастир која служи "овако" или "онако", не желећи да помињем етикете које су очигледно неприкладне ни за једне ни за друге.

наравно да ће ми бити задовољство да походим и службу коју саслужује ђакон Ненад, као и службу коју служи отац Иван, и даље се несмањено и неумерено радујем нашем сабору у Дубокој, верујући да су обе благодатне 1335_womens

ако негде погреших, молим вас опомените ме 1324_womens

Христос посреди нас !

Подели на овим сајтовима

• Гости

????? ????? ???? ?????? ?? ??? ?????? ??? "??????", ?? ??? ??? ?? ?? ??????? ??????? ????????? ???????, ????? ???????? ??? ????????? ?? ??? ???? ???? ????? ???? ??????? ?? ?????? ??????? 99 ????? ? ????? ??? ?? ?? ?? ???????? ?????.

?????? ????? ??? ?????? ???? ???????? ???? ????????? ???????, ???? ?? ?? ?? ????? ? ???? ?? ??????? ????? ??? ???????? ???? ????? "?????" ??? "?????", ?? ?????? ?? ??????? ??????? ???? ?? ????????? ??????????? ?? ?? ????? ?? ?? ?????.

??????? ?? ?? ?? ???? ??????????? ?? ??????? ? ?????? ???? ????????? ????? ?????, ??? ? ?????? ???? ????? ???? ????, ? ???? ?? ????????? ? ????????? ??????? ????? ?????? ? ???????, ???????? ?? ?? ??? ?????????? 1335_womens

??? ????? ????????, ????? ??? ????????? ?? 1324_womens

??????? ??????? ??? !

?? ?????? ????? ??? ?????????. ??? ?? ??????????. ?? ????? ?? ?? ????? ???????? ?????????? ?? ???????? ?????? ? ??????? (?? ??? ????? ????? ?? ??? ? ??????? ???? ??????? ??? ???? ????? ????????), ? ???? ?? ???????? ??????? ??? ?? ???? ????? ????? ?? ?????? ????? ? ???????????? ?? ????, ? ??? ??? ????? ????? ??????? ??? ?? ?????? ? ??????????  ????????? ?????? ?????? ??? ?? ???????? ?????, ??? ?? ??????? ??????.

?????, ???????? ??? ?? ??????? ???? ????????? ????? ??????, ??? ?? ??? ?? ?????? ????? ????? ??????? ???????.

???????, ?? ?? ??????? ?????? ????????? ??? ????????? ?????? ????? ?? ????????, ? ????? ?? ??????? ???????, ????? ? ??????? ??????????, ??? ????? ?? ???????? ?????? ? ?????????. ?????? ????? ???????? ? ?? ???? ??? ?? ????? ? ?? ????????? ? ????????? ???????. ? ????, ?? ?????? ?? ?? ???? ??????????? ? ???????????? ???????? ???? ?? ????????? ??????? ??????? ? ?????? ??????? ?????? (????? ?? ??????? ??????. ? ?? ???? ???????? ??? ????? ???????????) ?? ???? ???? ????? ?????????? ?? ???? ????? ??????? ? ????? ??????????. ??? ??? ?? ??? ???? ?? ????????? ????? ? ????? ???? ?????????? ?? ?? ???? ???? ?? ??????? ??????. ?? ??? ???!

Подели на овим сајтовима

Evo vec neko vrijeme pokusavam da pratim ovu temu i sve sto imam da kazem je to da ce u ovoj reformi najvise stradat iskren vjernik, svestenik, monah(ko god je iskren u ISUSU HRISTU). Ovo je kao djavolje sjeme koje je baceno bas u ove dane u nas narod. Ko baca to sjeme?! Koliko vidim kukolj podriva temelje same crkve.

Jadno je i nesretno sto se crkva djeli jer sve sto se djeli propada. Podjele donose ljudi! Ko su ti ljudi? Ocigledno Visoki crkveni odstojnici. "Gospoda","Prepodobni" i slicno koji za zivota prikupise sebi titule. Kako govore prosti starci: Od visokoumnih doce propast. A tesko onim episkopima koji narod naopako vode, a ocigledno vode. A ispravna strana uvjek je postojala i postojace.

Ne znam da li se nekoa zapitao ali sve vise licimo na nesretne protestante, eto i na Svetoj Gori podjele na jedne, druge, trece..... Ponovo kao starci govore cinimi se da ce mo veoma brzo, oni koji zele da se spasavaju, bjezati na tajna mjesta u sume i pustare.

Koliko vidim ova grupacija sto je za promjenu izbacuje dosta toga iz same liturgije, kao da hoce i sebi i vjernicima nesto da "olaksaju". A ponovo ne vidim u toj reformi neku spektakularnu promjenu koja bi u zivot vjernika unjela nesto novo i duhovno znacajno. Cak mislim da je ova reforma test reforma pred drugu mnogo veci i znacajniju.

Ovom narodu je potrebna ziva rijec istine i duhovni primjeri, djela! U zadnjih 10 godina toliki je priliv neukog naroda u crkve, duhovno neukoga, moralno unistenog. Tako bi piatnje "Gospode" trabalo da bude kako narod da priblize Bogu, a ne Boga narodu jer Bog je u nasim svetima i dan danas.

Moje je misljenje kao neukog po ovom pitanju je da reforma na ovaj nacin i u ovom trenutku nije potrebna, nego je potrebno da svako reformise sebe u Isusu Hristu i Svetima. Reforme nece biti (na globalnom nivou) dok se ne ukloni onaj koji smeta a poslje ......

Svako dobro i milost Bozija na sve nas!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...