Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

??? ?? ?? ???? ?????? ????? ? ????, ? ???? ?????? ????? ??????????? ???? ??? ??????? ?? ????????? ???? ???? ??????? ?? ????: ????? ?? ???????? ??? ????????? ... ??? ??????? ??????, ??? ?? ???? ???????, ??????? ? ????. ???? ????? ?????? ??????, ?? ?????? ? ?????????

????, ??? ?? ?? ??????????? ??????, u ???? ?? ??????? ? ???? ??? ?????? ??? ?? ??? ?? ??? ????????????? ???? ????? ?

?????? ?? ?? ??????? ???????? ?? ?? ?????? ?????????? ? ???? "?????????" ? "??????????", ???????? ? ????????. ???? ?? ?? ?? ??????. ??? ???????? ??????? ?????, ????? ?????????, ?? ??????? ????? "20 ??????? ??????". ?? ??? ?? ?????? ?? ??????? ? ??? ???? ?? ???? ?? ?????. ???? ??????. ???? ???? ??????. ?? ?? ??????? ? ?????????, ??????? ? ??????, ?????????? ? ?????????????, ???????? ? ????????... ?? ??? ?? ?? ?????? ?? ???????? ???? ???? ??????????? ??????? ?? ???? ???? ? ??????.

??? ?? ??????????? ??????? ?? ?? ????????????? ????? ?????? ?????, ?????? ???? ?? ????? ???????? ?? ????????? ? ??????? ?? ?? ?????? ???? ?? ????? ? ??????????? ?? ???????? ?????, ?????????? ??????. ?? ?? ??? ??????? ??????????? ..???? ???? ? ???? ? ???? ???????????? ??? ?????????. ??? ???? ???? ?? ????? ?? ?? ?????? ?????? ?? ?????????, ?? ??????????? ?? ????????. ?? ???????? ?? ????? ????? ??????? ? ?????? ??. ????????? ?? ??????, ???????????, ?? ????? ??????. ????? ?? ???????? ???????? ?????? ????. ???????? ?? ?? ??????? ???? ? ??????????? ??? ?? ?????? ??? ????? ? ????? ????. ?????????? ?? ????? ????? ? ?????.

??????????? ?????? ?? ??????? ????????? ??? ?????? ? ?????? ?????? ??? ?? ?? "??? ???????????".

??????? ?? ? ????????????? ???? ?????, ????? ?????? ????? ??? ? ????????????? ????? ?????????.

????? ??????? ???? ?? ??????, ??? ?? ????????????? ???? ?????? ?? ?? ??? ?? ?????? ?? ?????. ?? ?? ?? ??? ????????????? ???? ?????? ?? ?? ?????? ?? ?? ???????? ??? ????????? ??? ???? ????? ???? ?? ????????? ??? ????? ??????? ?? ?? ?? ???????? ?? ????? ???? ???? ? ??? ????? ?????? ?? ?? ???????, ????? ? ??????? ??????????, ??? ???? ? ????? ? ???? ?? ?????????

?????? ?? ??? ???? ?????? ???? ?? ??????? ??????????. ???, ??????? ???????? ? ????? ?????? ?? ??????? ????? ????, ?? ?????.

Подели на овим сајтовима

ма нисам ни ја за поделу, мени је пола фамилије четници а пола партизани, а и део фамилије су муслимани, тако да је мени било каква подела по било ком питању бесмислена 0705_read

нити да ја имам потребу да ме неко зове овако или онако, ако нисам човек, могу бити само против Христоса, тако да - где има разума, нема избора - Христос је једини избор 0703_read

па питах чему, пошто из мог ограниченог знања само су светитељи били једини који су потезали и завршавали таква питања, а да извинете, од нас не нам ни једног таквог, можда не још 8084.gif

а са друге стране, не знам ни довољно о самој Литургији, па ме све занима. верујем да је можда надобудно да пратим нешто што не разумем, али не сумњам у достижност разума :)

желим слушати и питати тако свашта, па вас молим да ми не замерите :)

питао сам чему, јер ми није јасна природа поделе и промена, из мог (неуког) угла то функционише већ 2000. година отприлике, односно од установљења литургијског живота. не знам за примере о којима причате а и нисам им никад присуствовао нити чуо, што опет не значи да не постоје. опет за прилазак светом причешћу је потребно разбити страх од мистификације знањем, можда не променама ...

Подели на овим сајтовима

Медо, супер размишљаш. Нормално је да не знаш гомилу тих ствари јер то не студираш. Сви смо медо позвани да учествујемо јер каже се  "Светиње светима", а ми се причешћујемо. Христос нас удостојава.

слободно питај све.... ту смо да сви причамо...    0104_cheesy

п.с.  Није све баш тако сјајно као што неки мисле... далеко од тога...

Подели на овим сајтовима

podelu na neke nas i njih svete i ne svete dostojne i nedostojne nove i stare ne pravi niko drugi do oni koji ne razlucuju istinski znacaj liturgije u odnosu na magijsku formu. jer mislimo da ako smo odstojali ili odslusali liturgiju dobili smo izvesnu injekciju blagodati i to je to, od nas dosta. a retko shvatamo da je cilj sluzenja liturgije pricescivanje zivo i aktivno ucestvovanje u zajednici, koje je toliko uzvioseno da pitanje otvaranja i zatvaranja vrata i sl nema nikakav znacaj. ali na zalost kako slabi istinska svest o sveliturgicnosti ljudskog zivota, tako forma obuzima sve i guse sustinu do maksimalnih razarajucih i tesko zaceljivih rana

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Prvo zelim da se zaista od sveg srca zahvalim Goranu na postavljenom tekstu Monahinje Stefanide  8084.gif. Nemam teolosko znanje, ali ono sto znam da imam je iskustvo Zajednice, Liturgiju kao nacin jer je to upravo dar Zajednice i naravno Duhovnog Oca koga mi je Bog podario na putu. I mnogo bih zelela da kazem jer ovo je nasusna tema, nasusna potreba, ali i veoma bolna. Ovo je tema o kojoj se najradije cuti a neznanje i neutemeljenost, pre svega u Liturgijskom nacinu zivota dovodi do velikih problema i neprijatnosti. Nazalost svedoci smo stravicnih prizora i scena u kojima se Vladikama onemogucava vrsenja sluzbe. Od takvih situacija prave se teme u zutoj stampi, razdori... Probleme i slobodno mogu da kazem uzase kojima su izlozeni svestenici o kojima se i zna i ne zna ne zelim ni da govorim. Ko su akteri nemilih scena? Pa upravo oni koji na Liturgiju ni ne dolaze, oni koji "znaju cinjenice".

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

Nemam teolosko znanje, ali ono sto znam da imam je iskustvo Zajednice, Liturgiju kao nacin jer je to upravo dar Zajednice

8084.gif 0705_read 0703_read:)

?????? ??. ???????? ?????????. ???, ? ?????? ???? ?? ???? ?? ? ??? ????? ????????? ??????? ?????????? ???? ?? ???????? ???????.

?.?. ????, ???????? ?? ?? ???    :)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Prvo zelim da se zaista od sveg srca zahvalim Goranu na postavljenom tekstu Monahinje Stefanide  8084.gif. Nemam teolosko znanje, ali ono sto znam da imam je iskustvo Zajednice, Liturgiju kao nacin jer je to upravo dar Zajednice i naravno Duhovnog Oca koga mi je Bog podario na putu. I mnogo bih zelela da kazem jer ovo je nasusna tema, nasusna potreba, ali i veoma bolna. Ovo je tema o kojoj se najradije cuti a neznanje i neutemeljenost, pre svega u Liturgijskom nacinu zivota dovodi do velikih problema i neprijatnosti. Nazalost svedoci smo stravicnih prizora i scena u kojima se Vladikama onemogucava vrsenja sluzbe. Od takvih situacija prave se teme u zutoj stampi, razdori... Probleme i slobodno mogu da kazem uzase kojima su izlozeni svestenici o kojima se i zna i ne zna ne zelim ni da govorim. Ko su akteri nemilih scena? Pa upravo oni koji na Liturgiju ni ne dolaze, oni koji "znaju cinjenice".

??? ??? ?? ??????????, ???? ???? ?? ? ?????, ? ?????????, ???????? ???? ?? ?????? ?????? ?????? ????????, ????? ??? ???? ???? ????? ???? ????? ??????? ?????? ???????? ? ?????????? ???? ?? ???? ????? ?? "?????". ???????, ????????? ???? ? ??????????? ?????, ?????????? ? ???????? (??? ???? ??? ???? ?????? ????????? ?? ?????), ???????? ?? "?????????" ?????? ???? ??? ???? ??????? ? "???????????" (???????????? ?? ?? ???? ????? ????? ????? ? ????????????, ???????. ????? ?? ???????????????), ?? ???? ?? ??? ?????? ????, ?? ?? ???????? ???... ?? ???? ??????? ?? ????? ???????? ???? ?? ????????? ? ??????-??? ?????? ? ???? ????????? ?? ?? ??????????, ???? ?? ???????.

?? ??? ?????, ? ????? ??????, ?? ?????? ????????: ??? ???????? ???? ???? ???, ? ? ???? ??, ? ?? ???? ?? ??????? ????? ??? ?? ????. ?????? ?? ?? ?????? ??????? ????. ?? ??? ????? ?? ???????? ????????????? ?? ?????? ?? ????????? ??? ???? ?????? ???? ???? ?? ??????? ????????. ?? ?? ???? ????? ?? ?? ??????, ??? ???? ???? ????? ? ??? ?????????? ? ??? ????? ? ???????? ??????? ???????. ???? ?? ?? ?? ?? ???? ???????? ????????? ???? ?? ? ?????? ??????, ? ????? ?? ?? ??? ??????? ????????? ?????? ???????? ???????. ????, ??? ??? ????? ??????? ???? ?? ?? ?? ??????? ?? ????? (??? ?????? ??????????). ??, ??? ????? ??? ???? ?????? ???? ???? ???? ?? ??????? ??? ???? ?? ??? ?????, ?? ?? ????? ?? ??????? ?????. ???????, ?? ???? ???? ???? ?? ???? ????, ? ???? ??????? ??? ???? ??? ? ????. ????? ?????? ?? ???????????. ? ?????? ??? ????? ? ???? ????.

Подели на овим сајтовима

Да , ово је интересантна причица за тог свештеника што наводи о.Иван.

Мада и он би могао , ако жели мало по мало и те људе привести познанију права .

Велики је проблем та наша вечита потреба за поделама, тачније за борбом за истину која се не истражује не тражи довољно дуго и јако и онда по површности нашег мишљења долазимо до тога да се делимо на стародверце и новодверце.

Мислим смешно , па шта рећи за Србе за време турака који су литургију служили у шуми на пањеу место часне трпезе , а хајдуци доносили одежде за попа и потребне сасуде, поп се крио у селу међ обичним светом да га турци неубију.

Е куку нама.

Ја нешто мним да је данас важније људе приводити јединству и миру него их учити разне теолошке запетљанције, шта ће им то , кад ни сами нису сабрани ни целосни...

Подели на овим сајтовима

Гледо сам својим очима два дојучерашња велика грешника, један бивши наркоман новодверац а други бивши алкохоличар стародверац , ни један ни други практично још нису дошли себи а већ су улетели у међусобну распру о дверима, мислим која лудница...

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog!

Evo doslo i ovo pitanje na red i na ovom forumu. Treba razgovarati o svemu u ljubavi pa i o ovom pitanju.

Zato i postavih isto mom svesteniku po zavrsetku Sabora u Maju. Iz razgovora sa njim sam nesto shvatila ili bar mislim da jesam. 8084.gif

Liturgija kako se danas sluzi nije sluzena u pocetcima hriscanstva...znaci bile su promene i pre. Kad i kako nesto menjati...misljenja sam da mirjani poput mene ne mogu sagledati i znati sve pojedinosti same liturgije. Znaci treba da o tome raspravljaju nasi episkopi i sva svestena lica...to bi trebalo da bude neki vanredni sabor sa samo tom tackom dnevnog reda. Nema veze koliko to trajalo a naravno da se pre toga donesu neka zajednicka stanovista iz na nivou eparhija pa sa tim na sabor. Za mene kao neuku i nedostojnu da o ovome suvise pricam, samo cu reci jedno...ko se tek uci pravoslavlju, tek pocinje da dolazi na liturgiju, a pogotovo ako recimo ide na vise mesta i desi se da je na jednom sluzba sa zatvorenim dverima i na drugom sa otvorenim dverima...sta ce ta osoba uraditi...verovatno ce se povuci i kad naidje na inoverce koji hule na Boga i nase episkope, svestenike...naravno da je ta osoba sklona da podrzi onog sto huli.

Moj licni primer sto se tice pricesca; Dosla sam na sluzbu u crkvu u Srbiji na Vidovdan....nisam se pripremala za sveto pricesce....kad sam dosla da primim naforu svestenik htede da me i pricesti a ja nisam jer se nisam pripremila....vidim i druge koji dodjose ili na kraj sluzbe ili polovinu i pricescuju se...Sad da li sam ja u krivu ili oni...zar nije priprema za pricesce ne samo post nego i molitva, ispovest pa onda pricesce...

Negde sam procitala da su se na pocetku svi pricescivali na svakoj liturgiji ali nisu gresili ko mi sada...(ne znam da li se tacno ovde izrazih).

Ocigledno da treba nesto da se menja i narod treba da se uci i produhovljuje...dug je to put ali treba verovati i moliti se za nas gresne.

Ne znam iskustva svestenika ovde na forumu ali sam misljenja da oni koji vec sada sluze sa otvorenim dverima krse propise SPC ako to nije jos uvek usvojeno...

Bojim se samo da sve ovo ne dovede do nekih novih podela u SPC. Vidite koliko nam je trebalo vremena da se prevazidje podela van zemlje i ujedine samo na papiru Novo-Gracanicke Eparhije sa SPC. Jos uvek je samo na papiru a u praksi se vide podele i te kako.

Stoga braco i sestre u Hristu budimo jedinstveni u ljubavi i veri nasoj, postujmo nase svestenike i vladike i ne dozovolimo jos jedan raskol.  0102_laugh joooj

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

zar nije priprema za pricesce ne samo post nego i molitva, ispovest pa onda pricesce...

Negde sam procitala da su se na pocetku svi pricescivali na svakoj liturgiji ali nisu gresili ko mi sada...(ne znam da li se tacno ovde izrazih).

???????? ?? ???????? ?? ??? ??? ?????, ???? ??? ?? ??????. ? ??????? ???? ?????????. ?? ??? ???????, ????? ???? ?? ? ??? ?? ???????? ?? ????. ??? ????? ???? ??????? ?? ????????, ???????? ?? ??????? ???? ???? ????????? ? ???? ?????????.

?????? ?? ???? ???????? ???? ??????? ?? ??? ??. ?? ????? ?? ??????? ????? ?????? ???? ???? ????????. ??? ??? ? ??????? ??? ?? ??????? ?????, ???????? ?? ??????, ?????? ?? ?????? ? ????????.

?.?.  ????? ?? ??? ??????????? ????????, ??????. ??????? ????, ???????, ????????.. ?????. ??? ?? ?? ????? ?? ???? ? ????????- ?????????- ????? ??? ???????. ??? ???? ?? ??? ? ??? ?????? ?? ??.

Подели на овим сајтовима

Razumem ja da su i pre ljudi gresili...sve je to OK...ali ovo ne znam...ako se mozemo pricescivati stalno bez posta i molitve...cemu onda post Sredom, Petkom, i 4 velika posta?

Jel' i ovo na listi promena same liturgije?  joooj

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Све Свете тајне наше Цркве се сливају у једну, Тајну Христову, у Свету Литургију. Ја се крстим да би се причестио, исповедам да би се причестио, јелеосвећење вршимо да би оздравио и причестио, венчам се да бих са женом учествовао иу Евхаристији и причестио, рукоположен сам да бих служио Литургију и причестио.

Друго, драга PD, не треба се плашити разговора, ми овде разоварамо да би нам било јесније зашто је Литургија стављена у центар наше вере православне.

Ја ћу сад да вам дам део једног текста који је предговор Жичког благовесника (издање Епархије жичке) који носи наслов "Божанствена Литургија:

"Обрадовала нас је вест са пролећног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ (овај часопис је изашао јуна 2007) на коме се, између осталих значајних питања, расправљало и о Литургијском Поретку наше Цркве, а нарочито закључак да се Богослужбени поредак уподоби вековној пракси. Ово значи само једно, ДА СЕ ЦЕО ПОРЕДАК БОГОСЛУЖЕЊА УПОДОБИ СВЕТООТАЧКОМ ОБРАСЦУ, И ДА СЕ НАСЛАГЕ КЛАСИЦИСТИЧКОГ, ТЕРЕЗИЈАНСКОГ И ТРИДЕНТСКОГ УТИЦАЈА- КОЈЕ НОСЕ ДУХ АНТИПРАВОСЛАВНИ ИСЧИСТЕ И КАО НЕПРАВОСЛАВНЕ ОДБАЦЕ!"

Смисао сваке Литургије јесте ЈЕДИНО учествовање у Тајни Христовој. У служебнику који је превео свети авва Јустин Поповић јасно пише: "МИ, који смо примили божанствене, свете, пречисте, бесмртне, небеске и страшне Христове тајне, стојећи смерно достојно забагодаримо Господа!". Дакле ОНИ који примише нека благодаре. Шта би за то време требали да раде они који не примише? У служебнику не пише ништа, зато што такви у Литургији не постоје.

Грубо је поређење, али није лоше ради боље слике: Замислите, да одете у биоскоп и неко вам веже повез преко очију и ви гледате филм. Шта би сте видели? Мрак. Додуше, чули би филм, али да ли је то довољно да би рекли да сте одгледали филм?  Чули сте Литургију? Да ли је то довољно? У Цркви не постоји категорија слушалаца Литургије, постоји само категорија учесника, био он Епископ, свештеник или народ Божији. Ово је врло јасно, ко жели да разуме. Поставља се одмах питање, да ли ми, заправо, кад смо дошли на Литургију, да ли заиста желимо Христа.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...