PD Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 U USA se sluzi na engleskom u dosta hramova, upravo zbog jezika i 3 ili 4 generacije koja vise ne zna Srpski. Ljudi koji su pristigli tamo nakon ovih zadnjih ratova se zale upravo na sluzbe na engleskom i kao zbog toga ne idu redovno i ne ucestvuju. U Kanadi se sluzi na srpskom a negde se sluzi i na engleskom po jednu odredjenu nedelju u mesecu upravo zbog navodno mladih koji ne znaju Srpski i zato ne dolaze. Kod nas se isto pokusalo i znalo se tacno koju nedelju ce bit sluzba na engleskom, ali i dalje su dolazili isti ljudi ko i kada je na Srpskom, stariji vecinom i ne znaju engleski. Moje subjektivno misljenje je da upravo SPC i sve njene eparhije treba da cuvaju Srpski jezik jer je to jedino mesto gde ce ga cuti i nasa deca i deca nase dece. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Moje subjektivno misljenje je da upravo SPC i sve njene eparhije treba da cuvaju Srpski jezik jer je to jedino mesto gde ce ga cuti i nasa deca i deca nase dece. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богојевић Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Него ја гарантујем да у свакој Епархији има лопова и по тој логици треба све Епископе пензионисати, јер су наводно одговорни за њих звиждање A imas li dokaza za to? Ako ne to je onda kleveta.Isto kao sto ste pricali da u Beogradsko-karlovackoj price o raznim proneverama, zatim dovodjenje svestenika sa strane, iz... za odredjenu svotu novca, preko tih i tih judi.. po novinama pisali i sablaznjavali nas da se parohije dobijaju za novac, cak i rukopolozenja... A ni jednog poznatog dokaza, nego samo ogovaranja i klevete s ledja. Хоћеш рећи да има Епархије гдје нема ни једног лопова?За мене је рецимо лоповлук када свештеник за сахрану тражи 300 евра (а чуо сам поверљиво за такав примјер). Пратећи ста све пишете овдје закључујем да сте непријатељ наше цркве.Много сте "обавијештени" о свему што наноси штету цркви.У што Ви уопште вјерујете.За чији интерес блатите часно свештенство наше цркве.Лако је тако као анонимус лупетати и лажињати по форумима. Бог очекује од нас, очекују и свети преци наши, да увек поступамо као народ Божији, као људи свесни, који знају шта раде јер има и оних који то не знају, по речи Господњој са крста за оне злочинце који су се под крстом ругали Њему, а Он се молио Оцу: "Оче опрости им, не знају шта раде". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Брате Богојевићу, тај случај је био у једној парохији у Семберији (и знам о чему причам). Ако сматрате да сам против Цркве то је ваш проблем. Наведите ми један мој цитат гдје ја позивам или одобравам раскол? Само сам реалан и кажем да има много горих у СПЦ од о. Артемија...зар нисам у праву?Иматели савјест чисту па да кажете да нема већег лопине од о. Артемија?По вашем ставу је то тако. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Незнам због чега се буните Богојевићу, осим ако знате тог свештеника лично или сте можда повезани са њим?Ово је био само један примјер, нажалост има много крупнијих испада појединих људи из Цркве које неби коментарисо. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Артемије: Страдаћу до краја Рашчињени владика Артемије рекао је монасима који су са њим, после депортације са Косова и Метохије преко Краљева данас дошли у Београд, да је спреман „да за Христа страда до краја“ и да је "очигледно да мора да до дна испије чашу жучи коју су му спремили браћа архијереји“. Он је то казао на питање монаха шта ће даље да раде, после одлуке црквених власти да му одузму звање владике и да га врате у ранг монаха. Један он монаха нам је пренео и да се бивши епископ неће повиновати ставовима СПЦ. Данас се група од 16 монаха из братства манастира Црна река, који подржавају рашчињеног владику Артемија, предвођена бившим игуманом Јованом, вратила у село Лозницу на планини Јелици, недалеко од Чачка. Целокупно братство, које од јуна ове године борави на имању чачанског привредника Милоја Стевановића, кога мештани зову "грешни Милоје", било је у косметском манастиру Дубоки поток на литургији, коју је у петак служио рашчињени владика, преносе београдски медији. Како сазнаје портал ''Вести-онлине'', Артемије је у недељу после подне стигао у Београд. Наиме, сада монах Артемије, који је рекао да не признаје одлуку о рашчињењу тврдећи да је неканоска, данас је са следбеницима напустио хотел „Ројал“ у Краљеву у којем је боравио од суботе након депортације са Косова и Метохије. У поподневним часовима они су стигли у Београд. Како се незванично сазнаје, очекује се да против бившег владике рашко-призренског буде подигнута још једна оптужница, поред већ подигнуте кривичне пријаве за узурпацију црквене имовине. Нова пријава могла би, како се може чути у епископским круговима, да садржи захтев за проширење оптужнице по питању финансијских малверзација у епархији рашко- призренској због чега се већ води судски спор против Артемијевог бившег секретара Симеона Виловског и Предрага Суботичког, управника епархијског градитељског центра "Раде Неимар“, који се терете за проневеру више од 300.000 евра црквеног новца. С обзиром да је бивши епископ рашко-призренски Артемије у својству сведока на Вишем суду у Београду, током истраге и самог судског процеса, у два наврата био категоричан да проневере није било, да су све новчане транскације ишле са његовим знањем и одобрењем, а исто је поновио и пред судом у Грчкој када је Србија тражила изручење Виловског, владика бачки Иринеј Буловић тада је рекао да би оптужница морала да буде проширена и да се, на жалост, владика Артемије сам нуди. По захтеву врха СПЦ, Артемије може слободно да се креће али само уз полицијску пратњу јер у епископату, како се чуло, постоји бојазан да би он могао да напусти Србију као што је то учинио Виловски, те је на то из врха СПЦ скренута пажња МУП-у Србије. Монаси су у Краљеву сачекали да Артемије, за кога тврде да је болестан, крене према Београду, па су дошли у Лозницу где намеравају да презиме. Полиција прати монахе Монаси су пренели за "Вести-онлине" да су и даље под полицијском пратњом, односно да их надгледају људи без видљивих полицијских ознака и у цивилу. Спекулише се да је пратња одређена, јер је из СПЦ сугерисано МУП-у да би Артемије могао да напусти Србију. Артемију пресуђено по кратком поступку Како сазнајемо у епископским круговима, било је владика који су на Сабору тражили да се не иде на Артемијево рашчињење док о томе не пресуди црквени суд. "Неки од владика су сабраћи архијерејима предочили да Артемије после овако донете одлуке може СПЦ да тужи суду за људска права у Стразбуру и добије спор, други су предлагали да се у виду компромиса Артемију одреди доживотна забрана свештенослужења. Има и оних који сматрају да ће коначна одлука сабора СПЦ о 'случају Артемије' лоше одјекнути у православном свету, јер не треба сметнути с ума да је у случају америчког раскола у СПЦ, у време диктатуре Јосипа Броза, тадашњи патријарх Герман одбио да проблем ломи преко колена, већ је до краја испоштована канонска процедура, иако је Брозова власт вршила стравичан притисак да се Дионисије, иначе познати антикомуниста у САД, елиминише по кратком поступку", наводи један од старијих високодостојника. http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/98374/Artemije-Stradacu-do-kraja#comment-info "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Артемије код Конузина Бивши владика Артемије Радосављевић састао се данас у 16 сати са руским амбасадором Александром Конузином у Амбасади Руске Федерације у Београду. До састанка је дошло на Конузинов захтев, речено је Вестима-онлине у Артемијевом окружењу. Током једночасовног сусрета, како нам је пренето, руски амбасадор интересовао се за најновије догађаје везане за бившег епископа рашко-призренског и његове следбенике- монахе и монахиње, као и за одлуку Светог архијерејског сабора СПЦ о Артемијевом рашчињењу. "Осим тога, амбасадора Конузина су посебно занимала дешавања у манастирима Дубоки поток и Девине воде од вечери 18. до свитања 20.новембра. Осим за хронологију дешавања, амбасадор Конузин се распитивао и ко је све учествовао у немилим догађајима избацивања владике Артемија и монаштва из тих манастира и зашто. Исто тако интересовало га је ко је све учествовао у њиховој депортацији и на чији позив. Питао је такође да ли је и у ком обиму примењивана сила, а желео је да зна да ли је владика Артемије и данас под дискретном полицијском пратњом МУП-а Србије“, пренео нам је један од Артемијевих присталица. Извор: Вести онлајн "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Ово са Руским абмасадором ће бити интересантно...познато је свима да амбасадор ради оно што му матична држава каже. Е сад, када знамо да је РПЦ врло везана уз државу и држава уз РПЦ све се може тумачити...по мени ово је наредба РПЦ да би проверили и са друге стране шта се стварно дешавало. Али видећемо... Замислите сценаријо да РПЦ призна Артемија као канонску Цркву facenew22222222 "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Da,vladika Nikolaj velimirović je pričao engleski sa akcentom! Vodio je računa o Pravoslavnoj srpskoj pastvi i širio je Jevanđelje među ostalim američkim narodima! To je rezultovalo tim da su ga crnci na Menhetnu dočekali držeći srpsku zastavu i pevajući srpsku himnu a jevreji su rekli da je jedan od najvećih ljudi koji se rodio ! Добро, али то не значи да србски владика мора да зна енглески, већ је само додатни плус за владику. Ако различити амбасадори који су постављени на своје положаје, ради политике која данас јесте а сутра није,могу да науче језик народа који је већински у датој земљи,онда је трагедија утолико већа зато што православни епископ није у стању да научи језик да би заступао Јеванђељску "политику" која је вечна и непролазна! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Артемије код Конузина Бивши владика Артемије Радосављевић састао се данас у 16 сати са руским амбасадором Александром Конузином у Амбасади Руске Федерације у Београду. До састанка је дошло на Конузинов захтев, речено је Вестима-онлине у Артемијевом окружењу. Током једночасовног сусрета, како нам је пренето, руски амбасадор интересовао се за најновије догађаје везане за бившег епископа рашко-призренског и његове следбенике- монахе и монахиње, као и за одлуку Светог архијерејског сабора СПЦ о Артемијевом рашчињењу. "Осим тога, амбасадора Конузина су посебно занимала дешавања у манастирима Дубоки поток и Девине воде од вечери 18. до свитања 20.новембра. Осим за хронологију дешавања, амбасадор Конузин се распитивао и ко је све учествовао у немилим догађајима избацивања владике Артемија и монаштва из тих манастира и зашто. Исто тако интересовало га је ко је све учествовао у њиховој депортацији и на чији позив. Питао је такође да ли је и у ком обиму примењивана сила, а желео је да зна да ли је владика Артемије и данас под дискретном полицијском пратњом МУП-а Србије“, пренео нам је један од Артемијевих присталица. Извор: Вести онлајн Strani placenik zar ne? Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Ово са Руским абмасадором ће бити интересантно...познато је свима да амбасадор ради оно што му матична држава каже. Е сад, када знамо да је РПЦ врло везана уз државу и држава уз РПЦ све се може тумачити...по мени ово је наредба РПЦ да би проверили и са друге стране шта се стварно дешавало. Али видећемо... Замислите сценаријо да РПЦ призна Артемија као канонску Цркву facenew22222222 Da ista znas o Pravoslavnoj crkvi zsnao bi da je takva opcija nemoguca.I jos malo lekcija iz srp(b)skog jezika. Scenario bez J A prva lekcija je obrisana od strane Dejana da bi potvrdio nesto sto mi je danas poslao. Ja ga ne vredjam Dejane samo ga molim da nauci kako se koristi NE u srpskom jeziku i kada je spojeno, a kada razdvojeno. Sramota za nekoga ko se toliko hvali poznavanjem srpske kulture, jezika, vere... Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богојевић Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Брате Богојевићу, тај случај је био у једној парохији у Семберији (и знам о чему причам). Ако сматрате да сам против Цркве то је ваш проблем. Наведите ми један мој цитат гдје ја позивам или одобравам раскол? Само сам реалан и кажем да има много горих у СПЦ од о. Артемија...зар нисам у праву?Иматели савјест чисту па да кажете да нема већег лопине од о. Артемија?По вашем ставу је то тако. Има ко да суди о томе .Ко је вама дао за право да ви судите.Ко је Вама дао за право да ви коменатаришете и критикујете одлуке Патријарха Синода и Сабора. Бог очекује од нас, очекују и свети преци наши, да увек поступамо као народ Божији, као људи свесни, који знају шта раде јер има и оних који то не знају, по речи Господњој са крста за оне злочинце који су се под крстом ругали Њему, а Он се молио Оцу: "Оче опрости им, не знају шта раде". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Брате Богојевићу, тај случај је био у једној парохији у Семберији (и знам о чему причам). Ако сматрате да сам против Цркве то је ваш проблем. Наведите ми један мој цитат гдје ја позивам или одобравам раскол? Само сам реалан и кажем да има много горих у СПЦ од о. Артемија...зар нисам у праву?Иматели савјест чисту па да кажете да нема већег лопине од о. Артемија?По вашем ставу је то тако. Има ко да суди о томе .Ко је вама дао за право да ви судите.Ко је Вама дао за право да ви коменатаришете и критикујете одлуке Патријарха Синода и Сабора. je li ti možeš da nam navedeš izvod iz zakona gdje se zabranjuje govoriti o sinoidu i saboru?ne znam gdje si čuo da se o tome ne smije govoriti, oni nemaju status nepogrešivosti u pravoslavlju i o njima se smije govoriti. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Новембар 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Јако ми је жао о.Артемија, али ми није јасно зашто говори о "чаши жучи која су му браћа спремили" ако он непрестано изазива Патријарха и Сабор опонирањем да му додјељују додатне епитимије. Он сам конкретним поступцима испровоцира одређене акције црквених власти, а онда тврди да су "припремљене унапријед". Шта је Сабор могао друго? Једино да га пусти да до краја живота све ради како је њему лично по нахођењу без икаквог обазирања на то шта Сабор Српске Цркве мисли? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Moras biti neograniceno cinican i bezobrazan; pa dati izjave tipa "eto molili su nas da dole dodjemo a onda nas teraju", "zvali su siptarsku policiju da nas izbacuje"; "ne pozivaju nas na sabor"i sl. kada se zna da nista od toga nije istina ili je vrlo zlobno prezentirano. Strasno je i kako manipulise sa lazima tipa övo mu se desava radi Bajdena "( kao da Bajden haje sta o njemu misli Artemije) i "napadaju me jer sam protiv pape". Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука