timjančica Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 По добијању званичног дописа САС-а садашњи о. Артемије треба да беспоговорно поступи по акту, зар не? Да ли и даље он може да се врати у манастир Шишатовац а не да се потуцају по разноразним хотелима? Требало би да је тако. Међутим, ја мислим даће покренути и кривични поступак против њега због оне хајдучије јуче. danas se razmišlja unaprijed. ispred vremena. šta ima služba da bude blagodatna kada ćemo ga i onako vjerovatno raščiniti. šta ti je moderno vrijeme. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Да се човек прекрсти и левом и десном... ма каква црна рука они су што би рекли наши сељаци "још ономад" Богу на истини... по мени је ријеч о БУДАЛИ! 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ова тема је већ постала жешћа баљезгарија. Да се ја нешто питам ја би то укино, мислим затарабио. Па ово је већ 41 страница а све што је вредно прочитати на овој теми може стати у 5-6 страница. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Да се човек прекрсти и левом и десном... ма каква црна рука они су што би рекли наши сељаци "још ономад" Богу на истини... по мени је ријеч о БУДАЛИ! 4chsmu1 Ово би, као, требало да уплаши Цркву... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Човјече, као прво могу ћале да ти будем по годинама, као друго лично познајем о.Артемија од времена кад си се родио и још једном те молим да престанеш више са шупљим причама. Незнаш ти колко ја имам година...можда имам 80 година. 4chsmu1 не прави се паметан, цела жру администрација и модерација зна да имаш 20 година. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 И мени нешто није јасно: Он је у расколу а монах је СПЦ. То баш и није јасна еклисиологија? Може ли неко на ово да одговори? Како неко може бити и формалнио и неформално у расколу, па макар био монах у СПЦ? Или јесте у Цркви или није...Дакле, у свему овоме можемо рећи да о. Артемије није у расколу јер је и даље у СПЦ и дај Боже да тако и остане. мислим да је акривију примио за оно што је урадио.идемо даље, чека се ново дело па да се равна или сече. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ali ajde sad malo da budemo realni. Kako SA Sabor sve sto je u vezi Vladike Artemija (nemojte misliti da ga branim) daje saopstenja za javnost, a za ove po meni ozbiljnije stvari ne. Slozicete se da je ovo ozbiljnije od toga da li je neki vladika proneverio novac ili ne. Taj isti Irinej Bulovic, koji iznosi ta saopstenja, sluzi sa Rimokatolicima i to ne bas tako retko. Cak su bili snimci i na TV Vojvodini. To sam gledala dok jos nisam ni cula za rec ekumenizam i nisam znala sta znaci, pa sam se zgrozila. Molim da mi oprostite na mešanju u ovom teškom času za SPC, za koji se nadam da će ipak uz Božiju pomoć biti rešen na najbolji način, ali želim samo da vam kažem da NIKAD ni jedan vaš arhijerej nije SLUŽIO sa nama. Ako ih vidite na slikama sa liturgije, oni su SAMO gosti, kao što na našim liturgijama može biti prisutan ko god to želi (naravno, veoma dragi i uvaženi gosti). Nikada ih, posebno ovde u Srbiji, ni mi ne bi želeli da dovedemo u probleme sa takvim stvarima. Dakle, još jednom: NIKADA ni jedan vaš vladika (ali ni sveštenik) nije sasluživao sa nama. Možda se po koji put prekrste kad pomenemo Svetu Trojicu, možda sami za sebe izmole Oče naš, ali to je sve.ма ти си римокатолички плаћеник, ништа ти не верујемо oleeeeeпс. шалим се наравно, врло сам ти захвалан за овај коментар. време је неким људима мало да се разбију илузије које су им натрпали у главу злехуди језици 4chsmu1 oleeeee oleeeee наравно да је римокатолички плаћеник , па сигурно га не издржавају православни парохијани... о томе нисам ни размишљао.озбиљно, то је била шала и карикирање ситуације, ал ми је баш баш драго што је то написао јер до сад на овом форуму нису људи имали прилике да чују ''другу'' страну brokoli клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 И мени нешто није јасно: Он је у расколу а монах је СПЦ. То баш и није јасна еклисиологија? Може ли неко на ово да одговори? Како неко може бити и формалнио и неформално у расколу, па макар био монах у СПЦ? Или јесте у Цркви или није...Дакле, у свему овоме можемо рећи да о. Артемије није у расколу јер је и даље у СПЦ и дај Боже да тако и остане. мислим да је акривију примио за оно што је урадио.идемо даље, чека се ново дело па да се равна или сече. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 гледам сад ову Литургију, и размишљам јел овако изгледа кад се ништа не деси ... мени је ово страшно, поражавајуће, није ми нормално да неко толико одступи мозгом и не схвата кад му Сабор наметне забрану свештенодејства ... молим те Боже, ако икад ударим на Тебе, не удри ме у памет да могу да се вратим 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 гледам сад ову Литургију, и размишљам јел овако изгледа кад се ништа не деси ... мени је ово страшно, поражавајуће, није ми нормално да неко толико одступи мозгом и не схвата кад му Сабор наметне забрану свештенодејства ... молим те Боже, ако икад ударим на Тебе, не удри ме у памет да могу да се вратим 4chsmu1 nametne je izraz koji već bliže opisuje način na koiji mu je zabranjeno sveštenodejstvo. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Mene nesto cudi,sto li upadose u manastir na KiM,kad ta eparhija delimicno obuhvata i centralnu Srbiju?Mozda bombasticnije zvuci kad KPS istera ,nego MUP RS...Kriminal je kriminal,on nema veru ili naciju.Opameti ih,dobri Gospode... Strasno je to sto obican narod koji se malo razume u dogme(kao ja,npr.),svasta moze da pomisli...Ovo je bas smucivanje ili pokusaj istog.Mene,doduse,iako sa skromnim znanjem,nece smutiti,ali dosta se ljudi dvoumi i cudi...A neprijatelji likuju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 гледам сад ову Литургију, и размишљам јел овако изгледа кад се ништа не деси ... мени је ово страшно, поражавајуће, није ми нормално да неко толико одступи мозгом и не схвата кад му Сабор наметне забрану свештенодејства ... молим те Боже, ако икад ударим на Тебе, не удри ме у памет да могу да се вратим 0442_feel nametne je izraz koji već bliže opisuje način na koiji mu je zabranjeno sveštenodejstvo.зар постоји други за ово?мислиш да неко сам себи ''допусти'' забрану свештенодејства? или си мислила злонамерно, па ћу ти онда одговорити да му ни то чак није наметнуто јер му нико није ни прекинуо ''литургију'' коју је служио. остаје само питање, КОМЕ је онда служио литургију, а шта се десило духовно са тим људима који су се ''причестили'' на таквој ''литургији''. то су озбиљне ствари сестро, не знам да ли размишљаш о томе да су се ти људи духовно погубили тиме? има ли неко одговор на ова питања, није ваљда ово први пут да је неко тако избудалио па Црква не познаје овакав случај? мада, свашта може бити, ђаво никад није исти -smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='facenew22222222' /> клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 озбиљно, то је била шала и карикирање ситуације, ал ми је баш баш драго што је то написао јер до сад на овом форуму нису људи имали прилике да чују ''другу'' страну facenew22222222 Kakvu drugu stranu? KC sa ovim slučajem nema ama baš ništa. Lično, mislim, da su ovde debeli privatni interesi umešani, a da bi se zamazale oči, maše se dežurnim krivcima - "ekumenistima" i katolicima. Ima tu još jedna stvar. Onaj ko se boji dijaloga - nije siguran u sebe i u svoju veru. Da jeste, rado bi stupao u dijalog iz barem dva razloga - siguran je u ispravnost svoje vere i siguran je da njegovi argumenti imaju dovoljnu težinu da utiču na onog drugog. Ko se boji dijaloga, plaši se u stvari da sam ne poklekne. Čini mi se da ovakvi slučajevi to najbolje dokazuju. Eto šta čovek napravi pod stare dane! Okrenu leđa sopstvenoj Crkvi na najgori način i još povuče u propast masu nedoraslih sa sobom - e to je tragedija, a ne ekumenizam. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 0442_feel 0442_feel facenew22222222 u centar Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VladanSimić Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Много владика и теолога у задње време неће се руководити по Божијем расуђивању, оним што је за народ корисно, већ по чулном, телесном, застраниће а и по наговору људи, угађаће им, биће ту и политичара и других са којима ће они пријатељства градити. Неће расуђивати по поукама Светих отаца, ВЕЋ СВОЈИМ ЗНАЊЕМ, КОРИСТЕЋИ НАДМЕНО ПОВЕРЕНУ ИМ ВЛАСТ, ДА НАМЕТНУ НЕКА СВОЈА ПРАВИЛА У ЦРКВИ: БИЛО О ПОСТУ ИЛИ НЕКЕК ДРУГЕ НОВОТАРИЈЕ, КОЈЕ ДО ТАДА НИКО ЧУО НИЈЕ, И ТОМЕ ЋЕ СЕ ЧУДИТИ МНОГИ. И НАРОД ЋЕ ТО САМ УВИДЕТИ, МНОГИ ЋЕ СЕ УСПРОТИВИТИ, ЈЕР ЋЕ ДУХОМ ОСЕТИТИ ДА ТО НЕШТО НИЈЕ У РЕДУ. И ТАКО ПОНЕШЕНИ СВОЈОМ НАДМЕНОШЋУ И ГОРДОШЋУ, А КОРИСТЕЋИ ВЕЛИКИ ПОЛОЖАЈ И ВЛАСТ ПОВЕРЕНУ, МНОГЕ ЋЕ ПОГРЕШНЕ ПОТЕЗЕ ПОВЛАЧИТИ, многе ће наредбе нерасудне давати, да ће бити тешко да их подчињени послушају и да их прате. ОД ЊИНЕ ГОРДОСТИ ЈАВИЋЕ СЕ ПЛОД ЊИХОВИХ САМОВОЉНИХ ОДЛУКА (јер Бог се гордима противи а своје путеве њима не открива): многи ће се послови завршавати преко везе, угађањем грешницима непокајаним и огрезлим у криминал, који су своју имовину стекли на лоповски начин закидајући сиротињи, и тако ће у истим замкама бити са њима. Многе ће бринути владике о материјалном, а монаштво ће се осипати, на духовно се неће ни мислити, ТЕШКО ЋЕ СЕ МОЋИ СА ЊИМА СПОРАЗУМЕВАТИ, МНОГИ НЕЋЕ МОЋИ ТО ОЋУТАТИ, ПА ЋЕ БРИТИ ПРОГОЊЕНИ И ИСПАШТАЋЕ. МНОГЕ ВЛАДИКЕ И СТАРЕШИНЕ ЋЕ ПРИМЕЊИВАТИ НЕКЕ НАВОДЕ ОТАЦА ПОВРШНО, ЗАНЕМАРУЈУЋИ СУШТИНУ И ШИРИНУ ПОУКЕ ТЕ НЕ САГЛЕДАВАЈУЋИ, РАСУЂИВАЋЕ ЈЕДНОСТРАНО. Ширину поуке никад сагледали нису, а нешто СВОЈЕ ХОЋЕ ДРУГИМА ДА НАМЕТНУ КАО ПРАВИЛО НОВО. ИЗМИШЉАЋЕ ОНИ И НЕКА НОВА ПРАВИЛА ПОСТА, И ТО ЋЕ НАРОД ЗБУЊИВАТИ И НЕКЕ НОВОТАРИЈЕ АЛИ ПОДВИГА ОНИ НЕЋЕ ДРЖАТИ, да по Божијем добију дар расуђивања и мудрости. НЕКИ ЋЕ СЕ ТАКО ПОНАШАТИ А НЕКИ НЕ, ПА ЋЕ МЕЂУ ЊИМА БИТИ РАЗДОРА И НЕСЛОГЕ, А НАРОД ЋЕ ТО СВЕ И ВЕРНИЦИ ИСПАШТАТИ. Неки ће тако постати неосећајни, товариће тешка бремена да ће се подчињени У ЧУДУ ЧУДИТИ КАКО ДА ПОСТУПЕ, А ДА НЕ ПОГРЕШЕ. Тако ће живе људе гутати својим нерасудним одлукама, без претходног саслушања и испитивања, па отуда ће бити ПОМЕТЊА и прелазак монаштва из једне Епархије у другу и неће имати ко да их саслуша. Отац је говорио: О ВЛАДИКЕ И СВЕШТЕНИЦИ НЕМОЈТЕ ГРАДИТИ ПРИЈАТЕЉСТВА ИЗ ИНТЕРЕСА СА ЉУДИМА, ВЕЋ ИХ ВЕРИ УПУЋУЈТЕ И ТЕЖИТЕ ДА ИХ СА КРИВОГ ПУТА ВРАТИТЕ, ДА НЕ БИСТЕ ЗАТО БИЛИ ОСУЂЕНИ! МНОГИ СУ БЕЗ ИСКУСТВА МОНАШКОГ СЕЛИ У ФОТЕЉЕ И ТУ ПРОБЛЕМИ ВЕЛИКИ НАСТАЈУ, ЈЕР ОНИ НЕ МОГУ МНОГО ТОГА РАСУДИТИ КАКО ТРЕБА... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука