Mиљан Танић Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ја би био поносан да постанем истински ревнитељ, то сам данас више пута рекао. ПРАВОСЛАВЉЕ ИЛИ СМРТ. Stoga ti ja ponovo kažem: prestani da popuješ nama iz svoje lepo uređene države tamo preko grane i dođi ovamo pa revnuj. A za moj posao ti ne brini 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Љубав и туга може заједно...ја сам данас био тужан као ретко када у животу, али сам био тужан јер волим оца Артемија. И ту ми љубав према оца Артемију нико неће одузети!!! U nekoj hipi nju ejdz psihologiji. U hriscanstvu ako ti je srce ispunjeno tugom, izneverenoscu i ocajem onda ti nije ispunjeno ljubavlju. Simple as that. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
majamaric Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Pa kako to da taj isti Sabor nije nasao za shodno da reaguje kada je vladika Lavrentije (a nije jedini)vodio svestenike na poklonjenje papi i kad su mu se svi od reda klanjali i ljubili ruku. Taj snimak je nesto najtuznije sto sam ja videla. I tada sam se uplasila sta ce biti sa nama i Pravolsavljem uopste. Ovo sto se danas desava je tuzno ali neophodno. I sigurna sam da do ovoga ne bi doslo da crkvom ne upravlja drzavni vrh koji nas je srozao skroz kao narod, a sad je udario i na najsvetije Слажем се. П.С: Пошто си нова на форуму, не дозволи да те преобрате против Артемија, Аве Јустина, Св. Саве. Вјечити су то манипулатори и псхихолози, али данас им се види право лице... Посјета владике Лаврентија јесте проблем, али да ли се питате да ли је то од епископа јавно изнио на Сабору или уопште у јавности. Али ево рецимо примјер? Владика Лаврентије је екумениста по овоме што је наведено у посту, а с друге стране он је за очување нечујног читања молитава, колико знам. А глас оник који не ревнују по разум је да такве сврставају исти кош. Љубав, брате Семберац, то нам недостаје! Pa bitno je da nas patrijarh i Vladika Bulovic imaju ljubavi prema katolicima koje nazivaju sestrinskom crkvom, a svog brata vladika Artemiju nazivaju sektasem. Inace Semberac, ja imam svoj stav. Ovde sam dosla da cujem i druga misljenja da vidim da li gresim. Ali sad sam sigurna da je Vladika Artemije u pravu Ако ти РИМОкатолици (научите барем толико да смо ми заправо католици, ако већ сматрате да сте компетентни да дајете мишљења о теолошким темама) ПОНОВО почну да нам отимају Цркве и манастире, како то један умировљени православни епископ сада на жалост ради, онда ће и Црква сигурно имати став о томе. Али, колико смо ми далеко од наших светих предака... Па знате ли Ви, Мајо, да побожним Србима некада ни на крај памети не би било да се са оволиким мањком поштовања изражавају о Светом архијерејском Сабору Српске православне Цркве, да себи узму за "право" да процењују кога Сабор и патријарх и на какав начин требају да воле више или мање. Ето, самовоља и одсуство смирења једног епископа, довели су до тога да је све више људи који себе виде као патријарха и Сабор "за себе." Е, ова анархија, овај хаос, ово одсуство присебности код верних, управо је и било циљ оних који су архитекте овог раскола. Па добро, ако сматрате да је владика Артемије "у праву," верујем да нећете још дуго чекати док Вам не постане "патријарх." Вама очигледно није чудно да је он тај који је "црква" - а сви други српски епископи "јеретици." Kao prvo nema potrebe da budete tako ironicni i maliciozni. Sto se tice SA Sabora, donosio je on mnoge odluke koje nisu ispostovane, ne od Vladike Artemija, vec od drugih vladika. To niste nasli za shodno da kritikujete. I nemojte se ponasati kao da ovakav stav prema Vladiki Artemiju imate od sinoc od kad je dosao na Kosovo. Ovo je sad samo kulminacija.Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista. A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati. I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ја само знам да је владика Артемије данас рекао следеће: Будимо вјерсни нашој светој саборној и апостолској Цркви. Дакле нема говора о потенцирању на стварању нових цркава. Само није лијепо од владике Иринеја Буловића што је данас назвао Артемија секташем а то никада није рекао за римокатолике, то је за мене проблем. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ја би био поносан да постанем истински ревнитељ, то сам данас више пута рекао. ПРАВОСЛАВЉЕ ИЛИ СМРТ. А чим чујем од људе да име ревнитељ у негативном контексту спомињу, шта онда да мислим?Ти си брате Андреје навео ревнитељ под "ревнитеље" и зна се на шта мислиш...али ето, прелистај ову тему како се ревнитељи пљују. Истински ревнитељ ревнује у смирењу и за Христа. Истински ревнитељ је био свети Григорије Богослов: када су га сплеткама сменили са патријаршијског трона у Константинопољу, у току председавања Другим Васеленским Сабором, у миру и смирењу се повукао у своју Нису и, мада оптужен и осуђен заиста на правду Бога, он је Богу само захваљивао на милости да га и кроз страдање исповеда. А тек свети Јован Златоуст, пружа нам врхунски пример по разуму ревнујућег православног архијереја и патријарха. Уклоњен и осрамоћен услед дворских сплетки, овај светитељ није подбуњивао него је управо СМИРИВАО народ и монаштво, захваливши Господу што страда. Свети папа Мартин није допустио да дође до побуне против царске власти када су га византијски војници хапсили, заједно са светим Максимом Исповедником - него је, за Христа ревнујући, мученички пострадао далеко од Рима, тужан али уз задржано свето смирење. А где је светоотачки пример за ово што је владика Артемије себи допустио? Не, нећеш га наћи. На жалост и хиљаду пута на жалост, али, овакве ствари су радили само јеретици! Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Stoga ti ja ponovo kažem: prestani da popuješ nama iz svoje lepo uređene države tamo preko grane i dođi ovamo pa revnuj. A za moj posao ti ne brini greengrin Па ако ти је лијепа толко ајд дођи па живи у туђини?Лако је говорити како је рај на земљи у дијаспори...сви ви мислите да паре падају са неба...не брате мој, никако. А не бринем ја за твој посао...само пази да због каријере не разпнеш браћу своју...мислим да знаш на шта мислим. 0409_feel "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista. A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati. I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela Наравно да не треба да улазимо у расправе и да сте слободни да дате мишљење. Али, не би било лоше да га мало и аргументујете 0409_feel А шта је то, Мајо, за Вас "екуменизам" - та страшна реч која ће да оправда сваки поступак, ма колико да је неутемељен у пракси и предању Цркве? Да ли Ви желите да се придружите оптужбама да је учешћем у дијалогу са иновернима наша СПЦ изгубила благодат Светога Духа? Пошто ће то, на жалост, ових дана постати и јавно прокламована теза новог српског патријарха (до душе, биће самопроглашен) Артемија. Управо ће тај "екуменизам" бити разлог да прогласи да је он црква а да су други ззаправо "расколници." Увек је то тако ишло у црквеној историји - прочитајте мало, немате разлога да верујете нама екуменистима. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Сестро Мајо, дозволи да прокоментаришем: прочитао сам поруку брата Андреја пар пута али нигде нисам нашао ни трунке "ироније и малициозности". Заиста, где је та иронија и малициозност? А на поруке брата Андреја могу само да кажем: амин! 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Истински ревнитељ ревнује у смирењу и за Христа. Истински ревнитељ је био свети Григорије Богослов: када су га сплеткама сменили са патријаршијског трона у Константинопољу, у току председавања Другим Васеленским Сабором, у миру и смирењу се повукао у своју Нису и, мада оптужен и осуђен заиста на правду Бога, он је Богу само захваљивао на милости да га и кроз страдање исповеда. А тек свети Јован Златоуст, пружа нам врхунски пример по разуму ревнујућег православног архијереја и патријарха. Уклоњен и осрамоћен услед дворских сплетки, овај светитељ није подбуњивао него је управо СМИРИВАО народ и монаштво, захваливши господу што страда. Свети папа Мартин није допустио да дође до побуне против царске власти када су га византијски војници хапсили, заједно са светим Максимом Исповедником - него је, за Христа ревнујући, мученички пострадао далеко од Рима, тужан али уз задржано свето смирење. А где је светоотачки пример за ово што је владика Артемије себи допустио? Не, нећеш га наћи. На жалост и хиљаду пута на жалост, али, овакве ствари су радили само јеретици! Па добро, ја једино то спорим владици што није у смирењу поднео страдање до краја. Али сам кажеш да постоје неправедне одлуке Цркве...па што то неби и сад био случај???Конташ шта желим да каже, ја немам намјеру да грешим своју душу и да причам како је отац Артемије расколник или шта ја зна већ не. Ево ја каже за себе: Неправедна је одлука (гледано укупно цео процес од Фебруара до данас) али сам спреман да послушам Цркву. Јел мој став неприхватљив?Ако јесте, нека ме Црква анатемише ако мисли да ја угрожавам јединство Цркве.... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
majamaric Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ја би био поносан да постанем истински ревнитељ, то сам данас више пута рекао. ПРАВОСЛАВЉЕ ИЛИ СМРТ. А чим чујем од људе да име ревнитељ у негативном контексту спомињу, шта онда да мислим?Ти си брате Андреје навео ревнитељ под "ревнитеље" и зна се на шта мислиш...али ето, прелистај ову тему како се ревнитељи пљују. Истински ревнитељ ревнује у смирењу и за Христа. Истински ревнитељ је био свети Григорије Богослов: када су га сплеткама сменили са патријаршијског трона у Константинопољу, у току председавања Другим Васеленским Сабором, у миру и смирењу се повукао у своју Нису и, мада оптужен и осуђен заиста на правду Бога, он је Богу само захваљивао на милости да га и кроз страдање исповеда. А тек свети Јован Златоуст, пружа нам врхунски пример по разуму ревнујућег православног архијереја и патријарха. Уклоњен и осрамоћен услед дворских сплетки, овај светитељ није подбуњивао него је управо СМИРИВАО народ и монаштво, захваливши Господу што страда. Свети папа Мартин није допустио да дође до побуне против царске власти када су га византијски војници хапсили, заједно са светим Максимом Исповедником - него је, за Христа ревнујући, мученички пострадао далеко од Рима, тужан али уз задржано свето смирење. А где је светоотачки пример за ово што је владика Артемије себи допустио? Не, нећеш га наћи. На жалост и хиљаду пута на жалост, али, овакве ствари су радили само јеретици! Zar nije Sveti Nikola udario jeretika Arija?.....Samo nemojte sad ovo da protumacite kao poziv na neko nasilje. Samo iznosim cinjenicu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Проблем је што вама нико не ваља...не ваља вам о. Артемије, о. Жарко, о. Симеон Рукумејски, владика Никанор, владика Василије Качавенда, владика Георгије, владика Константин...итд. Е то је проблем. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
majamaric Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista. A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati. I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela Наравно да не треба да улазимо у расправе и да сте слободни да дате мишљење. Али, не би било лоше да га мало и аргументујете 0409_feel А шта је то, Мајо, за Вас "екуменизам" - та страшна реч која ће да оправда сваки поступак, ма колико да је неутемељен у пракси и предању Цркве? Да ли Ви желите да се придружите оптужбама да је учешћем у дијалогу са иновернима наша СПЦ изгубила благодат Светога Духа? Пошто ће то, на жалост, ових дана постати и јавно прокламована теза новог српског патријарха (до душе, биће самопроглашен) Артемија. Управо ће тај "екуменизам" бити разлог да прогласи да је он црква а да су други ззаправо "расколници." Увек је то тако ишло у црквеној историји - прочитајте мало, немате разлога да верујете нама екуменистима. [/quote Izvinite ali ja nekako vise verujem Avi Justinu kad kaze "Ekumenizam nije jeres, vec SVEJERES". Pa ja tako i gledam na sve sto je za to i vezano i na one koji ga promovisu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ја само знам да је владика Артемије данас рекао следеће: Будимо вјерсни нашој светој саборној и апостолској Цркви. Дакле нема говора о потенцирању на стварању нових цркава. Само није лијепо од владике Иринеја Буловића што је данас назвао Артемија секташем а то никада није рекао за римокатолике, то је за мене проблем. И теби добри мој брате није секташки да један епископ сведе Цркву Христову на самога себе? А дао сам ти примере СВЕТИХ православних епископа и патријараха, који су били у сличним околностима (и то само под условом да је владика Артемије заиста био "оклеветан" - али, зашто је онда и сам потписао ту кллевету приставши на пензију?). И за све оне који мисле да је владика Артемије и даље у праву: да ли би, у сличној ситуацији, овако поступао свети патријарх Павле? Да су њега оклеветали да ли би он и даље инсистирао да задржи ЊЕГОВУ (каква апсурдна конструкција!!) патријаршију/епархију или би се у светом смирењу повукао? Невероватно је колико људи безочно пљује владику Атанасија који је сам тражио мировину а истовремено подржава Артемија који је прво на мировину невољно пристао на СА Сабору а после се "предомислио" - прво, сматрајући да му ЕРП "припада" - а сада постављајући себе за ЈЕДИНОГ ПРАВОСЛАВНОГ АРХИЈЕРЕЈА српске православне Цркве. То су закључци из његове беседе у Дубоком Потоку. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Проблем је што вама нико не ваља...не ваља вам о. Артемије, о. Жарко, о. Симеон Рукумејски, владика Никанор, владика Василије Качавенда, владика Георгије, владика Константин...итд. Е то је проблем. Nisu "oni" u pitanju nego njihove destruktivne izjave, postupci, ideje. Eto je problem sto ti to ne shvatas. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Izvinite ali ja nekako vise verujem Avi Justinu kad kaze "Ekumenizam nije jeres, vec SVEJERES". Pa ja tako i gledam na sve sto je za to i vezano i na one koji ga promovisu Patrijarh Atinagora. Rings a bell? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука