Jump to content

Ексклузивни интервју са о. Стаматисом Склирисом, video

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

По мени је ово веома лоша критика.

Има пуно делова којих сам се згражавала читајући.Опет,свако има своје виђење.

Добро, не спорим да може и тако да се каже - "ово је лоша критика и згражавала сам се читајући је". Али више бих волео да си написала: "ово је веома лоша критика зато што: 1. _____________  2. ____________

3. _________________ итд.

Свеједно, не терам те и не инсистирам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 35
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Брате,човек је исписао 45 страна и са ниједном се не слажем.Да идем у детаље,неки други пут,сад стварно не могу.

Шта је са примједбом на неканонски скамењен и ужаснут лик неких светитеља, за чији се поглед не може уопште рећи да осликава радост и смирење васкрслог и преображеног човека?

Свети Никола, не улазећи сад у то што је Златко критиковао и кормило, и крстове на епископском омфору, који изгледају као свастике, а не крстови, шта је са оним што највише упада када се погледа ова икона, а то је тужан поглед, као да управља лађом која ће потонути, и нема ко да га избави? Поврх тога јарке боје одежди и лица, као да се налази обавијен земаљском топлотом која даје осјећај пржења.

ag_nikolaos1.gif

Док је хиландарски св.Никола сасвим другачија изведба. Боје одају осјећај благодатне топлине, топлине која не пече.

12.06_sv_Nikolaj_hilendar_14v.jpg

Затим ево исјечених и фокусираних Христових очију, нађох ову слику на фејсбук профилу о.Стаматиса:

n766233621_1126450_2210.jpg

Погледај очи, и ако ово није стакласт и хладан поглед, онда не знам какав је, за разлику од канонских фресака и икона које сам прилагодио истом фокусу да би се увидјела драстична разлика.

Хиландарски Христос:

hrist.jpg

Најчувенија фреска, синајски пантократор:

sinai.jpg

Теофан Грк:

thephan.jpg

Хаја Софија пантократор:

hristhagiha.jpg

Зар се не увиђа разлиак између благих погледа Христа на канонским фрескама, за разлику од оштрок, и хладног погледан а склирисовој икони, који изгледа као безнадежан.

Е док се не слажеш ни са једном страном златкове критике, мада неке његове критике заслужују да буду одбачене у тој књизи, али не и све, онда вјероватно имаш објашњење хладног христовог погледа, као и тужних лица неких светитеља, а што се како сам показао драстично разликује од канонског иконописа.

Ти рече да они који критикују оца Стаматиса, можда и не познају теологију иконе. Међутим теологија иконе је јасно изражена на канонским иконама које сам поставио. Дакле каква теологија поткрепљује хладноћу и престрављеност у погледу васкрслог Христа?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ако си читао Јустинијане оно што сам написала,онда ћеш прочитати и то да не волим све његове радове и да их не разумем,ма колико то желела,једноставно ми не пријају али далеко од тога да ми прија и оваква критика,мислим на Златка.Требало би ипак понудити много више од виђења кукастих крстова,руке на интимном делу,јеврејских зулуфа ...итд,ипак је то атмосфера пијаце...

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Један од модерних уметника кога највише ценим је Сотириос Панаилидис.

Овде можете погледати његове радове,ако сте заинтересовани.

http://www.theiconart.gr

Stvarno predivno. wc joj

I samo bih skrenuo pažnju da su upravo boje kod o Stamatisa ono što daje poseban tonalitet i snagu njegovim ikonama.Svi znamo,barem ko se bavi nekom vrstom umjetnosti,arhitekte,dizajneri,slikari da su boje vrlo osjetljiva stvar i da se sa njima rijetko ko igra na pravi način.Ja lično mislim da o.Stamatis to profesionalno radi.

Inače nisu njegove ikone sve iste,očigledno su odraz onog unutarnjeg koji o.Stamatis iznosi na svojim ikonama,kao sveštenik i kao umjetnik.Evo recimo ova ikona o.Nikolaja je drugačija od one što je Justinijan postavio :

28946_433596530659_578160659_6285278_7723904_n.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...