Jump to content

Унутрашње-психолошко стање атеисте ?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Nisam ja kvalifikovao tebe kao ludaka nego sam rekao da ne razumem ludačku opsednutost smrću.

To nije kvalifikacija tebe kao bića.

Иако си млад човек, некако ми се чини да си доста изнад својих вршњака у интелектуалним способностима, што Ти опет ничим не даје могућност да друге људе априори постављаш у инфериорни положај у односу на себе.

Тако да  кад прочиташ оно што си сам написао а то је

Ne razumem tu ludacku opsednutost smrcu (moram ovo da kazem) koja se srece kod vas.

........

:bla:

онда је врло једноставно, што не бих поткрепљивао аналогијом кроз примере, да као закључак следи моје писање

...........Тако и Ти, Дарко.О, да ниси хтео не би ме/нас поистоветио са лудацима чија је опсесија смрт.

......

јер биће, како Ти пишеш, познатије под називом човек, је сублимат унутрашњег невидљивог-душевног и спољашњег видљивог-физолошког, па самим тим "опседнутост" било чим, имплементира себе у читавог човека, односно постаје есенција човека у целости.

Али да си пажљивије прочитао мој пост:

........Мени лично уопште не смета да ме/нас схваташ како год Ти је воља, иако се лично трудим, да никог ниједном речју не повредим, па тако ако пажљиво прочиташ своје одговоре по овој теми, приметићеш да ниједан одговор ниси дао, већ углавном постављаш контра-питања, које припсујеш мени/нама.

и Ти и свако други би мога закључити да нема потребе за даљом анализом.

Верујем да ни остали део поста ниси прочитао довољно пажљиво, јер не желим да верујем да си један од оних који на питања не одговарају. А ако јеси, онда заиста нема потребе ни да улазиш у дијалог по овој теми, који Ти очигледно, из неког разлога не одговара,

crvenilo

4chsmu1

:cheesy:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Nenene, nisi me razumeo. Nisam ja nikoga nazvao ludakom.

Samo sam rekao da se kod vas sreće ludačka opsednutost smrću.

To znači da hiperbolično izražavam svoje mišljenje o vašoj opsednutosti smrću, ne da ste vi ludaci, daleko od toga i daleko od toga da nekoga smatram inferiornim u bilo kom smislu.

Ali stvarno... "A šta sa smrću? a kako ćete ?  A kako možete misliti da posle toga nema ništa?  Nije li smrt obesmišljivač vaših života? zašto odbacujete život? A kako ovo? A kako ono?". Ja sam izrekao svoje mišljenje samo.

A zaista mislim da ste opsednuti smrću. Neki ateisti nazivaju Hrišćanstvo i "pustinjskim kultom smrti".

Možda je i to zbog toga?

Da, tačno je da mi taj i takav dijalog ne odgovara zato što mislim da je bespredmetno o tome pričati, eto.

Подели на овим сајтовима

Zanimljiva tema,jer ako Boga nema, sta smo mi nego samo skup molekula ciji je jedini smisao da kopiraju besmislenu informaciju opet i opet dok se sunce ne ugasi. I sve sto uradimo, ljubav, tuga, bol, sreca sve je to samo iluzija, skup hemijskih reakcija u sluzbi besmislenog kopiranja.

Управо тако!

Znaci da smo robovi od rodjenja, odprilike iste vrednosti kao pahuljica snega.

Углавном на најосновнијем физичком нивоу да. Свака честица у нашем телу мора да се повинује законима природе, нема другог. Али у целој тој интеракцији честица се ствара компликована структура звана људски ум која може у великој мери да се понаша аутономно (или барем на начин који много личи томе) и да утиче на себе и своју средину много више од једне обичне пахуљице, чак и да спознаје законе по којима ради универзум у ком се дотична структура налази. Зар није кул?

Ako je tako ,zasto bismo se plasili smrti kada smo vec mrtvi, obicne pokretne kopir-masine?

Па у томе је кул ствар. На децу преносиш своју генетску информацију, али још много важније на сва наредна покољења преносиш своја дела. Своју храброст, пожртвовање, моралност, љубав. Овај свет није никаква генерална проба пред некакав рај, који ће ионако евентуално у апокалипси бити уништена. Овај свет је стварност, једини свет који ће икад бити и баш је зато злата вредан. Ти ту стварност својим делима обликујеш!

Zasto bismo uopste ustajali iz kreveta? Jedino kroz boga zivimo i postojimo, bar je za mene tako. Zanima me sta mislite o tome.

Зар ћеш ти мени заиста рећи да је бог једина ствар у овом свету која је теби иоле битна и због које вреди живети и устати из кревета?

Ето ваљда сам ти одговорио. А сад замисли једну ствар. Замисли да нема Бога. Чисто хипотетички. Имаш коначан живот. Неће те бити за пола и кусур века... шта би ти ЖЕЛЕО да урадиш од свог живота? Коју би поруку својим речима и делима хтео да пошаљеш. Јел би желео да проведеш живот у злоби, љутњи? Јел би желео да другим људима чимиш зло и мислиш само на себе? Које су твоје најискреније и најдубље жеље?

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Дарко, вјеровао ти или не, али нису сви вјерници "јер су тако одлучили"

него се већина у једном моменту живота сусрела са Богом.

Стога добро каже о.Љуба - ти си већи вјерник од већине нас

јер ти вољним напором вјерујеш у нешто што ниси сигуран.

Covek vise zivi verom nego icim drugim...

Seda u voz i veruje da masinovodja nije samoubica,jede kolac u poslasticarnici sa verom da u njemu nije otrov...ide negde sa verom da ce stici gde je krenuo...

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

ja bih dodala, da kao sto kazu mnogi psiholozi, ateisti ne postoje, jer u svakom od nas postoji homo religiosus, to jest verujuci covek, na kraju i stvoreni smo  liku i podobiju Bozijem..mozemo reci da postoje samo anti-teisti tj oni koji Boga ne prihvataju ali to je njihova slobodna volja koja nam je od Boga data...to sto oni Boga ne prepoznaju ne znaci da On ne postoji

"Будите,дакле, мудри као змије и безазлени као голубови" (Мт.10,16)

Подели на овим сајтовима

ja bih dodala, da kao sto kazu mnogi psiholozi, ateisti ne postoje, jer u svakom od nas postoji homo religiosus, to jest verujuci covek, na kraju i stvoreni smo  liku i podobiju Bozijem..mozemo reci da postoje samo anti-teisti tj oni koji Boga ne prihvataju ali to je njihova slobodna volja koja nam je od Boga data...to sto oni Boga ne prepoznaju ne znaci da On ne postoji

Što kažu malobrojni sledbenici Jungovog pseudo-psihološko-magičnog misticizma, nikako mnogi psiholozi.

Na kraju krajeva nismo stvoreni od strane nikakvog Boga.     

eheeeej

A šta je Vama/vama Bog?

Подели на овим сајтовима

A zaista mislim da ste opsednuti smrću. Neki ateisti nazivaju Hrišćanstvo i "pustinjskim kultom smrti".

Možda je i to zbog toga?

Hriscanstvo, a pod tim pre svega mislim na Pravoslavlje, svakako nije "pustinjski kult smrti" jer ako zivimo po Hristovim recima "...radujte se i veselite se.." tesko da govorimo o kultu smrti...ovaj zivot nam nije dat od Boga samo da bi se muceci zivotom umrli vec i da mnogim svojim delima pokazemo i da su nasa dela, dela ljubavi i radosti prema Bogu i bliznjima...ljubav je osecanje koje nas ispunjava srecom, velicajuci zivot a ne smrt

Подели на овим сајтовима

Što kažu malobrojni sledbenici Jungovog pseudo-psihološko-magičnog misticizma, nikako mnogi psiholozi.

eheeeej

A šta je Vama/vama Bog?

mislim da ima sasvim dovoljan broj koji su sledbenici Junga tako da zati i kazem mnogi dada

ako ne zelite da verujete da ste stvoreni od Boga to je Vas licni izbor, i bas je u tome i lepota slobodne volje koja nam je data od naseg Tvorca dada

meni je Bog "istina, put i zivot" - ljubav u svom apsolutnom postojanju

Подели на овим сајтовима

eheeeej

A šta je Vama/vama Bog?

mislim da ima sasvim dovoljan broj koji su sledbenici Junga tako da zati i kazem mnogi dada

ako ne zelite da verujete da ste stvoreni od Boga to je Vas licni izbor, i bas je u tome i lepota slobodne volje koja nam je data od naseg Tvorca dada

meni je Bog "istina, put i zivot" - ljubav u svom apsolutnom postojanju

Jako ih je malo. dada

Подели на овим сајтовима

Jako ih je malo. dada

Vi znate tacan broj? dada

Pa Apostola je na pocetku bilo malo...svi znamo koliko je sada Hriscana eheeeej

Подели на овим сајтовима

U svetoj knjizi Indijaca stoji napisano:Covek koji je posednut voljom mislima i verom jeste rob,onaj koji nije posednut,slobodan je.Zato ako se covek oslobodi volje,misli i vere,to je znak slobode,to je put koji vodi Brami,to otvara vrata kroz koja se prolazi na drugu obalu mraka.tj u nirvanu.No koji je to smrtni koji nije posednut voljom,verom,misli.I koji je to smrtni koji se oslobodio i ostao ziv? NIJEDAN. cAK NI SAM Buda glavni ucitelj pesimizma Indijskog.Cak ni on se do smrti nije mogao osloboditi misli,vere i volje.On je verovao u nirvanu.

Mislio je neprestano o ovome prizracnome,stradalnome,besvesnom,nirvanskom,hteo je da se otrese zelje za ovim svetom i da privede druge tom saznanju koje je njegovu dusu ispunjavalo..Ucinio je to da je od jednog ratobornog naroda i zivahni indijski pesimizam u Evropu,postao ubica mnogih dusa narocito mladihOn je odbacio iz ucenja Budinog preseljenje duse seobu posle smrti ostalo je sve zadrzao.og kakvi su Indijci postao nemocan,pogruzen,uspavan narod koji danas nije u stanju cak ni svojim basnoslovnim brojem od 300 miliona da da otpora jednoj nebudistickoj hriscanskoj posadi od 50 hiljada ljudi.Pesimizam indijski preneo se kao kuga .Od ova dva zla koja je indija dala Evropi ne zna se koje je gore..kuga razara telo ,pesimizam dusu.Hristos je rekao ne bojte se onoga ko razara telo nego onoga ko razara dusu.Sopenhauer je preneo

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

Sopenhauer je preneo Indijski pesimizam u Evropu,postao na taj nacin ubica mnogih dusa,narocito mladih.odbacio je Budinu seobu dusa a ostalo zadrzao.Smetalo mu Hriscanstvo koje nije negiralo nego oblagocavalo volju ljudi.

Hristos je ucio da trebazrtvovati zivot iz ljubavi prema zivotu i On je zrtvovao svoj zivot.Sopenhauer je ucio da se treba odreci zivota iz odvratnosti prema zivotu i on se nije odrekao zivota.Samozrtvovanje je konsekvenca Hristovog ucenja zato su se i Hristos i apostoli zrtvovali.Samoubistvo je konsekvenca Sopenhauerovog ucenja -on se nije ubio.

Подели на овим сајтовима

Nenene, nisi me razumeo. Nisam ja nikoga nazvao ludakom.

Samo sam rekao da se kod vas sreće ludačka opsednutost smrću.

To znači da hiperbolično izražavam svoje mišljenje o vašoj opsednutosti smrću, ne da ste vi ludaci, daleko od toga i daleko od toga da nekoga smatram inferiornim u bilo kom smislu.

Ali stvarno... "A šta sa smrću? a kako ćete ?  A kako možete misliti da posle toga nema ništa?  Nije li smrt obesmišljivač vaših života? zašto odbacujete život? A kako ovo? A kako ono?". Ja sam izrekao svoje mišljenje samo.

Možda je i to zbog toga?

Da, tačno je da mi taj i takav dijalog ne odgovara zato što mislim da je bespredmetno o tome pričati, eto.

Стрпљива истрајност је једна од врлина, којој сви хришћани теже. Па да покушам опет....

Потпуно је небитно више говорити да ли је била у питању хипербола или не, са Твоје стране, и то сам децидирано написао још у свом првом одговору, па хајде да забаталимо тај део преписке,али једном и заувек. dada

Зашто је битан одговор на питање смрти?

Врло једноставно....непознат чинилац нашег живота, у смислу кад, како, зашто...???Као такав, руши све базе које су основи планирања живота, зар не? :bla:

Иако сам написао да је хришћанима на то питање, још пре 2010 година дат одговор, па према томе нема потребе овде анализирати наш став, хајде да ипак подсетим да је основ хришћанства Васкрсење."Јер ако Христос Није Васкрсао, вера нам је узалуд"...Тако,хришћани добише одговор, самим тиме нису "лудачки опседнути смрћу".Међутим наставак разговора у овом смеру био би за ПДФ, Атеисти питају православне, или штогод слично. Па да не спамујемо ову тему, хајде бар покушај, да не анализираш став хришћана/мене, већ изнеси свој став, мишљење, о свему што сам питао све атеисте, у ранијим постовима на овој теми.Намој да ни да личиш на оне који Те "нервирају", који на питања одговарају питањем.

А ако Ти је заиста беспредметно причати о томе, поштујем, али онда и Ти испоштуј своју одлуку и једноставно....не пиши..... :bla: Овако преписка личи на разговор адолесцената, који због свог немања храбрости, искуства или знања, а из жеље да се допадну некоме ко чита шта пишу, пишу да још мало нахране свој его, очекујући овације читалаца...а ја сам некако и даље сигуран да си Ти изнад своје генерације... prstgore

319.gif

sFun_bat

319.gif

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Не разумем баш најбоље унутрашње-психолошко стање атеисте, па бих питао на чему се атизам код вас заснива? Питање је врло искрено и у то вас уверавам мојом речју.

Spoljasnje-psiholosko stanje je?

Да ли сте ви атеиста који је изграђен на неким научним постулатима па постоји слобода од бриге за могуће погрешно схваћен и прихваћен живот;

Vas pogled na zivot i na neka zivotna pitanja nije apsolutno ispravan pa da se svako ko ne deli Vase misljenje po nekom pitanju obavezno nalazi u zabludi.

или сте атеиста по неком разочарењу у људе и Цркву;

Na teritoriji nase zemlje deluje nekoliko desetina hriscanskih zajednica tako da se veoma lako moze promeniti zajednica, pored toga moguce je tumaciti Bibliju na sebi svojstven nacin. Na osnovu iznetog donosimo zakljucak da osoba moze verovati u postojanje nekog natprirodnog entiteta i pored toga sto gaji averziju prema svestenstvu.

или сте атеиста по том декларативном односу, као идеолошкој опредељености и социјалном препознавању као личности у друштву;

Iznosite tvrdnju da je ateizam ideologija pa pretpostavljam da nam mozete navesti karakteristike te ideologije?

или политичком опредељењу које има примесе ритуализма и те религиозности (нешто што смо видели за време СФРЈ);

Ne postoje objektivni dokazi da postoje natprirodni entiteti.

Ono sto smo videli u SFRJ jeste kult licnosti i to je sasvim normalna pojava i nikako nije vezana za odredjeni sistem. Danas u Rusiji imamo kult licnosti usmeren prema Putinu, a pre dve godine smo identicnu pojavu videli u SAD-u usmerenu prema Obami.

или сте атеиста зато што појам Бога и нашег Живота у Њему не можете да прихватите, јер сте нашли боље одговоре и решења која вас испуњавају као човека, а да она нису те психолошке природе;

Osoba moze biti potpuno zadovoljna i ispunjena, a da se pri tome uopste ne bavi pitanjem da li (ne)postoje natprirodni entiteti.

или сте од оних атеиста зато што Бога никада нису видели;

Trebalo bi da ti verujem na rec? Dobro. Zasto onda da ne verujem Indusu koji tvrdi da je video Bramu ili zasto da ne verujem muslimanu koji je video Alaha ili zasto da ne verujem paganinu koji je video Zevsa?

или сте пак атиста зато што вам Бог смета у схватању и испуњавању вашег живота, и Он вам једноставно као  такав стоји на путу. Он вам је сувишан и препрека?

Ne vidim zasto bi predstavljao prepreku u bilo kom smislu. Postujem druge individue i imam razvijen osecaj za empatiju. Ako izmedju neke osobe i kriminalnog dela postoji samo pretnja nekog natprirodnog entiteta, a ne osecaj i razumevanje zasto je to lose, onda je to zaista tuzno.

Просто ме интересује како један атеиста размишља и схвата свој живот

Ne bavim se pitanjima kao sto su sta je to smisao zivota i sl.

Сетих се Блез Паскала и његове "опкладе" па сад вас.

Pored Vaseg boga na svetu postoji jos nekoliko hiljada bogova za koje takodje postoji jednako mnogo subjektivnih dokaza da postoje, tako da Paskalova opklada ima smisla samo ako prihvatimo kao cinjenicu, i predjemo preko cinjenice da ne postoje objektivni dokazi, da postoji jedino jevrejski bog.

Не желим да полемишем него само питам. Ако вам није тешко у неколико речи да ми одговорите. Хвала вам.

Ako niste zeleli da vodite diskusiju onda ste trebali izneti svoj stav, zatvoriti temu i postaviti je kao lepljivu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...