Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

A ako recimo napisem na grckom ili japanskom, sta ce onda da bude?

Ma jok, samo si je izbrisao iz okoline Lazarevca...

Sve u svemu, na pola koraka si od prve pismene opomene zbog provociranja... da ne bude posle da ti nisam rek`o na vreme...

Нисам ја учесник сплетки за које су оптужени поједини попови за малверзације у Колубар а то је јавна тајна а Црква ћути и аминује...е мој брате то треба санкционисати а не немо посматрати...

Подели на овим сајтовима

Нисам ја учесник сплетки за које су оптужени поједини попови за малверзације у Колубар а то је јавна тајна а Црква ћути и аминује...е мој брате то треба санкционисати а не немо посматрати...

Да би се сачувала вера код народа корупције не сме бити ал све је отишло у аут у Србији нажалост

Подели на овим сајтовима

Rimokatolički heretici, došli smo vam saopštiti da ukoliko se do godine i do dana svi vi ne pokajete i ne vratite svetom pravoslavlju ove razgovore smatramo ukončenim a vi ćete imati još jednu svoju veliku šansu za navrat k tom jedinom istinitom i svetom pravoslavlju promarnjenu. Amin! 

772926664.jpg

Allora, na toj takvoj konferenciji ekumenskoj još ako budu sjedili ovakvi naši katolički teolozi:

L'ortodossia cattolico-romana è connotato costante e indiscutibile.

To onda budu vrlo zanimljivi a nadasve zabavni i fruttiferi - plodonosni i produktivni ekumenski ragovori!

Ma milina!

http://en.wiktionary.org/wiki/fruttifero

http://en.wiktionary.org/wiki/fruttiferi

joooj

To dijalozi onda prije budu ovo 

nego fruttiferi - plodonosni:

http://www.tfyogurt.com/

Подели на овим сајтовима

Хм...

Драги брате, ти да си истраживао и имао критички осврт на задате теме, не би овако причао као што причаш.

Напросто упијаш као сунђер а то ти није добро, мораш ипак да мало порадиш на себи, јер је евидентно да ниси баш упућен.

Прво, никакве новотарије не постоје , понајмање могућност унијаћења.

Овде нико не може да буде жртва пропаганде сем тебе, јер овде се пише озбиљна теологија а ти си информисао са неких памфлета и приучених духовАјде рецимо да нисам у праву а да су твоје речи истините да не постоји униј

Рецимо да нисам у праву а да су Ваше речи истините...нема унијаћења нити екуменског дијалога а прослављао се Милански едикт и почасти су се указивале католицима док смо ми били занемарени и опет се ћутало о нашим празницима...у земљи Србији...

Као друго, нешто ми се не чини да Папа љуби руку нашем патријарху братски као равноме већ њему Срби тј Епископ Лаврентије и њих 36 из СПЦ љубе скуте Папи...зашто???? само се питам и тражим одговор! :aplauz:

Као треће...Амфилохије Радовић се не крсти са три прста... :bendoff:

Подели на овим сајтовима

Sve u svemu, na pola koraka si od prve pismene opomene zbog provociranja... da ne bude posle da ti nisam rek`o na vreme...

Ја очукујем истину брате а не опомене јер опомене су реч догме и наметања :aplauz:

Подели на овим сајтовима

+!

Ne bih o onome, kako se "slažemo u jednome, da se nikad nećemo složiti", nego bih napisao nešto o čestom strahu u nekih pravoslavaca, a možda ima slučajeva i kod katolika.

Može me boljeti, što se sve događa u Crkvi, ali nikad nisam u strahu za Crkvu, koju vodi Duh Sveti. 

Pitanje:

- Zašto je tako često po forumima prisutan strah tolikih pravoslavaca (ako su uopće pravoslavci) za moguće sjedinjenje između pravoslavne i katoličke strane?

Imam dojam, kad bi se dogodilo jedinstvo, da bi bilo mnogo previranja kod pravoslavnih vjernika, jer bi to bilo kao mimo Duha Svetoga.

Mogu shvatiti 'mlaćenje prazne slame' poput pismoznanaca.

Разлог је теорија завере 1324_womens 1324_womens 1324_womens  тј католичка црква се у целој историји понашала злочиначки према нама као што су нпр чували Андрију Артуковића који је одгговоран за геноцид у Јасеновцу и масу других примера које је излишно понављати и идемо као овце код вукова :))

Подели на овим сајтовима

Биће то сујета око примедбе око малих и великих слова...паралела брате 1324_womens

Подели на овим сајтовима

Брате Милане, ти очекујеш од људи на форуму да ти одговоре зашто је неки владика урадио то и то.

Мислим да је погрешна адреса. То се лепо обрадиш епископу и тражиш одговор. Овде људи нису задужени за односе са јавношћу владика.

А митрополит Амфилохије (има митрополит испред имена) се крсти као и сви ми, са 5 прстију. Са три се крсти онај који има ивалидитет па му недостају 2. Мислим да свих 5 прстију учествује када се крстимо? С тим да су 3 спојена.

Е па нашем владики нису спојена три прста а Вас овде то не погађа...мислим шта рећи сем да је јефтино и лицемерно све то. Зашто не питају јавно желе ли држављани Србије подржати такво понашање иако се некима овде то чини нормално :)

Такође нема осуде већ слепо веровање

Подели на овим сајтовима

Е па нашем владики нису спојена три прста а Вас овде то не погађа...мислим шта рећи сем да је јефтино и лицемерно све то. Зашто не питају јавно желе ли држављани Србије подржати такво понашање иако се некима овде то чини нормално :)

Такође нема осуде већ слепо веровање

U ovome gore komentaru imaš dve greške.

Prva je to što državljani srbije nemaju ništa sa SPC, već jedna njihova podgrupa, tj vernici iste.

A druga je što crkva baš i nije demokratski uređena organizacija, gde će svi članovi odlučivati o nečemu, već imaš par ljudi koji su za to zaduženi, a koje ne biraju sve članovi, kao što je u demokratiji.

Подели на овим сајтовима

U ovome gore komentaru imaš dve greške.

Prva je to što državljani srbije nemaju ništa sa SPC, već jedna njihova podgrupa, tj vernici iste.

A druga je što crkva baš i nije demokratski uređena organizacija, gde će svi članovi odlučivati o nečemu, već imaš par ljudi koji su za to zaduženi, a koje ne biraju sve članovi, kao što je u demokratijСве је то прашина у очи

Све је то прашина у очима зарад нојевске нације...ал не ваља никако

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam ko može imati kakve koristi od zamrznutih dijaloga - frozen dialogs?

Vidite li vi kakav smisao u njima takvim zamrznutim tipa: mi smo u pravu a ne vi? Ja ne vidim.

frozen-billboard.jpg

640px-NoccoloAndMaffeoPoloWithGregoryX.J

The Polo brothers writing to Pope Gregory X all about the Popsicles they'd had in China.

very important information! :) 

češki se to kaže nanuk, kod nas sladoled na štapiću valjda

http://dailyapple.blogspot.cz/2008/04/apple-309-popsicles.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Nanuk

Подели на овим сајтовима

Гугл је чудо, мало прогуглаш и добијеш мнооого добрих информација . :aplauz: После ти остаје само да сабереш 2 и 2.

Ето, на Гуглу се, на пример, може наћи "Катекизам" званичан вероучитељни документ, који је саставила посебна Комисија Римокатоличке цркве и одобрио папа Јован Павле Други 1992. године. 

Цитираћу неколико тачака из овог документа, у преводу на хрватски језик, које нам могу одговорити на питање о којима говоримо на овој теми:

"819. Osim toga, "mnoge se zasade posvecenja i istine" nalaze izvan vidljivih granica Katolicke Crkve: "pisana Bozja rijec, zivot milosti, vjera, nada i ljubav i drugi nutarnji darovi Duha Svetoga i vidljivi elementi". Duh Sveti se tim Crkvama i crkvenim zajednicama sluzi kao sredstvima spasenja, kojima snaga dolazi od punine milosti i istine koju je Krist dao Katolickoj Crkvi. Sva ta dobra proizlaze iz Krista, i k njemu vode i po sebi poticu na "katolicko jedinstvo".

PREMA JEDINSTVU

820. Od pocetka je Krist svojoj Crkvi podario jedinstvo, koje kako vjerujemo, "neizgubivo postoji u Katolickoj Crkvi i nadamo se da ce danomice rasti sve do svrsetka svijeta". Krist daje uvijek Crkvi dar jedinstva, ali Crkva mora uvijek moliti i raditi da bi sacuvala, ucvrstila i usavrsila jedinstvo koje joj Krist zeli. Za to je sâm Krist u casu svoje muke molio i ne prestaje moliti za jedinstvo svojih ucenika: "(...) da svi budu jedno kao sto si ti, Oce, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu jedno, da svijet uzvjeruje da si me ti poslao" (Iv 17,21). Zelja da ponovno dodje do jedinstva svih krscana Kristov je dar i poziv Duha Svetoga."

А ево упутства како то јединство у Римокатоличкој цркви треба да се оствари, који су путеви и начини:

"821. Da se na to prikladno odgovori, potrebno je:

trajno obnavljanje Crkve u vecoj vjernosti njezinu pozivu: to je obnavljanje snaga pokreta prema jedinstvu;

obracenje srca "za cistije zivljenje po Evandjelju" jer je uzrok podjelama nevjernost udova Kristovu daru;

zajednicka molitva, jer "obracenje srca i svetost zivota, zajedno s privatnim i javnim molitvama za krscansko jedinstvo, valja smatrati dusom svega ekumenskog gibanja i s pravom se to moze nazvati duhovnim ekumenizmom";

medjusobno bratsko poznavanje;

ekumenski odgoj vjernika, a napose svecenika;

dijalog medju teolozima i susreti krscana razlicitih Crkava i zajednica;

medjukrscanska suradnja na razlicitim podrucjima sluzenja ljudima. 

Да ли нам је ово познато? Па наравно, свега овога смо сведоци већ дуго времена. 

А ево и крајњег циља, још једном, јасно и гласно:

"822.  Briga za obnovu jedinstva "tice se sveukupne Crkve, vjernika i pastira". Ali, "treba imati svijest da ta sveta nakana - izmirenje svih krscana u jedinstvu jedne jedincate Kristove Crkve - nadilazi ljudske snage i sposobnosti". Stoga svu svoju nadu polazemo "u Kristovu molitvu za Crkvu, u Ocevu ljubav prema nama i u moc Duha Svetoga".

А шта  Катекизам каже о Православној Цркви и односу према њој:

"838. "Crkva zna da je iz vise razloga povezana s onima koji su krsteni te se rese krscanskim imenom, ali ne ispovijedaju potpunu vjeru ili ne drze jedinstvo zajednistva pod Petrovim nasljednikom". "Oni koji vjeruju u Krista i koji su valjano primili krstenje, nalaze se u nekom, premda ne savrsenom, zajednistvu s Katolickom Crkvom". S pravoslavnim Crkvama to je opcinstvo tako duboko "da mu nedostaje sasvim malo da dosegne puninu koja bi omogucila zajednicko slavlje Gospodnje euharistije".

http://www.hbk.hr/katekizam/i/1d64d1.html#RTFToC27

Остаје нам да саберемо 2 и 2:

- Римокатоличка црква поседује пуноћу вере и истине

- Постоје цркве и црквене заједнице (ту спада и Православна Црква) које поседују непотпуну веру и истину и нису у савршеном јединству са Римокатоличком црквом

- Неопходно је привести и те цркве и цреквене заједнице у потпуно јединство, или како пише у тачки 838. " у јединство заједништва под Петровим наследником"

- средства за то су: заједничке молитве, екуменистичко васпитање народа, а нарочито свештеника, међусобно што боље упознавање и богословски дијалог.

Неко је рекао "унија"?

Ма неееее, учинило вам се.

Подели на овим сајтовима

Остаје нам да саберемо 2 и 2:

A u vas je to savim drugačije nekako, jel de?  Nemojte da sad počnem postovat vaše katihizise pd ruskog pa do bugarskog, pa da i mi imamo šta sabirat i oduzimat, ahahahahaha! Dijalozi ne znače automatski prepravljanje katihizisa, ali i tako mi već na osnovu njih imamo i novodefinisane pojmove jer smo se na tom zajednički složili s vama i to nam stoji napisano na http://www.vatican.va/ a također i na vašim oficijalnim sajtovima pomjesnih pravoslavnih crkvi su isti ti tekstovi i definicije na kojim smo se već složili na Balamandu, Cirihu, Ženevi, u Raveni, u Beču i drugim mjestima. To sam vam već postavljao negdje na forumu - baš te najnovije zajedničke zaključke iz Beča koji se odnose na papinski primat i na kojim smo se već zajednički dogovorili i usaglasili stavove. Nije to nikakav kontraargument, ustvari je besmislen. Htjelo bi to nekakav bolji.

Подели на овим сајтовима

Рецимо да нисам у праву а да су Ваше речи истините...нема унијаћења нити екуменског дијалога а прослављао се Милански едикт и почасти су се указивале католицима док смо ми били занемарени и опет се ћутало о нашим празницима...у земљи Србији...

Као друго, нешто ми се не чини да Папа љуби руку нашем патријарху братски као равноме већ њему Срби тј Епископ Лаврентије и њих 36 из СПЦ љубе скуте Папи...зашто???? само се питам и тражим одговор! :aplauz:

Као треће...Амфилохије Радовић се не крсти са три прста... :bendoff:

Прво нисам ја рекао да нема унијаћења, односно да нема покушаја, одакле ја знам шта католици желе, само сам рекао да непостоји теоретска шанса а тебе менеи и све остале неко поунијати па нисмо неписмена стока.

Друго, нисам рекао да нема екуменског дијалога, наравно да га има иа треба да га има, јер је то у природи Православне Цркве, када би било другачије ми би били смао још једна више секта на овој планети.

Ми као добри домаћини увек указујемо почаст госту, не знам о каквим празницима говориш.

Ниси једини кји тражи одговор на то питање, зашто је папи љубљена рука, и ја сам тражио одговор јер ми се то никако није допадало као ни већини.

Мислим да је наједкватнији одговор тај, да ми православни признајемо папу као епископа рима, дакле имамо своје праволсвне погледе на њега али опет то љубљење сматрам лошим потезом, јер нам је народ неписмен верски , па тај акт тумачи издајом, без обзира што је баш та католичка црква много помогла да се наше епархије по европи оснују.

Искрено, немам појма зашто се итрополи Амфилохије није прекрстио , ожда случајно а можда је неки стари обичај, иначе у Русији, пре реформација Пaтријарха Никона, сви су се крстили са два прста, када је уведенео да се крсти са три, многи то нису прихватили и отишли су у раскол, они се данас зову старообреdници.

Подели на овим сајтовима

Edit:

Dijalozi ne znače automatski momentalno prepravljanje katihizisa, svejedno čijih, vaših ili naših jer je to nemoguće a nije ni cilj tih dijaloga. Ali i tako mi već na osnovu njih imamo i redefinisane mnoge ključne eklisialne i eklisiološke pojmove jer smo se na tom zajednički složili s vama i to nam stoji napisano na http://www.vatican.va/ a također i na vašim oficijalnim sajtovima pomjesnih pravoslavnih crkvi su isti ti tekstovi i definicije na kojim smo se već složili na Balamandu, Cirihu, Ženevi, u Raveni, u Beču i drugim mjestima usvojeni i potvrđeni obostrano i s katoličke i sa pravoslavne strane. Pa da tako isto kao vi razmišljaju i ti uvaženi teolozi rekli bi si tamo: šta to vi nas pravite cvocima ili šta, kad niste odmah prepravili sve vaše oficijalne katihizise, a na nekakve dijaloge nas opet pozivate, hahahaha. Taman posla, kad bi to samo tako išlo. Pa nisu se ni oni bunjike najeli ili šta. Nejde to tako. Niko nije tamo lud ili budala da im se može podvalit ne znam šta. Stvarno imate čudno mišljenje o svim tim teolozima tamo po tim komisijama, posebno o svojim pravoslavnim, ko da su to mala djeca iz vrtića, takvu vi o njima predstavu imate i tako o njima pišete. A zli latini oće opet da ih jadne preveslaju, ahahahaha.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...