Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

У свом тексту Митрополит Павле чини најпре један општи осврт и процену Равенског документа: „Основна грешка Равенског документа јесте што православни представници Мешовите Комисије за Дијалог Православних и Римокатолика, инославне саговорнике сматрају као да припадају истој Цркви, дајући утисак да између Православне Цркве и Римокатолицизма постоји еклисиолошко јединство, иако, међутим, за тако нешто не постоје богословске претпоставке. Покушај чланова Православног представништва да прећуте или да запоставе као питање од другоразредног значаја догматску разлику између Православља и инославља, подривају самосвест Православне Цркве као једине истините Цркве, која је Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква, и дају утисак да Римокатолици чине једну од помесних Православних Цркава. Иако се прекид тајинског општења дугује уношењу разлика од стране Римокатолика у односу на заједничку веру првих векова, ипак се у Равененском документу исповеда од Православних и Римокатоличких представника Мешовите Комисије да је њихова вера заједничка. Тако они приступају разговору и усклађивању организационих и управних питања, као што је на пример тема примата Папе, док се теолошке теме запостављају и остају да чекају“.

„Зато је неопходно, наставља Митрополит Павле, да се најпре разговара о догматским темама... Само са настојањем на тачности Православне догме и догматског учења Православне Цркве, можемо бити сигурни да радимо на сабирању заблуделих у Христово стадо“.

ПАПИЗАМ

Линк: https://www.pouke.org/upload/fajlovi/knjige/Ava%20Justin/Papizam.pdf

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

све је то у реду Предање, али сагледајмо целу слику ... онако без јасних коцкица, мало да вуче на црно-бело ...

мени је нејасан овај текст. само да нагласим да слабо разабирам ко су ликови и титуле, а ни да сам теолошки поткован.

него, прво текст је врло поларизован и то само једну страну медаље пружа, ако смем тако да кажем, врло прозилотски текст. а тотална дубиоза су ми тек делови обраћања митрополита Павла и сложени смисао целог текста од стране протоинђела Симеона. хоћу да кажем, да је прозилотској струји, тек ударио екстрем сам протосинђел, мени наизглед, пошто се нигде није осврнуо да, сигуран сам, постоји друга страна медаље да ЕВЕНТУАЛНО остане могућност да треба постојати дијалог и да је он заиста или није у духу унијатства или не.

нема нигде одбране нити узмака да страна која седи за столом има уствари добру намеру, већ се оданде један од митрополита организује ако треба и у сагласју са некаквим НВО верника ?

то ми је тек тотална дубиоза ...

понављам да ми је текст мало магловит, али нисам могао да се одузмем овом утиску ...

поента је да је саопштење овог типа са наутврђене, равно катастрофи, јер ако сам га ја наопако схватио који сам за дијалог, али не и унијатство, замислите како ће да реагује онај који је против дијалога ...

додатак: гуглао сам и пронашао сам протосинђела Сименона, игумана манастира Бањска као једног од потписника оног исповедања вере против екуменизма ...

значи нисам га лоше провалио  :cheesy2:

овај ''зилотски'' начин размишљања је баш опасан кад се спроводи изнутра Цркве, подсећа ме и вуче ми неке мисли на оног акакија распопа ''правоверца'', он има ЈАКО сличе мисли по овом питању ... мада опет цела та екипа има сличне мисли по овом питању, само су мање или више агресивни ...

Подели на овим сајтовима

да додам да је само први део текста уствари ОБАВЕШТЕЊЕ, а други је, за мој појам, тотално вуче на лоботомију ... ал опет ја не разумем неке ствари, па ћете ми опростити за моје надобудно размишљање :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

skoro na televiziji sam cula da se jedna osoba izjasnila i rekla je da iz biblije cetrsto godina poslije Hrista izbrisano o reinkanaciji  jel je u bibliji to bilo isto pisano ,ko zna nesto o tome vise

?????? ???? ,????????? ??????,???????,???????? ? ?????? ???????? ???? ?? ???????? ? ?????? ??????? ???? ?? ????? ?? ???????? ????? ???? ? ?? ?? ?? ??????????  ?????? ?????? ? ?????.????????? ??????? ?? ??????? ?????? ??.???????? ???????? ???? ??...
Подели на овим сајтовима

??? ?? ?? ? ???? ???????, ??? ?????????? ???? ????? ... ????? ??? ?????? ???????, ???? ?? ???? ?? ????-???? ...

?? ??? ???? ????????? ???? ????? (?? ???? ?????? ???? "????-????") ??? ?? ??????? ???? ???????.

???? ?? ??????? ???? ?????. ???? ?? ???????? ?? ????? ????????? ?? ?? ?????? ? ??????, ? ?? ?? ??? ???????? ????????.

?? ?? ???? ????? ??????? ? ?? "??????" ? ???????? ?? "?????????" - ?? ?? ??????? ????? ???? ???? ????????????? ????????? ?? ???? ????? ?????????? ? ???? ?? ???? ????????? "????? ?????, ??????? ?????".

????? ?? ????? ???? ??????? ??, ??????? ???, ??????? ????? ?????? ?????? ?? ?????????? ??????

????????? ?? ????? ????????? ??????? ? ?? ?? ?? ?????? ??? ???? ? ???? ?????????? ??? ??.

???? ???? ???????? ?? ????????? (??? ??? ?? ????) ??? ????? ???? ?? ?? ???? ???? ?????? ???? ???????? ?? ???? ???? ????????? ?? ????? ???? ?? ????????? ????? ?? ??????, ???????? ? ?? ?? ???? ?? ???????. ??? ??? ?? ???? ???? ?? ????? ???????? (???, ????? ? ?????? ????-????).  :cheesy2:

???????? ?? ?? ?? ????? ???? ????????, ??? ????? ????? ?? ?? ??????? ???? ?????? ...

???? ?? ???? ????? ?? ??????? ?? ???? ????. ?????? ????? ????????? ?? ? ???? ?? ?????.

???????: ?????? ??? ? ???????? ??? ???????????? ????????, ??????? ????????? ?????? ??? ?????? ?? ?????????? ???? ?????????? ???? ?????? ?????????? ... ????? ????? ?? ???? ????????  :cheesy2:

?? ???? ?? ?? ?? ????? ????? ????? ????????? ???? ???????? ? ?????????? (?? ??? ??????? ? ?? ???? ???? ?? ???? "??? ????????..."). ? ???? ?? ????? "????????" ?????. ??????.

???? ''????????'' ????? ?????????? ?? ??? ?????? ??? ?? ???????? ??????? ?????, ??????? ?? ? ???? ?? ???? ????? ?? ???? ??????? ??????? ''??????????'', ?? ??? ???? ????? ????? ?? ???? ?????? ... ???? ???? ???? ?? ????? ??? ?????? ????? ?? ???? ??????, ???? ?? ???? ??? ???? ????????? ...

??? ?? ?? ???? ?????????? ?????? ??????? ???? ? ????? ?????????? ???? ?? ??? ???????? ? ?????????? ???? ?? ??????? (? ?????????????? ??? ?????, ??? ?? ?????? ???????). ??? ?? ??????? ????????? ??????????? ???? ???? ?? ??????? ?? ???? ?? ???? ????? ?????????? ???? ?? ?? ?????????? ? ?????????? ?????????? ?????. ??????? ?? ??????? ??????. ? ???? ?? ??????? "?????" ???? ???? ?????? ???? ???? ????? ? ???? ? ???? ? ?????????????? ? ???????. ???? ?????? ?????? ? ?? ?? ?? ???? ??? ????? ?? ??? ? ????????? ? ??????? ?????????? ?????? ???? ????? ?? ?? ????. ??? ????? ?? ?? ???? ??? ?????? ??????? (???? ???? ?????) ???? ?? ?? ??????? ??? ?????? ?????.

? ????? ???? ?? ?? ??????? ?? ????? "?????". ????? ?? ???? ???? ? ??????? +???????? - ???????  :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

Погледајте само ову маскараду браћо. Зар он овакав да буде први међу једнакима. Господ на магарцу, а Папу носе као фараона. Радије ћу умрети хиљаду пута него признати Папу за било какав ауторитет (па и световни ако хоћете). Овако како он "учи" и "исповеда" веру римокатолици су најгора хришћанска секта која се од Бога удаљила светлосним годинама далеко. Ако одбаци светску власт и моћ, своја лажеучења и врати се вери апостолској православној у том случају ћемо га у будућности сматрати за доброг пастира.

Постављена слика

Папо-маскарада и концилисање

Подели на овим сајтовима

Грчка католичка црква је посебна црква унутар Католичке цркве која користи византијски литургијски обред и грчки језик богослужења. Њени чланови су углавном са подручја данашње Грчке и Турске.

Гркокатолици су настали као последица тежње Римокатоличке цркве да кроз унијаћење стави Православне цркве под своју контролу. Како је код Римокатолика припадност Цркви схваћена пре свега кроз признавање Петровог намесника - Папе - као врховног првосвештеника Цркве, дошло се до схватања да је за јединство довољно ово признање неке црквене заједнице па да она постане органски део римокатолицизма.

Тако гркокатолици, или унијати, задржавају све обредне разлике (служе Литургију на квасном хлебу, верници се причешћују под оба вида, свештенство носи браде и жени се, у цркви је иконостатс и нема клупа за седење итд). Чак се и Символ вере чита без додатка Filioque. Када неупућена особа уђе у гркокатоличку цркву, стиче утисак да је реч о православцима. Током времена, и код гркокатолика су прихваћене различите праксе карактеристичне за латински обред, али оне још увек нису доминантне. Међутим, и поред спољашње сличности, ступивши у јединство са Римом, гркокатолици су иступили из Православног корпуса тако да са Православним више немају ни канонско ни литургијско заједништво.

У новије време, у контексту екуменског дијалога, унија је (Баламандским споразумом) одбачена као метод за уједињење хришћана. Римокатоличка страна, међутим, инсистира на томе да Унијати или Гркокатолици имају право да постоје, док Православни нерадо на њих гледају, као на производ, више-мење насилних покушаја покатоличавања у историји.

Са Википедије.

Подели на овим сајтовима

???????: ?????? ??? ? ???????? ??? ???????????? ????????, ??????? ????????? ?????? ??? ?????? ?? ?????????? ???? ?????????? ???? ?????? ?????????? ...

????? ????? ?? ???? ????????  0202_238

?????? ?????? ?? ????? ?? ???????? ??????? ????????.

??????? ? ???????, ????:

?????? ?????? ?? ???????????, ????? ???? ???? ?? ??????. ?? ?? ?? ????? ????? ?? ????????????

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

skoro na televiziji sam cula da se jedna osoba izjasnila i rekla je da iz biblije cetrsto godina poslije Hrista izbrisano o reinkanaciji  jel je u bibliji to bilo isto pisano ,ko zna nesto o tome vise

?? ???? ????????? ????????? ?? ?? ??????????

??? ??? ?? ??? ?????:

?? ?? ?????????, ???? ?????? ????? ???????, ??????? ?? ??????? ? ????? ?? ??????? ??????? ???????? ????????.

??? ??? ?? ???? ?? ????:

GOSPODE BOŽE,ISUSE HRISTE,OPROSTI OVOJ GREŠNOJ DUŠI ZA SVE GREHE KOJE JE PO?INILA U PROŠLIM ŽIVOTIMA I ZA SVE GREHE KOJE SU OVO TELO I OVA DUŠA PO?INILI U OVOM ŽIVOTU. DODIRNI ME SVOJOM MILOŠ?U I POKAŽI MI BOŽIJI PUT DA BIH ISPUNIO SVOJU MISIJU U OVOM ŽIVOTU. AMIN.

ZAŠTO MISLIŠ DA SE PRAVOSLAVLJE RAZLIKUJE?

CAR JUSTINIJAN JE CARSKIM DEKRETOM ,MISLIM U V VEKU,ZABRANIO REINKARNACIJU.A TO JE PRIHVATILO PRAVOSLAVLJE.

ZAŠTO JE DUŠA GREŠNA OD TRENUTKA RO?ENJA?MISLI MALO,PRIJATELJU MOJ.

NAPRAVITE SOPSTVENU MOLITVU,ALI OBAVEZNO UBACITE OVE ELEMENTE KOJE SAM VAM DAO I VIDE?ETE,AKO JE JE MOLITVA ISKRENA I KAJANJE,KAKO ?E ŽIVOT DA VAM SE PROMENI.

Prijatelji moji,ne budite ...smešni.

Dao sam vam savet prijateljski,možete da ga prihvatite,a ne morate.

Ništa vam ne?e štetiti,a ima?ete koristi,jer iskrenom molitvom i pokajanjem se brišu negativni zapisi iz vaših života.

Tako se duša kristališe,jer jedino Gospod Bog prašta,a ne sveštenik.

Ko je taj Sveti Ignjatije?Ko ga je proglasio za sveca?

Dalibore,prijatelju moj,nemoj da tretiraš kao besmislicu ovo što sam rekao,jer tu je najve?e greška i zabluda naše crkvene dogme:ne verovanje u reinkarnaciju.

Zato se ostavi tih kritika i praktikuj ovu ili sli?nu molitvu koju sam naveo.

Jedini sam koji znam ISTINU i jedini sam koji vas ne laže.

Da vam kažem prijatelji moji,bavim se hriš?anstvom koje prelazi u SLOBODARSTVO,jer tako ?e se zvati nova religija.

SLOBODA JE ŽIVOT,

A SLOBODAN U ŽIVOTU JE ONAJ

KOJI VERUJE U GOSPODA BOGA I

KOJI ?INI MORALNA DOBRA.

AMIN

?? ????? ??? ??? ??????? ?? ??????? ?? ?????? ??? ???, ?? ??? ???? ??? ???? ????????? ????

Подели на овим сајтовима

skoro na televiziji sam cula da se jedna osoba izjasnila i rekla je da iz biblije cetrsto godina poslije Hrista izbrisano o reinkanaciji  jel je u bibliji to bilo isto pisano ,ko zna nesto o tome vise

?????? ???? ,????????? ??????,???????,???????? ? ?????? ???????? ???? ?? ???????? ? ?????? ??????? ???? ?? ????? ?? ???????? ????? ???? ? ?? ?? ?? ??????????  ?????? ?????? ? ?????.????????? ??????? ?? ??????? ?????? ??.???????? ???????? ???? ??...

?????, ??, ??? ?? ?????? ???? ???? ? ?? ???????? ??????  0409_feel

??????, ?????? ???????? ???? ???? ???????  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

??? ?? ?? ? ???? ???????, ??? ?????????? ???? ????? ... ????? ??? ?????? ???????, ???? ?? ???? ?? ????-???? ...

?? ??? ???? ????????? ???? ????? (?? ???? ?????? ???? "????-????") ??? ?? ??????? ???? ???????.

??????, ?? ????? ?? ????????? - ?? ???? ?? ????? ?? ???? ????, ???? ??????? ?? ???????????  :drugarstvo:

???? ?? ??????? ???? ?????. ???? ?? ???????? ?? ????? ????????? ?? ?? ?????? ? ??????, ? ?? ?? ??? ???????? ????????.

?? ?? ???? ????? ??????? ? ?? "??????" ? ???????? ?? "?????????" - ?? ?? ??????? ????? ???? ???? ????????????? ????????? ?? ???? ????? ?????????? ? ???? ?? ???? ????????? "????? ?????, ??????? ?????".

???, ??? ?????, ?? ??? ??????, ?? ???? ?? ?????? ?? ?? ?????????? ...

? ?? ?? ??? ?? ???????? ???????? ...

????? ???? ?? ????? ??? ???? ...

????? ?? ????? ???? ??????? ??, ??????? ???, ??????? ????? ?????? ?????? ?? ?????????? ??????

????????? ?? ????? ????????? ??????? ? ?? ?? ?? ?????? ??? ???? ? ???? ?????????? ??? ??.

???? ???? ???????? ?? ????????? (??? ??? ?? ????) ??? ????? ???? ?? ?? ???? ???? ?????? ???? ???????? ?? ???? ???? ????????? ?? ????? ???? ?? ????????? ????? ?? ??????, ???????? ? ?? ?? ???? ?? ???????. ??? ??? ?? ???? ???? ?? ????? ???????? (???, ????? ? ?????? ????-????).  navijanje

??? ??? ?????, ?? ????, ?? ??????? ??, ?? ???? ?? ???????????? ???? ?????? ???? ??? ?? ?? ?????? ??????? ????? ...

???????? ?? ?? ?? ????? ???? ????????, ??? ????? ????? ?? ?? ??????? ???? ?????? ...

???? ?? ???? ????? ?? ??????? ?? ???? ????. ?????? ????? ????????? ?? ? ???? ?? ?????.

??? ???? ??? ??? ????, ???? ?? ????????? ??? ?? ???? ?? ???????? ??? ?? ????? ??????? ...

?????? ?? ????? ??? ????? ???? ?????????? ???????????, ???? ???? ??????, ?????????, ??????? ...

???? ????? ???????????, ?? ?? ??? ?? ???????? ? ???? ... ???? ?????, ???? ?? ????????, ???? ? ????? ? ?????, ?? ????? ????? ...

???????: ?????? ??? ? ???????? ??? ???????????? ????????, ??????? ????????? ?????? ??? ?????? ?? ?????????? ???? ?????????? ???? ?????? ?????????? ... ????? ????? ?? ???? ????????  navijanje

?? ???? ?? ?? ?? ????? ????? ????? ????????? ???? ???????? ? ?????????? (?? ??? ??????? ? ?? ???? ???? ?? ???? "??? ????????..."). ? ???? ?? ????? "????????" ?????. ??????.

???? ???? ???? ?????????? ????, ?????? ??? ???? ? ??????????? ?? ?????? ?????, ????? ?? ??????? ?? ????, ? ??? ???????? ??? ????? ????????, ? ??? ????? ??????? ?? ????? ????????? ?? ????? ...

?????? ?? ??? ??? ?? ?? ?????? ?? ???, ??? ?? ??? ?????? ?? ?? ??????, ?? ?? ???????? ? ??????, ??? ????? ??? ???? ... ????? ????? ?????????? ?????? ??? ????????? ...

???? ??? ???? ?? ??????? ???? ?? ????? ????????? ?? ??????????? ???? ? ???? ????????????, ??? ???? ????? ...

?? ?????? ?? ?? ????, ?? ?????? ?? ?? ????????? ???????? ???? ???. ??? ??????? ??????? ????????? ?????? ??? ??????? ? ????? ?? ??????? ? ????, ??? ??? ??? ?? ??????, ?? ?? ????? ?? ??????? ???? ??????? ???????? ? ???????????. ??? ??????? ?? ????? ???????, ????????? ? ?? ????????????? ????? ... ?????? ?????? ???? ??????????? ????????, ??? ??? ?? ???? ??? ????? - ?? ??? ... ? ??? ?? ?? ????? ??????? ? ??????? ?? ?? ???? ??? ???????

???? ''????????'' ????? ?????????? ?? ??? ?????? ??? ?? ???????? ??????? ?????, ??????? ?? ? ???? ?? ???? ????? ?? ???? ??????? ??????? ''??????????'', ?? ??? ???? ????? ????? ?? ???? ?????? ... ???? ???? ???? ?? ????? ??? ?????? ????? ?? ???? ??????, ???? ?? ???? ??? ???? ????????? ...

??? ?? ?? ???? ?????????? ?????? ??????? ???? ? ????? ?????????? ???? ?? ??? ???????? ? ?????????? ???? ?? ??????? (? ?????????????? ??? ?????, ??? ?? ?????? ???????). ??? ?? ??????? ????????? ??????????? ???? ???? ?? ??????? ?? ???? ?? ???? ????? ?????????? ???? ?? ?? ?????????? ? ?????????? ?????????? ?????. ??????? ?? ??????? ??????. ? ???? ?? ??????? "?????" ???? ???? ?????? ???? ???? ????? ? ???? ? ???? ? ?????????????? ? ???????. ???? ?????? ?????? ? ?? ?? ?? ???? ??? ????? ?? ??? ? ????????? ? ??????? ?????????? ?????? ???? ????? ?? ?? ????. ??? ????? ?? ?? ???? ??? ?????? ??????? (???? ???? ?????) ???? ?? ?? ??????? ??? ?????? ?????.

????? ???? ?? ?? ????????, ??? ?? ?????? ?? ?? ''??????????'' ??????? ??????? ??? ''??????''? ????? ?? ?????????? ?????, ''?????'', ?????? ? ''??????????'''. ??? ?? ???? ??? ?? ????? - ????? ???????? ???????? ?????? ?? ???? ?????????, ''?????'' ?? ??????? ?? ?? ?????, ??????? ?? ?? ??? ?????????, ??? ?? ???? ???? ?? ????? ? ??????????, ?? ?? ?? ?? ?????, ? ''??????????'' ?? ????????? ? ??????? ?? ????, ???????? ?? ????? ...

?? ??? ????? ???? ????? ?? ??????????? ?? ??????? ? ??????? ?? ??????? ??????? ...

??? ???? ??? ??? ?????? ????? ?????, ???? ????? ...

? ????? ???? ?? ?? ??????? ?? ????? "?????". ????? ?? ???? ???? ? ??????? +???????? - ???????  :drugarstvo:

???? ?? ??? ?????, ???? ?? ? ?? ????? ?? ?????????? ??? ????????? ?????? ??????????. ???? ??????? ?? ?????? ??????? ????????? ...

? ?????? ?????????? ?????????, ????? ?? ?? ?? ????? ?? ?? ??????? ???????? ? ???? ??????? ?????? ??? ?? ???? ??????????? ?????, ?? ?? ????????. ? ? ????? ????? ??????. ??? ? ?? ?? ????? ?? ?? ?????? ? ????? ?????????, ???????, ? ?? ???? ?? ???????. ? ?? ???????? ?? ???, ???? ????? ??????.

? ? ??????? ????? ???????, ??? ???? ??? ??? ???? ????? ????? ...

???? ????? ?? ?????. ?? ?? ???? ???? ??????, ??? ????? ???????????, ????? ???????? ???? ???, ?? ????? ??? ???????? ?? ???????? ????????? ...

?????? ?? ?????? ?? ???????? ???????? ?????, ?? ?????? ???? ?? ????????, ?????? ??? ???? ?? ????????????? ????? ??????. ?? ??? ???????? ? ????????  0409_feel ?? ???????? ???? ?????  navijanje

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...