Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

??, ?? ?????, ??? ?? ?? ????? ????? ???? ? ????? ?? ?? ???? ??????? ? ???????, ??? ????? ???????? ? ??????????? ???????? ...

?? ?? ?? ???? ??? ???????? ??????? ?????????? ??????? ?????? ??? ?????????? ?????? ??? ????? ?????? ?????? ? ?? ???? ???????????? ????? ?????? ?? ???? ??????????? ???????? "????? ??????? ?????" ??? ?? ??? ????? ????? ???????? ???? ??????????? ?????? ?? ???? ???? ?????????????? ????????????? ? ??????? ??????? ?????? ????????? ????. ???? ?? ?? ??? (?????????? ? ?????? ????????? ????????) ???? ? ???? ?????.

??????? ?? ??????????, ?? ??? ?????? ?? ?????? ???????. ?? ?????? ?????? ?? ?? ???? ??????? ??? ?????, ??? ?? ??????? ????? ?????????. ?? ???? ???? ? ??????? ???????? ? ???? ?? ?? ??? ????????? ?? ???? ????? ?????? ??????. ??? ?? ????, ?? ???? ???? ???????? ?????????? ?? ??? ???? ???????? ?? ?? ?????? ????? ?? ????, ??? ? ?? ??????? ???? ? ????? ????. ????? ??? ???? ???????? ?????? ?? ????????? ?????? ?? ??? ?????? ?? ?? ??????? ?????? ?????, ? ?? ????????????. ????? ????, ?????? ?? ????????? ? ?? ????????? ?????, ?? ? ?????????????? ????????? ???? ???? ?????????? ??????.

????? ???? ?? ??????? ? ?? ????? ???? ???? ??? ??????. ??? ????? ?????? ?? ?????? ????????????? ?????. ????? ????, ???? ??????? ???? ??? ???? ???? ?? ???? ????, ????? ????????? ? ?? ??????, ??? ?? ?? ???? ???? ? ????????? ?????? ???????? ????? ???, ??? ??? ???? ?? ??????? ???????????? ???????? ? ?????? ???????? - ??????? ??, ??? ?? ?????. ????? ?? ????? ??????? ??? ???????? ????? ? ???????? ?? ???? ...

??????????, ?? ??? ?????, ???? ????????? ???????, ???? ??????? ? ?????, ? ????? ?????? ?????? ?? ?????????, ?? ?? ??????? ??? ? ????, ?? ????? ?? ?? ?????? ???? ???? ?????? ?? ?????????. ??? ?? ?? ????? ? ?? ????? ?? ????? ????? ?? ?? ????????, ?? ????? ????? ?????? ? ?????? ???? ??? ????????? ???????, ?? ??? ?? ???????? ?????, ???? ?? ?? ???? ????? ???? ????????? ?? ????? ?? ?? ?? ... ? ?? ?? ?? ??? ???????? ???? ??????. ???? ? ???????, ????, ?????? ????, ?????? ???? (???????), ???? ?? ???????, ???? ??? ...

?????? ?? ?? ??????, ???? ???? ??????? ????????, ? ?? ?????? ?? ?????? ?????? ?????-?????.

Подели на овим сајтовима

?????? ?? ?? ??????, ???? ???? ??????? ????????, ? ?? ?????? ?? ?????? ?????? ?????-?????.

?? ?? ??? ?? ???? ????? ?????? ?????????? ?????????? ???????? ? ?????? ???????? ?? ????????? ? ????? ????? - ? ?? (???? ??????????) ?? ? ?????????? ??????? ? ??????? ?????????? ?????????. ? ?? ?????????? ??? ?????? ?? ????????? ????? ??????. ?????? ?????? ?? ???? ??? ????????? ? ?????? ?? ?? ??? ??? ????????? ?????? ????? ???? ?????? ??????? ? ?? ?? ?????? ???? ?? ???????? ?? ???? ?? ??????????. ??? ? ?? ?????? ?????? ??????? ?? ???????? ?????? (?????? ? ?????? ??????) - ??????????? ?? ????????? ????? ??... ?? ?? ???? ? ?????? ??????? ?? ???? ????. ????? ??? ???? - ?? ???????????. ??? ???? ???? ?? ?? ??? ? ??????. ?? ??? ?? ????? ?? ???? ????? ??????????? ? ?????? ???????? ???? ????? ???? ?? ???????? ?????? ?????????? ?? ??????? ??????????? ??????? ???????????. ??????????? ??? ???????????? ?? ???????? ?? ?????? ??????? ? ???????, ? ??? ???? ????? ????? ???? ?? ?? (??? ?? ?? ?? ?? ?????? ????), - ???? ?? ??? ???? ?? ?????????? ?? ??????????? ?????. ???? ???????? ???? ???? ???????????? ????? ? ?? ??? ???? ????? ???? ?????????? ?? ?? ???? ?????? ? ??????, ??? ???????????? ????? ????? ????? ?? ?????? ?? ????? ? ?? ???? ?? ???? ?? ??????? ???? ?? ???? ?? ?? ??????? ????????. ?? ?? ???, ??????, ??? ???? ?? ???? ? ?????? ????????. ? ???? ???? ???????. ???? ?????? ???? ??.????? ???????: "?????? ?? ??????? ??? ??? ?? ???? ?? ?????". ?????? ??????? ?? ????  ? ???? ? ????? ? ?????.

????? ????? ?? ??????? ?????.

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

вид' га што је тврдоглав, а има љубав.

нема од кога да се бранимо, Црква НЕЋЕ пасти!

сваки начин је добар, па и у кафани да су ... многи су путеви до Бога.

не мора да су искрени, да нам положе било какву жртву не морају, морају само Богу да се исповеде. ни извињење, ништа. ни реч. ни поглед.

Бог опрашта, ја, ти, или свештеник, ко год, нема ништа са тиме.

ајде мало преко пластичних примера да ти покажем зашто тако мислим.

католици су некрштени из наше перспективе, јел? мало да конкретизујемо ствар.

види, моја отац је отишао са другом женом. он, друга жена и њихово дете су се крстили у истом тренутку. пошто је њему Бог опростио крштењем грехове које је нанео мени и мојој мајци, јел' ја требам или имам БИЛО ШТА да му замерим? немам, и не смем ни да размишљам у том правцу. он је чист ко суза. са 59 је кренуо испочетка код Бога и мене што се тога тиче. еееееј 59! ко да га није било дотле, јел схваташ? као да се није ништа десило.

дакле, кад се крсти тај наш сваки ближњи, био и папа, он је стварно ушао у Цркву, и то је то. купљена му је у крви виза за Рај. е сад само треба да крене да је користи.

проблем настаје кад људи почну да размишљају у правцу да то није виза за више улазака. дакле прави се комплекс и раскол још већи него што је сам грех, него што је у самом уму грешника. ти га посматраш као јеретика, ја не, ја га само посматрам као некрштеног и према томе, мени је сасвим нормално да свако може да уђе у ову заједницу и преко реда, па НИКО неће остати гладан ни рибе ни хлеба ни воде ни вина. то ми је као да стојим испред иконе и чекам ред за целив. па најбоље да нећу да пропустим свештено лице или неког старијег или далеко млађег или у потреби, или било кога. сигурно нећу да га питам јел уме да се прекрсти или да ли зна неку молитву или шта год већ.

ако размишљамо овако за нама најближе по исповедању, замисли онда како треба незнабошцу тек или неком богоборцу да приђеш и да му објасниш ко је Бог, шта је Бог и где је Бог, а он те спамује физички, ментално, психички и душевно. а ти нема потребе да се браниш ако си утврђен, нити губиш смирење због тога, већ само истрајаваш у љубави и делиш и завоје и лекове са њим у тој некој борби. као што и живимо реално, само што гордељиви брат има намеру да ти нашкоди у беспомоћи, јер нема где да те удари.

е ТО је та стаменост Цркве, без иједне пукотине. савршенство одраза Бога.

ти не губиш ту ништа, иако ти је наизглед узето све - слобода, достојанство, не знам већ шта не. животи у крајњем случају. све ти то Бог надокнади овде или тамо.

треба да капираш да су људи међу људима своји, без обзира на веру. а кад те твој ближњи буде питао одакле долази та твоја стаменост, а ти кажи на сав глас колико можеш - ОД БОГА!!! е ту је твојих пет минута исповедања вере заиста, не само на Литургији. е то је то дуготрпљење и љубав.

шта ћу ја сам идеалиста, мислим да има места за све нас. чак сам уверен да нас чека у том возу који непрекидно путује у Рај место са нашим именом врло спремно и загрејано.

где се бре није проповедало у међувремену, мало мало па чујем да је неко запалио преко гране у неки земљу за коју нисам ни сањао да има православнну паству, а Бог ће дати да се прими свуда Црква Његова. неће нити један да остане неутешен на овој нашој малој планети. сети се само светог Родионова, оног мученика Христовог што је негде ратовао, а посечен. неће остати педаљ на планети а да није освештан крвљу мученика, да сама земља вапије Бога.

и тебе Бог да изљуби кад те види :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

?? ?? ????????? ??? ????????, ?? ??, ?? ?? ???? ????????? ??? ?????????? ? ????? ????, ???? ?? ?????? ???????? ?? ????? ???? ?? ??? ? ??? ????????? ? ????? ????...

??????? ?? ????? ????? ? ?????????????? ????? ???? - ??? ? "??? ? ????? ?? ?????? ???????? ?????? ?????? ? ????????."

? ?? ????????? ?? ?? ??? ???????? ???? ???? ????? ??????. ?????? ?? ????????? ? ??? ????? ???. ???? ?? ?? ??????? ?? ?? ? ?? ??????? ?? ???????? (???? ????? ?????? ? ?????? ?? ?? ????). ????? ? ??? ?? ?? ????? ??????. ??? ??? ??? ?? ?? ????? ?????? ??????? ?? ??????????????? ???? ??? ? ?? ? ??????? ? ?????? ??????? ?? ???. ? ?? ?? ??? ???? ???????? ??? ??? ??????????? ?????????, ???????? ? ???????????.

Подели на овим сајтовима

Тренутно учим испит Историја СПЦ и нашао сам занимљив податак, који се може у овој теми употребити. Наиме, Св. Петар Зимоњић, митрополит дабро-босански (1920-1941), је, кажу, проповедао слогу са другим верама, са омиљеном Његошовом девизом "Брат је мио, ма које вере био".

Подели на овим сајтовима

"???? ?? ???, ?? ???? ???? ???".

??? ?? ?????? ?? ???? ?? ?? ??? ???????? ??????,?????? ????? ???????? ??? ?? ? ???? ? ????? ??.

???????. ???? ?? ???? ?????? ???? ???? ?????? ????? ???? ?????????? ?????????? ????, ????????. ??? ??? ???? ?????? ??????...

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

"2. ??????? ???? ???? ?????????, ??? ?????? ???????? ? ????????? ??????, ? ?????? ?? ??????? ?? ??????????? ?????????????, ??? ??? ?? ? ???????? ?? ???-???????????? ?????."

??? ?? ???? ?? ??????? ???? ? ????? ?? ??????? ???? ???? 2.

sve odvodi uvujek dokazivanjem ko ko nije ko jest gdje kada kako ovo treba ovo netreba ,obostrano optuzivanje  ,odlucila sam samo u jednog Gospoda   i njemu samo se okrecem ,jel nekad sve bilo zajedno al i ovo sve je u negativnom smislu  i utjece isto tako na sve  jel su od pocetka zajedno bili kako imati slobodu i Boga spoznati sa svemu tome  dolazi sumnja staje bilo onda  davno o cemu se radilo uopste ikad,ako u toj zavrzlami  se bude onda i dalje je koje jaci i mocniji i tako se jos uvijek sve mjeri ,volim Gospoda sto ljudi nemogu  nikako da utjecu na njega ma kako mislili da su mocni   ,blesavo ovo sto pisem al sta mi bi trebao neki  isto  neki bog sto izgleda  ko zna  kako slobodu uskracuje uh alsam  danas  narogasena
Подели на овим сајтовима

Проблем настаје онда кад почнемо да мешамо која је наша вера а која је туђа...

Кад помислимо да је то мање-више исто...

Кад у недостатку православне цркве у близини (рецимо у неком граду на Западу) одемо у католичку да запалимо свећу и помолимо се Богу...

Кад учествујемо у богослужењу које није православно...

Кад пренебрегавамо стварне намере Ватикана...

А нико није против слоге са католицима, муслиманима ни другима, ту сви треба да следимо Св. Петра Сарајевског.

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

??? ?? ?????? ?? ???? ?? ?? ??? ???????? ??????,?????? ????? ???????? ??? ?? ? ???? ? ????? ??.

???????. ???? ?? ???? ?????? ???? ???? ?????? ????? ???? ?????????? ?????????? ????, ????????. ??? ??? ???? ?????? ??????...

0510_music

:cheesy2: ??? ? ?????? ?????. ???? ??? ???? ???????.

Подели на овим сајтовима

??????? ??????? ???? ??? ??????? ?? ?????? ???? ?? ???? ???? ? ???? ?? ????...

??? ????????? ?? ?? ?? ????-???? ????...

??? ? ?????????? ??????????? ????? ? ??????? (?????? ? ????? ????? ?? ??????) ????? ? ????????? ?? ???????? ????? ? ???????? ?? ????...

??? ??????????? ? ??????????? ???? ???? ???????????...

??? ?????????????? ??????? ?????? ????????...

? ???? ???? ?????? ????? ?? ??????????, ??????????? ?? ???????, ?? ??? ????? ?? ??????? ??. ????? ???????????.

:cheesy2:

Подели на овим сајтовима

???? ?????? ?????? ???? ?????????? (??? ???????????) ???????? ?? ????? ????????? ???????? ? ?? ?? ?? ?????????? (??????????) ??? ???? ???? ???? ???????? ???? ???? ?????? ?? ?????? - ??? ?? ?? ?????? ??????? ????????.

? ????? ?????? ?? ??? ??? ???? ???? ???????? ??????? ? ???????????? ??????? ?????.  ;)

Подели на овим сајтовима

??????? ??????? ???? ??? ??????? ?? ?????? ???? ?? ???? ???? ? ???? ?? ????...

??? ????????? ?? ?? ?? ????-???? ????...

??? ? ?????????? ??????????? ????? ? ??????? (?????? ? ????? ????? ?? ??????) ????? ? ????????? ?? ???????? ????? ? ???????? ?? ????...

??? ??????????? ? ??????????? ???? ???? ???????????...

??? ?????????????? ??????? ?????? ????????...

? ???? ???? ?????? ????? ?? ??????????, ??????????? ?? ???????, ?? ??? ????? ?? ??????? ??. ????? ???????????.

mozda za onog ko misli da je i da sjedi Bog samo tu gdje se svijeca u nekoj crkvi ili mjestu gdje se skupljaju ma koje religije  to bili ,dal mozda se svijeca moze da zapali negdje na brdu pod drvetom isto tako il nije tu Bog  neznam kako ko , mislim da Bog je svagdje u svemu ne samo da ceka negdje da se posjeti ,kako bi to izgledalo ako neode nikad neko daga posjeti ostace  ili nije Bog  sa njim znacilo bi onda tako   jel sve religije kazu  isto i tvrde  tako, utisak sam dobila kad negdje  procitam kako   svi oce da imaju i tvrde da je njihov bog samo istovremeno  su  u zaboravu  jel shvataju da  su moc i tako i rade da , kako ljudi hoce onda i  sta su ljudi uradili  toliko na zemlji do sada  ma bilo koje religije znaci za mene da nismo  i neznamo staje o o cemu svi pricamo koje i gdje je dal  je toliko ovisan o nama svima da nas ceka  negdje samo ,onda postaje politika  ime toga nekoga i moc   ,nije mi nista jasno nerazumijem nista  , dragi brate ili sestro  ,ko dasi ako tako mislis znaci nema crkve u blizini   onda taj neko otpada od boga  otisao u neku drugu da svijecu zapali,isto tako  kako mislis  ako nikakve crkve nema u blizini nije Bog sa tom osobom ,Voljela bi  da tako nemislis  i nisi mislio-la  sa tom recenicom sto napisa  svi smo slobodni  pa i ti imas pravo   na takvo misljenje i odredjivanje ,
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...