Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Де човече немој да ме зезаш...

..мада једина истина шта си до сада рекао је ..

није си је дао сам' date=' дала му је наша католичка Црква[/quote']

А скоро сви твоји тврде како му је Бог дао ту моћ.... слично као Хи Мен или нешта..

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Де човече немој да ме зезаш...

..мада једина истина шта си до сада рекао је ..

није си је дао сам' date=' дала му је наша католичка Црква[/quote']

А скоро сви твоји тврде како му је Бог дао ту моћ.... слично као Хи Мен или нешта..

Хахаха, молим те ко је то од наших рекао, баш ме то интересује, који сад то Хи Мен, таквог ја не знам, јел овдје члан на Форуму? Дај му онда реци да измишља па кад би био и некаквим нашим попом! Папама папинске ингеренције у руке даје Црква а немају је они сами из себе без тог да су је од Цркве добили. Не постоји ништа, никаква моћ у католичкој Цркви која не би потицала директно од Христа а само њеним посредством се реализује. Црква је том која заређује свештенике, монахе и монахиње, поставља бискупе и Папе. Такођер их све може расчинит па и самог Папу. А то се већ више пута у историји и десило.

Подели на овим сајтовима

Dijalog je u svakome slučaju potreban, ali on se ni u kom slučaju ne može nazvati bogoslovskim. Rijetke su vjere danas u svijetu koje vjeruju u čovjeka, a ne u Boga. Papisti (jer se zaista tim imenom jedino mogu nazvati) vjeruju u čovjeka, u Papu. U tom smislu, oni su za pravoslavnog hrišćanina dalji i od muslimana i jevreja, pa čak i budista koji ipak vjeruju u neke svoje Bogove. Ali ima li veće ludosti vjerovati u čovjeka od krvi i mesa. Pa ako nemamo bogoslovski dijalog sa budistima, kako ga možemo imati sa papistima? Sav dijalog sa njima se treba svesti na to kako da koegzistiramo na ovom svijetu u miru, bez sukoba i mržnje, a ne da se pokušava spojiti nespojivo i tobože govoriti o nekom hrišćanskom zajedništvu, koje je prestalo onog trenutka kad su papisti umjesto Hrista izabrali Papu i samim tim prestali da se nazivaju hrišćanima.

Žalosna su sva ona hodočašća u Rim naših vladika, šta oni tamo u Vatikanu hoće da nađu? Ljubav? Vjeru? Nadu?

Папа је отприлике код нас у католичкој Цркви оним ким је код вас у СПЦ Патријарх +Иринеј, значи такав "главни" свештеник, "главни" бискуп тј. епископ. Ми их имамо преко 3000 епархија и 5000 бискупа. Признаћеш да рецимо само ујдурма с једним монахом може запослити цијелу Цркву тако сувишно и исцрпити је натолико да потом клер није више способан дати од себе све оно што треба јер је непотребно преокупиран тим унутарцрквеним споровима и расколом. На тако нешто са тих 3000 епархија и 5000 бискупа ми морамо "заборавити", за нас је то "луксуз" који си  не смијемо никако дозволити. Ми заиста немамо времена да сваких седмицу дана у неком од дијелова свијета рјешавамо некакву нову томе сличну унутарцрквену шизму, недисциплину и анархију. Ради тога имамо нешто јачу и робустнију хијерархијску структуру, чрвршћу дисциплину и стегу а оштрија правила и казне. Такођер исто као и ви што имате Патријарха +Иринеја који је архиепископом Београдским ми имамо Патријарха Бенедикта XVI, архиепископа града Рима. И обојица су затим људи од меса, кости а крви, од чега другог би били, иначе да нису не би ни могли постати поглаварима Цркви. А у Папу вјерујемо тачно исто толико колико и ви у Патријарха +Иринеја. Наравно да морамо вјеровати у то како нам је црквена хијерархија дана од Бога одозгор и ради тога према њој требамо имати и заслужујући респект. Иначе кад тај респект немамо као што га нема извјесни србски монах према Светом архикјерејском синоду своје хришћанске Цркве а нема га чак ни према Патријарху +Иринеју, поглавару те исте његове хришћанске Цркве онда се може десити да ускоро а то можда још од овог мјесеца чланом те своје Цркве више не буде а ни у њој не остане.  

Списак католичких епархија - преко 3000:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Roman_Catholic_dioceses_%28alphabetical%29

Списак католичких бискупа - епископа, преко 5000:

http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/la.html

Подели на овим сајтовима

Папа је отприлике код нас у католичкој Цркви оним ким је код вас у СПЦ Патријарх +Иринеј, значи                    da predstavnik,poglavar crkve.stase to  tolko o tome prica ,nije nikada papa rekao da je  sta znam sto neki milse ,neznam odkud ta ideja takva,pa istobi mogao neko drugi reci za patrijaha da pravoslavni narod vjeruje u njega tako

Подели на овим сајтовима

Папа је отприлике код нас у католичкој Цркви оним ким је код вас у СПЦ Патријарх +Иринеј, значи такав "главни" свештеник, "главни" бискуп тј. епископ. Ми их имамо преко 3000 епархија и 5000 бискупа. Признаћеш да рецимо само ујдурма с једним монахом може запослити цијелу Цркву тако сувишно и исцрпити је натолико да потом клер није више способан дати од себе све оно што треба јер је непотребно преокупиран тим унутарцрквеним споровима и расколом. На тако нешто са тих 3000 епархија и 5000 бискупа ми морамо "заборавити", за нас је то "луксуз" који си  не смијемо никако дозволити. Ми заиста немамо времена да сваких седмицу дана у неком од дијелова свијета рјешавамо некакву нову томе сличну унутарцрквену шизму, недисциплину и анархију. Ради тога имамо нешто јачу и робустнију хијерархијску структуру, чрвршћу дисциплину и стегу а оштрија правила и казне. Такођер исто као и ви што имате Патријарха +Иринеја који је архиепископом Београдским ми имамо Патријарха Бенедикта XVI, архиепископа града Рима. И обојица су затим људи од меса, кости а крви, од чега другог би били, иначе да нису не би ни могли постати поглаварима Цркви. А у Папу вјерујемо тачно исто толико колико и ви у Патријарха +Иринеја. Наравно да морамо вјеровати у то како нам је црквена хијерархија дана од Бога одозгор и ради тога према њој требамо имати и заслужујући респект. Иначе кад тај респект немамо као што га нема извјесни србски монах према Светом архикјерејском синоду своје хришћанске Цркве а нема га чак ни према Патријарху +Иринеју, поглавару те исте његове хришћанске Цркве онда се може десити да ускоро а то можда још од овог мјесеца чланом те своје Цркве више не буде а ни у њој не остане.  

Zayron, kao prvo i ja i ti dobro znamo da papa nije kod katolika kao Patrijarh kod Srba. Svi smo čitali Dogmatski ustav Hristove Crkve iz 1870. i tamo lijepo piše da je papa čak iznad serafima i heruvima i da je nepogrešiv tako da ove priče o hiper organiziranosti rimske crkve i njenoj efikasnosti (u što ne sumnjam, moji preci su to iskusili na sopstvenoj koži) možeš da prodaš nekom zanesenom beogradskom bogoslovčiću koji još nije posjetio Koloseum, a želio bi, ali ne i Srbima Krajišnicima koji se sa ljubavlju rimske Crkve ćeraju evo već pola milenijuma i kojima su dobro poznate sve smicalice i zamjene teza od strane vatikanske klike.

Evo šta piše prota Manojlo Grbić u svom djelu Karlovačko Vladičanstvo iz 1891. o suštini vjere papista:

Untitled.jpg

papa.jpg

A šta je o papistima mislio pravoslavni narod Bosanske Krajine oslikava nam i ovaj zapis prote Petra Rađenovića u njegovoj knjizi Bjelajsko polje i Bravsko iz 1925:

"Začudno je da kod pravoslavnih vlada veća protivnost prema katolicima nego prema muslimanima. Ta protivnost izražava se osobito u ovom ubeđenju: „ tursku džamiju samo počisti i vodicom popršći pa se odmah u njoj može služba činiti, a iz katoličke crkve moraš za tri pedlja duboko zemlje iskopati i izbaciti, pa onda istom činiti službu u njoj“. Takvo shvatanje usađivano je pravoslavnom narodu po svoj prilici u Dalmaciji i Lici kao ustuk protiv žestoke rimske propagande. Doseljenici  otuda preneli su sobom ovamo i to shvatanje. Kod muslimana vlada uverenje da je pravoslavna čistija i svetija od katoličke. "

Ovo tvoje aludiranje na crkvenu disciplinu u SPC neću ni da komentarišem. Zar nije kudikamo pametnije suzdržati se i ne zabadati nos u tuđe dvorište, pogotovo ako niko od nas to ne traži?

Подели на овим сајтовима

Ovo tvoje aludiranje na crkvenu disciplinu u SPC neću ni da komentarišem. Zar nije kudikamo pametnije suzdržati se i ne zabadati nos u tuđe dvorište, pogotovo ako niko od nas to ne traži?

Hahahaha, čitaš li ti uopšte šta pišeš? Pa što onda zabadaš ti nos u poslove i unutarnje stvari katoličke Crkve, šta je onda tebe briga za našeg Papu i kim je on nama, ko je to prvi počeo s vršljanjem po tuđem dvorištu? Ja ti samo objašnjavam na tebi poznatom primjeru jer vidim da ti nije to bilo jasno. A tebi niko ne brani da ideš musllimanima pa se s njima ekumeniši do mile volje, to nama nije ništa novo. Ima i takvih kojima su bliži muslimani od hrišćana, znamo mi za to odavno. Mnogi od vas su njima uostalom nekad i postali. Protiv toga ja ništa nemam, kad je to isti narod. Samo je sad problem s njima hoće li oni još sad vas. Pa i makar kad bi si mislili da je pravoslavna crkva "čišća" od katoličke. A nama katolicima nikad nije bio mjerodavan sud bilo kakvih muslimana ogledno liturgijske čistote naših vlastitih crkvi, to njihovo mišljenje nas zanima ko lanjski snijeg.

Подели на овим сајтовима

Hahahaha, čitaš li ti uopšte šta pišeš? Pa što onda zabadaš ti nos u poslove i unutarnje stvari katoličke Crkve, šta je onda tebe briga za našeg Papu i kim je on nama, ko je to prvi počeo s vršljanjem po tuđem dvorištu? Ja ti samo objašnjavam na tebi poznatom primjeru jer vidim da ti nije to bilo jasno. A tebi niko ne brani da ideš musllimanima pa se s njima ekumeniši do mile volje, to nama nije ništa novo. Ima i takvih kojima su bliži muslimani od hrišćana, znamo mi za to odavno. Mnogi od vas su njima nekad i postali.

Meni je u vezi vas sve savršeno jasno. Ko je meni bliži to je moja privatna stvar, ali za vas samo jedno mogu reći, što dalje od moje kuće. Gornji tekstovi sve govore. Nemate pravo nazivati se hrišćanima, jer ste vjeru u Hrista zamijenili vjerom u čovjeka-papu.

Подели на овим сајтовима

Hahahaha, čitaš li ti uopšte šta pišeš? Pa što onda zabadaš ti nos u poslove i unutarnje stvari katoličke Crkve, šta je onda tebe briga za našeg Papu i kim je on nama, ko je to prvi počeo s vršljanjem po tuđem dvorištu? Ja ti samo objašnjavam na tebi poznatom primjeru jer vidim da ti nije to bilo jasno. A tebi niko ne brani da ideš musllimanima pa se s njima ekumeniši do mile volje, to nama nije ništa novo. Ima i takvih kojima su bliži muslimani od hrišćana, znamo mi za to odavno. Mnogi od vas su njima nekad i postali.

Meni je u vezi vas sve savršeno jasno. Ko je meni bliži to je moja privatna stvar, ali za vas samo jedno mogu reći, što dalje od moje kuće. Gornji tekstovi sve govore. Nemate pravo nazivati se hrišćanima, jer ste vjeru u Hrista zamijenili vjerom u čovjeka-papu.

hahahahaha  kolo2 kolo2 kolo2

Подели на овим сајтовима

ни дијалог није што је некад био  kolo2 kolo2

брате Берђајев,чак и да је тако као што кажеш-што иначе не мислим-зар не треба онда таквим католицима које си описао-иако је генерализација веееелика-зар не треба њима сведочити Христа-православног Христа још више и јаче са жаром и љубављу... тешко да реченица-што даље од моје куће- томе доприноси...

Kao на гори Преображења, у литургијском опиту je тако много божанствене светлости, да се човеку уопште не враћа, не одлази му се натраг у светску сујету. И заједно с тим, љубав не трпи да је неделатна: и патос сједињења и јединства сабрани у литургијском бденију, не може да се не излива у дела. Дела љубави продужавају богослужење, јер су и он својеврсно богослужење, служење и хвала Богу - Љубави. Зато се из Евхаристије отвара пут према животном подвигу, према искању мира за свет - "сачувај пуноћу Цркве Своје... Даруј мир свету Твоме"... с таквом прозбом ми излазимо "у миру" из храма, као што смо дужни да с миром улазимо у њега... с вољом да читав свет постане свет Божији, да сија извршењем свеблаге воље Свеблаженог Бога. И служба мира постаје задатак за причасника Чаше мира. Неслоге не могу да не узнемиравају свет и да не рањавају срце хришћаниново - а нарочито сукоб света због Христа, сукоби хришћанског света, раздељеност у евхаристијској трпези. У том раздору и раздвојености јесте тужна тајна, тајна човекове издаје и противљења. То je страшна тајна, јер се тиме цепа долама Господња, Тело Његово. Taj раздор побећује само љубав, љубав Христова, која кроз нас дејствује Духом мира. Истина je кад кажемо да, колико год много чинили за "сједињење свих", то се увек покаже као мало. И пут у Цркву раздваја се на мноштво путева и завршава се иза историјског обзорја (хоризонта историје), у невечерњем Царству будућег Века. Странствовање ћe се окончати онда када дође Цар и открије се победа.

А до тада ћe тужно звучати молитва Цркве о пуноћи. Онако како звучи од првих дана: "Као што је овај хлеб негда расејан по брдима, био сабран и постао једним Хлебом, сабери Цркву Своју од свих крајева земље у Царство Своје!"

Да дође Царство Твоје! Да буде воља Твоја, како на небу, тако и на земљи!

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Teologija/florovski.htm

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

hahahahaha   7896634 winter :group111:

Izvinjavam se članovima foruma, moraću se malo bolje krotit, ali ja se tomu stvarno moram smijat, teško je ostati ozbiljan na ovako nešto! Ništa, preostaje mi po tom kako je to Berđajev-Bijeli napisao pokušati brže-bolje pronaći takve nekakve te Litanije "božanskom Papi" ili nešto tome slično pa da onda vidim šta se s tim da učiniti kako bih zaista tim obožavateljem Papinim konačno i postao. Vrlo sam bidni katolik koji se do svoje 48 godine nije naučio ni jednu molitvicu Svetom i "Božanskom" Ocu Papi "Većem I Od Heruvima I Od Serafima". Zaista strašno je to da me tu netko od pravoslavne braće na pravoslavnom forumu treba učiti i naučiti kako postati i biti tim pravim i ispravnim pravovjernim "rimokatolikom" koji se moli klečeći pred Papinom slikom, cjeliva i kadi tu njegovu ikonu ili sliku, pali mu svijeće i na koljenima čita litanije. Pošto nikakve takve nisu ni ne postoje nigdje na svijetu još ću ih na kraju sam morati izmisliti i napisati. A neće to biti tako ni teško, prepisaću samo sve te nemoguće bizarne titule i nepostojeće ingerencije koje vi spominjete da ih Pape navodno imaju a za koje sam ja prvi put u svom životu čuo ovdje na ŽRU pa ću tako s tim imati i cijele te takve "papinske božanske litanije"! OMG! Ja ne mogu zaista tome povjerovati da čitam sve ovo što ovdje čitam! Naravno da je sasvim jasno da vam je sve ove besmislice neko morao 1000 gpodina sipati u glavu. Mi to nismo jer s vama 1000 godina apsolutno ništa nemamo a da imamo sigurno vas takvim tim besmislicama nikad ne bismo naučili! Jednostavno zato što ništa od tog što tu vi pišete kod nas NE POSTOJI!

Подели на овим сајтовима

Izvinjavam se članovima foruma, moraću se malo bolje krotit, ali ja se tomu stvarno moram smijat, teško je ostati ozbiljan na ovako nešto! Ništa, preostaje mi po tom kako je to Berđajev-Bijeli napisao pokušati brže-bolje pronaći takve nekakve te Litanije "božanskom Papi" ili nešto tome slično pa da onda vidim šta se s tim da učiniti kako bih zaista tim obožavateljem Papinim konačno i postao. Vrlo sam bidni katolik koji se do svoje 48 godine nije naučio ni jednu molitvicu Svetom i "Božanskom" Ocu Papi "Većem I Od Heruvima I Od Serafima". Zaista strašno je to da me tu netko od pravoslavne braće na pravoslavnom forumu treba učiti i naučiti kako biti pravim i ispravnim pravovjernim "rimokatolikom" koji kleči pred Papinom slikom, cjeliva njegovu ikonu, pali mu svijeće i čita litanije. Pošto nikakve takve nisu ni ne postoje nigdje na svijetu još ću ih na kraju sam morati izmisliti i napisati. A neće to biti tako ni teško, prepisaću samo te sve nemoguće bizarne titule i nepostojeće ingerencije koje vi spominjete da ih Pape navodno imaju pa ću tako s tim imati i cijele te takve "papinske božanske litanije"! OMG! Ja ne mogu zaista tome povjerovati da čitam sve ovo što ovdje čitam!

Podvriskivanje i iščuđavanje neće promijeniti fakt da je dogma katoličke Crkve o nepogrešivosti Pape jasan iskaz vjere u čovjeka. Ako pažljivo pročitamo postavljeni tekst prote Grbića inače preuzet iz knjige Nikodima Milaša jasno ćemo pročitati rečenicu: "te prema tome Papa nije prosti čovjek nego Bog". E sad ako to ne stoji u dogmi katoličke Crkve onda lažu i prota Grbić i Nikodim Milaš, a ja baš ne bih rekao da je tako. Sem toga evo i teksta sa katoličkog sajta, doduše na engleskom Prvog dogmatskog ustava Crkve Hristove.

http://www.dailycatholic.org/history/20ecume3.htm#SESSION 4 : 18 July 1870

Pa ko hoće da čita neka čita. A ti dalje prodaji maglu o ekumenističkoj ljubavi. Poštenije bi bilo da kažeš: jeste, vjerujemo da je Papa iznad apostola i da je anatema svako ko ne misli tako, jer nam je to jednostavno dogmat vjere, ali kao ljudi koji živimo na ovoj planeti imamo hiljadu i jednu temu za razgovor, a da to nije vjera. Ne, tebi je lakše da mene etiketiraš i prikažeš kao idiota, misleći da ćeš na taj način sakriti istinu o sopstvenoj vjeri. Ne znam jel se stidiš dogmata o nepogrešivosti pape , kad ga tako providno pokušavaš sakriti?

Подели на овим сајтовима

Ne postoji dogma da je papa nepogrešiv, svaki čovek greši pa i papa, postoji dogma o nezabludivosti kad papa govori i naučava o pitanjima vere.

Dosad je samo jednom iskorišćena ta institucija nezabludivosti.

Sigurno da sa papinim stavovima koji se ne odnose na ex catedhra ne mora da se slažemo svi mi katolici. Ja se eto ne slažem sa mnogim političkim potezima pape Poljaka i to ne umanjeuje ni ti me izopštava iz moje Crkve.

Sve može da se zloupotrebljava u nekakvom dijalogu, ali treba znati da kod nas nema parole: "istina je samo jedna".

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...