Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Пошто се Христос није подијелио није се ни Црква подијелила тако да спасење ван Православља би се могло,по мом мишљењу одредити негативно,онако као је Христос рекао:Да вам не рекох не бисте имали гријеха.То значи да кад знамо имамо одговорност кад не знамо немамо је.Како то може неко да буде у истом односу према БОГУ ко има пуноћу истине(Православна Црква)као неко ко има дио истине(Римокатоличка Црква)?

Не знам како спасење може да буде индивидуална категорија кад је оно изричито колективна категорија.Зато је Христос успоставио Цркву,заједницу,да бисмо се кроз њу спашавали.Могао је Христос рећи:идите у планине и пећине.Не,него је успоставио Цркву не ради украса него ради спасења оних који су у њој.Не могу ја да кажем:Ја ћу да гледам да се спасим а овај до мене нека иде у амбис,шта ме брига.Први се ја онда нећу спасити.

Jeli to znači da oni koji su van pravoslavlja a nazivaju se kršćanima, neće biti spašeni po vama?
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Пошто се Христос није подијелио није се ни Црква подијелила тако да спасење ван Православља би се могло,по мом мишљењу одредити негативно,онако као је Христос рекао:Да вам не рекох не бисте имали гријеха.То значи да кад знамо имамо одговорност кад не знамо немамо је.Како то може неко да буде у истом односу према БОГУ ко има пуноћу истине(Православна Црква)као неко ко има дио истине(Римокатоличка Црква)?

Не знам како спасење може да буде индивидуална категорија кад је оно изричито колективна категорија.Зато је Христос успоставио Цркву,заједницу,да бисмо се кроз њу спашавали.Могао је Христос рећи:идите у планине и пећине.Не,него је успоставио Цркву не ради украса него ради спасења оних који су у њој.Не могу ја да кажем:Ја ћу да гледам да се спасим а овај до мене нека иде у амбис,шта ме брига.Први се ја онда нећу спасити.

Jeli to znači da oni koji su van pravoslavlja a nazivaju se kršćanima, neće biti spašeni po vama?

Ma,bit ce svaki covjek spasen..koji zivi pravedno...No,to ipak odlucuje Bog...za sve...nama to nije poznato...(ali nije ni na nama da svjedocimo,tko ce biti a tko ne spasen?)

Posten covjek ima uvjek prednost u svemu..

I ja bi voljela pronaci taj citat...GDJE JE ISUS REKAO DA NEMA SPASENJA IZVAN (svoje vjere)u ovom slucaju  Pravoslavlja..?

Подели на овим сајтовима

Ma,bit ce svaki covjek spasen..koji zivi pravedno...No,to ipak odlucuje Bog...za sve...nama to nije poznato...(ali nije ni na nama da svjedocimo,tko ce biti a tko ne spasen?)

Posten covjek ima uvjek prednost u svemu..

I ja bi voljela pronaci taj citat...GDJE JE ISUS REKAO DA NEMA SPASENJA IZVAN (svoje vjere)u ovom slucaju  Pravoslavlja..?

I kod nas u islamu ima podjela ali mi tako olako ne stavljamo nekoga u raj a nekoga u pakao!Da to je stvar o kojoj Bog odlučuje, samo mislim da vas te vaše podjele uništavajukako kroz historiju tako i u ovom vremenu!Nekakav zlonamjernik bi se tome i veselio a ja lično ne volim neslogu jer ona iza sebe povlači nered a i bježanje od kolektivne odgovornosti tj mi to ne učinismo oni su to učinili iako se zovu istim imenom poput nas itd!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

I kod nas u islamu ima podjela ali mi tako olako ne stavljamo nekoga u raj a nekoga u pakao!Da to je stvar o kojoj Bog odlučuje, samo mislim da vas te vaše podjele uništavajukako kroz historiju tako i u ovom vremenu!Nekakav zlonamjernik bi se tome i veselio a ja lično ne volim neslogu jer ona iza sebe povlači nered a i bježanje od kolektivne odgovornosti tj mi to ne učinismo oni su to učinili iako se zovu istim imenom poput nas itd

Nije dobro da sigurno tvrdimo nesto sto nismo sigurni...Ali,usudim se reci,najcesce ovakvi ljudi koji tvrde za sebe da ce samo " on" biti spasen ,jer bas upravo toj veri pripada..."koja je jedina istinita i prava",nesto mu ne odtsje...???Jer on se i na drugim poljima,tako ponasa...i veruje u svoje..

U Bibliji to nigde nije zapisano..a Isus Krist za svoga zivota,dok je hodao po zemnji i navjestao...nigde nije tako nesto rekao...Ipak cu reci,da ne treba se oslanjati na pojedince...jer vecina drugacije misli...i vecina nas je uvjerena da  ..BOG VOLI SVAKOG COVJEKA JEDNAKO..tako da svatko moze imati sansu...

Mozda ipak dolaze vremena,gdje ce se promjeniti misljenje..da je Bog i ljubav na prvom mjestu u covekovom zivotu.....!

Подели на овим сајтовима

али просто ето - тај део ми смета -

да су и епископи и бискупи - исто

Malo jezično objašnjenje:

"episkop" je riječ koju koriste Srbi a "biskup" je riječ koju koriste Hrvati (na "ovim prostorima")

ne radi se tu o vjerskim nego o jezičnim razlikama

"episkop" je riječ grčkog porijekla (grč. "episkopos") i nalazi se u Svetom Pismu

iz grčkoga je prešla u latinski (lat. "episcopus")

iz latinskoga je prešla u romanske jezike: talijanski: episcopo, francuski: éveque...

prešla je i u mnoge slavenske jezike (npr. ruski епископ)...

"biskup" je jedna verzija riječi koju koriste germanski jezici: engleski: bishop, njemački: Bischof...

postoji i u mnogim slavenskim jezicima (npr. poljski i slovački: biskup)...

ako pogledate tekstove na engleskom, vidjet ćete da je uvijek bishop

ako pogledate tekstove na ruskom, vidjet ćete da je uvijek епископ

bez obzira radi li se o pravoslavnim ili katolicima

Подели на овим сајтовима

Pa evo, kad se govori dijalogu, za početak bi bilo dobro znati što točno ti "papisti" vjeruju (odnosno što vjeruje Katolička Crkva). Mnogi, nažalost pričaju o nebrojenim zabludama kojih bi se katolici trebali odreći, a obično govore o nečemu što Katolička crkva nikad nije vjerovala, naprotiv.

Što vjeruje Katolička Crkva to danas u vrijeme interneta nije teško otkriti. Gdje to piše? Pa u Katekizmu Katoličke Crkve koji je u službenoj verziji na deset jezika dostupan ovdje:

http://www.vatican.va/archive/ccc/index.htm

Ako vam više odgovara hrvatski prijevod, on je dostupan ovdje:

http://www.hbk.hr/katekizam/

Ako vam je Katekizam previše dug za čitanje, postoji sažeta verzija Kompendij Katekizma Katoličke Crkve  koji je u službenoj verziji na četrnaest jezika dostupan ovdje:

http://www.vatican.va/archive/ccc/index.htm

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

AKO  TI JE 

STALO DO CRKVE...

...  ne raspredaj odveć  o njoj.

I ne pitaj koliko je u njoj baštine vječnosti,

a koliko naplavina vremena.

Ne  pitaj pamti li,

živi li doslovce Isusov Govor na gori.

Ne pitaj je li joj većma stalo do 

hramova od mramora

ili do hramova Duha Svetoga, do srca ljudskoga.

Ne  pitaj koliko je u  njoj obiteljskog duha,

obiteljske skrbi.

Ne pitaj čemu počasti koje si

njezini službenici međusobno iskazuju,

koje je značenje počasnih naslova kojima se oslovljavaju.

Ne  pitaj je li joj  bliže ulagivati se  moćnicima ovoga svijeta

ili zauzimati se za najmanje.

Ne pitaj je li dostojna iskazanog joj povjerenja,

je li vjerna svomu poslanju.

Ne  pitaj je li zauzeta  djeliteljica milosti

ili se zapleće o ispraznosti.

Ne pitaj ide li  ususret svijetu kojemu  je upućena.

... budi ti Crkva koja  ide ususret.

I ne odustaj od Crkve svoje, 

ne dijeli se od nje.

Ako  ti je stalo do  Crkve...

Budi  ti onaj po kojemu  će Evanđelje prolaziti  svijetom.

Budi ti čovjek obiteljskog mentaliteta.

Budi ti svima poslužitelj.

Budi ti onaj koji će održavati Božju prisutnost, Božju malenost.

Budi  ti kruh koji se  lomi i razdaje.

Budi ti žarke i postojane vjere.

Budi ti blaga i ponizna srca.

Ti,  ti učini sve što  je do tebe,

da Isus, kad ponovno dođe,

nađe vjere,

nađe srce ljudsko, srce bratsko, na zemlji.

U Crkvi.

Stjepan  Lice

http://www.miljenko.info/

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 3 months later...
Пошто се Христос није подијелио није се ни Црква подијелила тако да спасење ван Православља би се могло,по мом мишљењу одредити негативно,онако као је Христос рекао:Да вам не рекох не бисте имали гријеха.То значи да кад знамо имамо одговорност кад не знамо немамо је.

О овоме доста размишљам у последње вријеме. Испада да ми који знамо истину морамо много да се трудимо и испуњавамо све заповијести, а неки тамо доље у Африци треба само да живи по својој савјести и биће и он спашен. :229229229:  greengrin

Врло занимљив проблем. Кад бисмо и на то примјенили римско право: "ignorantia juris (legis) non excusat" тј. незнање закона не оправдава то бисмо скоро цијели свијет били у заиста великом проблему.

Подели на овим сајтовима

pa pravoslavan rijec,dali znaci pravo slavljenje tako nekako,ako to se odnosi na crkvu da budite pravo slavni ,al gdje stoji da ce se samo u crkvi spasiti nije isus to rekao  nigdje direktno razumljivo,znaci moze neko u crkvi biti i krivoslavan,ali koje ako  kaze  za druge da su krivoslavni , pravo slavan,postaje krivoslavan ,  bas komplikovano

Подели на овим сајтовима

pa pravoslavan rijec,dali znaci pravo slavljenje tako nekako,ako to se odnosi na crkvu da budite pravo slavni ,al gdje stoji da ce se samo u crkvi spasiti nije isus to rekao  nigdje direktno razumljivo,znaci moze neko u crkvi biti i krivoslavan,ali koje ako  kaze  za druge da su krivoslavni , pravo slavan,postaje krivoslavan ,  bas komplikovano

Razumijem Suzo što si htjela reći vrlo dobro, pa i ti si tu malo ponekud pretjerala, zbog toga nikakav pravoslavan ne postaje baš samo radi takvog tog ili bilo kakvog drugog svog mišljenja, stava ili nazora odmah preko noći "krivoslavan" kao što si napisala. No, ja mislim da je sve to mnogo složenije nego da bismo to mi bili u stanju odrediti i ustanoviti kako je to s tim ustvari kod Boga. Naši sudovi su naši sudovi a Božiji sudovi su Božiji sudovi, to je zatim sve što ja o tom znam. Sve, najviše i najdalje kamo valjda naše znanje o tom dopire i dosegnuti može.

Подели на овим сајтовима

Искрено...ко од римо католика жели бити Хришћанин увек може постати члан Цркве...

Овако можемо сарађивати по многим конкретним питањима...

- положају Хришћана и римо католика у мухамеданским, будистичким и иним земљама

- положају Хришћана и римо католика у ЕУ

- социјалним прогрмима....

итд..итд...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Искрено...ко од римо католика жели бити Хришћанин увек може постати члан Цркве...

Овако можемо сарађивати по многим конкретним питањима...

- положају Хришћана и римо католика у мухамеданским, будистичким и иним земљама

- положају Хришћана и римо католика у ЕУ

- социјалним прогрмима....

итд..итд...

Хвала на искрености!   0102_laugh

P.S. Тумачићу твоје искрене ставове надбискупу прашком Доминику Дуки који својим потписом омугућава одржавање великог мноштва православних литургија у Чешкој, на Морави и на Слезску, по католичким црквама и храмовима и које без тога тешко да би икако биле и одржане. А 70. и 80. годишње бакице би морале путовати и више сати до најблише православне цркве а на крају у њу на велике благдане сви не би ни стали јер су све осим саборне у Прагу врло мале, уствари су то капеле а не цркве. И који својим потписом такођер као оснивач (има статус утемељитеља и одлучујући глас) Католичког Каритаса омогућава да се многи новци, помоћ итд. шаљу и у православну источну Европу. А он ће их вјероватно протумачити даље бискупима и надбискупима по свим осталим земљама у Европи, Пољској, Словачкој, Њемачкој, Аустрији, Француској, Италији, Шпанији итд. итд. Тако ће их упозорити да је вама забрањено примати било какву помоћ од "нехришћана" или даље давати и уступати на литургијску употребу  "нехришћанске" католичке храмове за одржавање православних хришћанских литургија. Толико о том твом ставу!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...