Jump to content

Пребивање у расколу изазива болести

Оцени ову тему

ристМико

Препоручена порука

• Одговори 39
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

prvi nikejski, i prvi antiohijski, koji je dodatno naglasio da je od tada pa doveka automatski anatemisan svako ko se usudi da promeni pashu. 1925. finska crkva je promenila pashu. s obzirom na kanone o tome da je svako ko je u opshtenju sa anatemisanim i sam anatemisan, vaseljensko pravoslavlje je pod anatemom.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

koja je poenta da kao zajednica koja je van crkve (jer je anatemisana) odrzhavate ikakav sabor. ako hocjete da budu u crkvi, treba da se pokajete i vratite u crkvu koja je nastavila od trenutka kada je vaseljsko pravoslavlje odpalo od crkve.

a shto se tiche 8. vaseljenskog, "enciklika istochnih patrijaraha" (iz 1848) koja osudjuje rimokatolike kao jeretike i otpadnike, navodi chetvrti carigradski sabor (iz 879.) kao 8. vaseljenski.

ps. sad videh gore da pominjete maksima ispovednika, jes da on nije bio sam, ali marko ispovednik jeste bio sam, on je ostao kao jedan jedini pravoslavni vladika, a svi ostali su bili pod anatemom.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

koja je poenta da kao zajednica koja je van crkve (jer je anatemisana) odrzhavate ikakav sabor. ako hocjete da budu u crkvi, treba da se pokajete i vratite u crkvu koja je nastavila od trenutka kada je vaseljsko pravoslavlje odpalo od crkve.

a shto se tiche 8. vaseljenskog, "enciklika istochnih patrijaraha" (iz 1848) koja osudjuje rimokatolike kao jeretike i otpadnike, navodi chetvrti carigradski sabor (iz 879.) kao 8. vaseljenski.

ps. sad videh gore da pominjete maksima ispovednika, jes da on nije bio sam, ali marko ispovednik jeste bio sam, on je ostao kao jedan jedini pravoslavni vladika, a svi ostali su bili pod anatemom.

Свети Максим НИЈЕ био епископ - чито узгред...

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

iskreno,nisam čuo za promenu pashe... možeš li mi pojasniti ili bar linkovati

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracValaamskiJovan/StaracValaamskiJovan07.htm

tu je vrlo jasna situacija. kada su finci promenili pashaliju, sve katedre svetskog pravoslavlja su ostale sa njima u opshtenju. samim tim shto je ostalo u opshtenju sa anatemisanim, vaseljensko pravoslavlje je i samo potpalo pod anatemu, i nashlo se vac crkve.

Свети Максим НИЈЕ био епископ - чито узгред...

ja rekoh za marka da je bio vladika, ne za maksima; ako je ovo bilo upucjeno meni.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Шта ти мислиш да су у православној цркви незналице које ето тако ту нешто глуме и не знају шта раде?

mislim da je to tako u svakoj "zvanichnoj" verskoj zajednici. katolichka crkva nema veze sa katolicima kakvi su postojali za vreme lateranskih sabora ili sabora u trentu, sve zvanichne islamske zajednice se stide dobrog dela kurana, hadisa i islamske istorije, zvanichne zajednice judaizma ne pozivaju na praktikovanje ni petnestine talmudskih etichkih pravila.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

па добро,имаш право тако да мислиш,али ипак чињенице говоре другачије!

Такви постоје али су ипак у мањини!

ako je neko vecjini ne znachi da je u pravu. a u veeelikoj vecjini (shto se tiche svake religije) su oni koje sam opisao u proshloj poruci (a izneo sam chinjenice, a ne moje mishljenje), tako da se mozhe i recji da vecjina uglavnom greshi.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Opet pitam, da li postoji neki bogoslovski problem u vezi savremenih primedbi Pravoslavnoj Crkvi?

Kako stvari stoje, postalo je besmisleno slušati kritike na Pravoslavnu Crkvu koje ne uzimaju u obzir bogoslovske teme.

Naime, problem koji može dovesti do krize jedinstva može biti samo bogoslovski. Naravno, postoji i uloga kanona u jedinstvu Crkve, ali sudove o tome donosi isključivo Crkva, odnosno Sabori, i to na određenom regionalnom, ili pak, vaseljenskom nivou.

Ponoviću opet. Ako raskolnici ne žele da pruže bogoslovsko opravdanje svojih postupaka, pri čemu bi se pristupilo rešavanju sporova, odnosno rešavanju problema raskola, onda je svaki drugi pokušaj (saglasnosti) u startu uzaludan. Jer, Crkva nije nekakva institucija političkog programa, ili pravosudskog (parničkog) veća, ili nekakva druga slična pojava, već je Crkva živi Organizam Tela Hristovog koji postoji na Katoličanski način.

Prema tome, ako se u sporovima ne koristimo argumentima isključivo teoloških osobenosti, što znači pod vidom celokupnog učenja o Bogu, odnosno o postojanju Božijem, nego se koristimo isključivo raspravama u sferi ovozemaljskih pobuda i samoumlja, onda se, ponavljam, ne može postići nikakav rezultat u rešavanju problema.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Opet pitam, da li postoji neki bogoslovski problem u vezi savremenih primedbi Pravoslavnoj Crkvi?

Kako stvari stoje, postalo je besmisleno slušati kritike na Pravoslavnu Crkvu koje ne uzimaju u obzir bogoslovske teme.

Naime, problem koji može dovesti do krize jedinstva može biti samo bogoslovski.

pitanje pashe nije bogoslovska tema?

Naravno, postoji i uloga kanona u jedinstvu Crkve

"postoji i uloga". pf. nikodim agiorit kazhe za nomokanon da je to "novi zavet posle novog zaveta" i "sveto pismo posle svetog pisma".

Naravno, postoji i uloga kanona u jedinstvu Crkve, ali sudove o tome donosi isključivo Crkva, odnosno Sabori, i to na određenom regionalnom, ili pak, vaseljenskom nivou.

znachi svi koji su potpisali uniju su bili crkva, a marko efeshki je bio zurlotski raskolnik? ili je ipak on ostao jedini pravoslavan a svi ostali pali pod anatemu? znachi prichash nashiroko a neznash o chemu prichash.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...