Jump to content

+ Патријарх Павле - Будимо људи

Оцени ову тему

Препоручена порука

Dragi moji upravo sam se vratila iz Saborne crkve.Nas Patrijarh koji kao da samo spava i samo sto se ne probudi,zraci mirom,spokojem i lice kao da mu sija!Neka ga Gospod Bog nas upokoji sa svima Svetima NEBESKE SRBIJE!!! :drugarstvo:

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

Velika je sreca imati mogućnost oprostiti se lično od našg dragog Patrijarha Pavla.Vječnaja pamjat našem dragom Patrijarhu Pavlu.  :drugarstvo:

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

А ја сам пре скоро два месеца планирао да слетимм у Београд 19. новембра одма после рођендана мог сина ( пуни 7). Ко да сам знао. Иначе колико се сећам, блаженопочивши патријарх Алексиј је целивао мошти св. патријарха Тихона и после се упокојио. А нашег патријарха сахрањују дан после празника св- Тихона, односно 18. новембар је дан када је овај руски свети изабран на трон. Тако  да историја Сбије и Русије иде паралелно.

Подели на овим сајтовима

Визи хвала ти на овом опису, да и ми који тамо

не можемо отићи видимо и осетимо мир који

је наш  +Павле ширио и за живота.

Иначе сви осећамо као да је неки велики

Божији празник. :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Гости

РПЦ на сахрани патријарха Српског Павла ће представљати делегација на челу са патријаршијским екзархом све Белорусије митрополитом Минским и Слуцким Филаретом

РПЦ на сахрани патријарха Српског Павла 19. новембра у Београду ће представљати делегација на челу са патријаршијским екзархом све Белорусије митрополитом Минским и Слуцким Филаретом, саопштио је за РИА Новости у понедељак заменик председника Одељења за спољне црквене везе јеромонах Филип. У Србију на благослов његове Светости патријарха Кирила упутиће се делегација на челу са митрополитим Минским и Слуцким Филаретом. По његовим речима, делегацији ће се придружити и представник РПЦ у Српској патријаршији. Односи РПЦ и СПЦ су врло топли, братски током векова. И преминули патријарх Павле је дао велики допринос њиховом развоју, истакао је саговорник агенције. Он је подсетио да је 44. поглавар СПЦ више пута боравио у Русији. Руски верници су га запамтили као доброг пастира, молитвеника, пријатеља Руске цркве и Русије у целини, закључио је предтавник Московске патријаршије.

16.11.2009

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

• Гости

Вечна кућа патријарха Павла

Патријарх Павле изразио је жељу да буде сахрањен у манастиру Раковица поред цркве светих архангела Михаила и Гаврила.

Игуманија, мати Јевгенија повукла се у изолацију, међутим, ипак је изашла у сусрет медијима и одговорила на питања кратким писаним одговорима, у којима истиче да је патријарг Павле био прави духовни вођа и изузетна личност.

Сестринство није знало време сахране, али кажу да о томе брине Црквени одбор.

За последњу вољу патријархову, да своју вечну кућу пронађе у оквиру манастира у Раковици сестринство зна већ 10 година.

Игуманија манастира је рекла да се за разлоге личне воље патријарха није питало, али се претпоставља да је разлог његовог избора чињеница да у порти тог манастира лежи патријарх Димитрије први патријарх обновљене Српске православне цркве.

Последњи пут патријарх Павле је присуствовао храмовној слави, сабору светог Архангела Михаила пре три године, непосредно пред одлазак на болничко лечење.

Кажу да је волио манастир у Раковици како због особеног мира, тако и због напора сестринства да манастир учине духовним светилиштем.

У манастир живи десет монахиња и искушеница.

Историјат манастира Раковица

Сматра се да је првобитни манастир Раковица подигнут у 14 веку на Авали, а први  писани подаци о њему датирају из  1502 године.

Према народном предању ктитори манастира су били краљеви Милутин и Драгутин.

Према повељи из 1701. ктитор је био Радул И Црни,  зет кнеза Лазара Хребељановића.

Манастир је крајем 16. века премештен на садашње место са првобитне локације изнад села Раковице. Неповољан положај манастира (поред насеља, у близини важне саобраћајнице) учинио га је лаком метом за турска пљачкања, тако да је пресељен на скровитије место, дубље у шуму.

Манастир је током свог бурног постојања претрпео неколико великих разарања да би га Кнез Милош коначно обновио одмах после Другог српског устанка.

Кнез Милош Обреновић саградио је конак 1822 године а његов син кнез Михајло Обреновић је 1862 године наставио обнову манастира.

О манастиру је још бринула и књегиња Љубица као и Томанија Обреновић супруга Јеврема Обреновића, Милошевог брата.

Манастирски живописи сачувани су у фрагментима.

У част Милошеве жене Љубице, која је бринула о манастиру, један мањи конак понео је њено име.

У манастиру су сахрањени Милошев син Тодор, Милошев брат господар Јеврем Обреновић и његова супруга Томанија, велики добротвор манастира, њена два сина, седам ћерки и два унука .

У порти се налази и гробница намесника Миливоја Блазнаваца и његове жене Катарине, Јевремове унуке, као и гроб великог јунака Првог српског устанка Васе Чарапића.

У манастиру Раковица сахрањен 1930. године и патријарх српски Димитрије.

Преко пута манастира налази се капела и извор Свете Петке.

РТС

Подели на овим сајтовима

Специјално издање емисије Упитник поводом смрти патријарха српског господина Павла.

Гост:

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/299421/Упитник.html

Подели на овим сајтовима

Саопштење - Служење заупокојене Литургије и опела Блаженопочившег Патријарха српског Павла      

Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. др Иринеј, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, после седнице Одбора који организује сахрану Блаженопочившег Патријарха српског Павла, у понедељак 16. новембра 2009. године, у Патријаршијском двору, саопштио је јавности неколико појединости у вези са опелом Блаженопочившег Патријарха Павла.

Владика Иринеј је саопштио да ће заупокојена Литургија бити служена у четвртак, 19. новембра 2009. године, у Саборној цркви у 7,30 часова, затим ће молитвена поворка кренути ка Спомен храму Светог Саве у 9,30 часова. Опело ће бити служено у 11 часова, а сахрана ће се обавити у манастиру Раковици, у 13 часова.

По личној жељи и Патријарховој препоруци свим верницима, Свети Архијерејски Синод апелује да се на сахрану не доносе венци, већ да се прислуже само свеће, а да се уместо венаца за покој душе угледног покојника, дâ добровољни прилог (по могућностима и доброј вољи верникâ) за довршење Спомен Храма Светог Саве на Врачару.

Владика Иринеј је апеловао да медији, електорнски и штампани, не зову у емисије, нити воде разговоре или траже интервјуе, са разним људима, често неупућенима, без знања Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, односно овлашћених и одговорних лица Одбора за сахрану.

Доставља: Епископ бачки др Иринеј

http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=1414&Itemid=1

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Upravo sam dobila vijest da u noci izmedju srijede i cetvrtka, tacno u ponoc, ispred crkve Sete Trojice, polazi pet autobusa iz Banja Luke za Beograd da ispratimo naseg dragog Patrijarha. Put je besplatan, donira vlada Republike Srpske. Vjecnaja pamjat nasem dragom Patrijarhu Pavlu. 0110_hahaha

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Upravo sam dobila vijest da u noci izmedju srijede i cetvrtka, tacno u ponoc, ispred crkve Sete Trojice, polazi pet autobusa iz Banja Luke za Beograd da ispratimo naseg dragog Patrijarha. Put je besplatan, donira vlada Republike Srpske. Vjecnaja pamjat nasem dragom Patrijarhu Pavlu. 0110_hahaha

Svaka cast vladi Republike Srpske. To je nas Blazenopocivsi Patrijarh i zasluzio. U nemogucnosti da budem tamo fizicki, ja cu biti s vama u mislima i molitvama. A nocas sam sanjala da se poklanjam i oprastam sa Patrijarhom...kako mi je dusa puna samo zbog toga a tek da sam tamo.... aman

Moj svestenik i Vladika ce biti prisutni i ja sam jako srecna zbog toga.

Da li je moguce biti tuzan i radostan u isto vreme...e tako se osecam ovih dana.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Владика Артемије: «Остали смо без родитеља»

Поводом манастирске славе Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије служио је заупокојену литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. После резања славског колача Епископ Артемије је одржао беседу поводом блажене кончине Његове Светости Патријарха Српског Павла коју доносимо у целости.

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Данас, браћо и сестре, када овај манастир слави своју славу, свога ктитора и заштитника - светог Георгија Победоносца, наша осећања су помешана. Осећамо радост због манастирске славе, због монашења које је јуче било овде у светој обитељи, због вас овде присутних. Али осећамо и један бол и тугу што овај празник дочекујемо као сирочићи.

Јуче нас је напустио наш Патријарх - Патријарх Павле, који је преминуо у Господу. Остали смо без родитеља, остали смо без оца, али смо добили новог молитвеника пред Престолом Божијим. Он се за нас молио за свога живота овде на земљи, он ће се и даље молити за нас пред Престолом Божијим на небесима.

О Патријарху Павлу може се много говорити, могу се читаве књиге писати. И писане су до сада, а сигурно је да ће се писати и убудуће, јер то је човек који је 95 година свога живота посветио једноме јединоме циљу - како да Господу служи, како да Господу буде веран и одан.

Он је целога живота говорио и позивао све да будемо људи. И он је заиста био човек - човек Божији, човек вере, човек љубави, молитве, подвига, поста, аскезе, свега оног што краси једнога хришћанина - то је красило нашега Патријарха Павла. Зато, је он отишао са надом да ће чути од Господа оне блажене речи: «Слуго добри и верни, у маломе си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост господара својега» (Мт 25, 21). И он може поновити речи свога заштитника светог Апостола Павла и на крају казати: «Добар рат ратовах, трку заврших, веру одржах» (2 Тим 4, 7). Он је, заиста, целог живота добар рат ратовао, не против других људи, не против било кога, него против зла у свету и зла у људима. И веру је одржао, јер никада се није поколебао у своме уверењу у Господа Христа. И трку је свршио - свој земаљски пут. Своју земаљску трку је завршио и њега Господ очекује са венцем којим ће га наградити, венцем светитељства - у то не сумњамо да ће бити, јер он је био веран до смрти, а Господ је обећао и рекао: «Буди веран до саме смрти и даћу ти венац живота» (Отк 2, 10). Он је заиста био веран до смрти, али време и слабо људско тело учинили су своје, и њему је на земљи дошао крај, али су се отворила пред њим врата Царства Небескога кроз која ће он проћи и настанити се тамо где сија светлост лица Божијега, где нема болести, туге ни уздисања него где је живот бесконачни и вечни.

Сећајући се њега данас, на овај свети, велики празник, ми ћемо сада да се помолимо Богу за покој његове блажене и свете душе, извршићемо Мали помен, јер ће сахрана Патријарха Павла бити тек у четвртак.

Нека му Господ дарује рајско насеље и Бог душу да му прости.

Беседа Његовог преосвештенства

Епископа рашко-призренског Артемија

поводом упокојења

Његове светости Патријарха српског Павла

http://www.eparhija-prizren.com/print.asp?idvest=3892

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

Радио на коме можете слушати директан пренос богослужења благочестиво упокојеном  патријарху Павлу из саборне цркве Светог Архангела Михаила !!!

Нека му је Вечна слава !!!

Радио Словољубве - слушање преко интернета : http://www.slovoljubve.com/ 

a, можете слушати на фрекфенцији 107.3 ФМ Стерео само за подручје Београда

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...