Grizzly Adams Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 BNP Paribas 34%? Banka. Verovatno privatna, "BNP was privatised in 1993." http://en.wikipedia.org/wiki/BNP_Paribas A 21.72% Other French Institutions? AAAA..... sta je to? Pojma nemas? Hoces ja da ti kazem? Вероватно нешто слично као 34.61% "стране институције". Поента приче брате јесте да је приватна својина темељ сваке здраве економије. Други темељ је слободно тржиште. Докле год држава одређује цене млека, биће несташица. Докле год држава управља компанијама, биће сиромаштва и незапослености. И ниси ми одговорио на питање - када пошаљеш евре у Србију да ли обараш вредност евра? То за домаћи. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 http://www.metalac.com/pgs/sr/o_kompaniji/kompanija_danas/ Дакле,60% акције је власништво запослених радника! Прича се да су Словенци тако радили. Можда и отуд толика разлика између нас.@Маx "Talk low, talk slow, and don't talk too much". John Wayne prstgore „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Поента приче брате јесте да је приватна својина темељ сваке здраве економије. Други темељ је слободно тржиште. Докле год држава одређује цене млека, биће несташица. Докле год држава управља компанијама, биће сиромаштва и незапослености. И ниси ми одговорио на питање - када пошаљеш евре у Србију да ли обараш вредност евра? То за домаћи. Poenta je u tome da ti mislis da je kapitalizam i privatna svojina ono sto pisali Marks i Engels pre 200 god. E vidis danasna ekonomija nema veze sa njima i njihovim pricama. Gde to drzava ne odredjuje cenu mleka? Hleba? Mislis da se ovde cena slobodno formira? Ovde (italija) bato moj imas kod frizera istaknute cene sa pecatom opstinskim, ali ne zato da ne bi varao klijente vec zato sto da bi dobio licencu za taj posao mora da postuje pravila a jedno opd pravila je da ne moze da naplati sisanje vioser 0d 14 evra. E sada ima i izuzetaka ali ti izuzetci placaju puno veci porez itd. I mnogo su retki. U italiji u 95% frizerskih radnj ces platioti 14 evra sisanje. A da bi otvorio frizersku radnju (ili bilo sta drugo) ne mozes kao kod nas, nadjes lokal, prijavis firmu i teraj bato. Jok. Treba opstina da ti da dozvolu(licencu). Pa ako ima 5 frizera a 5000 stanovnika, nema bato licence. Dzaba slobodno trziste, privatanm biznis i ostala trucanja. Ne treba nam jos jedan frizer i dovidjenja. A gde je tu slobodna konkurencija? Privatna inicijativa? Banka? Fabrika? Mislis, resis da otvoris pogon za 300-400 radnika, odes u banku i trazis im jedno 100 miliona evra za pocetak. Preduzimljiv si i imas ideju. Ha, kako da ne, jerdva cekaju, ludnice su im poluprazne. Ovde se ni jedan posao ne radi sa svojim parama jer niko ni nema dovoljno. Sve je na kredit. A narocito velike firme. Fiat, Mercedes,Telekom, sve je toliko ispreplitano, banke, osiguranja,drzava,sitni akcionari da tu upravlja onaj ko ima 20-25% kapitala. Pa ne samo sto upravlja tom firmom vec je dovoljno da ta firma opet poseduje samo 20-25% neke druge firme, pa ta druga trece itd. Tako da ti imas nekoga ko posdeduje 25% Dojce telekoma a upravlja sa pola evrope. E to je ono o cemu ti nemas pojma. Interesi su toliko isprepltani. I sada recimo Erbus jeli privatna firma? A zasto onda se vlade dogiovaraju oko erbusa? Zasato drzave izbacuju sada u vreme krize stotine i stotine milijatdi evra i upumpavaju u banke? Koga to finansiraju? Privatnike? Ko stampa te pare? Cija je FED kopja prodaje zlato i pare daje bankama? Razmisi malo i zaboravi Marksa on ovde ne popstoji ni njegov kapitalizam. A evri u srbiji? Jos nisi ukapirao da odnos ponude i traznje formiraju cenu na trzistu roba. A novac je takodje roba.Ako je potraznja veca od ponude cena toj robi raste, u obrnutom slucaju opada. Ali traznja i ponuda sew posmatraju zbirno, recimo za evre u celoj evropi a ne 200-300 evra koje neko posalje kuci. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Poenta je u tome da ti mislis da je kapitalizam i privatna svojina ono sto pisali Marks i Engels pre 200 god. E vidis danasna ekonomija nema veze sa njima i njihovim pricama. Не, него мислим да су Капитализам и приватна својина оно што су писали Мизес, Хајек и Фридман. Прочитај "Road to Serfdom", "Free to Choose" или "Capitalism and Freedom". "Capitalism, the Unknown Ideal" или "Atlas Shrugged" је можда мало прејако, то на своју одговорност. Gde to drzava ne odredjuje cenu mleka? Hleba? Mislis da se ovde cena slobodno formira? Не мислим, знам да се не формира слободно. То не ваља. Ovde (italija) bato moj imas kod frizera istaknute cene sa pecatom opstinskim, ali ne zato da ne bi varao klijente vec zato sto da bi dobio licencu za taj posao mora da postuje pravila a jedno opd pravila je da ne moze da naplati sisanje vioser 0d 14 evra. E sada ima i izuzetaka ali ti izuzetci placaju puno veci porez itd. I mnogo su retki. U italiji u 95% frizerskih radnj ces platioti 14 evra sisanje. Одавно нисам чуо већу глупост. Шта ако ја хоћу неку фенси фризуру за коју треба четири сата рада? Човек треба да ради 4 сата за 14 евра? A da bi otvorio frizersku radnju (ili bilo sta drugo) ne mozes kao kod nas, nadjes lokal, prijavis firmu i teraj bato. Jok. Treba opstina da ti da dozvolu(licencu). Pa ako ima 5 frizera a 5000 stanovnika, nema bato licence. Dzaba slobodno trziste, privatanm biznis i ostala trucanja. Ne treba nam jos jedan frizer i dovidjenja. A gde je tu slobodna konkurencija? Privatna inicijativa? Значи држава одређује колико фризера иде по глави становника!? Какве будалаштине човече, сели се одатле... Banka? Fabrika? Mislis, resis da otvoris pogon za 300-400 radnika, odes u banku i trazis im jedno 100 miliona evra za pocetak. Preduzimljiv si i imas ideju. Ha, kako da ne, jerdva cekaju, ludnice su im poluprazne. Не разумем шта хоћеш да кажеш? Зна се како се то ради, мораш да направиш бизнис план, презентујеш инвеститорима, па ако им се свиђа и свиђаш добијеш паре за проценат у фирми. Има тога колико хоћеш. Ovde se ni jedan posao ne radi sa svojim parama jer niko ni nema dovoljno. Sve je na kredit. A narocito velike firme. Fiat, Mercedes,Telekom, sve je toliko ispreplitano, banke, osiguranja,drzava,sitni akcionari da tu upravlja onaj ko ima 20-25% kapitala. Pa ne samo sto upravlja tom firmom vec je dovoljno da ta firma opet poseduje samo 20-25% neke druge firme, pa ta druga trece itd. Tako da ti imas nekoga ko posdeduje 25% Dojce telekoma a upravlja sa pola evrope. E to je ono o cemu ti nemas pojma. Interesi su toliko isprepltani. I sada recimo Erbus jeli privatna firma? A zasto onda se vlade dogiovaraju oko erbusa? Zasato drzave izbacuju sada u vreme krize stotine i stotine milijatdi evra i upumpavaju u banke? Koga to finansiraju? Privatnike? Ko stampa te pare? Cija je FED kopja prodaje zlato i pare daje bankama? Razmisi malo i zaboravi Marksa on ovde ne popstoji ni njegov kapitalizam. Срећом, марксизам ми био много досадан па ништа нисам учио. Зашто државе дају банкама паре и ја се питам, то је највећа глупост коју су направили. Амери би требало да укину ФЕД под хитно, тај франкенштајн је много зла нанео економији. Све примери како се држава меша у економију. Да те подсетим - ја сам против тога. A evri u srbiji? Jos nisi ukapirao da odnos ponude i traznje formiraju cenu na trzistu roba. A novac je takodje roba.Ako je potraznja veca od ponude cena toj robi raste, u obrnutom slucaju opada. Ali traznja i ponuda sew posmatraju zbirno, recimo za evre u celoj evropi a ne 200-300 evra koje neko posalje kuci. Ма јок, нисам укапирао. 1405_love Проблем јесте што ти не разумеш како функционише међународно тржиште. Ако Немачка има динаре, она мора да их потроши у Србији. Њихова трговина постаје зависна од нас, јер морају да увозе. Зато је, на пример, потпуно бесмислена "заштита" привреде увозним таксама јер ти се само обија на главу да не можеш ништа да извезеш. Зато је сасвим бесмислено страховати од странаца који ће да "изнесу паре из земље". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Ovde (italija) bato moj imas kod frizera istaknute cene sa pecatom opstinskim, ali ne zato da ne bi varao klijente vec zato sto da bi dobio licencu za taj posao mora da postuje pravila a jedno opd pravila je da ne moze da naplati sisanje vioser 0d 14 evra. E sada ima i izuzetaka ali ti izuzetci placaju puno veci porez itd. I mnogo su retki. U italiji u 95% frizerskih radnj ces platioti 14 evra sisanje. Одавно нисам чуо већу глупост. Шта ако ја хоћу неку фенси фризуру за коју треба четири сата рада? Човек треба да ради 4 сата за 14 евра? Menja posao , dobija otkaz jer ne ume da radi. A da bi otvorio frizersku radnju (ili bilo sta drugo) ne mozes kao kod nas, nadjes lokal, prijavis firmu i teraj bato. Jok. Treba opstina da ti da dozvolu(licencu). Pa ako ima 5 frizera a 5000 stanovnika, nema bato licence. Dzaba slobodno trziste, privatanm biznis i ostala trucanja. Ne treba nam jos jedan frizer i dovidjenja. A gde je tu slobodna konkurencija? Privatna inicijativa? Значи држава одређује колико фризера иде по глави становника!? Какве будалаштине човече, сели се одатле... Upravo tako. E pa dodji bato, kupi auto i pocni da radis kao taxista u milanu. Ja ti kupim jos jedan auto ako uspes a da pre toga ne iskasiras 250.000 evra za licencu nekom taxisti koji ide u penzijuy. Pre 2-3 god strajkovali su taxisti, blokirali milano, rim itd zato sto su pokusali da povecaju broj licenci u nekim gradovima. Tako oni, sa licencama, "slobodno " regulisu trziste. Inace bi imali situaciju kaokod nas da ima vise taksista nego stanovnika. Isto vazi za restorane itd. Tog tvog "slobodno" trziste imas isto koliko ima i Tarzana i Winetua. Banka? Fabrika? Mislis, resis da otvoris pogon za 300-400 radnika, odes u banku i trazis im jedno 100 miliona evra za pocetak. Preduzimljiv si i imas ideju. Ha, kako da ne, jerdva cekaju, ludnice su im poluprazne. Не разумем шта хоћеш да кажеш? Зна се како се то ради, мораш да направиш бизнис план, презентујеш инвеститорима, па ако им се свиђа и свиђаш добијеш паре за проценат у фирми. Има тога колико хоћеш. To ima samo kada si na teskim narkoticima. Ovde Marina Berluskoni, Pjer-Silvio Berluskoni (deca) i ostala deca mogu to, a obican smrtnik moze jedva kredit za stan da dobije i to moras dobro da zapnes da radis da bi mogao da ispunis uslove za kredit. E sada kako neki "privatnik" moze da digne stotine milona ako nije u sprezi ili sa bankom ioli sa drzavom. Tako sto mu je tatya Berluskoni, ili mu maam ima krvi mercedesa ili mu je striko pobedio na izborima. Identicno kao kod nas. A ti mozes da im odneses plan o izgradnji baze na mesecu ako hoces, neces dobiti kredit ni za bicikl. Ovde se ni jedan posao ne radi sa svojim parama jer niko ni nema dovoljno. Sve je na kredit. A narocito velike firme. Fiat, Mercedes,Telekom, sve je toliko ispreplitano, banke, osiguranja,drzava,sitni akcionari da tu upravlja onaj ko ima 20-25% kapitala. Pa ne samo sto upravlja tom firmom vec je dovoljno da ta firma opet poseduje samo 20-25% neke druge firme, pa ta druga trece itd. Tako da ti imas nekoga ko posdeduje 25% Dojce telekoma a upravlja sa pola evrope. E to je ono o cemu ti nemas pojma. Interesi su toliko isprepltani. I sada recimo Erbus jeli privatna firma? A zasto onda se vlade dogiovaraju oko erbusa? Zasato drzave izbacuju sada u vreme krize stotine i stotine milijatdi evra i upumpavaju u banke? Koga to finansiraju? Privatnike? Ko stampa te pare? Cija je FED kopja prodaje zlato i pare daje bankama? Razmisi malo i zaboravi Marksa on ovde ne popstoji ni njegov kapitalizam. Срећом, марксизам ми био много досадан па ништа нисам учио. Зашто државе дају банкама паре и ја се питам, то је највећа глупост коју су направили. Амери би требало да укину ФЕД под хитно, тај франкенштајн је много зла нанео економији. Све примери како се држава меша у економију. Да те подсетим - ја сам против тога. Pa daju im zato sto su to drzavne banke, to je ono sto ti ner kontas. Drzavnih 20-30% , kojim kontrolisu banke, je njihovo i oni zato stite banke po najboljem komunistickom receptu. A evri u srbiji? Jos nisi ukapirao da odnos ponude i traznje formiraju cenu na trzistu roba. A novac je takodje roba.Ako je potraznja veca od ponude cena toj robi raste, u obrnutom slucaju opada. Ali traznja i ponuda sew posmatraju zbirno, recimo za evre u celoj evropi a ne 200-300 evra koje neko posalje kuci. Ма јок, нисам укапирао. bighugbighug Проблем јесте што ти не разумеш како функционише међународно тржиште. Ако Немачка има динаре, она мора да их потроши у Србији. Њихова трговина постаје зависна од нас, јер морају да увозе. Зато је, на пример, потпуно бесмислена "заштита" привреде увозним таксама јер ти се само обија на главу да не можеш ништа да извезеш. Зато је сасвим бесмислено страховати од странаца који ће да "изнесу паре из земље". Problem je sto ti ne znas da je novac roba i da za novac vaze sva pravila trzista kao i za zelenu salatu. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Problem je sto ti ne znas da je novac roba i da za novac vaze sva pravila trzista kao i za zelenu salatu. Богољубе, ја мислио ти у Москви, кад оно у Италији! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Проблем јесте што ти не разумеш како функционише међународно тржиште. Ако Немачка има динаре, она мора да их потроши у Србији. Њихова трговина постаје зависна од нас, јер морају да увозе. Зато је, на пример, потпуно бесмислена "заштита" привреде увозним таксама јер ти се само обија на главу да не можеш ништа да извезеш. Зато је сасвим бесмислено страховати од странаца који ће да "изнесу паре из земље". Jesi li ti nekada cuo za spoljnotrgovacki deficit i suficit? I da nemacka na primer ima veliki suficit. Znaci vise prodajui nego sto kupuju. Idi rteci im da grese i da treba tebe da poslusaju i da treba da potrose te pare. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Одавно нисам чуо већу глупост. Шта ако ја хоћу неку фенси фризуру за коју треба четири сата рада? Човек треба да ради 4 сата за 14 евра? Menja posao , dobija otkaz jer ne ume da radi. Ниси ме разумео - шта ако ја ка купац хоћу фризуру за златним влакнима која кошта 1500 евра? Нема никакве логике да држава ограничава цену неког производа или услуге. Јасно ми је сасвим шта се дешава код вас - синдикати се служе насиљем да присиле државу да им даје "повластице". Те банде треба растурити. E pa dodji bato, kupi auto i pocni da radis kao taxista u milanu. Ja ti kupim jos jedan auto ako uspes a da pre toga ne iskasiras 250.000 evra za licencu nekom taxisti koji ide u penzijuy. Pre 2-3 god strajkovali su taxisti, blokirali milano, rim itd zato sto su pokusali da povecaju broj licenci u nekim gradovima. Tako oni, sa licencama, "slobodno " regulisu trziste. Inace bi imali situaciju kaokod nas da ima vise taksista nego stanovnika. Isto vazi za restorane itd. Tog tvog "slobodno" trziste imas isto koliko ima i Tarzana i Winetua. Ниси ме разумео. Нисам рекао да у Италији постоји (потпуно) слободно тржиште, него сам рекао да то заступам као најбоље. Већина европских држава, а донекле и САД, имају читав низ социјалистичких закона који праве огромну штету. На пример изазвали су ову садашњу кризу. To ima samo kada si na teskim narkoticima. Ovde Marina Berluskoni, Pjer-Silvio Berluskoni (deca) i ostala deca mogu to, a obican smrtnik moze jedva kredit za stan da dobije i to moras dobro da zapnes da radis da bi mogao da ispunis uslove za kredit. E sada kako neki "privatnik" moze da digne stotine milona ako nije u sprezi ili sa bankom ioli sa drzavom. Tako sto mu je tatya Berluskoni, ili mu maam ima krvi mercedesa ili mu je striko pobedio na izborima. Identicno kao kod nas. A ti mozes da im odneses plan o izgradnji baze na mesecu ako hoces, neces dobiti kredit ni za bicikl. Па нормално да нико неће да ти да сто милиона на лепе очи. Не знам како је у Европи, али мој пријатељ је пре месец дана добио скоро милион долара од инвеститора за свој пројекат. Није било лако, морао је пуно да се труди и доказује, али је успео. Без икакве политике, само економски интереси. Узгред, почели смо то заједно пре годину дана, али ја нисам био довољно упоран. То тако функционише, успевају најбољи и наупорнији. Pa daju im zato sto su to drzavne banke, to je ono sto ti ner kontas. Drzavnih 20-30% , kojim kontrolisu banke, je njihovo i oni zato stite banke po najboljem komunistickom receptu. То је погрешно. Тренутна криза је настала управо делом из тог разлога. Problem je sto ti ne znas da je novac roba i da za novac vaze sva pravila trzista kao i za zelenu salatu. Новац није роба него средство плаћања у одређеној држави. И ту важи закон спојених судова, али да не губимо време више. Ево прочитај пажљиво поглавље XII "The Drive for Exports" овде, почиње на страни 97: http://www.hacer.org/pdf/Hazlitt00.pdf EXCEEDED only by the pathological dread of imports that affects all nations is a pathological yearning for exports. Logically, it is true, nothing could be more inconsistent. In the long run imports and exports must equal each other (considering both in the broadest sense, which includes such "invisible" items as tourist expenditures and ocean freight charges). It is exports that pay for imports, and vice versa. The greater exports we have, the greater imports we must have, if we ever expect to get paid. The smaller imports we have, the smaller exports we can have. Without imports we can have no exports, for foreigners will have no funds with which to buy our goods. When we decide to cut down our imports, we are in effect deciding also to cut down our exports. When we decide to increase our exports, we are in effect deciding also to increase our imports. The reason for this is elementary. An American exporter sells his goods to a British importer and is paid in British pounds sterling. But he cannot use British pounds to pay the wages of his workers, to buy his wife's clothes or to buy theater tickets. For all these purposes he needs American dollars. Therefore his British pounds are of no use to him unless he either uses them himself to buy British goods or sells them to some American importer who wishes to use them to buy British goods. Whichever he does, the transaction cannot be completed until the American exports have been paid for by an equal amount of imports. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 http://sh.wikipedia.org/wiki/Novac Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 http://sh.wikipedia.org/wiki/Novac Novac kao sredstvo placanja je samo jedna od funkcija novca. A novac je ROBA kao sir ili kajmak. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Па добро, ајде сада да се ухватимо за дефиниције. Може условно да се каже да је новац "роба" зато што разне валуте можеш да купиш или продаш, али се разликује по томе што он служи за куповање других роба. Ауто или било коју другу робу купујеш да би га користио и он употребом само губи вредност. Када купиш евре, то је само да би за њих опет купио ауто или неку другу робу. И еври не губе своју вредност употребом. Новац је таква "роба" за коју се очекује да има трајну вредност. Зато су раније коришћени племенити метали попут злата, па смо имали лепо "златни стандард" (који су политичари укинули да би лакше подкрадали народ). Међутим, наше почетно питање било је што ће приватник (био он странац или Србин) "износити новац из земље", тј. трошити у иностранству. Па онда паника - "куку нама! однесоше нам паре!"... Прво и основно - то су његове паре. Може да их носи где хоће и троши где хоће. Друго - где год их трошио, то је за нас добро. У најгорем случају ништа не губимо јер ће све што потроши у иностранству бити изједначено извозом (за који све време кукамо). У стварности, појава динара на страном тржишту ће охрабрити друге инвеститоре да улажу у Србију (јер они тиме виде да је неко направио богатство у Србији) и тако даље, што су наравно секундарне последице које наши врли економисти нису у стању да виде. Додатак на друго - бар првих неколико година власник ће највећи део профита улагати у саму компанију да би што пре повратио новац који је дао за њу. Тек када поврати уложено он ће почети да зарађује и размишља шта је следеће. Наравно, до тада он је већ успоставио пословне везе у Србији и - ако смо иоле пословни и професионали - велика је вероватноћа да ће одлучити да добар део инвестира у самој земљи. Више му се исплати. Онда су ту опет секундарни ефекти - повезивање са иностранством и успостављање пословних односа итд. итд. итд. Дакле, сви ови "патриотиско-економски" савети не само да су бескорисни, него су крајње штетни. Е сад ја не могу више... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Међутим, наше почетно питање било је што ће приватник (био он странац или Србин) "износити новац из земље", тј. трошити у иностранству. Па онда паника - "куку нама! однесоше нам паре!"... Прво и основно - то су његове паре. Може да их носи где хоће и троши где хоће. Ono na cemu ja insistiram je da nema privatnika koji ima 1-2 ili 3 milijarde evra da kupi telekom. Privatnik moze da kupi agenciju Putnik, hotel Moskvu, neku nasu fabriku sa 100- 200 -300 radnika za 2-3-5 50 miliona evra. a ne za 2-3 milijarde. Iza te 2-3 milijharde ne stoji privatnik vec drzava ili njene institucije koje ta drzava kontrolise. i sada mi jednu drzavu menjamo sa drugom a taj proces se naziva privatizacijom a nema nikakve veze sa tim.Privatizaciju je napravila Tacerka kada je 750.000 engleza kupilo akcije. A srbija treba da pusti Dojce Telekom u srbiju ali ne da proda nas telekom vec da nemci naprave svoj. Samo sto nemci to nece, onda gube monopol a samo zbog njega i dolaze. Друго - где год их трошио, то је за нас добро. У најгорем случају ништа не губимо јер ће све што потроши у иностранству бити изједначено извозом (за који све време кукамо). У стварности, појава динара на страном тржишту ће охрабрити друге инвеститоре да улажу у Србију (јер они тиме виде да је неко направио богатство у Србији) и тако даље, што су наравно секундарне последице које наши врли економисти нису у стању да виде. Problem je drugi. Bogadstvo jedne drzave se stvara proizvodnjom. Nemacka je najbolji primer. I sada u vreme krize oni rasturaju. Jer proizvode i to kvalitetno i imaju sta da prodaju. A i sa uslugama se bogati takodje drzava i narod ali u slucaju kada ta drzava pruza usluge.Racimo hrvatska pruza turisticke usluge i bogati se. E u nasem slucaju u Srbiji ce Nemacka da pruza uslugu i da je prodaje a srbi ce da placaju. Srbija treba da proizvodi (Fiat na primer).Neka ulozi Volkswagen u srbiju 2-3-5-100 milijardi, neka pokriju ceo Kragujevac sa halama, pa kada srbi prizvedu i prodaju kola, prime plate, firma plati porez srbiji...e onda neka iznosi koliko hoce od profita. I jos nesto. Radeci tako nemci bi otvarali radna mesta i zaposljavali one koj nigde ne rade. A ovako ce da otpustaju one vec zaposlene. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Bogadstvo jedne drzave se stvara proizvodnjom. Е овде се слажемо 1000%. Звучи веома једноставно, али људи упорно покушавају супротно и ударају главом о зид. Ono na cemu ja insistiram je da nema privatnika koji ima 1-2 ili 3 milijarde evra da kupi telekom. Privatnik moze da kupi agenciju Putnik, hotel Moskvu, neku nasu fabriku sa 100- 200 -300 radnika za 2-3-5 50 miliona evra. a ne za 2-3 milijarde. Iza te 2-3 milijharde ne stoji privatnik vec drzava ili njene institucije koje ta drzava kontrolise. i sada mi jednu drzavu menjamo sa drugom a taj proces se naziva privatizacijom a nema nikakve veze sa tim.Privatizaciju je napravila Tacerka kada je 750.000 engleza kupilo akcije. A srbija treba da pusti Dojce Telekom u srbiju ali ne da proda nas telekom vec da nemci naprave svoj. Samo sto nemci to nece, onda gube monopol a samo zbog njega i dolaze. Брате, ипак није баш тако. Дојче Телеком заступа интересе својих акционара, а то је пре свега - профит. Не може Дојче Телеком да заступа интересе државе Немачке, јер су они по правилу супротни интересима улагача за које смо видели да већином и нису Немци: http://www.telekom.com/dtag/cms/content/dt/en/36772 Дакле, без увреде, али не можемо да идемо том "партизанском" логиком "туђе нећемо, своје не дамо". То су нам главе напунили неки којима су "затвори били универзитети" и камо лепе среће да никада и нису изашли из затвора. Ми морамо да са људима равноправно тргујемо, то што имамо нудимо, оно што нам треба купујемо и да свима буде добро. Нема ту "немци-партизани" и "каубојци-индијанци". Problem je drugi. Bogadstvo jedne drzave se stvara proizvodnjom. Nemacka je najbolji primer. I sada u vreme krize oni rasturaju. Jer proizvode i to kvalitetno i imaju sta da prodaju. A i sa uslugama se bogati takodje drzava i narod ali u slucaju kada ta drzava pruza usluge.Racimo hrvatska pruza turisticke usluge i bogati se. E u nasem slucaju u Srbiji ce Nemacka da pruza uslugu i da je prodaje a srbi ce da placaju. Srbija treba da proizvodi (Fiat na primer).Neka ulozi Volkswagen u srbiju 2-3-5-100 milijardi, neka pokriju ceo Kragujevac sa halama, pa kada srbi prizvedu i prodaju kola, prime plate, firma plati porez srbiji...e onda neka iznosi koliko hoce od profita. I jos nesto. Radeci tako nemci bi otvarali radna mesta i zaposljavali one koj nigde ne rade. A ovako ce da otpustaju one vec zaposlene. Лепо си почео ову мисао, али си је погрешно завршио. Људе руководи једино и само интерес. Када наш брат Србин купи бурек и јогурт да ли он то ради због земљорадње и сточарства или због свог празног стомака? Нико ништа не купује да би помогао другоме, него да би помогао себи. И то неће да се промени све до Судњег Дана. Под том претпоставком ми морамо да видимо ко ће да нешто уложи и кога да запосли. Неће Фолксваген да уложи ни два евра у Крагујевац јер ми једноставно не знамо да правимо аутомобиле. И тачка. Зашто би они "покрили Крагујевац халама" против свог интереса и буду на губитку? Да ли би ти подигао хале за производњу микрочипова у Танзанији? Ми дакле морамо да направимо услове да би неко хтео да инвестира у Србију. Као што рекох, две су основне ствари - приватно власништво и слободно тржиште. Е сада, фамозно питање "отпуштања". То је једна од бесмислица највише кочи Србију: "куку нама, када дође приватник, све ће да нас отпусти...". Јесте, тако је. Када дође приватник, он ће отпустити све оне који нису потребни или нису квалификовани. То је оно што људи виде. Оно што људи не виде јесте да су због тих непотребних и неквалификованих други људи остали без посла. И не само да су други остали без посла, него је укупна производња ослабљена - тј. (како си лепо приметио) због тога смо сви сиромашнији. Они су баласт који одржава Србију у сиромаштву и спречава је да напредује, јер они не стварају никакву вредност него живе на туђ рачун. То отпуштање у ствари има читав низ позитивних ефеката за друштво у целини које опет нико не види. Дакле, ако Срби хоће да на леђима носе нераднике и неспособне, онда немој да кукамо што смо сиромашни. Сами смо тако изабрали. Ако један прави ручак, а тројица седе и гледају имамо две могућности: 1) само један ће да једе, 2) четворица ће морати да поделе тај један ручак. И сад, ако тај један што прави ручак неће да подели са другима који седе, он је "суров"? Или су можда они сурови што седе и гледају човека како ради...? Најгоре од свега је што сада сав вишак радника у Телекому (пошто је државна фирма) плаћају грађани Србије из свог џепа и још се брину што ће бити отпуштени уместо да буду срећни. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Једно питање... Зашто радник Дојче телекома у Србији има мању плату него радник у Немачкој(ово под претпоставком да је Дојче већински власник)? Или радник фиата у КГ, за разлику оног у Торину? Зашто капиталиста прави разлику између радника,који буквално раде исти посао и за исту фирму! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2010 Сад ће Звонко да ти одговори да ти је исто последица закона тржишта. У Немачкој постоји још брдо фирми које су спремне да понуде велику плату раднику, па ће овај опуштено да напусти телеком ако га не плате добро. У Србији таква могућност не постоји јер нема конкуренције. Узми шта ти нуде и буде срећан што и то мало имаш. Како је мој професор добио плату од око 20 000$ месечно (док је просек на универзитету за професоре око 6 000 или чак мање)? Па лепо, оног тренутка када је постао довољно познат, добио је примамљиву понуду од једног другог универзитета. Тад је рекао овима овде да ће остати под тим и тим условима (плата толика и толика, место продекана за науку итд). И добио је све то јер је универзитет схватио да им није у интересу да га изгубе. Да ли се мени то свиђа? Ни најмање! Напротив, мука ми је од тога. Ако стварно толико вреди, зашто га онда од почетка нису толико плаћали? И зашто толико не плаћају и неке друге научнике који нису ништа лошији, само нису имали срећу да их примете, нису лакташи. Није ни мој професор лакташ, него је толико добар да није имало шансе да га не примете. Али тако овај свет функционише. Имамо само два могућа избора. Или да се прилагодимо колико је то могуће и да што мање мислимо о свему томе или да оставимо све и одемо у три лепе. Наравно, увек можеш у својој микрооколини да створиш амбијент који је другачији од светског тренда, али све док желиш да будеш део света, ништа драстично не можеш да урадиш. Ниједан систем на земљи не може да постоји сам за себе, изолован од свега другог и мимо прилагођавањима условима које намеће окружење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука