Jump to content

Која је доминантна свест која влада међу верницима СПЦ ?!- анкета и ваше мишљење

Guest о. Агапије

Која је доминантна свест која влада међу верницима СПЦ ?!  

55 члановâ је гласало

1. 1. Која је доминантна свест која влада међу верницима СПЦ ?!

• националистичка
      18
    • есхатолошка
      1
    • историјска
      2
    • доксолошка
      0
    • апокалиптичка
      1
    • литургијска
      1
    • зилотска-ревнитељска
      5
    • секташка-самозадовољна
      3
    • хришћанска
      3
    • фарисејска
      8
    • гуруистичка
      1
    • светоотачка
      0
    • теолошка
      0
    • икуменска - васељенска
      1
    • политиканска
      3
    • параноично-ксенофобична
      4
    • расколничка
      1
    • неискрена свест
      3
    • затуцана
      1
    • open minded
      0

Препоручена порука

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Problem se ne moze generalizovati jer je svaki covek univerzalna licnost.

Dostojevski je lepo govorio da su statistike nezahvalna stvar.

Uostalom, hteo sam da selektujem vise opcija ali sam ogranicen na samo jednu.

Mislim da samo Bog zna da su sve opcije u igri...

Подели на овим сајтовима

Одг: зилотска-ревнитељска

Па и то може бити субјективно.

Ти си се на пример сусретао са њима па тако вреднујеш а ја са националистима и још бројним другим...

Зато ми се ова статистика чини Сизифовим послом...

Подели на овим сајтовима

Хвала, хвала на минирању теме...  :drugarstvo:

Какво минирање? Чим учествујем у њој - подижем јој интересовање...

Није све црно-бело...нити је свако мишљење аутоматски атак на другог. 0442_feel

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хвала, хвала на минирању теме...  0442_feel

Какво минирање? Чим учествујем у њој - подижем јој интересовање...

Није све црно-бело...нити је свако мишљење аутоматски атак на другог. 1405_love

хвала, хвала на поукама... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Meni je takodje teško da se odlučim samo za jednu opciju,ali rekao bih da najveću ulogu ima (preterani)nacionalizam,koji se neretko uzdiže iznad same vere ili se(u najboljem slučaju) izjednačava sa njom,pa dobijamo etnofiletizam.

.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Одг: зилотска-ревнитељска

Па и то може бити субјективно.

Ти си се на пример сусретао са њима па тако вреднујеш а ја са националистима и још бројним другим...

Зато ми се ова статистика чини Сизифовим послом...

Susretao sam se sa raznim pacijentima....

Glasao bih ja za jos opcija ali ne moze  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Традиционалистичка и сујеверна, магијска. Своди се на ваља се, не ваља. Ред је.

Такође сматрам да треба омогућити више одговора, као и неке појаснити, објаснити. Ја нисам ни за један још гласао, јер не знам где да сврстам ову свест, можда историјска, али ми ти делује као прошлост...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Meni je takodje teško da se odlučim samo za jednu opciju,ali rekao bih da najveću ulogu ima (preterani)nacionalizam,koji se neretko uzdiže iznad same vere ili se(u najboljem slučaju) izjednačava sa njom,pa dobijamo etnofiletizam.

.

Добро, зато је и понуђено овако , да се просто гласа за оно за шта вам се највише чини да је доминантно у нашој Цркви, а као и у уводном посту што сам предложио, можете и препоручљиво је да у посту овде на теми напишете нешто више ... па и да понудите веше одговора.

Подели на овим сајтовима

.

Добро, тато је и понуђено овако , да се просто гласа за оно за шта вам се највише чини да је доминантно у нашој Цркви, а као и у уводном посту, можете и препоручљиво је да у посту овде на теми напишете нешто више ... па и да понудите веше одговора.

Da,nije loše ni tako postaviti,jer su one ostale stvari neraskidivo povezane sa sa svešću koja je dominantna medju vernicima.Na taj način ćemo možda i lakše pronaći uzrok svega toga.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ставио сам "фарисејска" мада ми је жао што није понуђена опција "традиционалистичка" која би по мени свакако била на првом месту. Али, од понуђених свакако фарисејска. Зашто? Па вероватно зато што је увек тако било - а свакако у Христово време. Увек су незналце које се баве туђим трунчицама у очима да не би видели своје балване биле у убедљивој предности. Најоштрија Христова критика није без разлога била уперена против фарисеја - умишљених праведника. Знао је Богочовек да ће то и у његовој Цркви бити највећи проблем. Понекада се чини да је џабе онолико корио апостоле због међусобних зависти, суревнивости, маловерја - чак им је и ноге опрао како би показао да власт није ништа друго до служба и жртва. И из те фарисејштине и данас у Цркви излазе све оне гордости, саможивости, одсуство љубави и разумевања за ближње, сва моралисања и придике које држимо другима, сва наша осуђивања, сво наше лицемерје и маловерје. И као што видите, свесно и намерно користим прво лице једнине, пошто сам последњи који бих за себе рекао да сам лишен било ког од ових порока.

Када бисмо само мало мање судили а мало више прихватали и волели, колико би и наша лична пресуда била блажа. Овако, тама у којој је "плач и шкргут зуба" постаје све видивија - и то не због спољних искушења већ само и једино због тога што "охладиће љубав многих." Када "мрзост опустошења" зацари то ће бити, будимо свесни, само и једино зато што нисмо имали у себи оне љубави коју је опевао песник Песме над Песмама и свети апостол Павле у Химни Љубави. А када би читали Псалме и ове две песме свакодневно не би у нашим срцима никада зацарила тама и видели бисмо себ а не друге. Али, најтеже бреме је бреме слободе да из љубави жртвујемо сваку саможивост и предамо дух, душу и срце с Христовом љубављу једином Логосу битија - љубави која ће нас превести у надбитије.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Знам твоја дела, да ниси ни хладан ни врућ. Камо среће да си хладан или врућ. Овако, зато што си млак и ниси ни врућ ни хладан, избљуваћу те из својих уста. 

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Знам твоја дела, да ниси ни хладан ни врућ. Камо среће да си хладан или врућ. Овако, зато што си млак и ниси ни врућ ни хладан, избљуваћу те из својих уста.   

0110_hahaha

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...