Jump to content

Šta hriščanstvo a šta islam kažu o alkoholu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Свако јутро треба уз јутарње слатко и кафицу,обавезно попити једнан чокањ ракијице,али само један дневно,ни кап више...то је здраво за организам уопште.То практикујем одавно,по угледу на оца,и супер ми је! :)

Svako neko svoje svjetonazore poštuje.Cjenim ljude koji imaju principe i koji ih se drže pa makar se razilazili sa mojim principima.
Ма ја попијем тај један чокањ изјутра искључиво због здравља и ни због ког другог разлога,али заиста је тако...верујем старима и њиховом искуству...иначе,укус ракије ми је одваратан,веровали или не! :)
Brate ja je ne bih probo ni u snu. :cmizdrenje: :cmizdrenje: amin-nas
Откуд знаш? Шта ако си месечар и ноћу шљокаш ракичину?
Žena mi kaže da ne  mjesečarim , ja joj vjerujem!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 360
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Свако јутро треба уз јутарње слатко и кафицу,обавезно попити једнан чокањ ракијице,али само један дневно,ни кап више...то је здраво за организам уопште.То практикујем одавно,по угледу на оца,и супер ми је! bleh

Svako neko svoje svjetonazore poštuje.Cjenim ljude koji imaju principe i koji ih se drže pa makar se razilazili sa mojim principima.
Ма ја попијем тај један чокањ изјутра искључиво због здравља и ни због ког другог разлога,али заиста је тако...верујем старима и њиховом искуству...иначе,укус ракије ми је одваратан,веровали или не! bleh
Brate ja je ne bih probo ni u snu. :cmizdrenje:amin-nas:)
Кажу стари да никад не треба женама веровати у потпуности! :cmizdrenje:

Шалим се,буразеру!  :)

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Свако јутро треба уз јутарње слатко и кафицу,обавезно попити једнан чокањ ракијице,али само један дневно,ни кап више...то је здраво за организам уопште.То практикујем одавно,по угледу на оца,и супер ми је! bleh

Ма ја попијем тај један чокањ изјутра искључиво због здравља и ни због ког другог разлога,али заиста је тако...верујем старима и њиховом искуству...иначе,укус ракије ми је одваратан,веровали или не! bleh
Brate ja je ne bih probo ni u snu. :cmizdrenje:amin-nas:)

Шалим се,буразеру!  :)

I oni su znali gluposti valjati, zar ne!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ма ја попијем тај један чокањ изјутра искључиво због здравља и ни због ког другог разлога,али заиста је тако...верујем старима и њиховом искуству...иначе,укус ракије ми је одваратан,веровали или не! :)
Brate ja je ne bih probo ni u snu. amin-nas:) :)

Шалим се,буразеру!  bleh

:cmizdrenje:
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Свако јутро треба уз јутарње слатко и кафицу,обавезно попити једнан чокањ ракијице,али само један дневно,ни кап више...то је здраво за организам уопште.То практикујем одавно,по угледу на оца,и супер ми је! :)

Brate ja je ne bih probo ni u snu. :) :) bleh

Шалим се,буразеру!  bleh

Е,Ако тако будемо размишљали у вези са искуством наших старих по питању жена,нећемо добро проћи,мој братац! :cmizdrenje:

...непослушање старима,по овом питању и самољубива мисао да "ми знамо" о женама "боље од њих",води многе у алкохол...засигурно и кад-тад! amin-nas

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Brate ja je ne bih probo ni u snu. dada dada dada
Кажу стари да никад не треба женама веровати у потпуности! 0212_rolleyes

Шалим се,буразеру!  ;)

Е,Ако тако будемо размишљали у вези са искуством наших старих по питању жена,нећемо добро проћи,мој братац! 0212_rolleyes

...непослушање старима,по овом питању и самољубива мисао да "ми знамо" о женама "боље од њих",води многе у алкохол...засигурно и кад-тад! 0212_rolleyes

Koji si ti mudrac bratac! :bla:
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Dvije doktrine islamska i hriščanska imaju potpuno drugačije stavove.Ovdje od početka tražim smisao vašeg stava, objasni a ne ismijavaj ili napadaj.(To nije ni meni ni vama cilj)

o

Dragi brate Eniz ,slazem se s ovim u podpunosti  0212_rolleyes,ali ovo;  0212_rolleyes

Dok kod vas izgleda ga i proizvodite ali evo vam nekoliko članaka pročitajte:[/b]

Rijeka: Pijani svećenik pregazio majku s djetetom

Vozač, koji je prekjučer pod utjecajem alkohola oborio majku s četverogodišnjom djevojčicom na pješačkome prijelazu na Kantridi je svećenik iz crkve Svetog Ante Padovanskog u Rijeci.

Tema glasi...Šta hriščanstvo a šta islam kažu o alkoholu?

Za mene je tema krivo postavljenja..jer u ovome ne vidim sta kaze Islam...Ja vidim da se  pokazuje prst u drugoga,sto je osuda...

Za mene,kako krscanka,i k tome katolkinja bilo bi ispravno da je te postove stavio netko od katolika..a ti brate..ili netko drugi od Muslimana..nesto sto je s muslimanskih medija...I onako  se nista ne stavlja s vjerskih strana,nego s  drzavnih....

JOSIP ŠTEFANČIĆ, svećenik koji se "proslavio" tučnjavom u alkoholiziranom stanju u kafiću, gađanjem konobarice pepeljarom te prometnom nesrećom pri kojoj se zabio automobilom u drvo,

Vidis to je grijeh,taj covjek grijesi  i steti sebi,a ujedno i KC...Normalno to se ne bi smjelo dogadjati..

Ipak,ja s ovim vidim,da ti bas zelis poruciti,sto ti i samom smeta...

Ismijavanje ili omalovažavanje ili govor poput džaba pišeš može se odnositi na dvoje a nijedno nije nimalo prijatno:

1)ili je glup pitalac.

2)Ili nije upitani u stanju da odgovori na pitanje.

Ja nisam glup!A mislim da ste u stanju obrazložiti stav vaše vjere po ovom pitanju!

Brate ,ti si sam stavio lijep naslov,koji je trebao krenutu u drugom smjeru..a ne prvom osudom,a onda kazes da nitko nije u stanju iznjeti svoj stav Crkve...

Meni je zao,ali svi dobro znamo,kako smo svi osjetljivi na svoje...i da nitko,a ma nitko od nas nije tako savrsen i bez grijeha..a najmanje da je netko svetac,po ovome sto se pise po forumu...

Oprosti...Ne trazim,da se slazes samnom...Samo isto zelim,da u miru i bez vrijedjanja i osude...mozemo voditi dijalog,koji nam moze svima biti od velike koristi...

Подели на овим сајтовима

Dvije doktrine islamska i hriščanska imaju potpuno drugačije stavove.Ovdje od početka tražim smisao vašeg stava, objasni a ne ismijavaj ili napadaj.(To nije ni meni ni vama cilj)

o

Dragi brate Eniz ,slazem se s ovim u podpunosti  0110_hahaha,ali ovo;  0110_hahaha

Dok kod vas izgleda ga i proizvodite ali evo vam nekoliko članaka pročitajte:[/b]

Rijeka: Pijani svećenik pregazio majku s djetetom

Vozač, koji je prekjučer pod utjecajem alkohola oborio majku s četverogodišnjom djevojčicom na pješačkome prijelazu na Kantridi je svećenik iz crkve Svetog Ante Padovanskog u Rijeci.

Tema glasi...Šta hriščanstvo a šta islam kažu o alkoholu?

Za mene je tema krivo postavljenja..jer u ovome ne vidim sta kaze Islam...Ja vidim da se  pokazuje prst u drugoga,sto je osuda...

Za mene,kako krscanka,i k tome katolkinja bilo bi ispravno da je te postove stavio netko od katolika..a ti brate..ili netko drugi od Muslimana..nesto sto je s muslimanskih medija...I onako  se nista ne stavlja s vjerskih strana,nego s  drzavnih....

JOSIP ŠTEFANČIĆ, svećenik koji se "proslavio" tučnjavom u alkoholiziranom stanju u kafiću, gađanjem konobarice pepeljarom te prometnom nesrećom pri kojoj se zabio automobilom u drvo,

Vidis to je grijeh,taj covjek grijesi  i steti sebi,a ujedno i KC...Normalno to se ne bi smjelo dogadjati..

Ipak,ja s ovim vidim,da ti bas zelis poruciti,sto ti i samom smeta...

Ismijavanje ili omalovažavanje ili govor poput džaba pišeš može se odnositi na dvoje a nijedno nije nimalo prijatno:

1)ili je glup pitalac.

Ja nisam glup!A mislim da ste u stanju obrazložiti stav vaše vjere po ovom pitanju!

Brate ,ti si sam stavio lijep naslov,koji je trebao krenutu u drugom smjeru..a ne prvom osudom,a onda kazes da nitko nije u stanju iznjeti svoj stav Crkve...

Meni je zao,ali svi dobro znamo,kako smo svi osjetljivi na svoje...i da nitko,a ma nitko od nas nije tako savrsen i bez grijeha..a najmanje da je netko svetac,po ovome sto se pise po forumu...

Oprosti...Ne trazim,da se slazes samnom...Samo isto zelim,da u miru i bez vrijedjanja i osude...mozemo voditi dijalog,koji nam moze svima biti od velike koristi...

0110_hahaha 0110_hahaha
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Sada postavljam pitanje:

Kako to, da tečnost koja šteti  toliko i nanosi zla toliko u svijetu može da predstavlja Isusovu krvu misama i molitvama?

Mislim da se tu uopce ne moze govoriti o grijehu alkohola ili bilo kojem drugom grijehu , i Tajni vjere...i da ja na bilo koji nacin mogu usporedjivati...

Tu je Krist uzeo kruh, razlomio ga i dao apostolima rekavši: "Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje" (usp. Mt 26,26; Lk 22,19; 1 Kor 11,24). Potom je uzeo kalež s vinom te im rekao: "Uzmite i pijte iz njega svi! Ovo je kalež moje krvi, novoga i vječnoga saveza, koja će se proliti za vas i za sve ljude na otpuštenje grijeha" (usp. Mk 14,24; Lk 22,20; 1 Kor 11,25

Kako to da piće koje toliko zla prouzrokuje bude dozoljeno?

Dozvoljeno je s namjerom da se koristi umjereno...

OSNOVNE KRŠĆANSKE DUŽNOSTI

1. Kloni se grijeha.

2. Drži Božje zapovijedi i živi kreposno

Grijeh je promišljeni i hotimični prijestup Božjih i crkvenih zapovijedi. Griješiti se može činom: mišlju, riječju i djelom, pa i propustom.

Grijeh može biti teški ili smrtni i laki ili nesmrtni.

Kako to da vjerski ljudi uslovno rečeno prave najkvalitetniju rakiju a možda pod dejstvom te iste rakije neko ubije, siluje, itd?

Vjera je Božji dar i čin čovjekova uma, volje i srca, po kojem čovjek postaje sudionik božanskog života. Smisao i cilj našega života na svijetu jest, da Boga spoznamo, ljubimo, služimo mu i tako u nebo dođemo

A,ne da grijesimo i da se odamo ovisnostima i pozudama..

Da li je alkohol uistinu dozvoljen ili nije?..

Jest dozvoljen u maloj kolicini...Zato imamo grijeh-"neumjernost u jelu i picu"??Neumjernot.Zašto je za  meni to grijeh? zato što su zarobljeni, navezani na taj uzitak, i ne mogu istinski uživati u slobodi Božjeg djeteta. To je velika kočnica na putu svetosti, tu stalno padaju i neki nemaju snage da se dignu..cigarete, alkohola, pretjeranog uživanja u hrani i piću, kupovini svega, pa i onoga što nam ne treba, gledanja televizije, serija, nogometa i mnogih drugih primjera – znaci ZAROBLJENIK. Nije više slobodan čovjek

Da li je bolje da bude dozvoljen ili zabranjen?

Bog nam ostavlja slobodu da u toj slobodi  biramo  sto hocemo, ali pazi grijeh zarobljuje svakog covjeka. Takav grijeh ti na momente daje lazni mir,i u alkoholu utjehu:  Znamo mi  tko je taj koji daje taj mir,ali ljudi su cesto slabi? . Cim zivimo u grijehu, mirna srca, bez potrebe da se pokajemo , otupjeli smo.Neki su tko iz kojeg razloga ,poceli s malom kolicinom a zvarsili na opijanju..  I tu  tupavost koristi drugi i uziva u tome.Djavao panjka i uziva u tome..jer polako pocinje upravljati na svim djelovima zivota i to na lukav nacin.Njemu nije vazno vanjstina,nego nutrina ,ono sto se ne vidi..Tamo,gdje treba da stanuje Bog,on zeli  iscjediti samo za sebe dusu zarobljenika..Kada mu se covjek preda,nema vise ljeka…

Ako ima neko bez napadajućih i omalovažavajučih komentara neka napiše odgovor na ova pitanja?

Evo ja sam odgovorila,ali isto tako …to je moja krscanska vjera,katolicka vjera..koju  trebam da vrsim…,da vjerujem  i da zaistinu zivim..tako..

Подели на овим сајтовима

Sada postavljam pitanje:

Kako to, da tečnost koja šteti  toliko i nanosi zla toliko u svijetu može da predstavlja Isusovu krvu misama i molitvama?

Mislim da se tu uopce ne moze govoriti o grijehu alkohola ili bilo kojem drugom grijehu , i Tajni vjere...i da ja na bilo koji nacin mogu usporedjivati...

Tu je Krist uzeo kruh, razlomio ga i dao apostolima rekavši: "Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje" (usp. Mt 26,26; Lk 22,19; 1 Kor 11,24). Potom je uzeo kalež s vinom te im rekao: "Uzmite i pijte iz njega svi! Ovo je kalež moje krvi, novoga i vječnoga saveza, koja će se proliti za vas i za sve ljude na otpuštenje grijeha" (usp. Mk 14,24; Lk 22,20; 1 Kor 11,25

Kako to da piće koje toliko zla prouzrokuje bude dozoljeno?

Dozvoljeno je s namjerom da se koristi umjereno...

OSNOVNE KRŠĆANSKE DUŽNOSTI

1. Kloni se grijeha.

2. Drži Božje zapovijedi i živi kreposno

Grijeh je promišljeni i hotimični prijestup Božjih i crkvenih zapovijedi. Griješiti se može činom: mišlju, riječju i djelom, pa i propustom.

Grijeh može biti teški ili smrtni i laki ili nesmrtni.

Kako to da vjerski ljudi uslovno rečeno prave najkvalitetniju rakiju a možda pod dejstvom te iste rakije neko ubije, siluje, itd?

Vjera je Božji dar i čin čovjekova uma, volje i srca, po kojem čovjek postaje sudionik božanskog života. Smisao i cilj našega života na svijetu jest, da Boga spoznamo, ljubimo, služimo mu i tako u nebo dođemo

A,ne da grijesimo i da se odamo ovisnostima i pozudama..

Da li je alkohol uistinu dozvoljen ili nije?..

Jest dozvoljen u maloj kolicini...Zato imamo grijeh-"neumjernost u jelu i picu"??Neumjernot.Zašto je za  meni to grijeh? zato što su zarobljeni, navezani na taj uzitak, i ne mogu istinski uživati u slobodi Božjeg djeteta. To je velika kočnica na putu svetosti, tu stalno padaju i neki nemaju snage da se dignu..cigarete, alkohola, pretjeranog uživanja u hrani i piću, kupovini svega, pa i onoga što nam ne treba, gledanja televizije, serija, nogometa i mnogih drugih primjera – znaci ZAROBLJENIK. Nije više slobodan čovjek

Da li je bolje da bude dozvoljen ili zabranjen?

Bog nam ostavlja slobodu da u toj slobodi  biramo  sto hocemo, ali pazi grijeh zarobljuje svakog covjeka. Takav grijeh ti na momente daje lazni mir,i u alkoholu utjehu:  Znamo mi  tko je taj koji daje taj mir,ali ljudi su cesto slabi? . Cim zivimo u grijehu, mirna srca, bez potrebe da se pokajemo , otupjeli smo.Neki su tko iz kojeg razloga ,poceli s malom kolicinom a zvarsili na opijanju..   I tu  tupavost koristi drugi i uziva u tome.Djavao panjka i uziva u tome..jer polako pocinje upravljati na svim djelovima zivota i to na lukav nacin.Njemu nije vazno vanjstina,nego nutrina ,ono sto se ne vidi..Tamo,gdje treba da stanuje Bog,on zeli  iscjediti samo za sebe dusu zarobljenika..Kada mu se covjek preda,nema vise ljeka…

Ako ima neko bez napadajućih i omalovažavajučih komentara neka napiše odgovor na ova pitanja?

Evo ja sam odgovorila,ali isto tako …to je moja krscanska vjera,katolicka vjera..koju  trebam da vrsim…,da vjerujem  i da zaistinu zivim..tako..

Zahvaljujem tebi Kajo i Justinijanu koji se trudite dati odgovore na uljudan i kulturan način u skladu s vašom vjerom.Ja razumijem zašto je u mojoj vjeri nešto dozvoljeno a nešto zabranjeno.U vjeri svoga komšije nešto u određenom momentu mi nije baš jasno i pita se za pojašnjenje.

Pojasnili ste ali pitanja još ima oko ovoga a i vi pitajte tematski o bilo kojoj temi tu smo da i mi vama pružimo objašnjenja koliko smo u mogučnosti.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Pojasnili ste ali pitanja još ima oko ovoga a i vi pitajte tematski o bilo kojoj temi tu smo da i mi vama pružimo objašnjenja koliko smo u mogučnosti.

Врати се Енизе једну страну уназад па прочитај питање које сам поставио у контексту аналогије која се примељује у одбрани забране конзумације алкохола, на пушење које такођер велики убица људи и подстрекивач на грех.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9487.msg279934.html#msg279934

С обзиом да мислим да је распрострањено пушење много касније присутно у људском друштву него алкохолисање, некако сматрам да би рецимо проблем решавања пушења био један модеран проблем за ислам, а чини ми се да су све шеријатске одредбе из времена Мухамеда, па се питање односило уједно и како ислам решава модерне проблеме који нису регулисани шеријатом, а требале би по сличној аналогији са алкохолом.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Врати се Енизе једну страну уназад па прочитај питање које сам поставио у контексту аналогије која се примељује у одбрани забране конзумације алкохола, на пушење које такођер велики убица људи и подстрекивач на грех.

С обзиом да мислим да је распрострањено пушење много касније присутно у људском друштву него алкохолисање, некако сматрам да би рецимо проблем решавања пушења био један модеран проблем за ислам, а чини ми се да су све шеријатске одредбе из времена Мухамеда, па се питање односило уједно и како ислам решава модерне проблеме који нису регулисани шеријатом, а требале би по сличној аналогији са алкохолом.

Brate tamo na temi pušenje sam postavio četiri video materijala pogledaj i dobit ćeš odgovore!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Brate tamo na temi pušenje sam postavio četiri video materijala pogledaj i dobit ćeš odgovore!

Може ли линк ка томе, не знам тачно где је та тема?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

један наш светитељ каже да се Бог не сме називати праведним - јер каква је правда да Бог помилује злонамерника и тиме га приведе к Себи?

Јесте, медо не би био медо кад не би брундо.  4chsmu1

Брате мој, да ли су погрешили апостоли:

У подношењу Божијем, да покаже правду своју у садашње време да је Он праведан и да правда оног који је од вере Исусове (Рим 3,26)

Ако признајемо грехе своје, веран је и праведан да нам опрости грехе наше, и очисти нас од сваке неправде. (1 Јованова 1,9)

Дечице! Нико да вас не вара: који правду твори праведник је, као што је Он праведан; (1 Јованова 3,7)

Није тема, па ћу зато само кратко. Правда Божија није исто што и правда људска. Уствари правде нема него ли Божанске правде, јер људска је подложна фаличности. Дакако да је правда када помилује злонамерника, јер није помиловао зло у њему, него добро које је победило зло. Правда је то велика када Бог приводи себи путем покајања.

кад ти не би био буквалан ...

а како се тај светитељ окосио о Бога и Апостоле, или што сам ја написао тако?

Подели на овим сајтовима

Alkohol

Što kaže Biblija o alkoholu, vinu i opojnim pićima? U Bibliji piše: Podsmjehivač je vino, vikač silovito piće, nije mudar ni jedan koji od toga tetura. (Izreke 20,1 ŠA) Zašto je opasno piti alkoholna pića? U Bibliji piše: I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se punite Duhom. (Efežanima 5,18 KS) Nije za kraljeve, Lemuele, ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 30,4.5)

Zašto se kraljevima i kneževima savjetuje da ne piju alkoholna pića? U Bibliji piše: Ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 31,4.5 JB)

U koje grijehe je svrstano pijanstvo? U Bibliji piše: Očita su tjelesna djela, a ovo su: preljubočinstvo, nečistoća, besramnost, razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srdžbe, spletke, razdori, zavist, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i tome slično. Za sve to unaprijed vam kažem, kao što sam i prije kazao: oni koji takvo što čine, neće postići Božjega kraljevstva. (Galaćanima 5,19-21 ŠA)

Što je jedna od posljedica pretjeranog konzumiranja hrane i pića? U Bibliji piše: Ne druži se s vinopijama ni sa žderačima mesa, jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe. (Izreke 23,20.21 ŠA)

Na koje načine alkoholna pića djeluje na one koji ih koriste? U Bibliji piše: Komu: ah? komu: jao? komu: svađe? komu: uzdasi? komu: rane nizašto? komu: zamućene oči? Onima što kasno sjede kod vina, koji su došli kušati vino začinjeno. Ne gledaj na vino kad rujno iskri, kad se u čaši svjetlucavo prelijeva: pije se tako glatko, a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica. Oči će ti gledati tlapnje i srce govoriti ludosti. I bit će ti kao da ležiš na pučini morskoj ili kao da ležiš navrh jarbola. "Izbiše me, ali me ne zabolje; istukoše me, ali ne osjetih; kad se otrijeznim, još ću tražiti." (Izreke 23,29-35 JB)

Čisti grožđani sok je blagoslov za čovjeka. U Bibliji piše: Kao što o soku u grozdu vele: ''Ne uništavajte ga, u njemu je blagoslov!'' (Izaija 65,8 JB)

može li ko objasniti ove navode iz Biblije koji govore o alkoholizmu!
све ти је мање више речено, само што ми је нејасно претенциозно дефинисана ''опасност'' од пијења алкохола - прекомерност је уствари опасност свега, не само конзумације алкохола.

и још једна ствар, ово су само цитати из Старог Завета колико видим, тако да ми је сумњив мотив оног ко је писао и не верујем да је дошао са неког православног сајта, јер би били и цитати из Новог Завета убројани.

Milane brate, kod nas u islamu postoji jedno pravilo:Ono što čovjeka vodi u grijeh je i samo po sebi grijeh.

Dokaz ispravnosti ove tvrdnje je ciljano navođenje vjerskih ljudi koji su najpreći da se ne odaju alkoholizmu da padnu u taj problem i potrebni su im čak i centri za odvikavanje od alkoholizma.

Danas čašica sutra krigla, danas flašica sutra bačvica!

јес кад би се гађали трамвајима да је алкохол хероин ...

што онда нисте забранили аутомобиле, пошто се може убити човек и у трезном стању?

или ножеве?

ајде да причамо озбиљно, а мислим да су ставови Православља и Ислама више него јасни, чак супротни по питању конзумације тако да не видим поенту супротстављања ставова.

можемо једни другима разјаснити, ал да рецимо Православни иду против Библије или Литургије на којој се служи и вино између осталог, мислим да је та прича бесмислена.

Brate nema potrebe za gardovanim stavom!

1)ili je glup pitalac.

гардован став? више него претерујеш.

од почетка си добио више него смислен одговор, па сам те онда приупитао пар незгодних питања по питању ментола и нане, а онда и мотивације да извлачиш текстове из рукава о римокатоличким свештеницима који газе децу, па си се нашао у врло незавидној ситуацији у оба случаја и прескочио да одговориш на питање чаја јер ти не иде у приватну корист, као ни Ислама.

понашате се ти и ослонац као адвокати анти-алкохолизма, а кад вас питам ЗАШТО је алкохол забрањен муслиманима и да ли се сматрају слабићима да не могу да се одупру или умерено живе, онда је то гардован и провокативан став који такође не одговара.

а уствари су све време легитимна питања на која немате одговора.

друго, ја тебе и ослонца нисам омаложавао, али сам покушао да вам обајсним да својим писањем прозивате Православље, Православне и све оне који пију алкохол из било којег мотива - алкохоличарима, и ко зна чиме још.

образложено ти је више него јасно да је Господ освештао вино претварајући га и сам из воде и пијући га, као и било које друго пиће и храну као богоугодну, под условом да није препијање или преједање у питању.

а ниси ни глуп, него не желиш а прихватиш понуђено објашњење.

ако су ти потребни цитати, могао си то и смиреније затражити.

а ако си у фазону да бројиш неке поене и мериш чији је Бог већи, у старту си се прешао.

Brate, Milane, iznenađen ovim tvojim komentarom i retorikom kao i čitanjem misli pomislih da nisi Mekki Turabi.

Ali nebitno.Bratac potpuno si u krivu.Ako je dobar odgovor to što je neko tamo neke pjevače i pjevačice uzeo za argumet, to je stvarno jako nema što!

Nego eto pošto mi je neugodno pitanje nane i mente, čaja ili neznam čega još, nego a šta si ciljao pod tim pitanjima, pijem eto i nanu i mentu i...?

To što sam naveo primjere svečenika, vjeruj bratac u krivu si , na netu sam tražio kao pripremu za čas alkohol i njegovu štetnost i njegovu poročnost i kad ono iznenađen sam tamo i svečenici nisu baš imuni od opijanja pa sam postavio za temu...

Brate Milane ja mislim da ti nemaš namjeru nikoga omalovažavati , pogotovo mene ili oslonca koji smo vaši gosti, ali jedna dobronamjerna kritika, nekako ti brate retorike i domačinskog odnosa prema gostima fali(ovo dobronamjerno i prijateljski)Metodika ti je gruba i kruta u odgovorima nekako ko da si pred borbu.Mi brate razgovaramo a ne bijemo se.Brate ja nisam uopšte prije Justinijanovog odgovora dobio iscrpan odgovor(na pojašnjenju mu zahvaljujem)i gdje su mi postale neke stvari jasnije o ovoj temi.To da nisam glup  to i sam znam.

Ali znaj da u našim jezicima je pravilo ako ti neko zanegira lošu osobinu nije te tim pohvalio, poput ti nisi glup, ili ti nisi ružan.U prvoj ne znači da ti je rekao da si pametan ili u drugoj, da si lijep, tako da ti i to brate ne stoji.

Nažalost u nedostatku citata koje si mi eto ti trebao navesti ja sam se sam potrudio i tebi ih naveo.A vjeruj brate u navođenju kada sam ih pročitao obradovao sam se njima, jer se u njima zabranjuje alkoholisanje.

Mom Gospodaru ne trebam ja da mu se veličina povečavala a ja nisam pubertetlija brate, da bi bio u nekom fazonu.Bog ti dao svako dobro!

желиш да кажеш да сам ти замерио што си муслиман, или сам те дирао због тога?

врло смело, морао би то и да покажеш написмено 0102_laugh

као што и пре рекох, мислим да је бесмислено причати о алкохолу из перспективе Ислама или Православља, с обзиром да се посматра са дијаметрално супротних страна - потпуна слобода и потпуна забрана.

опет, никако да ми одговорите како се уклапа алкохол по имену ментол у свакодневну конзумацију муслимана и како се не сматра алкохолом или штетним, ал нека вам буде.  0102_laugh

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...