Дејан Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Pogledaj kraj video klipa ,kako izgleda kad neko pretera u piću ,i kakav mu je onda odnos sa crkvom stadaradim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Šta ove dvije vjere kažu o ovoj pošasti ili poslasti i na koji način odvračaju ako odvračaju na konzumiranje istog?Haha, kako si pomalo lukavo srocio ovo pitanje da bi vodu naveo na svoju vodenicu Bog po Kur anu dozvoljava vina konzumiranje, a posle daje zabranu u drugom ajetu, ne? delimicno si u pravu...pre pojave islama medju arapima je konzumiranje alkohola bilo veoma rasireno.uzevsi u obzir da se covek retko kada moze odjednom odreci losih navika,tako je i u Kuranu zabrana alkohola isla u etapama,do konacne zabrane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 stav ucenjaka u pogledu korišćenja alkohola u medicinske svrhe se donekle razlikuje.zavisi od toga koja pravna škola je u pitanju,ali stav ka konzumaciji alkohola je jedinstven.zabranjeno je pijenje alkohola.medjutim,postoje odredjeni derviski redovi koji podrzavaju pijenje alkohola,Bektesije na primer.Da, jedna od njihovih zabluda! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Šta ove dvije vjere kažu o ovoj pošasti ili poslasti i na koji način odvračaju ako odvračaju na konzumiranje istog?Haha, kako si pomalo lukavo srocio ovo pitanje da bi vodu naveo na svoju vodenicu eheeeej Bog po Kur anu dozvoljava vina konzumiranje, a posle daje zabranu u drugom ajetu, ne? Eto lukavo! Nemoj tako!Brate islam je prvo odgajao srca ljudi i kada su srca ljudi odgojena i predala se svome Gospodaru onda su zabranjene neki običaji i stvari koje su ljudi činili poput pijenja alkohola. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Pa šta bi Hrišćanstvo moglo reći o alkoholu, kad su monasi prvi počeli peći rakiju, odnosno stvorili tehnologiju proizvodnje alkohola! I vina i likeri i ostali vidovi lepih alkoholnih pića su nastali u manastirskim podrumima! Najkvalitetnija rakija ,koja se pije po eskluzivnim Novosadskim restoranima, se pravi u manastiru Kovilj! Za vina nema potrebe ni da se govori! Svaki čovek ima svoju dozu koju može da popije a da se ne opija! Ali mnogi pretjeruju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Kod nas je alkohol zabranjen. Dok kod vas izgleda ga i proizvodite ali evo vam nekoliko članaka pročitajte: Rijeka: Pijani svećenik pregazio majku s djetetom Zagreb, 01.06.2008., 19:16 | Dnevnik.hr Vozač, koji je prekjučer pod utjecajem alkohola oborio majku s četverogodišnjom djevojčicom na pješačkome prijelazu na Kantridi je svećenik iz crkve Svetog Ante Padovanskog u Rijeci. Podijeli 0 Nadbiskupija još uvijek izbjegava komentirati ovaj događaj, kao i to hoće li poduzeti interne mjere protiv neodgovornog svećenika. Djevojčica se dobro oporavlja, kao i majka koja je podvrgnuta operaciji Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Ne rekoh li da mnogi pretjeruju! Kako se liječe pijani svećenici? Osnivanje Kluba liječenih alkoholičara svećenika predložio je prije 17 godina psihijatar Marko Kraljević koji je kardinalu Franji Kuhariću kazao da problem alkohola postoji i u crkvenim redovima. Koliko ih ima, odakle su, koliko su stari i koliko su već dugo ovisni o alkoholu hrvatska javnost teško da će ikada saznati. Da nije bilo ovomjesečnog redovitog susreta u Varaždinskoj biskupiji, tek bi rijetki znali da uopće postoje, piše Večernji list. Koji je razlog da se njihovo gotovo dva desetljeća dugo postojanje drži u tolikoj tajnosti ponajbolje znaju oni koji su takvu odluku donijeli. Ostali se tek mogu zapitati što je toliko mistično u činjenici da u Hrvatskoj postoji Klub liječenih alkoholičara svećenika (KLAS). Daleko od očiju znatiželjnika klub, kojemu je zadaća svećenike sklone alkoholu izvesti na pravi put, kako bi se mogli vratiti u službu, vodi kapucin fra Ivan Markanović, koji o aktivnostima u klubu nije htio ništa govoriti jer “takav je stav Crkve”. Šture informacije Možda će se takav način razmišljanja promijeniti kad se, kao što je u planu, osnuje centar u kojem će biti sve na jednome mjestu - od prevencije, liječenja, duhovnog oporavka i edukacije za bolest ovisnosti. Do tada aktivnosti KLAS-a svest će se tek na nekoliko šturih informacija, poput one da je prijedlog za osnivanje kluba potekao prije 17 godina od psihijatra Marka Kraljevića koji je tadašnjem nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću kazao da problem alkohola postoji i u crkvenim redovima i da bi u Svetom Ivanu Zelini trebalo osnovati prvi klub u kojem će se liječiti svećenici alkoholičari. Kardinal Kuharić taj je prijedlog dr. Kraljevića, trenutno zaposlenog u Zatvoru Zagreb, prihvatio. Po nekim informacijama, jedan takav klub djeluje i u Karlovcu. U svom izlaganju na susretu svećenika Varaždinske biskupije fra Markanović je kazao da “KLAS pomaže svećeniku ovisniku u njegovu liječenju, rehabilitaciji, destigmatizaciji, resocijalizaciji i duhovnom oporavku te u apstinenciji, čuvajući dostojanstvo svećenika”. Iz tog se izlaganja dalo razbrati da su svećenicima ovisnicima terapeuti svećenici bivši ovisnici. Svećenici koji rade u KLAS-u povezani su sa svećenicima iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a jednom godišnje fra Markanović odlazi u Ameriku, na edukaciju. Tamo, već 52 godine, djeluje neprofitna organizacija Guesthouse, u kojoj spas od osvisnosti o alkoholu traže katolički svećenici, ali i časne sestre. Guesthouse ima tri podružnice, glavnu kuću te dva pomoćna objekta - jedan za svećenike, drugi za časne sestre - razasute po američkoj državi Michigen. Svećenici se liječe u gradiću Rochesteru koji je, unatoč blizini Detroita, zadržao kolonijalni šarm. Rochesterski dom dosad je primio sedam tisuća svećenika iz 48 zemalja, kaže Oliver J. Morgan, jedan od zaposlenika Guesthousea. Oklijeva pri odgovoru je li koji svećenik iz Hrvatske tamo bio na liječenju, a ne samo na edukaciji, ustvrdivši da “primaju sve koji to žele pod uvjetom da govore engleski ili španjolski”. U “muškom Guesthouseu” liječio se i svećenik iz američkoga grada na Srednjem zapadu. Tri godine nakon što je, kako kaže, dodirnuo dno, smatra da je na putu oporavka. Već su mi u sjemeništu govorili da malo pripazim s alkoholom, no to me nije zabrinjavalo. Ja, ja da pijem? A onda sam jedne večeri s društvom izašao. Obična večer, kuglanje pa piće. Tisuću puta sam tako proveo noć. No taj se put nakon izlaska nisam vratio u župni dvor. Završio sam u jarku. Sletio sam s ceste, auto mi je bio uništen, a ja se ničega nisam sjećao... E, tek tad me pogodilo: pa ja zaista imam problem s pićem. Klišej priča Njegova je priča klišej: svećenici dolaze na liječenje tek kad im voda dođe do grla, najčešće pod pritiskom okoline, baš kao i drugi ljudi. No alkoholizam kod svećenika i časnih ima dodatnu komponentu. Svećenici nose breme velikih očekivanja: oni bi trebali biti savršeni, pa stoga ne mogu biti alkoholičari. Stoga je prvi cilj terapije objasniti im da nisu moralne nakaze, nego da je riječ o bolesti koja može pogoditi sve ljude, objašnjava Morgan. O pojedincu ovisi koliko traje liječenje: neki ostanu mjesec dana, neki pola godine. Novac, kažu, nije problem - Guesthouse ima zavidnu listu sponzora. Uz individualne, svećenici su obavezni pohađati i grupne terapije. Tek tamo, prolazeći sad već legendarni program odvikavanja od alkohola “12 koraka” koji je osmislio klub liječenih alkoholičara Alcoholics Anonymous (AA), u međusobnoj interakciji suočavaju se s problemom i osjećajima. Oni koji to žele, u dogovoru sa psihoterapeutom, mogu u jednom trenu služiti mise u okolnim mjestima. Ipak, sram je najveća prepreka koju svaki svećenik mora prevladati, piše Večernji list. Najbolje je to, na svojoj koži, iskusio velečasni Ralf Pfan. Ne samo da je bio prvi svećenik koji je prošao poznati program odvikavanja od alkohola nego je, ne posustajući pod baražnom vatrom javnosti, polovinom prošlog stoljeća objavio svoju priču. Od tada se američka javnost malo-pomalo navikla na činjenicu da i svećenik može biti alkoholičar te da u tome nema ničega sramotnog. Alkoholizam je bolest i nije tabu. Pred hrvatskim pukom i Crkvom taj put tek predstoji. 26.10.2008 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 JOSIP ŠTEFANČIĆ, svećenik koji se "proslavio" tučnjavom u alkoholiziranom stanju u kafiću, gađanjem konobarice pepeljarom te prometnom nesrećom pri kojoj se zabio automobilom u drvo, dobio je priznanje Gradskog vijeća Slunja za osobne zasluge. Kako javlja Jutarnji list, povodom dana grada "problematični" svećenik dobio je priznanje za osobne zasluge i doprinos obnovi crkve u Cvitovićima i Lađevcima. Krajem prošle godine svećenik se u alkoholizanom stanju u kafiću potukao s Ivanom Jurčićem kojeg je tom prilikom udario šakom u glavu. Svećenik je navodno i lovac, a u automobilu mu je pronašla i puška, za koju ima dozvolu. Događaj koji su prenijeli strani mediji je onaj kada se ispred župne crkve zbog prebrze vožnje zabio u drvo, što je uvršteno među 20 najbizarnijih događaja protekle godine. Svećenik je prije četiri godine pepeljarom u glavu gađao konobaricu koja ga zbog vidno alkoholiziranog stanja nije željela poslužiti, navodno je čak jednom i pucao iz pištolja, a "svestrani" svećenik je zaigrao i u malonogometnoj momčadi "Jure Francetić". "Nisam očekivao ovo priznanje, ali očito ima ljudi koji me znaju cijeniti, za razliku od onih koji pišu loše o meni. Odlazim iz Slunja krajem mjeseca, ali se od njega nikada ustvari neću oprostiti." - ustvrdio je župnik komentirajući priznanje. Gradonačelnik Slunja, Ivan Bogović, o župniku je rekao: "Ne treba uvijek gledati na ponašanje pojedinaca u trenucima slabosti. Vjernici koji su ga podržali znaju za njegove nepodopštine, ali znaju i koliko je učinio za njih obonovom crkve u Cvitovićima i Lađevcu. Svi smo mi, pa i svećenik, samo ljudi, a župnik Štefančić uživa velik ugled u svojoj župi." Bogović je dodao da su nagradu svećeniku inicirali sami vjernici i građani koji ga obožavaju. Gospićki biskup Mile Bogović, je međutim, odlučio svećenika preseliti iz Slunja u Liku na područje Križopolja, Jezerana i Lipica. (Foto: Večernji list) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Neugodne situacije, kada je čovjek u pijanom stanju bez obzira ko on bio razum mu se muti i svašta se čini. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 U islamu je možda zabranjen alkohol ali ne znam dal je zabranjeno da šit ,sunitu odseče glavu ili kako već! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 U islamu je možda zabranjen alkohol ali ne znam dal je zabranjeno da šit ,sunitu odseče glavu ili kako već!Brtae Dejane , nema veze sa temom ali ako već pitaš, islamski zakon je čist od onoga što muslimani često znaju raditi.Imamo i mi muslimani gafova, u našim postupcima imamo sigurno i ja ne zatvaram oči pred tim, naprotiv! Ali primjerom dokazujem da ne samo da je nepoželjno alkohol koristiti, nego ga treba eliminisati u potpunosti.Alkohol je majka zala. Brate Dejane koliko ljudi u pijanom stanju je uradilo djela zbog kojih se kaju cjeli život! Eno u Iraku suniti šite ubijaju i obratno da , to je žalosno brate! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 U islamu je možda zabranjen alkohol ali ne znam dal je zabranjeno da šit ,sunitu odseče glavu ili kako već!Brtae Dejane , nema veze sa temom ali ako već pitaš, islamski zakon je čist od onoga što muslimani često znaju raditi.Imamo i mi muslimani gafova, u našim postupcima imamo sigurno i ja ne zatvaram oči pred tim, naprotiv! Ali primjerom dokazujem da ne samo da je nepoželjno alkohol koristiti, nego ga treba eliminisati u potpunosti.Alkohol je majka zala. Brate Dejane koliko ljudi u pijanom stanju je uradilo djela zbog kojih se kaju cjeli život! Eno u Iraku suniti šite ubijaju i obratno da , to je žalosno brate!Ubijaju se međusobno ne što je to tako u vjeri kojoj pripadaju nego što su nasjeli na priču zavadi pa vladaj! Ovdje je pitanje da li je bolje zabraniti ga ili ga učiniti dozvoljenimi konzumirati ga ili ga proizvoditi! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Kod nas je alkohol zabranjen. Dok kod vas izgleda ga i proizvodite ali evo vam nekoliko članaka pročitajte: Rijeka: Pijani svećenik pregazio majku s djetetom Ne rekoh li da mnogi pretjeruju! Kako se liječe pijani svećenici? Osnivanje Kluba liječenih alkoholičara svećenika predložio je prije 17 godina psihijatar Marko Kraljević koji je kardinalu Franji Kuhariću kazao da problem alkohola postoji i u crkvenim redovima. JOSIP ŠTEFANČIĆ, svećenik koji se "proslavio" tučnjavom u alkoholiziranom stanju u kafiću, gađanjem konobarice pepeljarom te prometnom nesrećom pri kojoj se zabio automobilom u drvo, dobio je priznanje Gradskog vijeća Slunja za osobne zasluge.понекад не разумем твоје мотиве за постављање оваквих постова, изгледају тако приземни а појединачни примери ништа не доказују, поготово не ови претенциозни кад се избацују из рукава на време припремљени. јел ја сад треба да нађем текст трезног муслиманског свештеника који је прегазио више људи или деце, или својеручно убијао? и то би онда показало тачно шта - да су трезни муслимани гори од пијаних хришћана? хајде да се не бавимо приземношћу ... Neugodne situacije, kada je čovjek u pijanom stanju bez obzira ko on bio razum mu se muti i svašta se čini.јел ово сад значи да су муслимани слабићи који не умеју да пију умерено и да им је због тога забрањено пијење лакохола у било којим количинама? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 U islamu je možda zabranjen alkohol ali ne znam dal je zabranjeno da šit ,sunitu odseče glavu ili kako već!.Alkohol je majka zala.Brate Dejane koliko ljudi u pijanom stanju je uradilo djela zbog kojih se kaju cjeli život! Eno u Iraku suniti šite ubijaju i obratno da , to je žalosno brate! Jeste brate,ali ta zla su ljudi ,recimo, radili sa nožem!I trezni i pijani,jel to znači da nož treba izbaciti iz upotrebe? Inače,pre će biti da je egoizam majka svih grehova Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Alkohol je majka zala. Brate Dejane koliko ljudi u pijanom stanju je uradilo djela zbog kojih se kaju cjeli život! Eno u Iraku suniti šite ubijaju i obratno da , to je žalosno brate! сујета је мајка зла.сунити и шиити се не убијају међусобно због алкохола клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука