Jump to content

Подела у парохији и "духовне алтернативе"

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Oce Ivane, svaka cast za temu...uzasava me bilo kakvo generalizovanje, pogotovo svestenstva, jednostavno treba shvatiti da smo svi ljudi, dakle svako razlicit, a i da ce svako i odgovarati pred Gospodom za sve.

Sta da radimo kad nas nasi svestenici, koji treba da su i duhovnici izignorishu?

Pa eto..da se javimo na ZHRU... pivo

jeste shala a i nije...imam poverenja u sve svestenike koji su odvojili od svog nemanja vremena da nam pomognu na ovom forumu. Imam poverenja jer su mi odgovori na moje nedoumice , muke, tegobe doneli MIR. I to je jedan od kriterijuma kako da znamo sta je dobro, a sta ne, jer ne daj Boze da sami sebi bivamo kriterijum :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 48
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Шмеман у свом дневнику често говори о томе, о црквености без Христа ( мантије,пане,тамјани са егзотичних места,егзотични духовници и сл. ). Код неких се православље своди на различита правила ( углавном типа немој ово немој оно ) и разне антиставове ( антиекуменизам,антиглобализам...) а нигде радости,љубави...Христа. Прави духовник увек само указује на Христа,никада не стоји између нас и Господа. Ка што Господ поштује нашу слободу тако и духовник треба да се постави према чеду- да поштује његову осебеност и личност. Као што је добар фудбалски судија на терену ,,неприметан,, тако и прави духовник у нашем животу треба да осртавља велики траг али неприметно-пре свега својим примером и молитвом за нас а после и душекорисним саветима. У данашњем свету има свега пуно али има најмање истинске љубави-љубави која се непрестано даје и распиње али тако да то само Бог види и зна. истински свети духовници,попут стараца Порфирија и Пајсија, су били такви

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Гости

Јесте ли ви размишљали некада о овоме?

Јесам,веома често оче.И прошла као бос по трњу,уз једног од"самопрокламованог духовника",док још нисам била духовно утврђена,не кажем да сада јесам,али тада је био почетак.Још увек имам последице.

Желим да поново покренем ову тему:

Да ли Ти је наш форум, тј. браћа и сестре на њему, помогао да се ослободиш последица о којима смо говорили на почетку ове теме?

Подели на овим сајтовима

Izvinjavam se na upadu, ovako iznebuha. Sve je stvar nemanja mjere, i kod onih koji zbog mnoštva obaveza ne uspijevaju da posvete pažnju na svoje parohijane (stvar primjećivanja, a ne osude), do onih koji savjetuju svoja duhovna čeda da žive u svijetu kao monasi (a ljudi ne poznaju često ni osnove svega toga), i sa usađivanjem straha. Elem, ja nisam hvala Bogu imala ovakva iskustva kao naša draga sestra, ali sam eto imala prilike da vidim kako izgleda ispovjest i Liturgija u parohijskim crkvama. Sve je to lijepo, ali... ljudi ne razgovaraju poslije Liturgije, sveštenik nema vremena, i sve mi je to izgledalo kao došli smo da nešto obavimo, obavili smo, hajmo sad kući. Bogu hvala manastir u koji sad odlazim nalazi se u centru grada i ima za cilj misionarenje i učenje vjernika o onome što žele, a nemaju gdje da nauče. Naš otac svake nedelje odvoji po sat-dva za svoja čeda gdje razgovara na određenu temu s njima, i gdje svako od njih ima pravo da postavi bilo kakavo pitanje, a koje ga dovodi u nedoumicu. Naravno sve to što on govori je uvijek nešto što su govorili Sveti Oci, i uopšte ne vrši pritisak na ljude. Pa svako nosi onoliko koliko može da ponese, ali gnjaviti ljude da rade nešto na silu bez valjanog razloga, nikad se nije desilo, i pravo da vam kažem zapanjilo bi me.Što se tiče učenja o pravoslavlju, taj isti otac me je uputio da čitam više o tome, da je literatura svuda oko mene, da se interesujem, da nije samo on izvor iz kojeg ću da crpim znanje o Bogu. I tako, nekako je bila Božija volja da dođem ovdje, i da mnogo toga naučim, da razbijem neke sopstvene iluzije o tome ko je Bog i šta on očekuje od mene i kakva je moja misija na zemlji. Svi smo mi posebni, i baš zato svako ima neki svoj put do Boga, moj je hvala Bogu bio laganiji nego kod sestre Anastasije. Treba čovjek biti poslušan svom duhovniku, naravno, ali to se nigdje ne kosi sa onim - MISLITE SVOJOM GLAVOM, i ispitujte duhove jesu li od Gospoda, pa to nam i Jevanđelje poručuje. I zato...

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Јесте ли ви размишљали некада о овоме?

Јесам,веома често оче.И прошла као бос по трњу,уз једног од"самопрокламованог духовника",док још нисам била духовно утврђена,не кажем да сада јесам,али тада је био почетак.Још увек имам последице.

Желим да поново покренем ову тему:

Да ли Ти је наш форум, тј. браћа и сестре на њему, помогао да се ослободиш последица о којима смо говорили на почетку ове теме?

Da,jeste i to jako puno.Uz Žru i ljude na njemu,naročito neke,koje sam i lično upoznala,ponovo sam počela da osećam radost,koja je bila utihnula.Nisam osećala krivicu što se smejem,što volim da se šalim.A jako dugo sam osećala krivicu i ako se glasnije nasmejem.Shvatila sam da nas Gospod ne želi tužne,već radosne,i da On nije Neko,ko sa šibom čeka da pogrešimo.Ponovo sam osetila radost i ljubav prema ljudima,radovala se Liturgiji...ŽRU mi je postao drugi dom,a najlepše je što sam na njemu upoznala ljude,koji su me i ohrabrili i obradovali i obodrili.Sada već drugačije gledam na sve to što se zbilo.Verujem da će se promeniti na bolje i da će i Sveštenici,koji su ne sumnjivo preopterećini,imati više vremena za razgovor sa svojim parohijanima.Slava Bogu za sve i na svemu!
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja stvano hvala Bogu nemam nikakvih losih iskustava sa svestenicima.Uglavnom su to divni obicni ljudi,spona izmedju nas i Boga.Misljenja sam da kao i svakom djetetu ne odgovara svaka uciteljica,a moze da bude najbolja tako ni svaki svestenik ne odgovara svakom vijerniku.

Јасно је написано на почетку теме на шта се мисли. Са овом темом покушавамо да помогнемо људима да управо не остављају своју парохију, своје свештенике, свеје комшије и пријатеље. Хвала Богу, има наша Црква предивних свештеника који се труде да своје време користе на добробит живе Цркве- народа Божијег. Многи нису уписали Богословије и факултете само због положаја и новца.

Подели на овим сајтовима

Da i to znam da nisu svi iz ljubavi prema Bogu izabrali taj poziv,ali to se moze prepoznati.Dva svestenika sluze nedjeljom naizmjenicno u mojoj crkvi,oba su divna ali nekako ja se divno osjecam svaki put poslije besjede jedno.E sad se postavlja pitanje zasto,da li je on bolji,da li ja vise povjerenja imam u njega,ili sta vec.Mislim da to nije da je i drugi isto tako dobar i moja sestra bas kod njega redovno ide na duhovni razgovor.

Подели на овим сајтовима

I jos nesto sam zaboravila,ja sam postepeno spoznavala Boga ,Crkvu ,post.Nemojte da sad bude ja opravdavam da je onaj monah ispravno postupio.Htjela sam reci ne moze se odjednom spoznati sve.Moj put je bio samo post petkom,pa onda i sri jeda i dugo tako.Poslije prva sedmica,pa zadnja(mislim na velike postove)pa opet dugo tako.Onda i jedna sedmica u sredini da bih poslije sa radoscu docekivala svaki post.Uporedo polako isao je i jos uvijek traje ovaj duhovni,tu se stalno borim i na stalnom sam iskusenju.

Подели на овим сајтовима

0205_whistling Tema je prava Oce,hvla Bogu da postoji ovakav jedan sajt i dace Bog bice ih jos vise.MENI STE SVI OVDE JAKO PUNO POMOGLI jer sam se kratko prije nego sam vas otkrila nasla u ludom haosu izmedju dve strane duhovnog savijetovanja,jedan totalno fanatican,bez mijesta za "ali" a druga strana ode previse opet u liberale.Jedno vrijeme sam bila na fb i naisla tako vezivanjem nepoznato,na "turbo pravoslavne"koji prijete samo ako napises "pa mir ljudi,Hristos je rekao ljubite bliznjega".Bilo je zaista da mi Bog oprosti momenata da nisam znala sta da mislim.I hvala Bogu trapavo i smotano ali uspjesno pronadjoh sajt Manastira Lepavine i Vas.

Do skoro sam samo citala,i uvidjela da od toga sto ovde ima covjeku,bar meni,nije tesko u glavi,vecina ljudi ima potpuno ljudski pogled na svijet i Pravoslavlje.Puno toga se ovde i nauci,ja sam naucila lijepo kako se cita Sveto Pismo.Shvatila sam koliko je zaista Liturgija bitna za nas,mislim svima je nama jasno da trebamo biti Nedjeljom u Crkvi,ali Vi ste to lijepo docarali i zasto kroz forume.Ovo je zaista "Pravoslavan"sajt i svako ko nije "opterecen"necim u glavi ce da shvati da se ovde govori o Hristu i Ljubavi u Hrista kroz mir.

Nikad nisam mogla da vjerujem da Pravoslavlje naredjuje,prisiljava,zastrasuje,prijeti.Da je Pravoslavlje skup pravila koji se baziraju na vjerovanju kroz nezdravi strah,ili sto je jos nezdravije to odbacivanje svih onih "ljudi"koji ne misle kao ja.Mislim da Pravoslavlje je Ljubav,a Ljubav je Hrist u miru.Nisam neki ekspert u pisanju ali samo sam htjela reci koliko cijenim ovaj sajt,i to sto ste neoptereceno normalni.A kad je covijek ne opterecen onda sva "pravila"se ispunjavaju iz zadovoljstva a ne sa grcom.Mislim da niko nije savrsen sem Boga tako nema ni savrsenih svestenih lica niti ih tako trebamo gledati.Obicni ljudi koji vrse sluzbu Boziju,svako onako najbolje kako umije.Niti mi obicni svijetovni ljudi trebamo preskakati svestenike da bi nam monasi bili duhovnici.Ko ce najbolje da razumije nas ako ne oni koji zive medju nama,svestenici.Mozda grijesim,ali to je samo moje misljenje.

Подели на овим сајтовима

• Гости

I jos nesto sam zaboravila,ja sam postepeno spoznavala Boga ,Crkvu ,post.Nemojte da sad bude ja opravdavam da je onaj monah ispravno postupio.Htjela sam reci ne moze se odjednom spoznati sve.Moj put je bio samo post petkom,pa onda i sri jeda i dugo tako.Poslije prva sedmica,pa zadnja(mislim na velike postove)pa opet dugo tako.Onda i jedna sedmica u sredini da bih poslije sa radoscu docekivala svaki post.Uporedo polako isao je i jos uvijek traje ovaj duhovni,tu se stalno borim i na stalnom sam iskusenju.

Ето, слава Богу, Твој пут ка спознаји Истине која је Христос је био на тај начин. Овде је реч о онима који због неангажовања свештеника, због квазидуховне катихезације на интернету или по разним манастирима и храмовима чудних склоности ка мистичним ритуалима и понајвише расколничким делатностима- и сами постају као духовни зомбији који презиру свога свештеника, парохију а после иде и на презирање читавог света почев од породице.

Дакле, морамо се сви заједно потрудити да се наново оживи парохијски живот, да манастири буду места где ћемо отићи заједно са својим свештеником и помагати монахе у свему (али их после пустити да воде свој монашки живот, не оптерећујући их светским глупостима које многи у доконости тумаче на најгори начин) и не презирати своју парохију јер из наше парохије и наше Цркве ће се тражити одговор пред Лице Христово.

Подели на овим сајтовима

• Гости

0205_whistling Tema je prava Oce,hvla Bogu da postoji ovakav jedan sajt i dace Bog bice ih jos vise.MENI STE SVI OVDE JAKO PUNO POMOGLI jer sam se kratko prije nego sam vas otkrila nasla u ludom haosu izmedju dve strane duhovnog savijetovanja,jedan totalno fanatican,bez mijesta za "ali" a druga strana ode previse opet u liberale.Jedno vrijeme sam bila na fb i naisla tako vezivanjem nepoznato,na "turbo pravoslavne"koji prijete samo ako napises "pa mir ljudi,Hristos je rekao ljubite bliznjega".Bilo je zaista da mi Bog oprosti momenata da nisam znala sta da mislim.I hvala Bogu trapavo i smotano ali uspjesno pronadjoh sajt Manastira Lepavine i Vas.

Do skoro sam samo citala,i uvidjela da od toga sto ovde ima covjeku,bar meni,nije tesko u glavi,vecina ljudi ima potpuno ljudski pogled na svijet i Pravoslavlje.Puno toga se ovde i nauci,ja sam naucila lijepo kako se cita Sveto Pismo.Shvatila sam koliko je zaista Liturgija bitna za nas,mislim svima je nama jasno da trebamo biti Nedjeljom u Crkvi,ali Vi ste to lijepo docarali i zasto kroz forume.Ovo je zaista "Pravoslavan"sajt i svako ko nije "opterecen"necim u glavi ce da shvati da se ovde govori o Hristu i Ljubavi u Hrista kroz mir.

Nikad nisam mogla da vjerujem da Pravoslavlje naredjuje,prisiljava,zastrasuje,prijeti.Da je Pravoslavlje skup pravila koji se baziraju na vjerovanju kroz nezdravi strah,ili sto je jos nezdravije to odbacivanje svih onih "ljudi"koji ne misle kao ja.Mislim da Pravoslavlje je Ljubav,a Ljubav je Hrist u miru.Nisam neki ekspert u pisanju ali samo sam htjela reci koliko cijenim ovaj sajt,i to sto ste neoptereceno normalni.A kad je covijek ne opterecen onda sva "pravila"se ispunjavaju iz zadovoljstva a ne sa grcom.Mislim da niko nije savrsen sem Boga tako nema ni savrsenih svestenih lica niti ih tako trebamo gledati.Obicni ljudi koji vrse sluzbu Boziju,svako onako najbolje kako umije.Niti mi obicni svijetovni ljudi trebamo preskakati svestenike da bi nam monasi bili duhovnici.Ko ce najbolje da razumije nas ako ne oni koji zive medju nama,svestenici.Mozda grijesim,ali to je samo moje misljenje.

Хвала пуно Драгана, мени и  Администрацији која се заиста труди без икаквих надокнада или било чега, много значе Твоје речи. Надам се да је и другима ово место помогло као мала духовна подршка при уласку у Цркву или остајању у њој када навале искушења. Све ово није покренуто да се ствара неки болесни духовни елитизам већ напротив- да се вратимо својим парохијама и својој црквеној, литургијској заједници. Зато ми нисмо уопште омиљени код оних који заговарају духовни елитизам, но шта ћемо им- наше је да сведочимо оно што говори наша Црква у векове.

Подели на овим сајтовима

Zaboravih da napomenem,da te dvije razlicite strane savijetovanja nisu bile od strane svestenih lica da me ne shvatite

pogresno.Vec od prijatelja,koji su za mene pocetnika vazili za one koji "vise znaju",neki su na studijama bogoslovije.

Hvala Bogu pa ja se sjetila da imam i ja glavu.

Nas narod kaze Oce"svako cudo traje tri dana"pa se nadam i molim da i ti neki kojima smeta nesto,ce da se sjete svoje "glave".A naucila sam da je glava Crkve Hristos.

Bogu hvala za sve.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Zaboravih da napomenem,da te dvije razlicite strane savijetovanja nisu bile od strane svestenih lica da me ne shvatite

pogresno.Vec od prijatelja,koji su za mene pocetnika vazili za one koji "vise znaju",neki su na studijama bogoslovije.

Hvala Bogu pa ja se sjetila da imam i ja glavu.

Nas narod kaze Oce"svako cudo traje tri dana"pa se nadam i molim da i ti neki kojima smeta nesto,ce da se sjete svoje "glave".A naucila sam da je glava Crkve Hristos.

Bogu hvala za sve.

Управо је то и поента теме, хвала Ти што си схватила.  0205_whistling

Подели на овим сајтовима

Za mene kao 'vernika-laika' je bitno da Bogom-dane spoznaje po mnogim pitanjima

kao što su post, ispovest, čitanja Svetog Pisma, učestvovanja u Božanstvenoj Liturgiji,

'privatnim' molitvama ... da sve to i ono što ne nabrojah - dajem dalje.

Jer i ovo što imam - nisam ja 'otkrio', već sam uzeo od svetih otaca.

Konrektno, kod nas u parohijskoj crkvi jedna žena mi je ispričala koje probleme

ona ima sa savetima svog 'duhovnika' i polako, razgovor-po-razgovor, počinje

da se vraća u radost verovanja i blaženstvo učestvovanja u Božanstvenoj Liturgiji.

Jer to što joj je taj čovek nudio je bio strah, obezdušeni 'zakoni' i ne-ljubav.

Postoji odredjena i važna 'uloga' (e što ja ne volim ovu reč, ali ... aj sad) koju imamo

jedni prema drugima i jedni sa drugima. Naravno, u konkretnom primeru, da sam primetio

da ova žena želi da neke... dublje tajne podeli sa mnom - odmah bih je uputio na

jednog od naših sveštenika, jer nemam želju da se bavim ispovestima već

brato-ljubljem (a i sestro-ljubljem), da budemo jedni drugima duhovni rod rodjeni.

Sledeći molitveni i praktični 'domaći zadatak' je jedan čovek u našoj crkvi

koji mi je rekao da on nije 100% siguran ... "sa ovim u vezi Boga", ali veruje

da postoji "neka energija nad nama". Daće Bog da i njega Duh Sveti preobrazi...!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...