Jump to content

Savremena iskusenja i mladi

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Не знам да ли је речено, иначе грчка реч метанија се преводи као преумљење, тј. покајање. Дакле, сваким поклоном, метанијом, ми заправо преумљујемо, сав живот свој Христу Богу предајемо, у Њега се једино уздамо. Е, сад да ли је то баш тако или се поклањамо до земље или већ како зато што смо видели да и други тако раде, па и ми хоћемо да будемо као и они, то је већ питање за себе.

Подели на овим сајтовима

Света Литургија је метанија.

А покони по мом мишљењу су битни да би се што боље ишчистили од мисли јер се преумљујемо на умор а кад смо уморни онда се некако чистији молимо.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Гости
Guest ага пије млеко

Пошто смо недавно са ђаконом и по Димитријем  почели да "разбијамо табуе" у Цркви и схватили да  чак и табуи не треба да постоје у Цркви ево једне вруће теме што се тиче тога...Дакле, шта мислите предбрачним сексуалним односима ? Колико су корисни а колико штетни? И Ваш лични став о томе.....    dada

Подели на овим сајтовима

Veoma tesko vreme za mlade. Televizija mnogo utice i kreira atmosferu. Vecina bi danas one koji zive u uzdrzanju proglasila ludim. Kad bi jedan mladic ili devojka rekli prijateljima da ne zele seks pre braka bili bi ismejani. Jednom mom drugaru dok je bio u osnovnoj skoli psiholog je rekao pocne da onanise. Filmovi, serije dnevne, novine, bilborzi, emisije, muzika sve je prepuno seksualne energije. Procitao sam negde da je Sveti Jovan Lestvicnik cini mi se rekao da je sreca sto je Bog ucinio zene stidljivim inace se nijedan muskarac ne bi spasao.

Danas je doslo vreme kad se sam stid smatra necim cega se treba stideti.

U ovakvim okolnostima veoma je tesko 

Подели на овим сајтовима

• Гости

СЕКС ПРЕ БРАКА (црквеног) ?!

Zavisi s kim. :smiley: sorry....nisam mogla izdrzati. :smiley:

Послао: пијеАгаМлеко

Цитат: Ништавило  данас у 19:51:18

Sex = Death  

Јел су ово обриси теологумена вл. Игнатија или ..?    звиждање

Pazi, ovo nije teologumena vl. Ignatija.

Подели на овим сајтовима

Aко човек хоће да буде здрава личност, одн. боголика личност, онда треба да тежи томе да буде господар својих нагона и не само њих, већ и својих дарова, жеља и свих осталих особина. Сексуалност као дар Божији, треба да буде на славу божију, односно да служи човеку на спасење, а не да човек робује сексуалности. Ово звучи мало лако, али није нимало. Не треба човека осуђивати ако је имао секс пре брака, али је лоше по њега ако то хоће по сваку цену, јер то поприма облике идолослижења. Тешко је разлучити шта је шта. Од када је окусио плод познања добра и зла, од тада човек није више у стање да јасно разлучује шта је добро, а шта зло и често оно што мисли да је добро, обије му се о главу и покаже се лошим. Зто човек мора да има Христа као мерило ствари, а ако ни у томе не успева, онда нека држи закон, па ће љубав доћи и он ће касније знати како да се постави.

БАРУХ АДОНАЈ МИ-ЦИОН ШОкХЕН јЕРУШАЛАИМ

''Благословен Господ са Сиона који живи у Јерушалаиму!''

Подели на овим сајтовима

Сматрам да ништа није лоше само по себи него да зависи од наше слободне употребе. Као и мрсна и посна храна. Није мрсна храна лоша по себи зато што се не једе у време поста. А човеку је дато да буде господар створеног света и да управља њиме а не да робује. Тај јаз између човека и природе је последица првородног греха али човек треба да се труди, да тежи савршенству, Христу.

ШТо се конкретног питања теме тиче, мислим да секс пре црквеног брака није лош али зависи од наше употребе тј од тога како га ми доживљавамо. Сматрам да је секс са особом са којом смо у љубавној вези, продубљивање и испољавање те везе а не блуд. Са друге стране, секс "за једну ноћ" је класично задовољавање својих потреба, нагона, што је робовање природи. Мада, искрено, мислим да и ту има неких позитивних ствари (знам да ће се на ово мноогиии саблазнити, али ајде да причамо сви отворено). Нпр, ако неко нема секс пре брака и први секс му буде у браку.... лично мислим да ће он много теже савлађивати животне препреке у вези, да ће другачије гледати на ствари, да неће најбоље разумети неке ствари око њега (везане за тај брак и сексуални однос у њему).... плус још, ако је његов партнер већ имао однос пре брака, проблем више. Мислим да је и секс део одрастања, менталног одрастања.... И држим се оног правила да ако пар има проблема у сексу-има проблема у вези. Секс никад не треба да буде најбитнији, али никако ни најмање битан. Секс је, по мени, веома битан.

Наравно да ништа није немогуће, таман посла. Уз Божију помоћ, све је могуће.

п.с.  сад, не знам колико сам био јасан.... 

Подели на овим сајтовима

То је ствар свачијег интимног живота. оно што је битно је  ЉУБАВ.!!!

зна се добро да, када се гледа по ријечима Светих отаца да је то забрањено да је то блуд,али нас 99% не живи (потпуно) по ријечима Светих отаца.. тако да...

живи били и не копајте по туђој интими.  1405_love

Подели на овим сајтовима

Љубав нема везе са сексом??????????????

аха..значи, бебе доносе роде....ето..шта човек сазна све у свом животу.....    1405_love confused

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ouvajjjjj...

5 ??????? ? 0 ??????? ?????????? ??? ????.

confused klapklap

Edukacija 1405_love

Zamisli uzasa oz zivota neko dogura do 45 a jos se nije ozenio\udao , pa da pri tom jos drzi celibat joooj

Zasto je to uzas?

Meni je veci uzas kada neko dogura do 45-50 godine i niti je u braku a ni kaludjer i onda svoje frustracije leci na drugom. Ali tada je u pitanju imoptencija 100%.

Deda sex nema veze sa ljubavlju i valjda je to svima jasno.

Ako hoces da znas iako sam protiv sexa jer smatram da je smrt opet ne treba niko da se venca ako nema ljubavi. To je pakao.

Подели на овим сајтовима

секс не мора бити погубан само пре брака, може бити погубан и у браку. Ипак то је ствар људске интиме. Нисмо ми ту да било коме држимо свећу. Ако је неко целомудрен, његова славе је пред Богом већа од онога ко то није, а ако неко није целомудрен, Господ, који испитује срца и дубину бића, већ зна разлоге зшто тај неко то није и по природи ствари налази начин да оправда човека. Ја нећу бранити секс пре брака, али га не подржавам. нека људи сами процене шта их испуњава и нека размисле шта их празни као особе.

БАРУХ АДОНАЈ МИ-ЦИОН ШОкХЕН јЕРУШАЛАИМ

''Благословен Господ са Сиона који живи у Јерушалаиму!''

Подели на овим сајтовима

Evo citata iz knjige "Pravoslavni bracni zivot" protojerej Maksim Kozlov:

"Bezuslovno crkvena porodicna etika pretpostavlja cistotu odnosa devojke i mladica pre stupanja u brak. I nikakva prethodna ispitivanja nisu predvidjena toboze, jednu godininicu cemo proziveti i videti kako se slazemo, a zatim cemo odluciti da li je dobro da budemo zajedno. U stvari, prava porodica (u crkvenom smislu) pocinje tek onda kada dvoje ljudi odluci " ma sta se kasnije desilo mi smo zauvek zajedno". Pre toga to je u najboljem slucaju veza socijalnih, a zapravo prosto polnih partnera, kojima je iz nekih razloga jednostavnije da zajedno zive i koji pruzaju jedno drugom uzajamno zadovoljstvo. Ali sve dok nema konacne odluke o tome da ce on i ona biti zajedno, nema ni porodice.

Ipak da li su za donosenje takve odluke neophodni pokusaji medjusobnog polnog isprobljavanja? Naprotiv oni su vise stetni jer je njima obavezno povezana skrivena mogucnost da se okusi i nesto drugo. I ta potpuno isrivljena svest podriva samu potrebu stvaranja porodice. Jer norma je upravo ono sto je veza jednog muskarca i jedne zene za ceo zivot , i kod ljudi ne treba da bude nikakvih drugih vanbracnih iskustava. Ako postoji ta unutrasnja spremnost da u svoje srce primimo samo jednog jedinstvenog, i to zauvek, onda odsecamo samu mogucnost da ga izneverimo, pa cak i da ga samo uporedjujemo sa nekim drugim. A to i jeste najjaca osnova koja moze biti polozena u temelj porodicnih odnosa.  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...